Photobucket

boerenblog

dinsdag, januari 31, 2006

Mijn mobieltje rinkelt niet meer...

Ik ben hem dus kwijt, samen met al mijn GSM-telefoonnummers die nergens anders opgeslagen staan.
Misschien hebben al een tiental mensen berichtjes ingesproken, maar ik weet dus van niks, ik kan ze niet beluisteren, sorry.
En ondertussen is de batterij af en kan ik hem niet meer opbellen om hem terug te vinden.
Het is al een tweetal weken, ondertussen heb ik een nieuwe.
Om het privé-nummer te weten moet je bij mijn oude GSM nummer het getal 18899253 bijtellen, en een nul ervoor plaatsen.
Probeer eens...

maandag, januari 30, 2006

Google News.

De Internetspecialist Google lanceert zijn eigen Nederlandstalige nieuwsdienst.

Even uitproberen ?

Bron : e-clickx

Kijk naar de vogels in de lucht : ze zaaien niet en ze maaien niet ...

"...en toch hebben ze geen honger. Het is de Hemelse Vader die ze voedt. "
Dit is een uitspraak van een dertigjarige, ruim 2000 jaar geleden.
Ik moet u waarschijnlijk niet uitleggen wie.
Ik doe dat ook alle dagen. Kijken naar de vogels.
Rond mijn maïssilo ben ik nu momenteel zo'n 100 meeuwen en kauwen aan het kweken die blijkbaar ontdekt hebben dat de maïskorrels die zich in dat voeder bevinden best wel lekker zijn. Dus komen ze nu elke dag het voeder lospikken om de graantjes eruit te halen, het losse materiaal laten ze wel liggen. Nu, voor die paar kilo's graan zou ik daar niet om geven, alhoewel, dit was niet mijn initiele bedoeling toen ik dit kostbare gewas oogstte. En dat zij dat lospikken is ook nog zo erg niet, ik schep dat wel weer op (maar dan zonder die energierijke korreltjes).
Meer problemen heb ik wanneer die welgevoede maar niet wel-opgegevoede vogels opvliegen en met een achteloze kwak een witte smurrie achterlaten. Moest dat nu nog alleen maar zijn op de omgeving en op de rubber banden die de plastiek vasthouden, totdaarnogaantoe. Maar ze generen zich niet om hun nutriëntenrijke mest (van die goeie korreltjes, jawel) te laten vallen op de maïs en het gras dat ik nog aan mijn dieren moet voederen.
En daar heb ik een probleem mee. Niet alleen met de smaak-vervuiling, maar ook met de mogelijkheid dat die mest ziektekiemen bevat zoals Botulisme, die mijn dieren ernstig ziek kunnen maken.
Ik zal eens mijn licht moeten opsteken hoe ik hen die slechte gewoonte kan afleren.
Misschien hebt u wel een suggestie (te beginnen met de diervriendelijkste).

Goedkoper stoken ? Het kan eenvoudig !

Het bedrijf Jansen en Heuning uit Groningen gaat een graankachel op de markt brengen die een concurrent zou moeten worden van de gasgestookte cv-ketel.
Lees verder Bron : Zibb.nl
Graan (tarwe) is in grote hoeveelheid en aan een lage prijs beschikbaar én tegelijk een bron van vruchtafwisseling voor de akkerbouwers.

zondag, januari 29, 2006

Computertip : wachtwoorden onthouden.

Wie regelmatig op sites vertoeft waar men zich eerst moet aanmelden om dan zijn persoonlijke gegevens te zien, die kent het wel : altijd dat wachtwoord invullen.
Je kan dit ook door Windows XP zelf laten doen.
Dan onthoud hij dat als je het wil.
Ga bovenaan naar de Taakbalk > Extra > Internet-Opties > Inhoud en vul dan in zoals op deze Printscreen :

U kan dit zelfs doen terwijl dit venster openstaat.

Elke keer dat u een nieuw wachtwoord moet intypen zal Windows u vragen of u dat wil laten onthouden. Voor supergeheime info doet u dat niet, bij andere wel. Bijvoorbeeld voor KBC bankzaken lukt dit niet.

Later moet u enkel op het lege vakje van een wachtwoord links dubbelklikken om het te laten invullen.

Toch is het wel veilig om een boekje bij te houden met al uw wachtwoorden.

Tips onder andere gevonden op OHD

Wie betaalt FAVV (Federaal Voedselagenschap)?

In de loop van de maand december heeft elke landbouwer of bewerker van voedingsmiddelen een "enquête" in de bus gekregen (of meerdere) die eigenlijk niets meer is dan een aangifteformulier voor zijn activiteiten die mogelijks betrekking hebben op controle van handelingen en voedingsmiddelen.
Dit aangifteformulier moet binnen zijn voor 31 januari.
Op de site van FAVV lees ik het volgende :
Zij moeten dit formulier zo correct mogelijk invullen (electronisch of op papier) en uiterlijk op 31 januari 2006 opnieuw bezorgen aan het FAVV
(via de website www.favv-fin.be . of per post FAVV – PB 33 – 1050 Brussel).
De handleiding die samen met het formulier verstuurd wordt geeft meer informatie over het hoe en waarom van deze aangifte.
In de loop van de maand mei van 2006 zal het FAVV aan iedere operator het bedrag van de heffing meedelen samen met een verzoek tot betaling.
Meer informatie :
• in de informatiebrochure bij het aangifteformulier;
• op de webstek www.favv-fin.be;
• via het callcenter 02/545.50.75 of via e-mail favv@eranova.fgov.be


Bij de "enquête" was een brochure die hier nog kan inkijken, daar staat ook meer in over de prijzen.
Waarschijnlijk heb je ook wel interesse in het Koninklijk Besluit.

zaterdag, januari 28, 2006

Oude dagboeken.

Enkele fans van Dagboek vroegen mij of de vorige afleveringen van mijn hand niet nog eens konden gepubliceerd worden.
Wel, dat is misschien geen slecht idee.
Bij deze serveer ik U er eentje per weekend, te beginnen zo'n 2,5 jaar geleden.
Voor de duidelijkheid moet ik er nog even bij vermelden dat dit mijn eerste debuut was, dus had men mij vanuit de redactie gevraagd om in deze tekst mezelf even voor te stellen, ons gezin, ons bedrijf, waar we mee bezig zijn, en tegelijk een proeve te geven van mijn "literaire kwaliteiten".
Oordeelt u zelf maar.

