Een gepensioneerde landbouwer is maandagnamiddag in Malle overleden na een aanval door een woest geworden stier. De echtgenote van Miel Stes vond haar zwaar toegetakelde man in de weide. Er zijn geen getuigen van het ongeluk, maar vermoedelijk beukte het beest met zijn hoofd in op de borst van de landbouwer toen die drinkbussen vulde aan het kraantje vooraan in de weide. Lees het volledig artikel bij VILT
LONDEN - De stier Shambo, die door Britse hindoes in een klooster in Wales liefdevol wordt verzorgd, moet toch worden geslacht. Dat heeft een hof van beroep in Londen beslist. De 6-jarige Friese stier, die rundertuberculose heeft en daarom van de autoriteiten in Wales moet worden afgemaakt, leek vorige week nog van de slacht te zijn gered toen een rechter in Wales bepaalde dat het doodvonnis tegen Shambo moest worden heroverwogen.
België is voor de tweede keer deze week getroffen door zware onweders. Omstreeks 07.00 uur trok een hevig onweer over Zuid-West-Vlaanderen.
In Ieper begon het hevig te regenen en onder meer Watou werd zwaar getroffen. Straten stonden blank en kelders liepen onder water.
Ook Poperinge kende veel wateroverlast. De industriezone kreeg het hard te verduren. De brandweer moest ook verschillende keren uitrukken wegens blikseminslagen.
Om de verwachtingen die (pré-)starters hebben ten aanzien van het beroep van zelfstandige te toetsen aan de concrete ervaringen van ondernemers, heeft accountants- en advieskantoor SBB in samenwerking met het internationaal onderzoeksbureau ICMA eerder dit jaar een grootschalige enquête georganiseerd. Ruim 2300 (pré-) starters en ervaren zelfstandigen uit alle sectoren namen er tussen januari en april van dit jaar aan deel.
Enkele opmerkelijke resultaten:
-Een groeiend aantal starters klopt aan bij overheid voor startkapitaal en andere steun -De administratieve rompslomp blijft belangrijke opstartdrempel
-Het ondernemingsplan en budgettering zitten in de lift
-De starter heeft weinig concrete ambities
-De hoger opgeleide starter mijdt liever grote financiële risico’s
Hier vindt u de belangrijkste bevindingen met een beknopte toelichting.
De resultaten van dit eerste ‘Spiegelonderzoek’ worden gebundeld in een SBB-praktijkgids die in september zal verschijnen.
De eerste vierkante watermeloenen van dit seizoen zijn gisteren verscheept van de Japanse plaats Zentsuji naar exporthavens in Tokio en Osaka. De eerste partij bestond uit 800 watermeloenen die volgens The Japan Times 102 tot 150 euro (17.000 tot 25.000 yen) moeten opbrengen.
De verantwoordelijke coöperatie op het afgelegen eiland Shikoku is de enige in de wereld die de speciale meloenen kweekt.
Ze doen dit met behulp van glazen boxen van negentien bij negentien centimeter.
In het Nederlande Deventer heeft de fokkerijorganisatie CRV de voorbije dagen de productie van gesektst sperma opgestart. Naar verwachting zal het nieuwe product van de Belgisch-Nederlandse coöperatie begin september ter beschikking zijn van de veehouders. Het gesekste sperma biedt de mogelijkheid om met een nauwkeurigheid van minstens negentig procent vrouwelijke nakomelingen te fokken uit geïnsemineerde dieren. Nadeel is dat het bevruchtend vermogen van gesekst sperma lager is dan dat van conventioneel sperma.
Restaurant - Tearoom - Feestzaal 't OOSTHOF is centraal gelegen in 't groen op nauwelijks 6 kilometer van Brugge en de Kust.
Vlakbij het bos Beisbroek langs de Permeke-route (een prachtige fietsroute) kunt u gezellig tafelen in 't Oosthof.
Ook de Ieperleet fietsroute en het Baeckelandt Wandelpad is zeker de moeite waard
Waar ooit de Ridders van Rode, panetiers van de Graaf van Vlaanderen, zich te goed deden aan de rijke tafelen in dit Merovingisch kroondomein, bouwden Mario Afschrift en Blandine Strubbe deze in 941 opgetrokken centrale hoeve in 1988 uit tot één van de meeste geliefde gastronomische paradijzen uit de regio.
Inclusief een tearoom waarbij de pannenkoeken en de ijsjes eens zo goed smaken in de groen- en bloemrijke tuin.
Archeologisch bodemonderzoek zonder graafwerken in Snellegem
Deze zomer vormt het Westvlaamse Snellegem voor even de navel van het moderne archeologische onderzoek, aangezien een internationaal team wetenschappers er hun niet-bodemverstorende technieken zullen komen uitoefenen. Georadarspecialisten uit Slowakije, Britse en Duitse bodemdeskundigen en onderzoekers uit Israël gaan er immers in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel de oudste kerkfasen van Snellegem opspeuren. Tijdens de maand augustus zal een internationaal team van archeologen en natuurwetenschappers neerstrijken in het dorpje Snellegem (deelgemeente van het Westvlaamse Jabbeke). Een gemengd team onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en het Nitra-instituut (Slowakije) zal in de Romaanse kerk van Snellegem met een georadar de funderingen van oudere kerkfasen trachten op te sporen. Bodemdeskundigen uit Duitsland en Groot-Brittannië gaan ondertussen op zoek naar verstoringen in de samenstelling van de bodem die zouden kunnen wijzen op artisanale activiteiten in relatie tot de vroegmiddeleeuwse gebouwen. Van die gebouwen was al eerder aangetoond dat ze behoorden tot een Karolingisch kroondomein uit de 9e eeuw.
