Photobucket

boerenblog

dinsdag, februari 28, 2006

Kippensoep.


Gisteren kregen wij van onze melkerij Campina een brief met de vraag om te verklaren op eer of wij samen met ons melkvee pluimvee houden of niet.
Het is zo dat men een bedrijf beschouwt "met pluimvee aanwezig" van als dat er ook maar één stuks pluimvee op het erf aanwezig is, ook als hobbydier.
Bedoeling is uiteraard dat bij een eventuele uitbraak van vogelgriep een onderscheid kan gemaakt worden tussen bedrijven met en zonder pluimvee, uiteraard in voorbereiding om de melk op die bedrijven apart op te halen.
Op zich een zeer goede gedachte, melk heeft een zeer goed imago, en elke blaam op dit imago kunnen we missen als de pest (what's in a word?).


Waarschijnlijk wel jammer voor vele leg- en mest- en sier-kippen en eenden en ganzen en pauwen en alle ander gevogelte die onze bedrijven sieren.


Dat wordt waarschijnlijk voor vele gezinnen kippensoep eten morgen.....

maandag, februari 27, 2006

Verheugd en bijzonder vereerd.

(Klik .)Ik ben bijzonder vereerd dat in de Nieuwsbrief van Clickx-Magazine mijn simpele blogje vekozen is tot Blog-van-de-week.
Ik pleit dan ook niet helemaal onschuldig, na de toezending van de e-Clickx in mijn mailbox verleden week heb ik besloten en eenvoudig mailtje te sturen naar de redactie om mijn Blog eens voor te stellen. Ik was er namelijk niet helemaal zeker van dat de Blog-scouts op zoek naar iets nieuws wel op mijn adresje zouden stuiten.
Blijkbaar vonden ze er dus wel iets in om dat in hun Nieuwsbrief te plaatsen.

Het aanmelden had dan ook wel een bedoeling die even logisch als simpel is : een blog die niet gelezen wordt is het niet waard om hem te schrijven en te onderhouden. Daarom heb ik een poging gewaagd om wat meer lezers binnen te trekken, en ik hoop van ganser harte dat velen onder u dan ook nog eens terugkeren om de "avonturen op de boerderij" te ontdekken.

Veel leesgenot.

Kaarten van eigen streek op het Internet.

Op het Internet bevinden zich vele intersessante mogelijkheden om kaarten te zien over Vlaanderen tot op je eigen omgeving.
Eén van de voorbeelden die tot de verbeelding spreekt is GIS-Vlaanderen, die kaarten tevoorschijn tovert tot op huisniveau.
De optie "kleurenortho" start met de kaart van Vlaanderen :


wanneer je dan doorklikt tot op je eigen omgeving kom je in 9 klikken tot dit niveau (ons bedrijf) :


Met de knoppen linksboven kan je vergroten (eerst optie aanklikken, daarna op de kaart klikken), verkleinen, of een andere locatie centreren.
Het is zelfs mogelijk om een bepaald perceel af te bakenen (optie meetlatje, linksboven), en de staplengte, de totale lengte of de ingesloten oppervlakte te berekenen.
Ziehier de oppervlakte van onze huiskavel :


Net zoals men doet bij de Vlaamse Landmaatschappij en de Mestbank voor het bepalen van de bedrijfsoppervlakte.

Elk van deze kaarten kan je natuurlijk opslaan in de eigen computer voor later gebruik.

zondag, februari 26, 2006

Gezonde klauwen onder productieve koeien.

Nog even herinneren aan de Workshop rond klauwgezondheid in Melkveegewest "Het Brugse" :
Op dinsdag 28/02 bij Johan Schouteeten te Nieuwmunster
Op donderdag 02/03 bij Kurt Vandoorne te Beernem.
Beide van 13.00 tot 16.00, stipt te beginnen, breng een kraaknette (of nieuwe) overall en laarzen mee.
Uw gewestbestuur zorgt voor koffie, een versnapering en misschien wel een jenevertje.
Het aantal plaatsen is beperkt, inschrijven via de secretaris Daniel Vermeire op nr. 0472/74.42.82.

De boer en de manager.

Een herder hoedt zijn kudde schapen op een ver en verlaten veld, als hij een blinkend nieuwe Peugeot 607 in een stofwolk ziet naderen.
De bestuurder, een man, elegant gekleed in een pak van Versace, schoenen van Gucci, een bril van Ray Ban en een stropdas van Yves-Saint-Laurent, stopt, leunt uit het raam en zegt: "Als ik jou precies kan vertellen hoeveel schapen jij hebt, krijg ik er dan eentje van je?"
De herder kijkt de Yup aan en zegt: "Oke, waarom niet."
De Yup trekt onmiddellijk zijn laptop van Dell op zijn schoot en verbindt deze via Bluetooth met zijn mobieltje van KPN. Hij maakt een GPRS-verbinding met internet, surft naar een website van NASA en selecteert een navigatie-systeem om zijn exacte positie te bepalen. Hij stuurt vervolgens de data naar een andere satelliet van NASA, die het hele gebied scant en hem een ultra scherpe foto stuurt. De Yup opent Adobe Photoshop en stuurt de foto naar een laboratorium in Hamburg dat hem na enkele seconden een e-mail stuurt op zijn Palm Pilot met de bevestiging dat de foto is bewerkt en opgeslagen.
Via een ODBC-connectie maakt hij verbinding met een MS-SQL-database en in een sheet van Excel met honderden ingewikkelde formules laadt hij alle data via de e-mail van zijn Blackberry. Na enkele minuten genereert het programma een antwoord van 150 pagina's in kleur en de Yup drukt deze af op zijn mini-HP-laserjet.
Hij kijkt de herder aan en zegt: "Je hebt exact 1586 schapen."
"Dat klopt", zegt de herder, "je mag dus een schaap uitzoeken."
De Yup stapt uit, zoekt een dier uit en doet hem in zijn achterbak.
Hij maakt aanstalten om te vertrekken.

"Hé, wacht eens", zegt de herder dan, "als ik jouw beroep kan raden, geef je dan m'n dier terug?"
De Yup denkt even na en zegt: "Oke, waarom niet."
De herder zegt zonder twijfelen: "Je bent een Manager."
"Ongelooflijk", zegt de Yup, "hoe weet je dat?"
"Da's niet zo moeilijk", zegt de herder, "je verschijnt terwijl niemand daarom gevraagd heeft, je stelt een vraag waar niemand op zit te wachten, en je wilt betaald worden voor een antwoord terwijl ik dat antwoord al weet.
Bovendien begrijp je helemaal niets van mijn werk.
Dus geef mijn hond maar terug."

Gevonden bij Pliske

zaterdag, februari 25, 2006

Baliehof -film valt in de prijzen.

Na onze Opendeurdag van zondag 14 augustus 2005 kwam een man naar ons met een volgend voorstel : hij wilde van ons bedrijf een videofilm maken om deel te nemen aan een wedstrijd binnen zijn club.
Dit is de KBAC, de Koninklijke Brugse Amateur Cineasten.
Het overdonderde ons eerst wat maar mits niet te veel geen overlast waren wij wel akkoord. Het zou ons dan ook een gratis exemplaar opleveren, en dat is natuurlijk altijd meegenomen.
Gedurende verschillende maanden is hij vele keren langsgeweest om wat beeldmateriaal op te nemen, ondertussen had hij al een tekst laten inspreken door een professionele radiostem. Ook de minutieuze montage nam vele weken in beslag want wij hadden hier wel te doen met een perfectionist.
Wij vernamen van Jacques dat hij wilde meedoen aan de clubwedstrijd voor de beste kortfilm, daartoe had hij al een voorbespreking achter de rug door de clubleden.
Op februari was er dan voorstelling in de Valkaart in Oostkamp.
Kaapte hij daar toch niet de tweede prijs weg zeker!
Ziehier de uitslag van de wedstrijd.
Proficiat aan Jacques en zijn geduldige echtgenote!
Meteen mag hij dan ook deelnemen aan de Provinciale wedstrijd in Oostende.
Ik ben benieuwd wat dit zal opleveren.