Kermis in Varsenare
Het laatste weekend van september is het normaal kermis in Varsenare, maar jammer genoeg ook gekend omdat het nogal diwijls minder goed weer is
Het gemeentebestuur van Jabbeke had gevraagd aan KVLV-Varsenare om een boerenmarkt te organiseren ter gelegenheid van het 1000-jarig bestaan van de gemeente.

Nu moet je weten dat daar zo’n beetje mijn roots liggen. Niet alleen door het feit dat daar 40 jaar geleden mijn eerste wiegje stond in de plaatselijke materniteit maar verser in het geheugen ligt mijn verleden in de KLJ van Varsenare waar ik vanaf mijn zestiende trouw lid was. Onze KLJ had een naam als een klok toendertijd en ik heb heel wat vrienden overgehouden aan de tijd in het bestuur, het gewest en de Provinciale en Nationale Raad van KLJ. En tenslotte heb ik er een lieve vrouw aan overgehouden uit de intergewestelijke samenwerking BruggeNoord-BruggeZuid. Waar die vergaderingen al niet allemaal goed voor zijn. Samen runnen we sedert een 15-tal jaar een gespecialiseerd melkveebedrijf met een hele bende zwartbonte koeien en als neventak (?) een uit de hand gelopen liefhebberij van Krista , nl. de verwerking van een gedeelte van de melk tot kaas en verse zuivel.

Dat was ook de reden dat wij aangesproken werden door het bestuur van de KVLV om deel te nemen aan de Boerenmarkt. Oorspronkelijk hadden ze alleen gedacht aan het aantrekken van oude ambachten zoals je ze her en der ziet op Landbouwdagen en Oogstfeesten. Maar toch vraag ik me dan af met welk beeld over de landbouw dat de mensen dan naar huis gaan. Gelukkig hadden de organisatoren deze keer ook aandacht voor de hedendaagse moderne landbouw en met wat navraag konden ze rekenen op de deelname van enkele plaatselijke boeren voor het verzorgen van een kaasstand, een roomijsstand, de plaatselijke molenaar met allerlei soorten bloem, tuinders met verkoop van aardbeien, chrysanten en pompoenen in alle kleuren en maten. Tel daarbij nog de medewerking van onze plaatselijke ploegkampioen Geert Vandevelde die er in slaagde om 5 generaties ploegen voor te stellen van handploeg tot moderne 4-schaar. Overgiet dan alles met een sausje van verse pannekoeken en koffie geserveerd door de dames, en de sfeer is gegarandeerd.

Maar, om terug te komen op de eerste alinea, zoals verwacht regende het dus al om 09 uur.Van ons werd ook verwacht om de aperitiefhapjes te verzorgen en de officiële opening was voorzien om 10 uur. Vanwege het inladen van alle materialen raakte ik niet klaar om de verkoopkaas + stand + aperitiefhapjes in één rit ter plaatse te krijgen. Dus heb ik eerst vlug enkele kazen, snijplank en kaasmes genomen en onze oudste dochter Lies daar gaan afzetten op de Boerenmarkt. Met haar 13 jaren kan zij dat al heel goed aan om kaas te snijden en te presenteren. Dan weer naar huis om de rest van de kazen +tafel + stand in te laden en samen met de jongsten Sarah (11) en Sofie (8) te gaan opzetten. Dank zij de hulp van allen lukte dit aardig. Klein detail, de gebeden aan de Arme Klaren hadden goed geholpen en vanaf dan scheen de najaarszon uitbundig.
Na de middag kwam Krista vanop de zondagsmarkt van Brugge ons vervoegen met de marktauto met de verse producten, zodanig dat wij een kompleet assortiment konden aanbieden.

De eerste Boerenmarkt anno 2003 is een enorm succes geworden. Het binnenplein liep konstant vol met geïnteresseerde mensen en ik zag menig lid van andere organisaties afgunstig kijken naar wat de boerenstand door samenwerking maar weer gepresteerd had. Ik zie het hen nog zo vlug niet nadoen.
Voor onszelf hadden wij een goede verkoop, maar wat misschien nog belangrijker was, heel veel persoonlijke kontakten met klanten van op de wekelijkse markten in Brugge die je anders vlug-vlug moet bestellen en waar nu meer tijd voor een rustige babbel was.Ook de organisatoren van de KVLV verdienen een pluim op de hoed dat alles tot in de puntjes geregeld en verlopen is. Misschien toch een aanzet om na te denken deze prachtorganisatie te verzilveren en te zorgen voor een volgende editie waarin de boerenstand weer op een positieve manier naar buiten komt.

donderdag, januari 26, 2006

Kaasmaken met de kinderen van de school van Roksem

Vandaag was de klas van Juffrouw Monique op bezoek met het tweede leerjaar van Roksem (Oudenburg).

Er was afspraak gemaakt om uitleg te krijgen over het kaasmaken, en ook de leerlingen mochten meewerken door hun eigen bolletje kaas te maken.


Eerst was er de uitleg rond de melk van de koeien, de kalfjes, hun eten, waar ze verblijven, en wat wij allemaal doen met hun lekkere melk.












Ondertussen was de melk al gestremd , mochten ze toekijken bij het snijden, en terwijl Krista, de kaasmeesteres en Luc de eerste serie bolletjes uithaalden konden de leerlingen genieten van een glaasje verse chocomelk.












Daarna was het hun beurt. Krista deed de wrongel in een vormpje, en de kinderen konden het zelf aanduwen totdat het dekseltje erop kon.
Na een tijdje zagen ze allemaal rood van het duwen en kregen ze er al warm van.












Daarna werd een etiket opgelegd dat de leerlingen reeds in de klas hadden gekleurd zodat elk later zijn eigen bolletje terugkrijgt. Toen was het werk aan de grote kaaspers om de laatste wei eruit te duwen.












Ondertussen werd nog wat uitleg gegeven over het pekelen, over het insmeren van de korst en over de rijping.

Hierbij een filmpje over hun zware activiteit, het kaasmaken :
Filmpje 1

Filmpje 2

Binnen twee weken komen ze terug en kunnen ze hun eigen bolletje afhalen, en dan bezoeken wij ook de boerderij met de koeien en de kalfjes.

woensdag, januari 25, 2006

Een beetje dromen ...

Volgende trekking van Euromillions, een slordige 146 miljoen € te winnen.
Wat kan je daar mee doen ?
Voor de dromers onder ons, koop eens een eiland.
http://www.isla-kiniw.com/index.htm
http://www.vladi-private-islands.de/home
En dan maar genieten.
Denk dan ook nog eens aan ons, wil je ....