"Melkconsumptie kan risco op hartaanval doen dalen"
Nadat jarenlang beweerd werd dat zuivelproducten niet goed zijn voor hart en bloedvaten, komen vorsers van de universiteit van Cardiff aandraven met het tegendeel. Per dag ruim een halve liter volle melk drinken zou het risico op hartaanvallen en beroertes met twee derde kunnen verminderen, beweren de onderzoekers in de Journal of Epidemiology and Community Health. Volgens hen beschermen zuivelproducten tegen het zogeheten 'metabolisch syndroom', dat verband houdt met een grotere kans op diabetes type 2, hart- en vaatziektes en beroertes.
In Boer&Tuinder erkent Boerenbond-voorzitter Noël Devisch dat bij de landbouwers een grote gevoeligheid blijft bestaan over de melkprijs. "We willen uiteraard een zo hoog mogelijke prijs, maar niet alleen op korte termijn. Er is nood aan een duurzaam prijsmechanisme dat dienst doet op langere termijn", aldus Devisch, die zich lovend uitspreekt over de bestuurders van de coöperaties en blij is dat deze bedrijven goed ingebed zijn in de Boerenbond-structuren. "Dit laat ons toe een permanente dialoog te voeren, blijkbaar met succes".
Belg at afgelopen twee jaar 16 pct meer sojaproducten
De Europese markt van sojaproducten, zoals sojasap en sojadranken, is tussen 2005 en 2007 met 32 procent gestegen. Dat blijkt uit een mededeling van de European Natural Soy Foods Manufacturers Association (Ensa). In België steeg het volume in dezelfde periode met 16 procent. "De markt van producten op basis van natuurlijke soja kent momenteel in Europa en in België een heuse boom", aldus Ensa. Het afgelopen jaar hebben 1,5 miljoen Europese huishoudens kennisgemaakt met soja. In België kwamen er bijna 50.000 nieuwe gezinnen bij het miljoen Belgische regelmatige sojaconsumenten.
Commentaar: Als de regenwouden in Brazilië en Argentinië gekapt worden om er grote soja-plantages aan te leggen, dan zeggen ze altijd dat het de boeren hun schuld is omdat ze sojaschroot, gebruiken in de veevoeding. Let wel, sojaschroot is nog altijd het afvalproduct van de verwerking van sojabonen voor de menselijke consumptie (soja-olie, margarine op basis van soja, sojamelk, ...).
Filmpje van muizen brengt warenhuisgigant in Nederland in verlegenheid Een filiaal van de Nerlandse warenhuisketen Albert Heijn heeft zijn broodassortiment in de vuilcontainer gekieperd nadat een klant een filmpje op het internet had gezet waarbij je muizen in de afdeling brood zag rondknabbelen.
Vandaag moesten we nog aan de boter verpakken. Ik kon bijna geen weg van het zeer. Mijne rug, weetjewel. Tussenwervels versleten, of zoiets. In alle geval: veel zeer.
Maar ja, ik had dan ook een stuk in de voormiddag en een stuk in de namiddag "mijn hobby bedreven".
Zerkegem : 7 landen nemen deel aan katapulttornooi
ZERKEGEM - Op 27, 28 en 29 juli wordt in de zaal Sarkoheem, achter de kerk van Zerkegem (Jabbeke), het tweede Internationaal Katapulttornooi georganiseerd. Aan het tornooi nemen deelnemers uit Italië, Oostenrijk, Duitsland, Tsjechië, Nederland, Spanje en België deel. Op vrijdag vindt om 18 uur een welkomstschieting plaats op kalkpijpjes. Op zaterdag wordt om 13 uur het Internationaal Tornooi en om 18 uur het Landentornooi georganiseerd, vooraleer af te sluiten met een barbecue. Op zondagnamiddag wordt om 14 uur een Koppelschieting gehouden. De toegang is doorlopend gratis en er kan door de bezoekers deelgenomen worden aan een wedstrijd voor niet-aangeslotenen. Info op tel. 0472-52.06.38.
Naar aanleiding van het schrijven en publiceren van het Dagboek over de studiereis naar Portugal kreeg ik enkele weken na publicatie een reactie van Jos van Acht. Leest U zelf maar mee, en oordeel zelf maar. (het Dagboek kan u hier vinden.)
