Photobucket

donderdag, februari 23, 2006

Kinderen leren over kaas maken op het Baliehof.

Deze morgen hadden we weer een klas op bezoek om te leren over de melk, over het kaasmaken, en later over de boerderij.


Het was deze keer de klas van Juf Annemie uit Snellegem (Jabbeke) die om 8.45 uur de binnenplaats van de boerderij opgereden kwam.

Uit de auto's stapten 12 kinderen die al vlug elk een witte schort aangemeten kregen om zichzelf niet te vuil en niet te nat te maken.


Eerst vertelde de kaasboerin Krista over de melk van de koeien, over de boer en de boerin die vanmorgen al vroeg gemolken hadden en over de melk in de kaastobbe. Tegen dat ze binnenkwamen was de melk al gestremd, dus het snijden kon beginnen.

De leerlingen werden er goed op gedrukt om met de handen de grote kaastobbe niet aan te raken voor de hygiëne, maar toekijken mocht natuurlijk wel! En vragen stellen mocht natuurlijk ook.

Na het snijden moest de wrongel in de vormen geduwd worden, de ene leerling had daar al meer moeite mee dan de andere, maar uiteindelijk, en met hulp van de kaasboerin lukte het dan wel.


Daarna mocht elkeen zijn kaasje een paar keer omdraaien, en mochten ze aanschuiven om hun kaas met een zelfgekleurd merkje onder de grote pers te schuiven.
Binnen 2 weken komen ze terug om hun kaasje op te halen, en dan brengen ze ook een bezoek aan de boerderij.

En speciaal voor de leerlingen van Juf Annemie hierbij enkele filmpjes :

Filmpje 1 : luisteren naar de uitleg.

Filmpje 2 : zelf kaasjes maken, groep 1.

Filmpje 3 : zelf kaasjes maken, groep 2.

U kan later misschien ook een verslagje lezen op de site van de school van Snellegem en Zerkegem, namelijk bij VBS- de Loopbrug

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home