Bron : OHD

Kalveren worden duurder.

Kalveren opnieuw €15 tot €20 duurder
Tijdens de kalvermarkt in Purmerend werd er voor nuchtere kalveren tussen de €15 en €20 meer betaald dan een week geleden. Zwartbonte kalveren brachten tussen de €185 tot €225 op, dat is €30 meer dan een jaar geleden.
Bron : Zibb.nl

dinsdag, januari 24, 2006

Oudemannengrapjes.

Dat het er tijdens de verkoop niet altijd even serieus moet aan toe gaan wil ik u hierbij even toelichten :
Zondag, zo halfweg de middag komen twee oudere mannetjes, zo rond de zeventig, aan onze stand.
Ik steek van wal met de standaarduitleg : kaas jong, belegen, oud, in bolletjes, paterskaas, brie, met een witte korst, en alle soorten kaas met kruiden uit een grote bol van 12 kilo.
En allemaal zelf gemaakt.
Vraagt er één van die twee aan mij of ik misschien ook kaas heb met Viagra in?
Je kan geloven dat de pret uit zijn oogjes blonk!
Ondertussen waren de vrouwen ook genaderd.
Omdat ik op zo'n gelegenheid op alles moet voorbereid zijn stel ik hem de jonge kaas met brandnetel voor, dat kan misschien even goed werken ?!
Ja, antwoord hij lachend, als't maar tiengelt (netelt) hé !
Die snoeper toch !
Ondertussen heeft het hele gezelschap er al dolle pret mee, ik vraag hem of het eigenlijk al zo nodig is, en daarbij ook, hoeveel van die kaas hij dan wel denkt nodig te hebben.
Hij weet het niet, wij hebben er nog wat lol aan, en wat later vertel ik het hele verhaal aan Krista.
Afgelopen dacht ik.
Nee hoor, twee uur later zijn ze daar terug, weet je wat hij bestelt?
Een kilo netelkaas !
En zijne vriend, die wil waarschijnlijk niet onderdoen.
Ook ne kilo alstublieft !
Maar ik hou de beste grap nog tot het laatste.
"Dus deze kaas is voor vanavond, maar als hij in één keer op is wat ga je dan morgen eten ...?"

maandag, januari 23, 2006

Een filmpje van de Cow Parade.

Exclusief als eerbetoon aan de harde werkers van Westhoek Holsteins, en met dank aan de organisators van de Agro Expo te Roeselare kan U hier een filmpje bekijken van de unieke "Cow Parade", een beperkte kennismaking met de sfeer van de prijskamp voor koeien van het Holsteinras.



Terugkeren naar Boerenblog moet je altijd doen met de "Back"-toets.

Om het filmpje te zien moet u waarschijnlijk wel beschikken over Quick Time Player, en moet u, afhankeleijk van de zwaarte van uw computer én van de verbinding een beetje geduld uitoefenen. Het is een zeer amateuristisch filmpje van 16 seconden, eigenlijk genomen met een gewoon digitaal fototoestel.

En hier nog een filmpje :



Jammer dat ik u wegens andere bezigheden en dus tijdsgebrek geen andere beelden van de werkelijke prijskamp en de honderden kijklustigen kan brengen.

Misschien toch eentje :


En deze mooie roodbonte staat ook klaar om straks in de ring te treden :



Lees ook dit nog eens :

Agro Expo verkiest mooiste koe van Vlaanderen

Alleitje, de zevenjarige koe van veehouder Alfons Hoefkens uit het Antwerpse Kontich, werd tijdens de 'Vlaamse koeparade' in Roeselare uitgeroepen tot de allermooiste koe. Het was voor het eerst dat de organisatoren van de tweejaarlijkse land- en tuinbouwbeurs Agro Expo zo'n prijskamp op de agenda zetten en het werd meteen een succes, schrijft Het Laatste Nieuws. Bron : Vilt

zaterdag, januari 21, 2006

Agro-Expo.

Gezien op de beurs te Roeselare.

Wie kan dit raadsel ontcijferen ?

Onze stand met kaas te Roeselare.

vrijdag, januari 20, 2006

Zenuwspelletje.

Voor wie eens zin heeft in een spelletje, dit is er ééntje voor de mensen die hun computermuis met vaste hand door de hindernissen kunnen sturen.
Opdracht : ga van "Start" tot "End", zonder witte wand of hindernis te raken.
Misschien één tip : blijf kalm.
Met dank aan El Marco

Mercikes.

Vandaag heb ik een aantal contactadressen uit mijn Mail-adresboek aangeschreven met de verwijzing naar deze blog. En ook vandaag stond mijn Dagboek in Boer&Tuinder. Dank aan iedereen voor de vele reacties die ik al per mail mocht ontvangen.
Ik zal opdezelfde manier regelmatig proberen verder te doen.

Luc

Komt u ook naar Roeselare voor een stukje kaas of voor een ijsje, volg dan misschien het voorbeeld van deze man...
Even klikken op de foto om te vergroten.

Roeselare maakt zich op voor een groot fokkerijfeest op de Agro-Expo in de Hallen.

De hallen van Roeselare vullen zich langzaamaan met standhouders die hun standen aan het opzetten zijn.
Zaterdag vind daar de grootse Agro Expo plaats, die dit jaar nog meer de nadruk zal leggen op de melkveehouderij door de aanwezigheid van specifieke toeleveranciers, en door het organiseren van de Cow Parade door Westhoek Holsteins.
Er is daar toch geen plaats voor, denk je dan. Wel, op de zijkant van de hallen heeft men een poort in de muur geplaatst, en achter de hallen zijn op de grote nieuwe parkeerplaats 2 enorme tenten geplaatst waarin het showgebeuren kan plaatsvinden.
Er is dus duidelijk nog dynamiek in de sector.
Ziehier : Farmers @ Work

En hierbij een zicht op de grote tenten. Vier grote blazers zullen de warmte op peil houden. Zaterdag prijskamp Witblauw, zondag prijskamp Zwart en roodbont en de speciale Euro-reeks, maandag elite berenveiling.


Deelnemers zijn al massaal ingeschreven, het publiek zal voldoende plaats hebben, dus nu is't aan U ...

donderdag, januari 19, 2006

Anastacia, een pittig beestje.