Van Jos aan Luc
Beste Luc,
Ik vond dat ik moest reageren omdat jij schreef “dat er geen enkele emigrant was die vond dat je overdreven hebt”. Wat je waarschijnlijk niet weet is ,dat naar aanleiding van je dagboek ,er nog nooit zoveel gemaild is (met emigranten onderling) dan ooit tevoren (gefeliciteerd hiermee). 90% van de reacties waren erg kritsch tov. je verhaal. Mensen waar je bent geweest vertellen dat je dingen uit hun context hebt gehaald en vooral “het negatieve” hebt belicht in je dagboek. Mijn mening ? Natuurlijk zijn er hier dingen die ik liever anders zou zien : ik zou willen dat het hier het hele jaar groen was , 25 graden celcius , dat alle mensen hier Nederlands spraken en dat ik na 3 jaar zoveel geld had verdiend dat ik met pensioen kon. Maar waar kan dat wel?
Waarschijnlijk is het in Belgie zoveel beter ,en kun jij met 40 uur werken per week een hele goede boterham verdienen en vind je het heel belangrijk om in de buurt van familie en vrienden te wonen , prima . Ik heb respect voor iedereen die op een eerlijke manier een boterham verdient .
De reden dat je hier veel emigranten op hun (niet “lange”) tenen hebt getrapt is dat de meeste juist heel gelukkig zijn hier. Veel van de emigranten zijn aan het uitbreiden of maken plannen om uit te breiden (meestal betaald uit de cashflow want banken zijn hier heel voorzichtig), op een feestje onder Nederlanders zie je meer jeeps (en geen oude) dan gewone auto´s kortom er is een positieve stemming.
Over de Portugezen die hier werken ben ik prima tevreden , ik betaal ze voor Portugese begrippen goed , maar ze werken goed , hebben vaak goede ideeen en kijken niet op een paar uurtjes extra. Ik vind het dan ook nogal wat als je durft te beweren dat +/- 5 miljoen (werkzame deel van de bevolking) van de Portugezen die niet als immigrant in het buitenland werken “minder werkzaam of minder betrouwbaar”' zouden zijn .( Dat zou zoiets zijn als zeggen dat alle Belgen dom zijn) Bij mij werken Oekrainiers (staan de Belgen in de rij om ’s nachts koeien te melken ??? (3 x daags melken )
Ik ben hier 8 jaar geleden gekomen met Marianne mijn Nederlandse vrouw, we hebben hier 3 zonen gekregen die het op school prima naar hun zin hebben (veel vriendjes , sport en feestjes)
Ik ga meer op vakantie (buiten bezoek aan Nederland) dan ooit , en ondertussen zijn we gegroeid van 50 koeien en 20 ha land (in Nederland, en niet duur weggekocht zoals vermeld in je Dagboek) naar 380 koeien en 95 ha beregenbaar land hier.
Ik denk dat een gemiddeld bedrijf (1 - 4 miljoen liter quotum) tussen de 7 en 10 cent per liter overhoud (over meerdere jaren), dus jullie hoeven nog geen gironummer te openen voor die arme emigranten
Ik vraag me dan ook af, Luc, ben je bevooroordeeld naar Portugal afgereisd of wilde je graag een kritisch stukje schrijven om reacties te ontlokken ??
Groeten en succes met je blog , Jos van Acht , Elvas ,Portugal
P.s. Ik schrijf deze reactie niet om meer emigranten hier naar toe te halen, want er is hier een stuctureel melk-tekort en dat wil ik graag zo houden.
Van Luc aan Jos
Uit de briefwisseling en een (lang) telefoongesprek met Lucia heb ik wel begrepen dat ik (misschien te achteloos) ben voorbijgegaan aan enkele zaken die voor jullie zeer belangrijk zijn.
Ik heb misschien de indruk gegeven dat velen van jullie daar met een grote zak geld zijn toegekomen. Die indruk hadden we gekregen door het feit dat we enkele bedrijven bezochten waar geld verdiend werd voor een investeerder (van nu of van lang geleden). Uiteraard hebben wij daar als bezoekers kritische vragen bij. Dat is uiteindelijk ook het doel van onze reis. Wij willen vergelijken met onze thuissituatie, en daar is het meestal één bedrijf geleid door één gezin, voor eigen opbrengst.
Ondertussen heb ik wel begrepen dat ook velen van jullie met meer ambitie en goesting dan geld naar daar getrokken zijn, en daar bijna uit het niets een boerderij hebben opgebouwd waar wij zeker van opkijken. Dat is zeker een proficiat waard. Ik heb dit inderdaad te weinig laten uitschijnen. Daarvoor is een Dagboek misschien te kort, ik krijg van de redactie 3800 lettertekens te vullen, en ik wil daar zoveel mogelijk inpersen, en ja, dan komt er soms wat uitleg tekort. In mijn reactie aan Mieke (zie tekst) heb ik dat proberen te verwoorden. Ik heb ook duidelijk gezegd dat ik gezien heb dat de meesten onder jullie daar momenteel heel gelukkig zijn. Ik heb zelf een beetje naar de toekomst gegokt (na de actieve loopbaan), en misschien was dit niet helemaal correct. Misschien had ik een paar beelden voor me van emigranten die na verloop van tijd toch zijn teruggekeerd naar geboortestreek. Wat de werkzaamheid en betrouwbaarheid van de Portugezen betreft heb ik dat allicht te cru weergegeven. Van Lucia haddden we gehoord dat het zo moeilijk is om te betrouwen op Portugese firma's als aannemers of onderaannnemers vooral over wanneer ze gaan komen werken), en ik had dat verkeerd begrepen. Het zou inderdaad nogal wat zijn als 5 miljoen Portugezen door mij niet betrouwbaar zouden verklaard worden. Ach en op het ene bedrijf is de personeelswissel meer een probleeem dan bij de ander, die verhalen hebben we ook gehoord. Maar dat er dan veel Oost Europese werkers kwamen, daar moesten we als Vlaming toch van opkijken. Dat zien we hier (nog) niet zo.