Ik ben serieuze pogingen aan het ondernemen om deze videofilm online te zetten zodat iederen kan genieten van dit prachtwerk.
Momenteel loopt dat nog niet van een leien dakje, maar U zal dat wel bijtijds kunnen zien.

vrijdag, februari 24, 2006

Dagboek : Eventjes helemaal weg ...

Nog eens een oudere Dagboek-bijdrage van in de Boer & Tuinder.
Opmerkende en trouwe lezers van deze blog zullen wel merken dat deze bijdrage ook op een andere plaats te vinden is, maar toch vond ik het nuttig om deze in zijn geheel nog eens te plaatsen. Geschreven juli 2004

Eventjes helemaal weg ...

Elk jaar proberen wij op reis te gaan en we wisselen dan af met een gezinsreis en een studiereis.
In het bestuur van de melkveeclub Westhoek Holsteins zitten enkele mensen die al regelmatig over de grens trokken en die deze info ook aan anderen willen doorgeven. Zo trokken we al meermaals mee op reis naar Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Oostblok. We voelden echter al een tijdje dat er een embryo zat te rijpen om ook eens de grote plas over te steken, en we waren er als de kippen bij om ons aan te melden.
Ach ja, eerst zochten we nog wat uitvluchten; het was misschien nog een paar jaar te vroeg, de kinderen nog te jong, zo’n bedrijf achterlaten, wie zal de markten doen, alles kost veel geld, en nog zoveel meer.Maar uiteindelijk hebben we alles van ons afgezet en ons beiden ingeschreven.
Begin juni was het dan zover. Na vele weken van voorbereiding en organiseren van de thuisverkoop stapten we vol moed op het vliegtuig voor onze luchtdoop. We hebben het geluk dat we voor de verzorging van de koeien al 10 jaar kunnen rekenen op Stefaan die met zijn vader een melkveebedrijf heeft in samenuitbating, en zich zo kan vrijmaken. En in de melkverwerking verliep alles vlot onder deskundige hand van vaste medewerkster Gerda. De kinderen bleven thuis want opa en oma kwamen bij ons thuiswachten en konden zo de mogelijke bezoekers en telefoons ontvangen. Het doet natuurlijk wel raar om bij vertrek het nummer van de melkmachinedealer en veearts te moeten opschrijven, maar als je zelf thuis bent kan er ook wat gebeuren.


Het is zeer moeilijk onder woorden te brengen hoe goed wij het gesteld hebben op deze reis. We bezochten zowat 24 landbouwbedrijven en 4 toeristische attracties, hielden daar ook 5 barbecues bij boeren, verbroederden met de (oude) Vlaamse gemeenschap in Canada en dat alles gedurende een busrit van meer dan 3500 km in 11 dagen.
Zo waren we ook op het bedrijf van Bart en Els Desaegher in Michigan, vroeger 6 jaar geboerd in Leffinge. Na aankoop van een vervallen bedrijf van 200 koeien is hij in verschillende stappen gegroeid naar 1200, en nu waren bouwwerken bezig voor een melkstand 2x40 en nog 2 stallen van 650 dieren. Hun groei bereiken ze vooral door het efficiënte management, geen quota en de goedkope arbeid. En natuurlijk de momenteel zeer hoge melkprijs van 18 Bfr per liter. De meeste vaste arbeid zoals melken en voederen wordt gedaan door Mexicanen aan 8 €/uur alles betaald. Ze werken 7 dagen op 7, willen geen verlof en na 2-3 jaar keren ze terug naar hun land als rijk man, en dan staat alweer een jonge vervanger klaar .
Natuurlijk leidt schaalvergroting tot meer efficiëntie, reken even mee dat je bij 1000 koeien elke week 20 kalvingen hebt, maar evengoed 20 koeien droog te zetten en dergelijke. Zo kan je elke groep een apart en goed rantsoen geven. Bart heeft buiten de mengvoerwagen en 2 Bobcats bijna niets van eigen land of machines, alles wordt gecontracteerd met akkerbouwers uit de buurt.

Dezelfde situatie ook bij Léon van Loon uit Kalmthout, maar dit bedrijf was als één concept neergezet door een makelaarsfirma. Waar we wel van schrokken was het vele gebruik van stoffen die in Vlaanderen streng verboden zijn : BST voor de melkgifte, GGO’s, multivaccins, fertiliteitsbehandelingen, groeibevorderaars bij jongvee, volop hormonen bij vleesvee.
Verder in Canada waren we ook nog te gast bij Lieven en Nele Verschaeve-Mouton uit Kemmel. Zij waren daar nog maar 2 jaar, en omwille van de quota een kleiner bedrijf met 50 koeien. Zij wilden graag alles zelf in de hand houden maar er was nu toch ook al nieuwbouw geplant.
Tussenin zagen we nog een heel pak bedrijven, van mega-groot tot topfokkerij, maar telkens met een ander verhaal waar iedere keer wel iets uit te leren was.

Net als wij denk ik dat vele van onze reisgenoten de reis van hun leven gehad hebben. De laatste dag peilde ik eens aan iedereen persoonlijk naar de verwachtingen voor en na de reis, en ook de toekomstplannen. Het hoeft niet te verwonderen dat de antwoorden heel divers en soms ook tegengesteld waren. Deze bedenkingen zijn na te lezen op www.whh.be, de site van Westhoek Holstein, of op de rechtstreekse link van het verslag.
Wanneer wij bij ons het verhaal van de reis vertellen aan collega’s hier, dan komt onvermijdelijk de vraag of wij ook niet zouden willen naar ginder trekken. Persoonlijk spreken die grote antallen of die extreme fokkerij mij niet echt aan om te boeren, maar ik heb het allemaal wel zéér graag bekeken en meegemaakt, Als je echter een beetje kan leven met de beperkingen, dan is er in Vlaanderen ook nog te boeren.

donderdag, februari 23, 2006

Kinderen leren over kaas maken op het Baliehof.

Deze morgen hadden we weer een klas op bezoek om te leren over de melk, over het kaasmaken, en later over de boerderij.


Het was deze keer de klas van Juf Annemie uit Snellegem (Jabbeke) die om 8.45 uur de binnenplaats van de boerderij opgereden kwam.

Uit de auto's stapten 12 kinderen die al vlug elk een witte schort aangemeten kregen om zichzelf niet te vuil en niet te nat te maken.


Eerst vertelde de kaasboerin Krista over de melk van de koeien, over de boer en de boerin die vanmorgen al vroeg gemolken hadden en over de melk in de kaastobbe. Tegen dat ze binnenkwamen was de melk al gestremd, dus het snijden kon beginnen.

De leerlingen werden er goed op gedrukt om met de handen de grote kaastobbe niet aan te raken voor de hygiëne, maar toekijken mocht natuurlijk wel! En vragen stellen mocht natuurlijk ook.

Na het snijden moest de wrongel in de vormen geduwd worden, de ene leerling had daar al meer moeite mee dan de andere, maar uiteindelijk, en met hulp van de kaasboerin lukte het dan wel.


Daarna mocht elkeen zijn kaasje een paar keer omdraaien, en mochten ze aanschuiven om hun kaas met een zelfgekleurd merkje onder de grote pers te schuiven.
Binnen 2 weken komen ze terug om hun kaasje op te halen, en dan brengen ze ook een bezoek aan de boerderij.

En speciaal voor de leerlingen van Juf Annemie hierbij enkele filmpjes :

Filmpje 1 : luisteren naar de uitleg.

Filmpje 2 : zelf kaasjes maken, groep 1.

Filmpje 3 : zelf kaasjes maken, groep 2.

U kan later misschien ook een verslagje lezen op de site van de school van Snellegem en Zerkegem, namelijk bij VBS- de Loopbrug

Probleempje met de opmaak.

Wie zeer opmerkzaam is zal er misschien op gelet hebben : de opmaak van mijn tekstjes is niet meer wat het geweest is, of zou moeten zijn.
Door één of andere (mis-)aanpassing komen al mijn teksten in één lijn te staan, alhoewel ik hier in de opmaak zorg dat hier en daar een nieuwe alinea gebruikt wordt waar nodig.
Ik zal naar het addertje onder het gras op zoek moeten, of zou het een probleempje zijn bij moederfirma Blogger ?
Als iemand weet waaraan het ligt zou het me een groot plezier doen als je het wil melden. Want zo vind ik het maar niks.
Graag reactie via "comment" of via mail (zie rechts)

Aanvulling : ik heb het zelf gevonden, ik had per toeval een aanpassing gedaan in de settings.(Zie ook comment)

woensdag, februari 22, 2006

Gezonde melkproducten.

