Photobucket

vrijdag, februari 10, 2006

Uitnodiging Provinciale vergadering Melkveehouders West-Vlaanderen

Hierbij de uitnodiging :


Vrijdag 24 februari 2006
in het Cafetaria Reo Veiling te Roeselare
Oostnieuwkerksesteenweg 101, Roeselare
Vakgroep Melkvee
Melk, een hot item voor elk !
In een land van melk en boter…
Melkprijs In de wereld wordt er 600 miljard liter melk – koemelk én andere – geproduceerd, dit is tweehonderd maal het Belgisch melkquotum. De wereldhandel bedraagt amper 30 à 35 miljard liter! En de wereldhandel is amper 6 à 7 % van de wereldproductie. Hoe dan ook wordt het zuivelverhaal meer en meer een internationaal verhaal. Deze 6 à 7 procent bepaalt toch in zeer ruime mate onze melkprijs. Op welke manier en welke factoren hierop een invloed hebben, dat komt Eddy Leloup, studiedienst Boerenbond ons uitleggen. Hij probeert ook een inschatting te geven van wat de hervorming van het Europees landbouwbeleid (MTR) hierop van effect zal hebben. Ook de te verwachten afschaffing van exportrestituties in kader van WTO-afspraken tegen 2013 zal zijn effect hebben. Kunnen we als zuivelproducenten en –verwerkers iets doen om ons los te koppelen van deze wereldmarktprijzen?

GGO’s De melkveehouderij in Europa is voor een deel van zijn eiwitvoorziening afhankelijk van soja uit Midden- en Zuid-amerika, deze soja is deels genetisch gewijzigde soja. Greenpeace is van mening dat de melkveehouderij zonder deze soja moet kunnen, omdat er een alternatief is hier (zelf meer eiwit telen) en omdat we door soja te laten telen voor ons we als melkveehouders mede verantwoordelijk zouden zijn voor het verdwijnen van het tropisch regenwoud. Greenpeace (Karen Simal) komt haar standpunt uiteen zetten, met wederwoord vanuit Boerenbond door Peter van Bossuyt.

Dierziekten Dierziektebestrijding is een blijvend aandachtspunt voor de melkveehouderij. Een aantal nieuwe uitdagingen liggen te wachten op stevige aanpak: IBR, BVC, paraTBC, neospora, …Erik Mijten geeft een gestructureerd overzicht van de mogelijke aanpak.
Programma:
10.30u: Inleiding door vakgroepvoorzitter Johan Dezeure
10.35u: “Internationale zuivelmarkt in beweging” door Eddy Leloup
12.50u: Warm middagmaal
14.00u: “GGO’s in wereldperspectief”
15.00u: “Uitdagingen in de dierziektebestrijding: IBR, BVD, paraTBC” door Erik Mijten
16.00u: einde

Inschrijven is noodzakelijk vóór 22 februari 2006 en kan bij:
Boerenbond West-vlaanderen, Dikmuidsesteenweg 406, 8800 Roeselare
Tel: 051/ 26 03 80 Fax: 051/ 26 03 89
E-mail: Jan.Halewyck
Bijdrage: 12 euro, ter plaatse te betalen of over te schrijven op 738-6131414-66 van vakgroep melkvee

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home