En over die scholing denk ik dat we ongeveer op dezelfde golflengte zitten: goed en enthousiast en liefdevol onderwijs in het middelbaar, en daarna zijn er inderdaad die hun kinderen de blik op de wereld laten verruimen door hen terug naar Nederland te sturen. Dat ligt allicht al een beetje in de aard van de emigranten zeker, die wijde blik op de wereld?
Jos en de anderen, ik heb begrepen dat er nogal wat commotie ontstaan is naar aanleiding van de publicatie van mijn Dagboek. Dit betekent echter wel dat jullie oprecht begaan zijn met wat jullie bezig zijn, en dat je heel veel liefde hebt voor jullie (tweede) vaderland, en ik bewonder jullie voor het werk dat jullie al verricht hebben en het moois dat jullie al hebben opgebouwd. Als ik dat onvoldoende heb belicht in mijn Dagboek, dan mijn excuses ervoor, ik hoop dat dit bij deze is rechtgezet.
PS, ik hoop dat jullie van het online-fotoalbum hebben genoten?
Van Jos aan Luc
Luc , je bent inderdaad niet zuinig geweest met fotograferen , bedankt hiervoor .
bedankt ook voor je reactie om mijn verhaaltje .
Ik reageerde vooral omdat ik hoop dat andere mensen die jou (volgens mij ook in nederland erg goed gelezen ) weblog bekijken, een genuanceerde kijk op boeren in Portugal zouden krijgen ( zoals bv. mijn kennisen, een toekomstige stagaire etc.)
Dus ik hoop heel spoedig mijn reactie terug te vinden op het boerenblog
hartelijke groeten , jos van acht
Van Luc aan Jos
Dat is dus bij deze gebeurd, succes nog in gezin en bedrijf.
Wegbranden eikenprocessierups kostte 1 miljoen euro
HASSELT - Het wegbranden van de eikenprocessierups in Limburg heeft ruim één miljoen euro gekost. Dat blijkt uit een eerste voorlopige raming die de provincie Limburg maakte, zo meldt de regionale televisiezender TVLimburg donderdagavond.
Morgen moet ik naar een begrafenis. Mijn tante is overleden. Ze was ook mijn doopmeter. Dat schept wel enigszins een speciale band. Ze was al vele jaren weduwe, het gezin telt zes dochters.
Mijn moeder vroeg of mij iets opgevallen was aan de rouwbrief? Ik moest even beter kijken, ja toen zag ik het ook. De namen van de dochters waren eerst geschreven, daarna de naam van de man, uiteraard met het gezin erbij. Dat stond zo mooi op een rij.
Er was nog iets zei mijn moeder. Dat zag ik niet zo direct. "Het is mij opgevallen", vertelde ze me , "dat van heel dat gezin met zijn 6 kinderen en vele kleinkinderen nog geen enkele afstammeling is weggevallen, en dat er in heel die familie nog geen enkele echtscheiding is voorgevallen".
Ja, dat zijn nog van die straffe ouderwetse boerenfamilies zeker ....
Ik heb een hele tijd gewacht om de tweede snede te maaien, de eerste snede was al weg van 20 april. Ik had er eigenlijk jongvee willen op laten, maar mijn dame was van oordeel dat zij geen dieren wilde die plots over de draad gingen gaan reiken als ik verweg in Portugal zat. Dus dacht ik dan van eerst nog eens te maaien. Mijn geduld werd dan ook lang op de proef gesteld. Ofwel was het te nat op het land (het gaat over een natte hooiweide), ofwel was het weer niet goed. Uiteindelijk heb ik dan 80 dagen moeten wachten, dus de kwaliteit was absoluut niet meer goed om te winnen als voordroogkuil, dus dacht ik door de droge stengels die ertussen zaten van misschien hooi te maken voor de kalfjes, konden ze weer een jaar of meer weg als eerste voeding. Even een volgorde van de feiten: Donderdag gemaaid, de grond was goed berijdbaar. Direct opengeschud met de schudder van Danny, om even te proberen want ik wil zulke Lely 675 kopen volgend jaar. De test is goed meegevallen. Vrijdag weer geschud Zaterdagmorgen een regenvlaagje erin, dus gewacht van schudden. Zondagnamiddag geschud (enkele druppels regen erin, maar verder veel zon) Zondagavond in rijen gestoken, er werd gesproken van regen. Hooi kan wel eens een vlaagje regen verdragen, ik dacht dat het dan beter was als het in rijen zat. Indien het niet zou regenen wilde ik het 2 à 3 dagen zo in rij laten ligggen. Maandagnamiddag: diverse stortbuien zorgden voor 22 liter regen. Dinsdagvoormiddag eens gaan kijken: de plassen stonden op de weide, eens een rijtje geprobeerd om te versteken, conclusie: veel te nat en slijk. Woensdag voor de middag dacht ik alles eens te versteken en te verluchten, eerst wat tanden vernieuwen van de hark. Dus wachtte ik tot na het eten; Onder het eten werd ik weer verrast door een stortbuitje van 10 minuten met 6 liter, dus echt best dat ik nog niet gewerkt had in het gras (bijna hooi). Woensdagnamiddag kon ik het niet laten in het zonnetje om er toch naar toe te gaan, heb ik alles verstoken, zo kan het gras (en hopelijk de grond ook) wat opdrogen. Als er weer slechter weer wordt uitgegeven zal ik dat morgennamiddag in pakken steken en laten wikkelen. Ik hou mijn hart vast hoe de grond er zal uitzien. Zwart van 't slijk denk ik .... Ik weet niet of ik foto's zal durven tonen.