Van Marc kreeg ik onlangs hetvolgende bericht :

Dag Luc, alles kits?
Aangezien melkproducten je stiel (en waarschijnlijk ook je leven) is, vertel ik je hierbij een leuke ervaring.
Mijn oudste dochter (nu ondertussen al 18,5!) dronk nogal gretig van de moederborst de eerste week na haar geboorte. Na een dikke week begon moeder wat problemen te krijgen in het verschaffen van de nodige voeding. Er diende overgeschakeld te worden op niet-borstvoeding. Wij hebben vanalles geprobeerd. Van gewoon melk over poedermelk en al dat soort gedoe. Die kleine peut wilde niks binnenhouden. Of ze dronk er gewoon niet van (na eerst geproefd te hebben) of ze kotste alles terug uit.
Na een dag of drie begonnen we het al te merken aan haar gewicht, aan haar onophoudelijk schreien,enzovoort. Teneinde raad, stuurde een vriendin van ons ons naar haar huisdokter. Wij legden dat probleem uit. Die kerel luisterde geduldig, onderzocht klein peuteke, vertelde dat hij zelf drie opgroeiende dochters had en gaf ons de raad: ga naar de GB, koop daar een fles Gervais botermelk met druivesuiker (die met de groene dop), maak dat warm en geef dat maar. Wij doen dat braafjes. Wij geven haar dat. Eerst weigerde ze. Nog eens geprobeerd. Bij de derde poging dronk die gewoon heel da fleske leeg zonder nadien te kotsen. Onze dochter is dus grootgebracht op botermelk met druivesuiker. Buiten de gebruikelijke kinderziektes is die nooit noemenswaardig ziek geweest. Griep of verkoudheden kent ze niet.
Nu, ondertussen 4,5 jaar geleden kopen mijn tweede vrouw en ik nog een kindje. Weer een meisje. En hups, datzelfde probleem begon van vooraf aan. Je raadt het al : die wordt dus nu ook groot en gezond met botermelk met druivesuiker (nog altijd diezelfde flessen van Gervais). En die drinkt dat dus nog dagdagelijks met veel geneugt. En 't kan toeval zijn, maar buiten de kinderziektes is zij dus ook quasi nooit ziek hé.
Op het Kinderheil (dat zullen jullie in de Vlaanders ook wel kennen vermoed ik) verklaarden ze ons voor zot! Wij zijn daar dus met ruzie buitengegaan en nooit meer teruggeweest...
'k Wou je dit toch even vertellen in een tijd van 'poeierkes' en alle mogelijke nonsens rond kindervoeding. Nog een toemaatje : m'n oudste meet 1.70, weegt 60 kg en is verwoed en afgetraind thai-bokster. M'n jongste is een magere, gespierde, sportieve peuter. Dus een dikmaker is dat 'product' ook al zeker niet. Groeten van Marc
Ps: ook m'n hond is 'zot' van die melk!
Vrij naar E.M.

Zo zie je maar dat het niet alleen de melkproducten van het Baliehof zijn die mee helpen zorgen voor een gezonde voeding ! (Luc)

dinsdag, februari 21, 2006

Het Baliehof met een blik op de wijde wereld : Wah!

Gedurende de voorbije vakantie hadden wij een studente op stage uit Thailand.
Dit liep via de organisatie IAAS, de International Association of Agricultural Students.
Zij luisterde naar de moeilijke naam Kietnapa Wongchanta, maar daar in het Oosten hebben zij de gewoonte om een meer gemakkelijke (soms Westerse) roepnaam aan te nemen, in dit geval was dit "Wah!".



Wat het uitroepteken erbij doet weet ik niet, maar het is ons zo verteld.


Zij had een agrarische opleiding achter de rug, iets van Landbouw Wetenschappen (vergelijkbaar met ingenieur of graduaat?), en ze was op zoek naar een buitenlandse stageplaats.
Haar opties waren : Zweden, Brazilië of Belgium. Naar ons gedacht ligt dit mijlenver uit elkaar, maar welk idee heb je daar van als je als jong meisje zo uit het Oosten komt.
Bedoeling was dat zij hier drie maanden met ons zou meewerken op het bedrijf, en meeleven in het gezin. De spreektaal was Engels.
Over haar verblijf heeft zij op aanraden van mezelf een omstandig Dagboek geschreven, dat ik dan herwerkt heb en foto's heb bijgevoegd.
In het Oosten spreekt men het Engels echter heel anders uit dan bij ons, in het begin was dat wel even wennen. Ook haar schrijven zou eigenlijk bijna niet te begrijpen geweest zijn voor iemand die het niet dagelijks heeft meegemaakt.
Zij heeft alles uitgetypt, ik heb het herwerkt maar eigenlijk heb ik de originele zinnen laten staan en ze enkel wat beter verstaanbaar gemaakt. Om goed te zijn had ik elke zin moeten herbouwen en hertypen, en dat vond ik een echt onbegonnen werk.
Dus voor wie een beetje Engels begrijpt zal dit wel goed te lezen zijn, gevorderden zullen zich misschien ergeren aan zo'n geklungel, maar het is dan ook zo.
Voor wie het kan interesseren wens ik heel veel leesgenot !

Link : The Diary of Kietnapa Wongchanta.

De slimste student ter wereld (van de Jozefienen).

Momenteel loopt er op de school van onze oudste dochter Lies in navolging van het populaire TV-spelletjes programma een gelijkaardig initiatief.
Alle leerlingen mochten meedoen, en zo om de 3 weken is er een vragenronde met onderwerpen uit actualteit, sport, film, internet, algemene kennis, ...
Momenteel zijn ze nog met 16 over (achtste finale?) en Lies is daarin momenteel de negende.
Puik werk voor een leerling van het vierde middelbaar !
Link naar het Sint Jozefsinstituut > selecteer "activiteiten" > selecteer "Slimste mens".

zondag, februari 19, 2006

Hoera ! Een zoon !

Vandeweek is er bij ons een zoon geboren.
Neen, gekkie, niet in ons gezin, die tijd zijn we al een beetje ontgroeid (alhoewel), maar wel van koe Vetto lag er een flinke zoon (stier) in het stro. De vader is Kirby.
Normaal hebben we liever een vaarskalf, maar allé, een stier brengt bij verkoop op 2 à 3 weken wel wat geld in het laatje.
Maar na een dag zag dat beestje er een beetje pips uit, had geen lust in melk, en werd allengs zwakker.
Ik dacht aan een diarree die zich nog inwendig ophield omdat ik onder het staartje nog geen sporen zag.
Daartoe liet ik dierenarts Bert komen. Enkele uren later was hij bij ons, maar zag ook geen spoor van diarree, toch constateerde dat het beestje flink ziek was, eigenlijk al bijna in coma. Met zijn thermometer controleerde hij de aarsopening waar zich enkel wat slijm bevond. Zijn diagnose was dan ook vlug gesteld : het kalfje ontbrak een stuk van de endeldarm voor de anus, zou dus nooit geen mest kunnen maken, en alle melk die hij ondertussen al had gedronken hoopte zich op tussen maag en endeldarm, waar het verzuurde en gistte. En zo ook toxinen in het bloed bracht die het doodziek maakten. Enkele uren later is het gestorven.
Ja, dat is "leven en dood op de boerderij ..."
Ik vraag me af of dit een erfelijk probleem is in de vaderlijn ?
Op het Veeteeltforum is men aan het meedenken over deze vraag.

Schuim op de mest.

