Photobucket

donderdag, januari 26, 2006

Kaasmaken met de kinderen van de school van Roksem

Vandaag was de klas van Juffrouw Monique op bezoek met het tweede leerjaar van Roksem (Oudenburg).

Er was afspraak gemaakt om uitleg te krijgen over het kaasmaken, en ook de leerlingen mochten meewerken door hun eigen bolletje kaas te maken.


Eerst was er de uitleg rond de melk van de koeien, de kalfjes, hun eten, waar ze verblijven, en wat wij allemaal doen met hun lekkere melk.












Ondertussen was de melk al gestremd , mochten ze toekijken bij het snijden, en terwijl Krista, de kaasmeesteres en Luc de eerste serie bolletjes uithaalden konden de leerlingen genieten van een glaasje verse chocomelk.












Daarna was het hun beurt. Krista deed de wrongel in een vormpje, en de kinderen konden het zelf aanduwen totdat het dekseltje erop kon.
Na een tijdje zagen ze allemaal rood van het duwen en kregen ze er al warm van.












Daarna werd een etiket opgelegd dat de leerlingen reeds in de klas hadden gekleurd zodat elk later zijn eigen bolletje terugkrijgt. Toen was het werk aan de grote kaaspers om de laatste wei eruit te duwen.












Ondertussen werd nog wat uitleg gegeven over het pekelen, over het insmeren van de korst en over de rijping.

Hierbij een filmpje over hun zware activiteit, het kaasmaken :
Filmpje 1

Filmpje 2

Binnen twee weken komen ze terug en kunnen ze hun eigen bolletje afhalen, en dan bezoeken wij ook de boerderij met de koeien en de kalfjes.

2 Comments:

At zondag, januari 29, 2006, Anonymous Anoniem schreef...

Leuk, zo'n boerenweblog! Vooral de foto's en tekst van de schoolkinderen en de kaasmakende juf Krista vond ik aardig. Succes met je weblog verder, Krista en Luc!
Lidy Deutekom

 
At zondag, januari 29, 2006, Blogger Luc Callemeyn schreef...

Dag collega-schrijver Lidy.
Bedankt voor je fijne reactie.
Een boer(in) moet inderdaad vele verschillende gedaantes kunnen aannemen. De ene keer in het bedrijf, een andere keer tegenover de consument, of in dit geval om de kinderen iets bij te leren over de boerderij en de oorsprong van hun eten.
Ik blijf met veel plezier jouw columns lezen in Boerderij.
Groetjes.

 

Een reactie posten

<< Home