Op donderdag 2 augustus ’07 is het zover. De samengevoegde gewesten het Zuid-Oosten en het Brugse tot het nieuwe VRV melkveegewest BRUGGE-KORTRIJK gaan van start met een bijzondere dagreis.
Het gewestbestuur opteerde om de Zuid-Oost leden kennis te laten maken met de regio en enkele bedrijven van het Brugse en de leden van het Brugse gaan hetzelfde in de regio van het Zuid-Oosten doen. Ons nieuwe gewest loopt immers van Spiere tot Knokke en van Raversijde tot St-Joris Ten Distel. Een vrij groot gebied; vandaar deze opzet.
Bedrijfsbezoeken voor de leden van het Brugse
Bedrijf 1: bij Lieven en Damien Hanssens-Plateeuw samen met broer Luc Hanssens te Wevelgem “veel RB koeien & zuivelverwerking”
Bedrijf 2: bij Filip en Vanessa Malfait-Demeester te Hulste “fokker van kampioensdieren”
Bedrijf 3: bij Carlo en Marleen Vermeire-Scherrens te Aalter “prachtige stal en koeien op de grens”
Bedrijfsbezoeken voor de leden van het Zuid-Oosten
Bedrijf 1: bij Johan en Mieke Logghe-Desmet te Gistel “recente stal, oplopende wachtruimte, ventilatie en bouwplannen”
Bedrijf 2: bij Geert en Carine Vanhecke-Cornu te Oudenburg “nieuwe boer in de Polders”
Bedrijf 3: bij Geert en Katrien Van Damme-De Smet te Moerkerke “fokkerij met visie op expansie”
Na de drie bedrijfsbezoeken komen we samen om te “verbroederen en verzusteren” in Adegem waar het gewest een receptie geeft. Hier krijgen we ook een rondleiding in de prachtigste tuinen van Adegem. Vader en dochter Vanlandschoot doen dit op een ludiek filosofische manier. De Engelse, Japanse, Franse en exoten tuinen zijn echt een aanrader. Nadien kunnen we ook daar een bezoek brengen aan het “Canadamuseum”. Een prachtige weergave van oorlogstaferelen uit WOII met meer dan 200 levensechte poppen en originele foto’s van het oorlogsgeweld die deze regio zwaar teisterde.
Gewoonweg een niet te missen bezoek vooraleer we afsluitend dineren in “’t Paenhuys” Te Dentergem.
Door het gevarieerd programma dat iedereen zal aanspreken, verwachten we een grote interesse. Tijdig inschrijven is de boodschap want de plaatsen zijn beperkt.
Inschrijven kan bij Jozef Decock: - telefoon : 056/77 79 32 - email : jozef.decock apenstaartje telenet.be met vermelding van welk gewest je bent ( Brugse of Zuid-Oosten), opstapplaats en met hoeveel personen.
Deelname in de kosten: 35€/persoon – op de bus te betalen Inbegrepen in deze prijs: busreis, picknick, geschenken bedrijven, inkom en aperitief te Adegem, avondmenu.
Zeker een aanrader, er zijn nog plaatsen vrij in de bus van "Het Brugse" die op bezoek gaat naar het Zuid-Oosten. Direct aanmelden!
De mier werkt gedurende de hele hete zomer hard; Zij bouwt haar huis en ze slaat voorraden op voor de winter
De krekel vindt de mier dom: ze lacht, danst en speelt de hele zomer
Eens de winter op komst, zit de mier er warmpjes en goed gevoed bij.
De krekel rilt van de koude, heeft geen voedsel, noch een schuilplaats en sterft van de koude.
EINDE VAN HET VERHAAL
Echt waar? Einde? Dat dacht je maar....
Lees vooral verder
DIT IS DE EIGENTIJDSE BELGISCHE VERSIE:
De mier werkt gedurende de heel hete zomer hard; zij bouwt haar huis en ze slaat voorraden op voor de winter
De krekel vindt de mier dom: ze lacht, danst en speelt de hele zomer.
Eens de winter op komst, zit de mier er warmpjes en goed gevoed bij.
De krekel, bibberend van de koude, organiseert een persconferentie waarop ze de vraag stelt waar de mier het recht vandaan haalt om er warmpjes bij te zitten met voldoende voorraad voedsel terwijl anderen met minder geluk dan zij, honger en kou hebben.