Donderdag was de eerste dag na de 15de februari, en voor ons was dat best een belangrijke dag, want vanaf dan mag er weer drijfmest uitgevoerd worden op grasland in kwetsbaar bebied.
Bij de voorschriften van de milieuvergunning is het verplicht om voldoende mestopslag te hebben, en voor ons zou dat in principe geen probleem mogen zijn omdat wij in 1993 ruim genoeg gebouwd hebben.
Echter na verloop van de tijd in de stalperiode begint er zich een bijzonder hinderlijk schuim te vormen bovenop de mest. Dat gaat nog goed tot wij ongeveer 40 à 50 cm onder de rooster blijven, vanaf dan begint dat schuim door de rooster te komen waar de koeien lopen, maar het ergste is het op de plaatsen waar een opening is onder de afgesloten ligbedden. Daar komt het al eerder uitgeduwt, en dat ligt precies in de omgeving van staart en uier. Zodat de koeien zich nogal rap bevuilen.
Jammer eigernlijk, want van de 2 meter opslag onder de rooster kunnen wij de bovenste 40 cm niet benutten, en de onderste 20 cm kan je niet helemaal uitzuigen, dus dat is eigenlijk verloren ruimte.
Gelukkig hebben wij dus verleden week een beetje kunnen lichten door te bemesten op de weiden, en zien de dieren er weer wat properder uit.
Om een mogelijke oplossing te vinden voor het schuimprobleem ben ik al bij verschillende collega's te rade gegaan, maar een echte milieuvriendelijke en goedkope oplossing is nog niet direct in zicht.
Nu vond ik op het Veeteeltforum een topic dat daarover handelt.

vrijdag, februari 17, 2006

Activiteiten in het vooruitzicht.

Graag wil ik u bij deze nog eens wijzen op de Provinciale Studiedag van de Melkveehouders op vrijdag 24 febr in de REO veiling te Roeselare. Inschrijven wordt vanaf nu toch wel wenselijk. Zie verder de post van 2 weken terug .

Ook VRV gewest Het Brugse heeft voor u 2 heel interessante activiteiten uit de hoed getoverd :
(1) PRAKTISCHE WORKSHOPS KLAUWSIGNALEN
Zoals de leden van "Het Brugse" konden lezen op hun uitnodiging, houden wij in ons gewest 2 praktische workshops klauwsignalen.
Dinsdag 28 februari 2006 van 13u00 - 16u00 op het bedrijf van Johan en Francine Schouteeten-Loyson, Leeuwenstraat 1 te Nieuwmunster, of op
Donderdag 02 maart 2006 van 13u00 - 16u00 op het bedrijf van Kurt en Mia Van Doorne-Vanmaele, Kasteelhoek 34 te Beernem
Vooraf inschrijven is verplicht. Dit kan bij de secretaris Daniël Vermeire op 0472/74 42 82 of 's avonds op 050/31 93 98.
Technische ondersteuning en sponsoring door de firma Berluc 0495/53.78.13

Arnold Decuyper met de algemeen kampioene op de Prijskamp van de AgroMarkt te Gistel.


(2)BEDRIJFSBEZOEK MET EIGEN VERVOER
Uw gewestbestuur is er weer in geslaagd om een bijzonder leerrijk bedrijfsbezoek te plannen.
We zijn op woensdag 28 juni 2006 in de namiddag te gast bij Geert en Els Keirsebilck-Bulcke, Nieuwendammeweg 3 te St-Joris (Nieuwpoort)
Qua stalinrichting, kwaliteit van de dieren, intensief graslandgebruik en op managementvlak is dit een topbedrijf!
Wat en hoe gebruiken zij van de VRV-producten en diensten om tot deze prestaties te komen?
De leden zullen nog een uitnodiging krijgen maar noteer zeker deze datum in de agenda om vrij te houden.
Iedereen komt met eigen vervoer (afrit Middelkerke of Nieuwpoort nemen). De wegbeschrijving zal bij de uitnodiging zitten.

Meer info en details vind je hier bij het Melkveegewest Het Brugse.

En ik die dacht dat ik de enige Boer op Internet was.

Daarnet ben ik op een hele leuke site geweest van een collega Blogger uit Noord-Nederland.
Eigenlijk iemand die met krék hetzelfde bezig is als ik op het Internet, maar dan nog iets beter, dat moet ik wel toegeven.
Op zijn site staan enkele hele leuke dingen, twee ervan wil ik u niet onthouden :
het ene item gaat over een treurig koetje

het andere item over een stout koetje en een boer met de beste bedoelingen.


U kan de site van koeienboer Jannes hier bekijken.

Veel plezier.

Dagboek : Mooi weer, .... vandaag.

Nog eens een oudere Dagboek-bijdrage van in de Boer & Tuinder :

MOOI WEER, …… VANDAAG. (geschreven mei 2004)

De meimaand is zowat de mooiste maand die er is. De koeien “huppelen” voor de eerste keer weer naar buiten, de vogels leggen hun ei en de katten hun jongen en het is ook de maand waarin de melkveehouders tegelijk kunnen zaaien en oogsten.
Elk jaar maken wij van voordien de mooiste plannen om een super-voordroogkuil te maken, te beginnen met het maaien als er al een drietal dagen mooi weer voorspeld wordt. Liefst nog eind april of begin mei als er al voldoende opbrengst is en er nog geen kwaliteitsverlies is door de aarvorming. Daarna plannen wij direct open te spreiden en enkele uren voor het hakselen zullen wij in rijen steken zodat wij in de winter het beste ruwvoeder aan onze dieren kunnen geven.


‘Als ’t weer maar meewil’ denken wij daarbij dan stilletjes en dat was voor ons dit jaar niet echt het geval. We hebben de eerste zonnige dagen van eind april laten voorbijgaan om nog wat opbrengst bij te winnen en dan op zondagochtend 2 mei had er in onze keuken een bijeenkomst plaats die je gerust met het top-overleg binnen de regering zou kunnen vergelijken. De boer (de premier) dacht aan het gras dat stond te groeien en aan de maïs die in dat land moest gezaaid worden, en hoe verder de datum opschuift, hoe minder opbrengst voor de maïs. Maar de boerin (vice-premier) dacht aan de kwaliteit van het gras en daaropvolgend aan de boter en de kaas en stelde als eis dat er toch enkele dagen mooi weer moesten gegarandeerd zijn. Het KMI (zelfde coalitie) en nog drie andere weerberichten werden geconsulteerd, en ja, als we de zondagmorgen konden starten, dan was het net te doen. Dan moesten wij er natuurlijk wel in slagen om onze loonwerker Danny uit zijn bed te bellen die de zaterdagavond(-nacht) zijn jongerenplicht vervuld had in de diverse KLJ-bals. En het voordeel van een GSM is natuurlijk dat je die kunt … uitzetten als je slaapt, maar je kan dan wel een bericht inspreken, en zo waren we om 11.00 u dan toch aan de gang. Er moest echter ook nog rekening gehouden worden met het sociale luik want het was zondag en er werd bezoek verwacht van een vroegere klasvriend die we al lang niet meer gezien hadden. Het compromis tussen de sociale partners bestond dan hieruit dat ik wat later op de middag zou toekomen en weer wat vroeger zou vertrekken. Maar Alain die had zijn boerenhart niet verloochend, was eventjes langs de binnenweggetjes doorgekomen en herkende mijn groene traktor al van verre. Zo verliep het weerzien al vroeger dan verwacht. En net voor het middageten begaf de hooikeerder (regeringscrisis ?) door een gebroken tandwiel. Dan blijkt toch het voordeel van de mobiele telefoon en de altijd presente mekanieker Dirk beloofde mij na zijn middageten een andere machine klaar te zetten. Dus even over en weer naar Loppem en na enkele aanpassingen konden wij er weer volop tegenaan. De maandag nog eens gekeerd en de dinsdag ook en vanwege wat motregen begon ik de dinsdagavond al het gras van de weiden in rijen te steken. Maar toen sloeg het weer al tegen en regende het vanaf de woensdagmiddag heel hard, zodat het gras uiteindelijk veel te groen en veel te nat in de kuil ging. Meteen betekende dat ook veel extra werk door de grote massa die onvoldoende gedroogd was. Het zal ons daarbij nog heel wat studiewerk en geld kosten om het rantsoen te optimaliseren, maar we nemen ons voor om het volgend jaar veel beter te doen.