Als ik je vertel dat Anastacia haar Moeder Unizo is en haar vader Ricecrest Murphy, dan kan ik verwachten dat de jonge gasten misschien wel de wenkbrauwen optrekkken. In hun idee is Anastacia (spreek uit : Annasteezia) een blonde blanke zangeres, de Amerikaanse Natalia bij wijze van spreken. En geloof het of niet, maar eigenlijk ben ik daar ook wel fan van, zoals die kan zingen, met zoveel toonwisselingen en gevoel, toen mijn kinderen vroegen wat ik wilde voor mijn Kerstdag vroeg ik hen een CD'tje van Anastacia op te nemen.(Uiteraard had ik toen ook hun beperkte budget in gedachten.)
Maar als fan zijnde moest ik een naam zoeken die begon met een "A" toen de koe Unizo 3 maanden geleden kalfde, en ik vond er niks beter op dan die beroemde naam te geven (tot ergernis van de melkcontroleur binnen 2 jaar, denk ik.)
Goed, maar waarom een pittig beestje dan ?
Wel, zondagavond stond deze Anastacia plots in de gang van de kalverstal. Was haar hokafscheiding te laag, het stro in haar hok te hoog, of was ze plots verschrikt geweest door de poezen, ik weet het niet maar ze was eruit. Toen ik haar voorzichtig benaderde liep ze even voorzichtig langs de poort naar buiten. Dat die poort openstaat is geen uitzondering, want dat is beter voor de ventilatie. Buiten gekomen meende ik haar te kunnen terugjagen naar het licht, dacht ik, maar meerdere pogingen mislukten, en plots liep ze mij voorbij, de nacht in, zoals dat spreekwoordelijk heet. Vanaf nu : zie plannetje. We starten aan het groene punt.
Het eerste wat ze tegenkwam was een grote hoop aarde, waar ze moeiteloos opklauterde, ik iets minder. Terug naar beneden, naar de gewikkelde witte pakken, daar is altijd wel een opening te vinden, dus zij daarin. Ik dacht dat ik ze in het nauw had gedreven, maar weer flutste ze langs me. Weer over die hoop aarde, dan naar het kreupelhout waar de groene natuurgoeroes zo verliefd op zijn (in blauw op het plan). Bij klaarlichte dag durf ik daar bijna niet in te lopen vanwege het gevaar van takken in mijn gezicht, dat kalf liep daar moeiteloos onder, ik heb het toch moeten doen, anders wist ik niet waar Anastacia heen ging. Maar, ik wist dat een eind verder een omheining stond waar zij wel niet door zou lopen (rode punten op het plan), mis hoor, ze was er al lang door, en was nu op weg naar 't hof. Daar passeerde ze het venster van de living waar natuurlijk niemand van mijn huisgenoten te zien was, en ik erachter. Door de draad aan 't gazon, door de draad, recht de gracht in, daar stond zo maar 20 cm water, een eind erdoor gelopen en op een plaats waar de oever wat lager was weer naar boven, weer door de prikkeldraad, nu op weg naar de grote buffergracht van Aquafin, 3 m diep en met betonnen zijwanden. Eens daarin zou ik er haar met veel moeite eruitkrijgen besefte ik, dus ik zette de spurt van de 400 m in waar ik vroeger nogal goed in was, en ik raakte ervoor, weer richting gracht, erin gesukkeld, en ik kon haar doorjagen tot aan de duiker. Ik dacht dat het beest nu al een beetje gekalmeerd was, en ging op weg achter de verreiker om Anastacia op het droge te krijgen en weg te voeren in de laadbak. Maar toen ik terugkwam en zelf in de gracht afdaalde om haar te pakken, klauterde ze tegen de ietwat steile helling, en stond daar op de brug, op luttele meters van die diepe beek, weer door de prikkeldraad, de weide in, nog eens door 5 prikkeldraden en door de grassilo maakte ze aanstalten om de straat achter ons bedrijf te bereiken. Ik kon dit verhinderen, maar toen ging ze op weg langs de afsluiting van de houthandel, weer door een prikkeldraad, en toen rechtsaf naar het klare licht van de hoofdweg Jabbeke-Gistel. Omdat het beest telkens vertraging had om door die prikkeldraad te sukkelen was ik nog zo'n beetje mee, maar het werd mij zwaar te moede toen Anastacia een tandje bijzette naar de baan, zonder kijken achter de hoek de baan overstak, en daar wat bleef ronddolen aan de omheining van mijn overbuur. Daar was ik ondertussen ook al, maar ik slaagde er niet in haar tegen te houden, en toen liep ze binnen bij mijn marmerbuurman, waar ze zich tussen de zaagmachines verschanste (groen punt op het plan). Gelukkig was buurman juist thuisgekomen en kon hij mij helpen het hekken dicht te doen. Ondertussen hing mijn tong al even ver uit mijn mond als die van het kalf, en toen kon ik een touw rond de hals leggen, en vervolgens de poten dichtbinden. Dit loopnummertje is eigenlijk geen werk meer voor een mens op leeftijd, eerder iets voor Tom Boonen of Sven Nys, maar ja, thuis zaten ze allen zonder weet bij de warme kachel. Na enkele minuten uitblazen ben ik de verreiker gaan halen die ik nog achtergelaten had bij de gracht, en toen ik terugkwam ...liep pittige Anastacia alweer rond. Gelukkig dat het hekken toe was! Haar weer vangen was nu simpel want ze gaf het blijkbaar op, en toen mocht ze de reis in de laadbak-taxi naar huis hernemen.
Wat zegt men dan : wees lief voor de dieren ?
Ik ben er van overtuigd dat ik die wilde achtervolging van dit lieve beestje nooit meer zal vergeten ! De volgende morgen zag ze er nog een beetje mottig uit, maar mijn kuiten voelden al niet veel beter, best dat Anastacia er niks aan overgehouden heeft. Ze zal verdorie binnen 2 jaar véél melk moeten geven om dit weer goed te maken!
Edit : wie dacht dat alleen ik zo'n stunten kan uithalen moet dit bericht van 3 febr. maar eens lezen : Ontsnapt kalf brengt bezoek aan Brico

Update: Anastacia is ondertussen december 2008 verkocht, ze gaf maar matig melk en haar pittig karakter heeft ze gehouden. Nadat ze een paar keer onverwacht maar goed op mijn handen en armen had geslagen met haar poot tijdens het melken heb ik besloten haar te verkopen aan de handelaar.
Vanaf heden te verkrijgen bij Mc Donalds of Quick.

Lettertype moeilijk leesbaar ?