De Televisie organiseert een rechtstreekse uitzending waarbij getoond wordt hoe de krekel bibbert van de kou terwijl videobeelden tonen hoe de mier goed verwarmd vertoeft in haar comfortabele woning met een rijk gevulde tafel.
Het Belgische volk is geschokt dat men die arme krekel laat lijden terwijl anderen in weelde leven. De verenigingen tegen de armoede betogen voor het huis van de mier.
Journalisten geven interviews met de vraag hoe het komt dat de mier rijk geworden is op de kap van de krekel en interpelleren in het parlement om een belastingverhoging voor de mier opdat zij haar rechtvaardige deel aan belastingen zou betalen.
Als antwoord op deze opiniepeiling, vaardigt de regering een wet uit op de economische gelijkheid en een antidiscriminatiewet, retroactief voor de zomer.
De belastingen voor de mier worden drastisch verhoogd en zij ontvangt tevens een boete omdat zij nagelaten heeft de krekel in dienst te nemen teneinde haar op die manier te helpen.
Het huis van de mier wordt in beslag genomen door de autoriteiten omdat de mier niet genoeg geld heeft om haar boete en haar belastingen te betalen.
De mier verlaat het land om zich met succes te vestigen in het buitenland.
De Televisie maakt een reportage over de “vetgemeste” krekel. Deze is bezig de laatste voorraden van de mier op te souperen, hoewel de lente nog veraf is.
Het voormalige huis van de mier, ondertussen sociale woning geworden voor de krekel, raakt in verval omdat deze laatste niets gedaan heeft om ze te onderhouden.
Verwijten worden gemaakt naar de overheid, voor het gebrek aan middelen. Een parlementaire commissie wordt samengesteld, wat de overheid 10 miljoen Euro kost.
De krekel sterft aan een overdosis.
Verenigingen voor Liberalisering en Menselijkheid bekritiseren de mislukking van de overheid om het probleem van de sociale ongelijkheid ernstig aan te pakken.
Het huis van de mier wordt gekraakt door een bende geïmmigreerde spinnen. De overheid prijst zichzelf voor de multiculturele diversiteit van België.
De spinnen organiseren een trafiek van drugs en terroriseren de gemeenschap.
De overheid laat begaan.
De mier bekijkt alles hoofdschuddend vanuit het buitenland.
"Boerende koeien slecht voor de opwarming van de aarde"
Ontwikkeling van nieuwe grassoorten moet zorgen voor schonere koeien. De Britse regering heeft een onderzoek besteld naar de gevolgen van het boeren door koeien voor de opwarming van de Aarde. Elke koe laat door het boeren 100 tot 200 liter methaan los, een stof die sterk bijdraagt aan het broeikaseffect. Tot nu toe werd gedacht dat vooral de uitwerpselen voor de opwarming van de aarde zorgden. Ander voer? De Britse regering wil weten wat tegen het boeren van de 10 miljoen koeien gedaan kan worden. Er wordt gedacht aan ander voer dat minder oprispingen veroorzaakt, meldt De Telegraaf. Meer suiker? Michael Abberton van de Universiteit van Wales denkt dat er verschillende mogelijkheden zijn om de koeien en schapen minder te laten boeren. Zowel het voedsel als de spijsvertering kunnen worden aangepast. "We ontwikkelen bijvoorbeeld een soort gras dat meer suikers bevat waardoor het makkelijker verteert", aldus Abberton. De onderzoekers van de universiteit van Wales zullen de komende drie jaar verder onderzoeken hoe het boeren van de koeien kan worden tegengegaan. (hln)
Een hele tijd geleden kreeg ik eens van een jongere een vraag of er nog toekomst is voor de boeren.
Ik mocht het antwoord gerust op mijn blog zetten, was de boodschap.
Wow ! Heb je een dag of twee? Dan kan ik het hier eens uitschrijven.
Zo zal het dus niet gaan, maar dat er toch nog jonge mensen zijn die goesting hebben om te boeren, en plezier vinden in hun werk, zal ik hier met enkele voorbeelden aantonen:
Een paar maanden geleden zat ik met een jongedame (15) in de auto en we babbelden wat over vanalles, ook over school, tot ik op de man (pardon vrouw) af vroeg wat ze later wilde worden. Het antwoord kwam heel vlug, daar was blijkbaar over nagedacht. “Verpleegster, of iets met boekhouden” en na een korte stilte, maar toch vastberaden: “of misschien boerin zoals mijn mama, ’t is een beetje te zien bij wie dat ik val”. Op zo’n moment zit je daar toch een beetje stil te luisteren, deze jongedame is opgegroeid in een gezin waar de boerderij mee aan tafel beleefd wordt in het ganse gezin, waar het werk niet gedegenereerd wordt tot middel van verschaffing van inkomen, maar waar de liefde voor het vak met de paplepel ingegeven wordt. En ja, dat zijn daar in dat gezin van die jongeren die meer vakantietijd mogen besteden tussen de koeien en de varkens en op het land dan te gaan shoppen of aan het strand liggen.