Vaste traditie in de meimaand is ook de familiebijeenkomsten rond Eerste- en Plechtige Communie. Eigenlijk zijn dat zowat de leukste feesten, met al die jonge kinderen en jonge ouders en grootouders. Zo waren we zondag al van de partij bij onze broer Filip en volgende week is het de beurt aan onze Sarah (12). Feesten op de boerderij is toch het mooiste wat er is. Je aperitieft, je praat, je eet, je maakt kennis met de andere familie, veelal ook boeren of aanverwante. Bij mooi weer kunnen de kinderen dan buiten ravotten want er is toch plaats genoeg.
Als toemaatje krijg je nog een rondleiding op het familiebedrijf waarin de trots voor alles wat verwezenlijkt is duidelijk tot uiting komt. En het moet ook niet té lang duren want ’s avonds moet er weer gewerkt worden op het eigen bedrijf. In de gesprekken aan tafel wordt menig oogst of ploegwerk besproken, verkopingen worden nog eens overgedaan, of de laatste stunt van de machinehandelaar wordt gewikt en gewogen.Maar het mooiste van al zijn de gezichten van de opa’s en de oma’s die al deze gesprekken volgen en fier hun grote en kleine kinderen gadeslaan en al deze gouden momenten koesteren.

Het zou eigenlijk alle dagen mooi weer mogen zijn.

Het gebeurde in het Zuiden ...

Woensdag maakte ik een voorvalletje mee dat tot nadenken stemt.
Ik stond aan een betaalautomaat naast de rij te kijken wat de juiste procedures zijn. Een dame had net betaald met een bankbriefje, dus moest ze ook terugkrijgen.
Het wisselgeld klettert vrolijk naar beneden, de dame opent het vakje, neemt de muntstukjes en haast automatisch controleert ze hetgeen ze ontvangen heeft.
Blijkbaar moet er een muntstuk van een vorige betaler blijven liggen zijn, want ze heeft 2 € meer dan wat ze verwacht.
Hoofdschuddend denkt ze even na, haalt de schouders op en ... stopt het muntstuk terug in de automaat bij het wisselgeld.
Zou je dus niet meer denken, de dag van vandaag !

dinsdag, februari 14, 2006

Resultaten melkveeveiling 09.02.2006

Veel belangstelling voor de verkoop van 6 stieren en 50 vrouwelijke dieren.
De gemiddelde prijs bij de zwartbont en roodbont vaarzen was respectievelijk 1322 en 1188 euro.
Voor de volgende veiling van 13.04.2006 kan nog ingeschreven worden tot 03.04.2006.lees verder Bron VRV

De nieuwste stierenlijst is weer uit.

Naar vaste gewoonte worden 4 keer per jaar nieuwe indexen berekend van de stieren aan de hand van de prestaties van de dochters.
Gisteren 11 februari was het weer zover.
Elk jaar zijn er stijgers, dalers, maar ook interessante nieuwkomers.
Vele factoren spelen daarbij een rol, bijvoorbeeld melkproductie, gehalten, melkbaarheid, karakter, ziekteresistentie, maar ook exterieurbepaling zoals Type, Uier, Benen en Algemeen Voorkomen. Voor wie een rangschikking wil maken bestaat ook een gecombineerde index onder de naam DPS. U kan de Gecombineerde lijst (+500 stieren?) hier bekijken, het laden kan wel even duren. Daarna kan u naar hartelust herschikken in het Excelbestand door te klikken op de rubriek.

Mariusdochter No. 1069 van Patrick Sticker uit Renninge, Belgie. Als Addisonzoon met roodbontfactor is Marius een unieke stier. Als Vlamingen mogen we fier zijn met een in eigen streek afgeteste stier in de hoogste regionen.

Een eerste impressie van de fokkerijdeskundigen ?
"Benenspecialist Fortune trekt door : bij de eerste draai van 2006 is het benenspecialist Fortune die voor de derde keer op rij stijgt. En Fortune is niet de enige benenstier met goed nieuws. Ook HG-stieren als Classic, Canvas, Olympic en Kian combineren een beste benenscore met een mooie, economische productievererving". lees verder
Bron : NRS (Nederlands Rundvee Syndicaat)

zondag, februari 12, 2006

Agrarische advertenties.

Veel mensen houden zich bezig om advertenties uit te pluizen op zoek naar een koopje, of net het omgekeerde, misschien willen ze wel van iets af dat in de weg staat.
Dat verklaart het succes van advertentiepagina's in de krant, of van betalende zoekertjeskranten.
Ook online is er heel wat te vinden.
Eén van de eerste aanbieders in ons vakgebied die ik tegenkwam waren de Zoekertjes onder Agriline, ook occa-prof en 2dehands hebben een mooi aanbod. Een van de snelst groeiende binnen deze sector is toch wel Kapaza!, dat ook enkele agrarische rubrieken bevat.
De aanbiedingen worden à la minute bijgewerkt, en het is vrij simpel om zelf een advertentie te plaatsen, zelfs met foto's of met film. Wie wil aankopen kan steeds zien of de verkoper die met mooie plaatjes afkomt wel te vertrouwen is, want een verkoopgeschiedenis kan steeds geraadpleegd worden. Dat schrikt de charlatans alvast af.
Hun eigen info :
Kapaza! is de grootste en meest gebruikte zoekertjes site van België.
Iedereen kan gratis advertenties plaatsen of op advertenties bieden en reageren. Dagelijks worden er vele duizenden nieuwe advertenties geplaatst, de totale waarde van alle aangeboden artikelen is op dit moment € 1.072.942.062,04! Blader door de rubrieken of gebruik het zoekformulier om de advertenties te bekijken.
Hier bereikt u Kapaza!.

zaterdag, februari 11, 2006

"Energieke" werkkracht gezocht.

VACATURE ENERGIECONSULENT
Het Innovatiesteunpunt wenst zijn energieteam uitgebreid met een extra energieconsulent met volgend profiel:
De functie: De medewerker informeert, sensibiliseert en adviseert boeren en tuinders bij de realisatie van innoverende energieprojecten.
Je profiel: We zoeken leergierige, creatieve en enthousiaste medewerker met een fanatieke interesse voor de energiethematiek.
Het aanbod: De medewerker krijgt een passende verloning, aangevuld met bijkomende voordelen. Bovenal krijgt hij of zij de kans om zichzelf te ontwikkelen in een boeiende sector, met veel vrijheid in de werkorganisatie en een aangename werkomgeving.
Het arbeidscontract loopt over 1 jaar. Bij een positieve evaluatie van de impact van dit project is een verlenging van de arbeidsduur voorzien.
Voor meer informatie kun je telefoneren met Karel Colman tel. 016 28 62 40 of via gsm 0472 58 99 03;of met Lieven Vandeputte, tel 016 28 61 20
Meer info bij http://www.innovatiesteunpunt.be/

vrijdag, februari 10, 2006

Demosessies over het gebruik van antibioticatesten.

Het vermijden van antibioticaresiduen is zeer belangrijk voor de melkveehouderij. Melk heeft nog altijd een verschrikkelijk goed en gezond imago, en niet alleen door de witte kleur. Alle melk wordt dagelijks onderzocht op verschillende gezondheidsparameters. Voor opsporing van residuen bestaan er verschillende testen die de geringste aanwezigheid van antibiotica kunnen opsporen (ooit hoorde ik eens van prof. De Kruyf dat men een spuitje van 10 ml kan terugvinden in 360.000 liter melk !).
Er zijn echter vragen over de betrouwbaarheid van de testen op boerderijniveau Delvotest was vroeger zeer gebruikelijk, maar Copantest is momenteel de officieel goedgekeurde. Toch waren er vele veehouders die deze herfst veel problemen hadden met het (niet kunnen) aflezen.
En wat met een mogelijke sneltest van 8 minuten ?
Over dit alles organiseert de T.A.D. (=Technologische Adviseer Dienst) vanuit het DVK in Melle een serie workshops rond het gebruik en het aflezen en de haalbaarheid van diverse tests. Er zijn demosessies gepland op :
vrijdag 3 maart 13u30 in Ingelmunster
woensdag 8 maart 13u30 in Torhout
mogelijks volgt er nog een datum in Poperinge.
Met vriendelijke groeten,
Isabel De Boosere Technologisch Adviseur voor Melkveehouders en Hoevemelkproducenten.
Informeer naar de excacte locatie en tijdstip : e-mail: I.DeBoosere
http://www.clo.fgov.be/dvk/

