Photobucket

zondag, juli 22, 2007

Belg at afgelopen twee jaar 16 pct meer sojaproducten

De Europese markt van sojaproducten, zoals sojasap en sojadranken, is tussen 2005 en 2007 met 32 procent gestegen.
Dat blijkt uit een mededeling van de European Natural Soy Foods Manufacturers Association (Ensa).
In België steeg het volume in dezelfde periode met 16 procent. "De markt van producten op basis van natuurlijke soja kent momenteel in Europa en in België een heuse boom", aldus Ensa. Het afgelopen jaar hebben 1,5 miljoen Europese huishoudens kennisgemaakt met soja. In België kwamen er bijna 50.000 nieuwe gezinnen bij het miljoen Belgische regelmatige sojaconsumenten.

Lees de rest van het artikel bij VILT

Commentaar: Als de regenwouden in Brazilië en Argentinië gekapt worden om er grote soja-plantages aan te leggen, dan zeggen ze altijd dat het de boeren hun schuld is omdat ze sojaschroot, gebruiken in de veevoeding. Let wel, sojaschroot is nog altijd het afvalproduct van de verwerking van sojabonen voor de menselijke consumptie (soja-olie, margarine op basis van soja, sojamelk, ...).

2 Comments:

At woensdag, juli 25, 2007, Anonymous Anoniem schreef...

Beste Luc,
Je schrijft dat het sojaschroot voor veevoeders het afvalproduct is van de verwerking van sojabonen voor menselijke consumptie. Vroeger kon men inderdaad spreken van een restproduct na de persing van de boon voor de olie, maar die tijd is al lang voorbij.
Vorig jaar werd er 37.2 miljoen ton soja geïmporteerd in de EU. Slechts een minderheid (36%) komt binnen onder de vorm van sojabonen en wordt hier geperst of verwerkt. Daarbij komt het sojaschroot van de geperste sojabonen bij de veevoederindustrie terecht.
De meerderheid van de ingevoerde soja, 62%! wordt echter ingevoerd als sojameel. Niet voor menselijke consumptie, niet voor de olie, maar als veevoedergrondstof. Het is dus de vraag naar sojameel voor veevoeders die de drijfveer is voor verdere expansie van de grote sojaplantages en de vernietiging van waardevolle ecosystemen in Zuid-Amerika.
Dat de melkveehouderij bijdraagt aan de ontbossing in Zuid-Amerika staat trouwens ook in een advies dat werd aangeboden aan het Nederlandse landbouwministerie door de Stuurgroep Technology Assessment, een onafhankelijk adviesorgaan van de overheid. Zie VILT berichtgeving 23/07/2007.
Voor de melkveehouderij is het in ieder geval zo dat lokale eiwitproductie in de vorm van grasklaver, luzerne, lupine enz geen beslag legt op oerbossen in de tropen.
Meer informatie op www.wervel.be en www.sojaconnectie.be

Frederik Claerbout
Wervel vzw
Frederik@wervel.be

 
At woensdag, juli 25, 2007, Blogger Luc Callemeyn schreef...

Dag Frederik,
bedankt voor je aanvulling vanuit Wervel. Jullie zijn diegenen die het meest met de sojaproblematiek begaan zijn, daarom heb ik jullie dit artikel ook doorgestuurd.

Ik wil best geloven dat de meeste soja hier ingevoerd wordt als sojameel, maar dan stel ik mij daar weer vragen bij. Wat gebeurt dan met die olie die men er ter plaatse heeft uitgeperst? Komt die met een ander schip naar de margarineproducenten, blijft die ter plaatse (wat ik me moeilijk kan voorstellen) of wordt die daar gebruikt voor veevoeder. Op dat ogenblik wil ik meedenken met jullie redenering dat veel soja geteeld wordt voor de veevoederindustrie (met alle kwalijke gevolgen vandien voor de lokale natuur/economie/landbouw/bewoners).
Maar ik vrees dat gewoon de perserij verlegd wordt, en dat nog altijd de meeste soja geteeld wordt voor menselijke consumptie waarbij landbouw een dankbare afnemer is van het restproduct omdat het een zeer goede bron is van eiwit. Noteer ook dat vroeger veel eiwit werd verstrekt aan de dieren onder vorm van dierenmeel, sedert BSE crisis is dit verboden, maar die eiwit-vraag moet toch ingevuld worden.

Kan je volgende vraag met studies in de hand in kaart brengen:

Samengevat: als er geen menselijke soja-olie consumptie zou zijn, zou men dan soja kweken in Argentië en Brazilië en VS ?

 

Een reactie posten

<< Home