Toen wij bezig waren om een studiereis van de veeverbeterings vereniging voor te bereiden, had ik een potentiële kandidaat aan de telefoon om ons op zijn bedrijf te ontvangen. We waren van harte welkom was zijn besluit, toch had hij één vraag, één opmerking. Hij wilde absoluut dat op de uitnodiging naar de leden niet alleen de naam van hemzelf vermeld werd als bedrijfsleider, maar evengoed en voluit de naam van zijn echtgenote. Niet meewerkende echtgenote zoals dat dikwijls officieel heet, maar “boerin”. Zijn vraag was ingegeven door de vaststelling dat zowel de boer als de boerin evenveel verdienste hebben aan de opbouw van het bedrijf, en zovele keren wordt dit over het hoofd gezien, en is de naam van “de boer” meteen ook de naam van de boerderij. Toch wel opvallend, die vraag, maar zeker op zijn plaats.
Gisteren zat ik omwille van beroepsomstandigheden aan tafel met een jongedame van vooraan in de 20. We spraken over …. ja, over datgene waar we moesten over praten, maar onder andere ook over haar beroepsactiviteiten, en ook over privé. Ze vertelde me dat ze binnen enkele weken ging trouwen. Voor ik er goed erg in had vloog het eruit, en vroeg ik “en dan, … ga je boeren?”. Haar antwoord kwam even snel als heftig. Haar ogen lichtten op en zonder nadenken kwam het eruit: “ja, ik wil boeren!”. Daarna volgde wat uitleg over de bedrijven van ouders en schoonouders, eerst nog een paar jaartjes werken, maar daarna zeker graag overnemen, uitbreiden, en samen boeren en werken aan het bedrijf. Dit geeft nog hoop voor de toekomst !
Regelmatig lees ik op de blog van de moeder van Boerinnetje hoe zij als stadsvrouwtje terechtgekomen is op de boerderij, en bijna elke dag verwonderd is hoe eenvoudig de boer zich plooit naar de natuur, de seizoenen het werk met de dieren. Natuurlijk gaat niet alles vanzelfsprekend, maar boeren houden niet van zoveel poeha, er moet geen vergadering belegd worden om te schikken over wat in de volgende vergadering zal besproken worden. Er wordt wat informatie ingewonnen, boer en boerin nemen een beslissing, en die wordt zonder veel trammelant ook uitgevoerd. Veelal zal later blijken of die beslissing de juiste was, maar er wordt nog veel geredeneerd “niet geschoten is altijd mis”. Wat mij vooral opvalt aan de toon van de weblog van “ik ben boerin” is de liefde voor het vak, de ongeremde “goesting” om er aan te werken, en het plezier dat beleefd wordt aan de uitlatingen van klein Boerinnetje waaruit mag blijken dat ze de boerderij vééél belangrijker vindt dan al dat stadsplezier. En met het nieuwe leven op komst (misschien wel een klein Boertje?) wordt dit alles intens beleefd, en zeer prettig neergeschreven. Een aanrader!
Over de relatie boer-boerin schreef ik ook ooit al eens een Dagboek “Boer zkt boerin”. Misschien nog eens lezen?
Misschien is dit niet echt een antwoord op de vraag van de jongeman hierboven, toch wil ik nog aangeven dat er nog veel jonge mensen zijn die nog goesting hebben om te boeren en hoewel de basis niet altijd vanzelfsprekend is kan je er komen door alles vast te pakken wat op je af komt.
Vermoedelijk vogelgriep in noordoosten van Frankrijk In het Franse departement Moselle werden de voorbije dagen drie dode zwanen aangetroffen op een vijver. De eerste analyseresultaten wezen er dinsdag op dat de dieren allicht gestorven zijn aan vogelgriep. In het nationaal referentielaboratorium van het Franse voedselagentschap AFSSA moeten bijkomende testen definitief uitmaken of het gaat om het voor de mens gevaarlijke H5N1-virus.
Stel je voor. Je bent in de VS. Wat zou er dan leuker zijn om eens bij een dealer van John Deere op zijn plein te lopen, en te genieten van de mooie tractors en combines. Moet wel prettig zijn waarschijnlijk.
Behalve als je bij deze John Deere dealer langsgaat. Daar is één en ander gebeurd. Kijkt u zelf maar
Op het plein staat een truck. In die truck lag een man te slapen. Toen kwam de wervelstorm. De man kon niet meer uit de truck. Toen alles over was zag hij dit:
Hays resident Brad Riney was in the sleeper cab of his blue tractor trailer truck waiting to deliver a John Deere combine to the Greensburg, Kan. implement dealer when Friday's tornado struck the town. These are his photos of the aftermath of the tornado.
Update: medewerking gevraagd voor verblijf in Parijs.
U zal zich misschien herinneren dat ik een weekje geleden deze oproep plaatste:
De zoon van een kennis van ons heeft een soort taalstage gewonnen voor een maand in Parijs. Eerst was dit uiteraard met huisvesting inbegrepen, door omstandigheden echter gaat dit niet door, en daardoor zou deze unieke taal-stage voor deze jongeman in het water vallen. Mijn vraag via deze Internetvorm: Heeft iemand kennis van een logementsplaats in Parijs (familie, vrienden, een student die daar niet aanwezig is in de zomervacantie, ...) en wil die dat laten weten aan mij? Graag een dringende reactie.