Bezoek aan de boerderij

Ja, gisteren was het al bijna twee weken geleden dat de klas van Roksem op bezoek kwam voor het maken van een bolletje kaas. Gisteren donderdag kwamen ze dit bolletje afhalen, en hebben ze ondertussen ook de boerderij bezocht.
Eerst kregen ze elk hun bolletje van Krista met hun eigen tekening erop, daarna ging het richting kalveren waar ze natuurlijk dolle pret hadden om de kalfjes te aaien, om ze op de vingers te laten zuigen en ondertussen gaf Krista de boerin uitleg over de geboorte, de groei, de levensloop van de kalveren. Er was echter bijna meer interesse voor de poezen die daar ook talrijk aanwezig waren. Dan ging het richting grote koeien waar ze in de voedergang nog eens uitleg kregen over sommige koeien, waarom ze gemolken worden en hoeveel, kortom, een boeiende uiteenzetting. Op de grote hoop maïs konden enkele kinderen het natuurlijk niet laten om wat naar de koeien te duwen, of zelfs eens wat op te gooien. Gelukkig kon Juffrouw Monique nog op tijd ingrijpen.


Veel te vroeg was het weer tijd om naar school te gaan met de mama's die zorgden voor vervoer. In een zakje kreeg elk nog een proevertje mee van de lekkere zuivelproducten van het Baliehof.

Uitnodiging Provinciale vergadering Melkveehouders West-Vlaanderen

Hierbij de uitnodiging :


Vrijdag 24 februari 2006
in het Cafetaria Reo Veiling te Roeselare
Oostnieuwkerksesteenweg 101, Roeselare
Vakgroep Melkvee
Melk, een hot item voor elk !
In een land van melk en boter…
Melkprijs In de wereld wordt er 600 miljard liter melk – koemelk én andere – geproduceerd, dit is tweehonderd maal het Belgisch melkquotum. De wereldhandel bedraagt amper 30 à 35 miljard liter! En de wereldhandel is amper 6 à 7 % van de wereldproductie. Hoe dan ook wordt het zuivelverhaal meer en meer een internationaal verhaal. Deze 6 à 7 procent bepaalt toch in zeer ruime mate onze melkprijs. Op welke manier en welke factoren hierop een invloed hebben, dat komt Eddy Leloup, studiedienst Boerenbond ons uitleggen. Hij probeert ook een inschatting te geven van wat de hervorming van het Europees landbouwbeleid (MTR) hierop van effect zal hebben. Ook de te verwachten afschaffing van exportrestituties in kader van WTO-afspraken tegen 2013 zal zijn effect hebben. Kunnen we als zuivelproducenten en –verwerkers iets doen om ons los te koppelen van deze wereldmarktprijzen?

GGO’s De melkveehouderij in Europa is voor een deel van zijn eiwitvoorziening afhankelijk van soja uit Midden- en Zuid-amerika, deze soja is deels genetisch gewijzigde soja. Greenpeace is van mening dat de melkveehouderij zonder deze soja moet kunnen, omdat er een alternatief is hier (zelf meer eiwit telen) en omdat we door soja te laten telen voor ons we als melkveehouders mede verantwoordelijk zouden zijn voor het verdwijnen van het tropisch regenwoud. Greenpeace (Karen Simal) komt haar standpunt uiteen zetten, met wederwoord vanuit Boerenbond door Peter van Bossuyt.

Dierziekten Dierziektebestrijding is een blijvend aandachtspunt voor de melkveehouderij. Een aantal nieuwe uitdagingen liggen te wachten op stevige aanpak: IBR, BVC, paraTBC, neospora, …Erik Mijten geeft een gestructureerd overzicht van de mogelijke aanpak.
Programma:
10.30u: Inleiding door vakgroepvoorzitter Johan Dezeure
10.35u: “Internationale zuivelmarkt in beweging” door Eddy Leloup
12.50u: Warm middagmaal
14.00u: “GGO’s in wereldperspectief”
15.00u: “Uitdagingen in de dierziektebestrijding: IBR, BVD, paraTBC” door Erik Mijten
16.00u: einde

Inschrijven is noodzakelijk vóór 22 februari 2006 en kan bij:
Boerenbond West-vlaanderen, Dikmuidsesteenweg 406, 8800 Roeselare
Tel: 051/ 26 03 80 Fax: 051/ 26 03 89
E-mail: Jan.Halewyck
Bijdrage: 12 euro, ter plaatse te betalen of over te schrijven op 738-6131414-66 van vakgroep melkvee

donderdag, februari 09, 2006

Wekelijkse Markt in Beernem.

Vanaf morgen donderdag zal Krista niet meer naar de wekelijkse markt gaan te Beernem.
Wegens interne reorganisatie van ons personeel is het noodzakelijk dat Krista ook op vrijdagmorgen thuis is.
Er is evenwel een oplossing gevonden voor de trouwe klanten, zij moeten niet op hun honger blijven zitten. Wij hebben afspraken gemaakt met Zuivelhandel Steffi die daar ook op de Markt staat dat zij onze producten verder zal meennemen en aanbieden. Ook voor bestellingen van de niet zo courante soorten is zij beschikbaar.
Hierbij danken wij onze trouwe klanten die elke vrijdag weer aanschoven aan onze marktwagen.

maandag, februari 06, 2006

Klopjacht op everzwijnen in de Brugse regio.

Jacht op everzwijnen in Brugse regio levert niks op
De klopjacht op everzwijnen en edelherten in de bossen op de grens van Brugge, Jabbeke en Zedelgem heeft niets opgeleverd. Dat zegt Danny Madelein, de coördinator van de klopjacht, die zaterdag tussen 10 en 15 uur plaatsvond. Er werden vijf edelherten gezien maar zij konden niet worden geschoten. In het gebied van 500 hectare werden wel veel recente sporen van wilde everzwijnen aangetroffen. Bron : VILT

Hierbij enige toelichting voor wie de dossierkennis misschien niet ver genoeg reikt.
Van in het voorjaar waren er plots meldingen van vernielde gewassen in akkers rond het Vloetemveld in Zedelgem. Niemand wist blijkbaar vanwaar dit kwam, en wie de mogelijkheid van everzwijnen durfde te opperen werd op gelach onthaald. Spoedig bleek echter dat dit wel de enige juiste versie was, en door intensief overleg tussen de landbouworganisties (zij trokken eigenlijk het eerst aan de alarmbel), de gemeenten, de Provincie, de jagers én de Natuurverenigingen werd druk gespeculeerd vanwaar die beesten misschien wel afkomstig konden zijn.