Computergebruikers die niet zo goed kunnen lezen op de computer hebben dikwijls problemen om die kleine lettertjes te ontcijferen in een tekst.
Voor teksten op veel websites bestaat daar nochtans een gemakkelijk middeltje voor : druk op de toets "Ctrl" (onderaan links op het toetsenbord, en draai ondertussen aan het scrollwieltje op de muis. Zo kan je aanpassen zoals je wil.

Dit kan ook door op de werkbalk bovenaan "Beeld" aan te klikken > tekengrootte > groter of Extra groot.

Mijn Dagboek van deze week in Boer & Tuinder.

Controle. Mag het ietsje meer zijn ?


Op de laatste MTR vergaderingen zijn we er telkens met de neus op gedrukt dat wij controle kunnen verwachten voor elke € premie die wij (terecht !) ontvangen, vanuit het principe “vertrouwen is wel goed, maar controle is nog beter!”. Tja, en dan doe je maar je papieren zo goed mogelijk, komt er dan zo’n wagentje op ’t hof gereden met twee mannen erin met een aktentasje. Je weet wel.
Of ze nu (on)gelegen komen of niet, de ongenode gasten nestelen zich in je keuken, kijken vragend of er koffie is, terwijl jijzelf de hele bureau mag overhoop halen om hen tot het laatste formuliertje van dienst te zijn.
Ik overdrijf natuurlijk, maar mijn pleidooi is eigenlijk om toch wel een beetje meer controles te doen. Wablieft ?
Neen, ik heb in mijn titel bewust een woordje weggelaten. Ik zou met aandrang willen vragen om wat meer aangekondigde controles te doen.Wanneer die puntjes-op-de-i-zetters in het begin van de week hun planning maken, dan weten ze toch wel bij wie ze zullen langsgaan zeker? En is dat dan zo moeilijk om dat even telefonisch te melden? Al ware het maar de avond ervoor. Iedereen weet toch wel dat als er iets echt administratief verkeerd is, dat je dat niet meer vlug kan verdoezelen. Maar we kunnen dan wel al de juiste papieren netjes klaarleggen. En gewoon maken dat alles in orde is.
Dit moet toch wel de ultieme droom zijn van elke controleur : ergens toekomen, de koffie staat al dampend klaar, dreupelke erbij (oeps, mag niet), administratie volgens het boekje controleren, handruk nadien, complimentje erbij, goed gewerkt mensen. Zo zouden ze veel meer en nog veel efficiënter de bedrijfsactiviteiten kunnen controleren. Ik heb het maar van horen zeggen, maar ’t schijnt dat er controleurs zijn die er alleen maar op uit zijn om iemand te pakken. Foei toch!

Maar kijk, wat ik eigenlijk wilde zeggen is dat wij op onze bedrijven allemaal proberen om zo efficiënt mogelijk om te gaan met onze beperkte tijd, dat onze dag helemaal vol gepland zit met vaste en losse werken. Dat wij soms halve nachten in de weer zijn voor oogst of voor een kalving. Wel, dan kan een voormiddagje onverwacht controlebezoek uitdraaien op stress, hartkloppingen, slapeloze nachten, administratieve burn-outs, zelfs depressies, agressiviteit of gebroken gezinnen. Mensen die prima geschikt zijn voor hun werk, met liefde voor de stiel, een bedrijf als een plaatje. Maar die er gewoonweg niet durven aan denken dat er een onverwachte controle zou kunnen komen, en ’t moet er maar om doen dat er een datumpje of een formuliertje niet ingevuld is.

Op enkele gelegenheden, waaronder Agribex, heb ik daar onder andere verantwoordelijken van FAVV aangesproken, en tot mijn oprechte blijdschap stonden de PCE hoofden en zelfs woordvoerder Pascal Houbaert ten zeerste open voor mijn idee. Men heeft mij uitgelegd dat een minimum aan onaangekondigde controles soms nodig zijn, maar meestal helemaal niet expleciet voorgeschreven in de wet, en dat een controleur zijn werk moest doen met respect voor de klant. Ik mag het verhopen.

Zaterdagmorgen om zes uur waren mijn koeien onverwacht gaan “wandelen”. Ze hadden ontdekt dat een deurkruk ook beweegt als je er wat tegen wrijft en kozen met een twintigtal de buitenlucht. Vlug rond de stal gelopen en wat hekkens dichtgedaan en dan vlug erachter. Ze hadden direct de pasgezaaide weide vooraan de boerderij ontdekt en genoten met volle teugen en wilde sprongetjes. En ik erachter. Maar van het snelle lopen in de zachte aarde moet ik plots in een putje getrapt hebben, en ik voelde mezelf alsmaar meer vooroverhellen, en hoe rapper ik mijn benen probeerde te verzetten hoe meer ik voelde dat dit helemaal verkeerd ging. En plots lag ik languit voorover op de grond. Enkel uit puur lijfbehoud hield ik het hoofd omhoog en bleef aldus gespaard van aarde in mijn gezicht. Ook hier mocht ik wat meer controle (over mezelf) gehad hebben.

Deze week kan u als lezer ook genieten van een primeur. Aandachtige fans van dit Dagboek weten wel dat wij een website hebben. Die bezorgt aan de surfer op het web wat meer informatie over ons bedrijf. Maar ik voelde bij mezelf de nood om nog meer en alerter in te spelen op de actualiteit en daarom maakte iets anders, namelijk www.boerenblog.blogspot.com waar ik elke dag zelf iets nieuws kan aan toevoegen. Ik wil daar ook dit Dagboek in publiceren en nog veel meer, en vrij uniek is dan ook dat u als lezer daar zelf zal kunnen op reageren.
Misschien krijgt u dan wel het gevoel dat u zelfs dit geschrijf een beetje onder controle krijgt…

Luc Callemeyn.

Dit Dagboek staat elke week op een halve bladzijde in de Boer & Tuinder, het wordt verdeeld door onze vakorganisatie aan 25.000 gezinnen in Vlaanderen, van boer tot Minister-President, van arbeider tot fabrieksdirecteur, en men vertelt mij dat iedereen toch mistens het Hoofdartikel en het Dagboek leest ...
Ikzelf kom in beurtrol ongeveer om de 8 weken aan bod.

Labels: , , , ,

dinsdag, januari 17, 2006

Erkend verkooppunt hoeveproducten.