Vandaag kreeeg ik het bericht dat het nog steeds niet gelukt is:
Luc, bedankt om de oproep op de blog te zetten. we proberen nog steeds om een verblijf te vinden voor T*****. Alle mogelijkheden worden uitgeput, maar tot nog toe, geen goede oplossing gevonden (liefst een kamer bij particulieren). We zochten via 'De Vreugdezaaiers', 'la maison belge', kennissen van kennissen, bisdom, parochies Parijs, jeugdherbergen, studentenverblijven, verhuur van particulier naar particulier (een gemeubelde studio vanaf 600 euro). Iemand raadde ons aan een caravan te zoeken en op een camping te zetten dicht bij een metro-station... Hij mag maandag en dinsdag nog naar enkele adressen terugbellen. Het probleem is ook dat je in Frankrijk als verhuurder verantwoordelijk bent voor de persoon als de huurder onder de 18 is (of er mag niet verhuurd worden aan minderjarigen of zo).
We hebben via nonkel O****** een noodadres: een echtpaar met een dochter die een studio betrekken (op 3 kwartier openbaar vervoer van zijn cursus). Ze wonen echter heel klein, zodat we het ook niet ideaal vinden. De ouders slapen op een bedbank in de living en de dochter gebruikt de slaapkamer. Als T***** daar zou verblijven, zou de moeder bij de dochter slapen en kan T***** bij de vader slapen in de living.... Voor een maand is dat toch ook wel aanpassen... We zijn dus nog op zoek om eventueel hiermee te combineren: 1 of 2 weken bij die mensen en de rest ergens anders. Wij zullen dus ook een citytrip Parijs doen als hij daar is en die dagen kan hij ook bij ons verblijven (denk ik).
Van kennisje P******* aanstaande schoonouders was er ook mogelijkheid om een kamer te huren aan de gunstprijs van 350 euro (was normaal 450), maar dat ligt op minstens een uur afstand van de cursuslocatie. Dat is als cursus volgen in Brussel en in Aalst verblijven. Ja, we zoeken dus verder en troosten ons dat de telefoontjes in principe ook oefeningen zijn in spreekvaardigheid...
groetjes,
B*******
Ik wil bij deze nog eens de oproep lanceren: heeft iemand kennissen in Parijs waar deze jongeman van 17 jaar een maand zou kunnen verblijven?
Twee weken geleden maandag belde ik met Danny, de maaier-loonwerker om 3 hectare gras te maaien.
Dat gras stond er naar mijn gedacht al lang genoeg, we hadden een vroege eerste snede, daarna wilde ik een groep jonge dieren erop laten, maar bij nader inzien leek het me toch beter om eerst nog eens een goede snede te maaien.
Dat was dus precies twee weken geleden, de maandagmorgen.
Op maandagavond belde hij me op om te zeggen dat het om 08 uur ging gemaaid worden.
Dat leek me prima.
De dinsdagmorgen om 6.00 uur liep de radiowekker af, en toen hoorde ik in het weerbericht dat er hevige regen verwacht werd voor 's avonds. Ik belde vlug terug met Danny, om het maaien dus uit te stellen, regen in gemaaid gras kunnen we dus niet gebruiken. Net op tijd, zijn helper was bezig de traktor klaar te maken.
In de loop van de dag en avond vroeg ik mij vertwijfeld af of ik er eigenlijk wel juist had aan gedaan, het was immers mooi weer. Tegen de late avond kwam de regen echter opzetten, en in de loop van de nacht kregen wij een hevige regenbui zodat het water zelfs even binnenkwam in onze achterkeuken, zo snel kwam het.
De volgende ochtend zag ik dat het 35 liter geregend had!.
Ondertussen zijn we dus 2 weken verder, het heeft nog geen enkele dag niet geregend, we kregen ondertussen waarschijnlijk al meer dan 100 liter!
Mijn gras staat er nog, de grond ligt er waarschijnlijk half verzopen bij (het is een verre natte weide), en wat toont het weerbericht van de Bodemkundige Dienst voor de volgende week?
Een luchtige literaire beschrijving van het dagelijkse leven van een boer, in het gezin, in de samenleving en op het bedrijf, in het bijzonder in de melkveehouderij.
Locatie: Baliehof Zuivelboerderij, Jabbeke - Zerkegem, West - Vlaanderen, Belgium
Je mag mij gerust een "boer" noemen. Zolang je daar maar de goede bedoelingen bij hebt. Een beetje in de richting van "boerenwijsheid" en "gezond boerenverstand" zou ik zo zeggen. Ook een "boertje" laten heb ik geen probleem mee. Het is wel iets menselijks, is het niet. Als je mij verwijt voor "boer", dan wil ik er graag eens een deftig woordje met u over klappen. Ik wens u allen veel leesplezier met mijn bijdrages op deze blog. Als er opmerkingen zijn, dan hoor ik het wel.
Vraagje om een beetje hulp : Bent u in het bezit van een goede tekst, een pittige reactie, een leuke foto of een interessante link? Stuur ze dan maar door naar luccall*at*gmail*punt*com en binnenkort leest heel de wereld het op Boerenblog. Met dank!