Verschillende denkpistes werden bewandeld, gaande van een verdwaalde groep uit verre bossen, tot een ontsnapte kudde uit een domein van een Kongolese Minister (echt waar), tot een suggestie van het moedwillig uitzetten door een natuurfreak. Welke hypothese de juiste was, is men tot op vandaag nog niet achter gekomen, sommigen dachten nog steeds aan een fabeltje van een door alcohol-benevelde jager, maar iedereen was het er over eens dat de situatie toch wel ernstig genoeg was om een periode dag en nacht de wacht te houden op een hoogziiter in de bossen van Vloethemveld. Ik denk niet dat jagers er veel plezier aan beleven om daar maar alleen te zitten, niet eens wetende of er wel everzwijnen zouden komen opdagen. Meer dan een maand hebben ze er moedig de wacht gehouden tot er plots een echt everzwijn kon geschoten worden. Het was dus toch waar ! Het dier werd diergeneeskundig onderzocht, het vlees werd vrijggegeven voor consumptie, en klanten van de maaltijdservice van het OCMW van Brugge hadden er een goede maaltijd aan. Het heeft zelfs nog een pak geld gekost, want de kok had niet genoeg voor iedereen, en moest nog (duur) bijkopen.
Ondertussen deden in de streek nu en dan verhalen de ronde van mensen die dachten een everzwijn of een kudde gezien te hebben, zelfs tot voorbij ons, tot aan de E 40 autostrade te Jabbeke. Men mocht dus al aannnemen dat de dieren zich verspreid hadden in een cirkel van wel 12 km, en iedereen was er ondertussen van overtuigd dat ze hun natuur en de voortplanting allicht niet vergeten waren.
Toen werd het een beetje stil, allicht mede doordat alle gewassen hoog staan, en ook door het feit dat de everzwijnen waarschijnlijk eten in overvloed hadden.
Enkele weken terug was er echter plots weer melding van omgewroette akkers, en was er weer overleg tussen de verschillende instanties. Diegenen die moeten instaan voor de veiligheid binnen de gemeentes, en dat zijn dus de burgemeesters en de politie gingen weer in overleg met de jagers, met de natuurverenigingen, ook met Bos en Groen. Iedereen was het er over eens dat er nu eens een gecoördineerde actie moest gebeuren om te proberen om de situatie onder controle te krijgen. Wie denkt dat het slechts om een groep fanatieke jagers ging die een jachtpartijtje wensten te organiseren heeft het dus mis. Ook de suggestie van sommigen dat het toch maar rijkeluis zijn met een grote Jeep moet enigszins genuanceerd worden. In de natte landelijke wegen of in de bossen heeft men nu eenmaal niet zoveel aan een Cliootje of een R5-je.
Denkt u zich maar eens in dat u in een landelijk gebied of in een bos aan het wandelen bent, en oog in oog staat met zo’n beest van meer dan 100 kg, dat zich misschien in het nauw gedreven voelt, of zijn familie meent te moeten beschermen. Of kinderen die ergens landelijk gaan fietsen, gaan voetballen of met de klas een bos bezoeken. Of een particulier die in zijn tuin geconfronteerd wordt met schade. Ook heeft men stilgestaan bij de mogelijkheid dat die wilde zwijnen misschien in de varkensrijke provincie West-Vlaanderen de verspreider of instandhouder konden zijn van besmettelijke ziektes, zoals varkenspest (vergelijk met Duitsland en Luxemburg waar dit een probleem is). Daarom heeft men er een gecoördineerde actie van gemaakt met drijvers, met jagers, met begeleiding van politie die straten afzette voor de veiligheid.
Dat de jagers onverrichtzake moesten terugkeren was bijna te verwachten, een grootse buit zou eigenlijk wel verwondering opgewekt hebben. Everzwijnen blijken namelijk verschrikkelijk inteligente dieren te zijn die zich blijkbaar enorm goed kunnen verschalken, of een omweg maken van vele kilometers waar nodig. Wie durft te opperen dat deze dieren bij de jacht teveel zouden afzien heeft natuurlijk buiten de jagers gerekend, die hebben een “permis”, een jachtvergunning die zij slechts verkrijgen na degelijke examens (uitgeschreven door Bos en Groen). Uiteraard werd ook ander hagel gebruikt dan pakweg voor een jacht op bijvoorbeeld houtduiven. De suggestie van dierenliefhebbers dat men slaappijltjes zou moeten gebruiken klinkt in deze dan ook enigszins lachwekkend, men heeft hier niet te maken met een muisje dat men een beetje grijpzout op zijn staartje moet leggen.
Ik denk dat de burgemeesters en de verantwoordelijken van de provincie hier met de nodige burgerzin en met het opnemen van hun verantwoordelijkheid gehandeld hebben voor vrijwaring van ieders eigendommen, en met het oogmerk op preventie van de veiligheid van de burger.

Computertip : Uw computer virusvrij houden ?

Let dan op voor mails die uw computer kunnen besmetten.

Open nooit bijlagen van mails waarvan de afzender onbekend of onduidelijk is, waarvan de boodschap in een mooi prentje verstopt is, of in een vreemde taal, of als u denkt dat de inhoud eigenlijk niet voor u bedoeld is.
Klik in een website die u bezoekt nooit op plaatjes of links die niet helemaal duidelijk zijn, of die niet direct openen als u dat zou verwachten, of die beginnen iets te downloaden op uw computer.
Pas ook op met pop-ups in populaire sites, ze kunnen soms het afsluitknopje en het O.K.- knopje met elkaar verwisseld hebben zonder dat u dat weet.

Dit is een mooi voorbeeld van een virus, verstopt in een "goede" boodschap :
"Valse e-mail vogelpest besmet computers 'Attention: Bird Flu in England'. Dat is het onderwerp van een e-mail waarmee geprobeerd wordt computergebruikers naar een website te lokken, waarna door het klikken op links kwaadaardige software op de pc wordt geïnstalleerd.
Lees verder Bron : Zibb.nl

Mest Internet Loket (MIL) een goede hulp bij de Mestbank aangifte.

Dezer dagen worden al flinke voorbereidingen gemaakt voor het invullen van de Mestbankaangifte voor de Vlaamse Land Maatschappij.

Via het MIL-loket kan men zelf gemakkelijk de gegevens bekijken van de aangiftes die gedaan zijn via een Mestafzetdocument, en zoals ze gekend zijn bij de Mestbank.

Hier vindt u
een rechtstreekse link, een paswoord moet eventueel nog aangevraagd worden via het formulier.

zondag, februari 05, 2006

Al eens een hoeve bezocht met de klas of met een andere groep ?

Samen de boer op.
Laat je gaan, laat de boer al je zintuigen verwennen! Aangevuld met kleine activiteiten, proevertjes en een babbel wordt het een uitzonderlijk aangename uitstap. Verschillende landbouwers bieden ook arrangementen aan. Een korte uitstap of een ganse dag op toer. Voor elk wat wils dus!

Het netwerk bezoekboerderijen bestaat uit 83 land- en tuinbouwbedrijven verspreid over de provincie West-Vlaanderen, die zich allen engageren om groepen te ontvangen en hen in te leiden in het boerderijleven, de verzorging van de teelten en de dieren…
Allemaal koetjes en kalfjes? Nee, nee: zowel de traditionele takken als kruiden, oesterzwammen, paardenmelkerijen, sierteelt… zijn te bezoeken.
Gezien de 83 bedrijven verspreid gelegen zijn over de provincie is er altijd wel een hoeve in de buurt. En nu: Samen de boer op! Surf naar: http://www.onthaalopdeboerderij.be/ - bezoekboerderijen en kies je bedrijf uit.
De site bevat nog veel meer: Proeven en Genieten van het West-Vlaamse platteland is de leuze!
(Tekst van Stefaan Baeteman, projectbegeleider in de Provincie West Vlaanderen)

Ook Zuivelboerderij Baliehof ontbreekt natuurlijk niet in de lijst van de bezoekboerderijen : hier een rechtstreekse link.

Computertip : Startpagina aanpassen.

Ongeveer 3.5 jaar geleden zette ik mijn eerste stappen op het wwweb. Eigenlijk hadden wij een computer gekocht om zelf met KBC Online Local te kunnen werken, en nu en dan eens wat informatie op te zoeken. En eens een mailtje te versturen. Ondertussen is dat een beetje uit de hand gelopen.
Eén van de eerste landbouwsites die ik toen regelmatig bezocht was Agriline die toendertijd een heel pak info opleverde voor een beginnend surfer. De startpagina die ik toen het meest gebruikte was van Agrovisie, het informatica toeleveringsbedrijf voor de agrarische sector van pionier Jan Depestel uit Ruddervoorde. Momenteel heb ik als startpagina de zoekmachine Google staan, je kan dit zelf heel gemakkelijk aanpassen als volgt : in de werkbalk Extra > Internet Opties > Algemeen > Startpagina : adres intypen van waaruit je elke keer de Internetbrowser wilt doen opstarten.

Winteruitstap van de Brugse Melkveehouders.

Twee interessante bedrijven te bezoeken op vrijdag 10 februari 2006: het vleesbedrijf Ganda Ham te Destelbergen, en het Melkveebedrijf Dukefarm van Herman D’Hauwe te Sint-Lievens-Houtem.