Vanaf heden kan je een erkend verkooppunt van hoeveproducten herkennen aan het hiernaast afgebeelde logo.
Dit betekent dat je op een plaats bent waar de producent tenvolle achter zijn product staat, het meestal zelf heeft bereid, en dat hij met liefde voor het vak bereid is om een woordje meer uitleg te geven.
Dit initiatief gaat uit van VLAM, in samenwerking met de hoeveproducenten die een charter van overeenkomst met de opgelegde bepalingen ondertekenen.
Gebruik de zoekmotor die ingebouwd is in de website om de aangesloten producenten te vinden in uw streek.

De term "familiaal landbouwbedrijf"

Bericht van Bernard De Cuyper, Provincieraadslid voor de CD&V
De term ‘familiaal landbouwbedrijf’ wordt veel gebruikt maar wordt steeds vager. De omschrijving van een familiaal landbouwbedrijf van tien of vijf jaar terug zou vandaag niet meer volstaan. Hoe zal men deze term met vijf en met tien jaar beschrijven? Maar ook vandaag is het moeilijk om een allesomvattende omschrijving te geven. Veel belangrijker is te weten hoe groot een bedrijf dient te zijn om een gezinsinkomen te verzekeren! Zelfs landbouwspecialisten hebben het moeilijk om dit toe te lichten. Het symboliseert hoe moeilijk een landbouwer het heeft om de juiste keuzes te maken als hij wenst duurzaam te investeren. De omschrijving ‘familiaal landbouwbedrijf’ wijzigt met de evolutie van de landbouw. Of is het eerder de omvang en de structuur die wijzigt met de jaren?
Een familiaal bedrijf is een bedrijf die gericht is op het gezin. Een bedrijf die zo wordt uitgebouwd waarbij het arbeidsinkomen en het gezinsonderhoud veilig wordt gesteld.
Elk landbouwbedrijf heeft zijn eigenheid en de landbouwer tracht er het beste van te maken. Een zekere stabiliteit is nodig om het bedrijfsinkomen te verzekeren, en hier knel het schoentje. Externe factoren bepalen en domineren zijn bedrijfsvoering. Wisselende weersomstandigheden, de marktfluctuaties, maar vooral de grillen van de politiek maakt het de boer niet gemakkelijk. Een andere samenstelling van een regering, nieuwe denkpatronen en bewegingen binnen de Europese commissie, de druk van de Wereld Handelsorganisatie, enz… Zelfs onze overheden hebben het moeilijk om de mondiale druk te plaatsen in hun land- en tuinbouwbeleid. Politieke beslissingen op Europees, Vlaams of gemeentelijk niveau kan van een landbouwbedrijf een kaartenhuisje maken.
Elk bedrijf dient te innoveren, te investeren of uit te breiden. Een landbouwbedrijf maakt hier geen uitzondering op. Het is een dwingende economische wetmatigheid. “Steeds meer voor minder in een wereld waar stabiliteit en lange termijnvisie van een bedrijf onzekerder wordt” schreef onlangs een landbouwer. Sommige landbouwers bedrijfsleiders worden doorgedreven managers waardoor eerder industriële bedrijvigheid ontstaat. Ze kopen niet alleen nutriënten maar soms hele bedrijfszetels op. Werken met bedrijfsverzorgers en dirigeren m.a.w. meerdere afzonderlijke bedrijven. Daardoor dienen ze geen afdracht te doen op de aangekochte nutriënten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een verantwoord mestverwerkinginstallaties bouwen. Is dit de nieuwe evolutie van onze landbouw? Zijn dergelijke bedrijven nog te plaatsen onder de noemer familiale landbouwbedrijven? Misschien wel, indien men zo de toekomst van de kinderen, kandidaat landbouwer(s), wenst veiliger te stellen.
Veel familiale land- en tuinbouwbedrijven werken met investeringen die de miljoen euro overschrijden. Het is heel belangrijk dat de overheid voldoende rechtszekerheid verschaft aan onze landbouwers zonder hem te plagen met overbodige administratie, controleurs en inspecteurs die elkaar voor de voeten lopen. Stop de over reglementering en het vitten! Zoals een boer met een hoevewinkel onlangs een aangetekend schrijven kreeg omdat er op zijn erf een tafel met enkele stoelen stonden. Onlangs zag ik een negatief rapport, bij het opmeten leken de logeerkamers twee centimeter te laag en werd hoevetoerisme niet toegestaan.
Maak het onze familiale landbouwers niet steeds moeilijker of de werkgelegenheid bij de controle organismen komen in het gedrang!

Bernard De Cuyper, uit Brugge Assebroek.

zondag, januari 15, 2006

Uit de Boer & Tuinder.

Wat doet een boer op zondagmorgen ?
Jawel, zijn administratie bijwerken en de updates van de reglementeringen lezen in zijn favoriete weekblad.
Een beetje over de inhoud :
  • Voorzitter Noël Devisch heeft het over de unieke aanwezigheid van een veld koolzaad op het Autosalon.
  • Hoofdredacteur Lut De Bruyne schrijft over de enquête Dierenwelzijn en de positieve evolutie in de dialoog in Vlaanderen daarrond.
  • Jacques Van Outryve schrijft over de bemoeienissen van Europa met de voedselproductie. Er komt blijkbaar ook een wildgroei aan vermeldingen op de etiketten van een voedingsproduct. Ik citeer JVO : "Naast het gewicht, een uitgebreide lijst van ingrediënten, additieven en bewaarmiddelen, voedingswaarde, aanwezigheid van allergenen, ggo's en andere stoffen willen steeds meer landen dat het land van oorsprong (ook voor de verschillende ingrediënten) zou vermeld worden. Bij dierlijke producten moet nu al vermeld worden in welk land een dier geboren, geleefd en geslacht is, nu ook voor alle vleesbereidingen afzonderlijk. Een bepaald land vraagt nu zelfs te vermelden of het product "Fair Trade" gemaakt is door een coöperatie of door een multinational." Dat allemaal voor producten uit Europa, bij invoer uit een "derde" land vervalt de hele reglementering is ligt er niemand wakker van welke brol geserveerd wordt en met welk respect voor dierenwelzijn en fair trade.
  • Ingro is een nieuwe coöperatieve groententelersvereniging en kan misschien zelfs Europese subsidie aan de telers aanbieden (tot 200 €/ha !)
  • Eddy Leloup blijft er zich over verwonderen dat melkveehouders hun uiterste best doen om tegen 1 april hun quotum vol te melken, en daar blijkbaar moeilijk in slagen.
  • Een verslagje over de VLAM campagne "Melk, en je kan tegen een stootje", die blijkbaar zeer positief onthaald wordt en goed herkend wordt door de consument.
  • Ik lees over een nieuwe vorm van opleidingen van computergebruik via e-learning. Bedoeling is dat cursist en leraar zich beiden op hetzelfde moment voor de computer zitten, misschien wel vele kilometers uit elkaar, maar via de telefoon en scherm worden de toepassingen opgevolgd en de leraar kan per cursist instructies geven en ook het scherm opvolgen. Ik heb al veel Informatica Toepassingen gezien en gehoord, maar dit is toch wel nieuw voor mij, en beslist zeer innovatief! De leraar zou tot 200 cursisten kunnen begeleiden. Info bij Cercosoft.
  • Er is het Dagboek van collega Sofie Vansteelandt.
  • Cofabel de-centraliseert zijn dealerondersteuning voor de verkoop van John Deere door het maken van een nieuwe showroom in Wingene.De verkoper komt naar ons toe!

