Photobucket

zondag, februari 19, 2006

Schuim op de mest.

Donderdag was de eerste dag na de 15de februari, en voor ons was dat best een belangrijke dag, want vanaf dan mag er weer drijfmest uitgevoerd worden op grasland in kwetsbaar bebied.
Bij de voorschriften van de milieuvergunning is het verplicht om voldoende mestopslag te hebben, en voor ons zou dat in principe geen probleem mogen zijn omdat wij in 1993 ruim genoeg gebouwd hebben.
Echter na verloop van de tijd in de stalperiode begint er zich een bijzonder hinderlijk schuim te vormen bovenop de mest. Dat gaat nog goed tot wij ongeveer 40 à 50 cm onder de rooster blijven, vanaf dan begint dat schuim door de rooster te komen waar de koeien lopen, maar het ergste is het op de plaatsen waar een opening is onder de afgesloten ligbedden. Daar komt het al eerder uitgeduwt, en dat ligt precies in de omgeving van staart en uier. Zodat de koeien zich nogal rap bevuilen.
Jammer eigernlijk, want van de 2 meter opslag onder de rooster kunnen wij de bovenste 40 cm niet benutten, en de onderste 20 cm kan je niet helemaal uitzuigen, dus dat is eigenlijk verloren ruimte.
Gelukkig hebben wij dus verleden week een beetje kunnen lichten door te bemesten op de weiden, en zien de dieren er weer wat properder uit.
Om een mogelijke oplossing te vinden voor het schuimprobleem ben ik al bij verschillende collega's te rade gegaan, maar een echte milieuvriendelijke en goedkope oplossing is nog niet direct in zicht.
Nu vond ik op het Veeteeltforum een topic dat daarover handelt.

5 Comments:

At maandag, februari 20, 2006, Anonymous Anoniem schreef...

Van den boerenstiel ben ik niet op de hoogte, maar ben wel een betere hobbykok, vanuit dit oogpunt weet ik bijvoorbeeld dat wanneer zout rechtstreeks in aanraking komt met gist dit het proces afremt en zelfs kan stoppen, misschien het proberen waard met het nemen van een staal en daar een kwak zout in te kieperen en wachten dan maar. Hopelijk werkt het.

 
At dinsdag, februari 21, 2006, Blogger Luc Callemeyn schreef...

Bedankt voor het meedenken, Freddy, en welkom als commentator.
Het is eigenlijk het proberen waard, ik heb nog wel wat strooizout liggen, en 't zal toch niet meer vriezen.
Eigenlijk gaat het erover van de "dampspanning" van die luchtbel die schuim wordt te breken, bijvoorbeeld door die luchtbel met iets van olie-achtig te breken. Mazout zou kunnen helpen, maar vanuit mileu-oogpunt zeker niet toepasbaar. Sla-olie wordt gesuggereerd, maar het is onbegonnen werk om dat in fijne druppel uit te gieten.

 
At dinsdag, februari 21, 2006, Anonymous Anoniem schreef...

Misschien lukt het door de sla olie te vernevelen met zo een onkruidsproeier te gebruiken, dan heb je vanzelf fijne druppels, moet lukken denk ik.

 
At woensdag, februari 22, 2006, Blogger Luc Callemeyn schreef...

Sla-olie of andere plkantaardige olie is in de handel goed verkrijgbaar, maar nog steeds veel dikker dan bijvoorbeeld water. Ik denk dat het moeilijk zou zijn om dat te vernevelen met zo'n sproeier.
De proef met het zout erbovenop heeft niet veel soelaas gebracht, het lijkt me net hetzelfde als vantevoren.
Misschien dat het zout er zou moeten onder gemegd worden, maar we moeten natuurlijk de hoeveelheid in overweging nemen. Ik spreek dus wel over een opslag van 500.000 liter mest. Eén kilo zout per 1000 liter zou ik dus al 500 kg moeten inmixen. 'k Weet het niet ...

 
At donderdag, juli 18, 2013, Anonymous Anoniem schreef...

Goedendag !
Veel boeren gebruiken schuimdrukkers bij het bestrijden van schuim.
Er zijn veel gekende producten op de markt aanwezig, maar Foodcare Antifoam BTX2 is een goed werkend en makkelijk met water mengbaar organisch anti-schuimproduct.
Als u meer informatie of staalmateriaal wenst kunt u contact opnemen met Roderick van de Weg (0031-6-12900654).

 

Een reactie posten

<< Home