Programma:
Vertrek om 8u30 STIPT aan de Valkaart in Oostkamp.
Rond 9u45 worden we verwacht in Destelbergen op het bedrijf Ganda Ham. We worden er verwelkomd door de bedrijfsgids die uitlegt hoe de verse ham na afkoelen, zouten, drogen, smouten, ontbenen en persen, klaar is voor de verkoop.
Om 12u00 nemen we een warme maaltijd in feestzaal Breughel te Beervelde.
Rond 14u30 worden we verwacht op Melkveebedrijf Dukefarm van Herman en Chantal D’Hauwe. Herman is een fokker in hart en nieren. Hij is lid van de Fokkerijraad Melkvee van de V.R.V. Hij is heel geregeld op de veiling met hoogwaardige vaarzen, en verkoopt heel wat fokstiertjes naar het buitenland. De gemiddelde jaarproductie was in 2005 over de 62-koppige veestapel 10 630 liter melk, met 4,06% vet, 3,51% eiwit, en dat met een tussenkalftijd van 390 dagen en 345 lactatiedagen. De exclusieve vliegenvanger [ventilator] met een schroefdiameter van 7,5 m is een van de blikvangers op het bedrijf. Daarnaast melken ze er een koe die al 120 000 liter melk gaf en weer vol is.
We zijn terug rond 17u30 aan de Valkaart te Oostkamp.
Deze daguitstap kost 30 €. Inschrijven kan (indien u dat nog niet deed) tot ten laatste dinsdag 7 februari per e-mail bij laurent.inghelbrecht of via 0495 / 34 50 95 (antwoordapparaat)

Slaatje.be, een site over slaatjes.

Sla-teler Christophe Callewaert uit Gits vond dat er nog te weinig informatie was over de verschillende soorten sla die door de telers via de REO-groentenveiling in Roeselare afgezet worden.
Daarom maakte hij zelf een mooi ontwerp van een site, mét alle verschillende soorten. De lezer kan op een interactieve manier zelf nog bijvoorbeeld receptjes toevoegen.
Kijk eens hier : www.slaatje.be

Dat de introductie van www.slaatje.be niet onopgemerkt voorbijgegaan is, ook aan de pers niet, bewijst dit krantenartikel :

vrijdag, februari 03, 2006

Dagboek : In blijde verwachting .....

Elk weekend presenteer ik u één van mijn oude Dagboeken van in Boer & Tuinder.

Dagboek 2 : In blijde verwachting ..... (januari 2004)
Het gebeurde op een zondagavond in september. We waren pas terug van een namiddagje wandelen in Brugge en we maakten ons klaar voor onze avondwerkzaamheden van koeien melken, kalfjes verzorgen en voederen. De jongeman aan de telefoon klonk enigszins in paniek, maar stelde ons hoopvol de vraag of hij geen stage bij ons mocht doen. Het bleek dat hij de week daarop op stage moest op een landbouwbedrijf, en hij had nog steeds geen vaste afspraak. Omwille van het zeer specifieke karakter van onze activiteiten zijn wij nooit grote voorstanders geweest van stagairs. Meestal komen ze heel je werking uitkijken en als je niet oppast wordt je beconcurreerd door iemand aan wie jij de stiel hebt geleerd. Wij hebben het tenslotte toch ook zelf moeten opbouwen door meer op te staan dan te vallen. Na kort overleg met Krista besloten we toch maar de sprong in het onbekende te wagen en hebben we toegestemt.

Het weekend erna belde hij de zondagmorgen op voor de bespreking van de stage en het tekenen van het stagecontract. Binnen een uurtje ben ik bij je , zei hij, en inderdaad, daar was hij, met de fiets, 18 km. Van de eerste aanblik werd het me al duidelijk dat ik niet met een gewone jongen te doen had. Een grote kerel, lang (maar verzorgd) pluimhaar en een gezicht dat geen gemakkelijke jeugd verried. En aan de keukentafel kwam het er beetje bij beetje uit. De lagere school gedeeltelijk in het buitenland gevolgd omwille van het werk van zijn pa, daar een leerachterstand opgelopen en door het PMS doorverwezen naar het beroepstuinbouw omdat dat blijkbaar het enige was wat hem interesserde. Zes jaar op alle mogelijke manieren gepest omwille van zijn afkomst, onwennigheid met de sector, uiterlijk en slechte punten. Maar toen het moment kwam om in een beroep te stappen zoals de anderen heeft hij ze allemaal een neus gezet en gekozen voor het regentaat (!). Daar heeft hij enkele goede vrienden getroffen die hem stimuleerden in het studeren. Hij is niet iedere keer met glans geslaagd, maar zit nu toch al in zijn laatste jaar.

Maar nu moest hij 2 x 2 weken stage volgen, en omdat hij zijn hele middelbaar al in het tuinbouw had gezeten wilde hij ook eens met landbouw kennismaken , en dan liefst met melkvee. Met de stageplaats die hem door zijn vroegere school was toegewezen liep alles goed, tot ze kennismaakten en hij een week voor de stage botweg afgewezen werd, waarschijnlijk weer voor de redenen die hem vroeger al altijd hadden achtervolgd. En door verder navragen kwam hij uiteindelijk bij ons terecht, als laatste hoop.

Nu moet ik toegeven dat hij de eerste dagen niet echt van praktisch nut was, hij bekende me dat hij eigenlijk bang was van koeien, maar dan alleen omdat hij er nog nooit echt dichtbij was geweest. Na 2 weken meewerken haalde hij echter zonder problemen de koeien op en hielp hij melken en voederen tot aan zijn laatste bus, maar ook klauwverzorging en insemineren en zelfs weidebloten met de traktor. En dat alles werd niet ingegeven door zijn afkomst maar door zijn enorme wilskracht om alles vast te pakken en iedere uitdaging aan te gaan.

Ik ben wel blij dat deze stagair bij ons terechtgekomen is. Ik weet niet of hij ooit leraar zal worden of misschien in een of andere landbouwadministratie terecht zal komen.Maar wij maken als boer nogal graag eens de opmerking dat de wetten weer eens geschreven of gecontroleerd worden door mensen van achter een bureau die er niets van kennen. Maar als wij hen nooit de mogelijkheid bieden om iets te leren of ervaring op te doen, wat kunnen wij dan verwachten ? Misschien moet een dergelijke stage wel verplicht ingelast worden in elke opleiding van iemand die administratie doet of in het beleid zit voor land en tuinbouw. Als boer moet je er natuurlijk wel wat tijd insteken, maar je krijgt er ook wat hulp voor terug.

In 1990 lazen wij een advertentie in De Boer waarin IAAS op zoek was naar gastgezinnen voor buitenlandse landbouwstudenten . In een opwelling schreven wij ons in en in de zomer hadden wij voor 1 maand een Noor op stage. Dit is ons heel goed meegevallen en in 1994 zijn wij daar zelf op bezoek geweest voor 10 dagen, met de auto. Wij verbleven daar in hun woning en later zakten wij af naar de ouderlijke boerderij van zijn Deense vrouw. Nu hebben wij nog regelmatig kontakt met elkaar en waarschijnlijk komt Torfinn deze zomer op bezoek.
Toen wij enkele weken geleden weer een oproep zagen van IAAS hebben wij niet getwijfeld en ons direkt ingeschreven. Wij krijgen er deze zomer dus eentje bij en we zijn in blijde verwachting of het deze keer weer zo goed zal meevallen.

U zal het misschien bijna niet kunnen geloven, maar wat las ik verleden week in het woord van BB voorzitterNoël Devisch in Boer & Tuinder in "Op de eerste rij" ?
"Stages : Minister President Leterme heeft ons meegedeeld dat de jonge Vlaamse ambtenaren als onderdeel van hun opleiding, stage zullen lopen op bedrijven. Dit is een schitterend idee. Op die manier kunnen de ambtenaren kennis opdoen over de manier waarop bedrijven concreet worden geleid en aan den lijve ondervinden wat de knelpunten zijn in de contacten met de overheid. Dit kan de dialoog alleen maar bevorderen."
Dat vind ik dus nu eens echt goed van de Minister-President. Ofwel heeft hij mijn artikel van twee jaar geleden zolang onthouden, en pas nu concreet ten uitvoer kunnen brengen, ofwel heeft hij al mijn oude Dagboekartikels gespaard en misschien een paar weken geleden eens allemaal herlezen, en er plots op gedacht dat dit nog moest uitgevoerd worden. Bravo aan Yves Leterme, onze Minister voor landbouw.