Zondagmorgen.

De zondagmorgen verloopt hier in het Baliehof meestal volgens een vast stramien, bijna een ritueel eigenlijk.
Om zes uur (ongeveer) sta ik op voor het melken van de koeien, en daarna eten we altijd ....boterkoeken. Ik vind, een zondag is geen zondag als er geen boterkoeken op tafel staan. En misschien ook niet in het minst omdat Krista dan De Zondag meebrengt van bij de bakker. Zo lees ik graag eens rustig na het eten in de krant, veelal gaat het over luchtige onderwerpen, maar ik lees wel altijd graag de column van RDW (Rudi, de wakkere Bakker). Zoals die kan schrijven, daar ben ik dikwijls jaloers op.
Maar vandaag moest Krista al vroeg naar de zondagsmarkt op Ten Briele in Brugge, en aldus had ze ovenkoeken uit de diepvries ontdooid, en kon ik na het eten niet anders dan wat lezen in de Krant van West-Vlaanderen (kortweg de KW krant).

Daarin las ik onder andere over een robot die straks gaat opereren in een Roeselaars ziekenhuis, over een ongeluk met twee paramotoristen, over mileuvriendelijke hybride-auto's (op koolzaadolie?), over Jean Marie Dedecker die een nieuw boek heeft geschreven dat eigenlijk niemand wil lezen maar toch iedereen zal lezen, over de Koe Parade op Agro Expo, over de ijsberen die in de ijskoude zee doken en waarvan de meeste Missen op dat moment hun make up mis-ten, over een winterversie touwtrekken, en over het mopje van Baziel.
En dat wil ik u nu niet onthouden, maar wegens gevaar voor plagiaat en copyright kan ik de bijhorende strip (3 beelden) jammer genoeg natuurlijk niet laten zien.

Baziel en de pastoor zijn aan het wandelen.
"Wat hoor ik, Flavie speelt geen piano meer ?"
"Nee, ik heb haar overtuigd om te veranderen."
"En, wat speelt ze nu ?"
"Trompet.
"En, speelt ze dat beter ?"
"Neen neen,
maar ze kan nu tenminste niet meer zingen binst dat ze speelt."
door Guido Depraetere in Kw Magazine

Vandaag begin ik ook te schrijven aan het Dagboek voor in de Boer & Tuinder van vrijdag. Het idee en het concept speelt al maanden in mijn hoofd, vandaag zet ik al de fundamenten op papier, en maandag schrijf en typ ik dat uit.
Ik twijfel nog tussen 2 werktitels :
"Controle, mag het ietsje meer zijn ?"
"En plots dan staan ze daar, jou uitverkoren paar !"
Je ziet het wel op vrijdag.

zaterdag, januari 14, 2006

Tweejaarlijkse Agrafiekwedstrijd.

Tijdens het Landbouwsalon Agribex begin december te Brussel werden de Agrafiek-prijzen uitgereikt.
De Agrafiek-wedstrijd is een tweejaarlijkse verkiezing van de meest ondernemende en innovatieve ondernemers in de land en tuinbouw, en dit in diverse rubrieken.
Wij hebben niet onszelf genomineerd, maar werden plots aangeschreven dat wij door de jury gingen bezocht worden. Wij zijn niet het meest ondernemende landbouwbedrijf, maar denken dat wij over innovatie wel en woordje kunnen meepraten, dus keken wij met veel interesse uit naar het oordeel van de jury.
Ter gelegenheid van de professionele dag op Agribex was het dan zover.
Eerst waren er de toespraken van de voorzitter van de jury Dhr Marnix Pattou en de secretaris Dhr Clem Reynders van Melkveebedrijf.
Ook onze Minister-President Yves Leterme kwam nog eens zijn geloof in de kracht van landbouwsector benadrukken.
Uiteindelijk werd Hoeve De Ploeg uit Herselt de verdiende winnar in de categorie Melkvee. Met acht medewerkers uit drie gezinnen verzorgt men er het biologische melkveebedrijf met kaasmakerij, dat een duidelijke ecologische missie nastreeft binnen de samenleving.
Als genomineerde kregen wij een uniek bronzen beeld aangeboden.
En natuurlijk de eeuwige roem van innovatieve ondernemer.

Cow Parade in Agro Expo 2006

Op 21 - 22 - en 23 januari gaat in de Expo Hallen Schiervelde te Roeselare opnieuw de Agro Expo door die een ruim aanbod exposanten huisvest die promotie voeren voor hun toelevering van producten voor de landbouw.
Een bijzonder item hier is de "Cow Parade" die een staalkaart zal tonen van de mooiste melkkoeien van West Vlaanderen (nu al 80 dieren ingeschreven voor de prijskamp. De organisatie hiervoor is in handen van Westhoek Holstein, die voor vlekkeloze en dynamische uitvoering al een flinke reputatie heeft opgebouwd.
Ook wij als Zuivelboerderij Baliehof zullen daar aanwezig zijn met een stand voor de verkoop en promotie van onze ambachtelijke kaas en voor een ijsje als tussendoortje.
Kom je ook eens op bezoek ?

vrijdag, januari 13, 2006

Melkveeveiling Aalter 12 jan 2006

De melkveeveiling van donderdag 12 januari was weer een succes.
Blijkbaar zijn er nog heel veel veehouders die een serieuze achterstand in de melkaanvoer moeten inlopen.
Getuige daarvan de signalen van driemaal daags melken bij sommige boeren en van relatief hoge prijzen op de veiling.

Alle (127) vaarzen zijn verkocht, en met een minimumprijs van 1050 € en vele vaarzen aan 1300€ en meer .
Voor meer concrete cijfers zie de VRV website vanaf volgende week.

