Goedkoper kaas maken. Gelezen in Boerderij.
DOC Kaas bouwde ten Oosten van Hoogeveen een nieuwe kaasfabriek die op volle capaciteit ongeveer 10.000 kilo kaas per uur zal produceren in een continu proces met 5 kaastanks van elk 25.000 liter. Daarvoor staan in ploegensysteem 5 "operatoren" in die de processen bewaken.Noemde men deze "operatoren" vroeger niet met enig respect "de kaasmakers" ?
Deze nieuwe fabriek (kostprijs € 100 miljoen!) zal tegenover de "oude", minder efficiënte fabriek een kostenbesparing van welgeteld 1 (één) €urocent opleveren per kg kaas.
Daarna bouwt men er nog een pakhuis voor opslag van 3.000 ton "natuurgerijpte" kaas (in mensentaal 120 opleggers van 25 ton) en daarnaast nog een pakhuisje voor foliegerijpte kaas. Bron Boerderij.
Daartegenover voelen wij ons nog altijd ambachtelijke kaasmakers.
1 Comments:
Gaaf zeg, ik ben me sinds kort aan het verdiepen in kaas maken (hier het een en ander gevonden)
Een reactie posten
<< Home