De nieuwe MPR (MelkProduktieRegistratie) is nu al een hele tijd gelanceerd, en van veel cijferbewuste veehouders worden bijzonder positieve signalen opgevangen over het aanbod aan gegevens die van de uitslag kunnen afgelezen worden.
Zoals gebruikelijk bij de lancering van een totaal nieuw systeem waren er nogal wat kinderziektes, vooral dan rond het gebruik van de nieuwe handterminal. Ook nieuw is de volledige koppeling van de Sanitel-gegevens, en dat verliep ook niet altijd vlekkeloos.
Wie daarrond nog problemen mocht ondervinden neemt best kontakt op met de klantendienst op het nummer 078 / 15.44.44 en druk keuzetoets 1. Het is dan ook altijd handig om over de betreffende dieren of factuur al de foute én de juiste gegevens reeds op een nota bij te hebben.
Het is wel zeker dat men binnen VRV enorme inspanningen doet om nog de kleinste fouten op te lossen. Bron VRV

Berichtje uit de Vilt-info.

Chinees consumeert dubbel zoveel graan als in 1980India en China, 's werelds enige mogendheden met meer dan een miljard mensen, zijn aan een snelle opmars bezig. Maar als ze ook maar in enige mate vergelijkbare consumptie- en vervuilingspatronen gaan hanteren als het rijke Noorden, volstaan noch de energie, het voedsel of de biocapaciteit van de wereld. Het World Watch Institute luidt de alarmbel. Meer »

Randvoorwaarden MTR.

Voor het voldoen aan de randvoorwaarden van de MTR is het onder andere noodzakelijk om te beschikken over uitslagen van bodemontleding op pH en C.
De perceelsnaam vermeld ook best je eigen naam, om alle misverstanden te vermijden.

donderdag, januari 12, 2006

Mooi filmpje.

Hierbij een mooi, ietwat bizar filmpje, vroeger was het met muziek, nu jammer genoeg met commentaar, maar de beelden spreken voor zich.
Als het laden in schokjes verloopt, misschien dan eerst helemaal laten afspelen op de achtergrond, en dan nog eens herstarten ..

Met dank aan Buddha

Goedkoper kaas maken. Gelezen in Boerderij.

DOC Kaas bouwde ten Oosten van Hoogeveen een nieuwe kaasfabriek die op volle capaciteit ongeveer 10.000 kilo kaas per uur zal produceren in een continu proces met 5 kaastanks van elk 25.000 liter. Daarvoor staan in ploegensysteem 5 "operatoren" in die de processen bewaken.
Noemde men deze "operatoren" vroeger niet met enig respect "de kaasmakers" ?
Deze nieuwe fabriek (kostprijs € 100 miljoen!) zal tegenover de "oude", minder efficiënte fabriek een kostenbesparing van welgeteld 1 (één) €urocent opleveren per kg kaas.
Daarna bouwt men er nog een pakhuis voor opslag van 3.000 ton "natuurgerijpte" kaas (in mensentaal 120 opleggers van 25 ton) en daarnaast nog een pakhuisje voor foliegerijpte kaas. Bron Boerderij.
Daartegenover voelen wij ons nog altijd ambachtelijke kaasmakers.

woensdag, januari 11, 2006

Marktprijzen.

Prijsindicatie voor kalveren:

zwartbont: licht stijgende trend, richting 250 euro
witblauw: stijgend, zelfs boven de 500 €

Bron : Jan Halewijck

Weet je ....

Weet je hoe destijds de gekkekoeienziekte naar het vasteland gekomen is van Engeland ?
Zo ....


dinsdag, januari 10, 2006

Studiereis Amerika en Canada met Westhoek Holsteins

Twee zomers geleden al, in juni 2004 gingen we met een groep van 60 enthousiaste melkveehouders uit West-Vlaanderen en omstreken met Westhoek Holsteins op studiereis naar Amerika en Canada. We zijn gestart in Detroit, in de streek van Bart en Els Desaegher in de staat Michigan, bezochten er ook het enorme Green Meadow Farms (3000 koeien). Na anderhalve dag ging de reis over de grens van Canada naar Toronto (met avondmaal in de CN-Tower), natuurlijk even langsgaan bij onze streekgenoot Lieven en Nele Verschaeve en bij de oud-Vlamingen Van Kerrebroeck en familie, een ommetje langs de Niagara watervallen en het Indianenreservaat en ondertussen de wereldberoemde fokbedrijven zoals Dupasquier, Sunny Maple, Lystel (van Leduc), en uiteraard Comestar Holsteins.
En mede omdat de mede-uitbater Freddy Steen getrouwd is met Nicole Nachtegaele, familie via de vader van Krista, heeft dit een speciale indruk bij ons nagelaten.
U kan het verslag van de gehele reis hier lezen.
Recente aanvulling : Bart Desaegher melkt in zijn nieuwe stallen en Alfa-Laval melkstand 2 x 40 momenteel een 2600 koeien, die in driemaal melken per dag bijna 100.000 liter produceren !

maandag, januari 09, 2006

Berichtje uit de Vilt-info.

Frankrijk vreest nu al watertekort in zomerperiode

Midden de kille winter bereidt Frankrijk zich door de droogte van vorig jaar al voor op het gebrek aan drinkwater voor komende zomer. In vele steden zal tijdens de zomer de waterkraan mogelijk dichtgedraaid worden, zei minister van Milieu Nelly Olin donderdag in Parijs. En de landbouw zal zich bij de productie moeten instellen op een historische dorheid, zo klinkt het.

zondag, januari 08, 2006

Dit is het begin van deze Webblog



Hallo allemaal.

Dit is weer eens iets nieuws, een eerste stap in het webbloggen, met andere woorden op het wwweb gooien van eigen bedenkingen en belevenissen.
Ik plaats hier een fotootje van ons gezin van de vorige zomer, in de aanloop van onze Opendeurdag op zondag 14 augustus 2005.


Naar goede gewoonte bij een blog staat de jongste post bovenaan, en de oudste onderaan.

Dit is dus mijn eerste berichtje.

Wil je reageren, druk dan op het knopje "Comment"

Wil je zelf ook iets aanvullen, klik dan op "tips en suggesties aanmelden"

Wil je regelmatig terugkomen op deze pagina om de laatste aanvullingen te zien, klik dan met de rechtermuisknop op deze pagina, en selecteer "snelkoppeling maken". Er wordt dan vanzelf een icoontje op uw bureaublad geplaatst.

Tot nog eens !

Luc