Photobucket

zaterdag, januari 28, 2006

Oude dagboeken.

Enkele fans van Dagboek vroegen mij of de vorige afleveringen van mijn hand niet nog eens konden gepubliceerd worden.
Wel, dat is misschien geen slecht idee.
Bij deze serveer ik U er eentje per weekend, te beginnen zo'n 2,5 jaar geleden.
Voor de duidelijkheid moet ik er nog even bij vermelden dat dit mijn eerste debuut was, dus had men mij vanuit de redactie gevraagd om in deze tekst mezelf even voor te stellen, ons gezin, ons bedrijf, waar we mee bezig zijn, en tegelijk een proeve te geven van mijn "literaire kwaliteiten".
Oordeelt u zelf maar.

Kermis in Varsenare
Het laatste weekend van september is het normaal kermis in Varsenare, maar jammer genoeg ook gekend omdat het nogal diwijls minder goed weer is
Het gemeentebestuur van Jabbeke had gevraagd aan KVLV-Varsenare om een boerenmarkt te organiseren ter gelegenheid van het 1000-jarig bestaan van de gemeente.

Nu moet je weten dat daar zo’n beetje mijn roots liggen. Niet alleen door het feit dat daar 40 jaar geleden mijn eerste wiegje stond in de plaatselijke materniteit maar verser in het geheugen ligt mijn verleden in de KLJ van Varsenare waar ik vanaf mijn zestiende trouw lid was. Onze KLJ had een naam als een klok toendertijd en ik heb heel wat vrienden overgehouden aan de tijd in het bestuur, het gewest en de Provinciale en Nationale Raad van KLJ. En tenslotte heb ik er een lieve vrouw aan overgehouden uit de intergewestelijke samenwerking BruggeNoord-BruggeZuid. Waar die vergaderingen al niet allemaal goed voor zijn. Samen runnen we sedert een 15-tal jaar een gespecialiseerd melkveebedrijf met een hele bende zwartbonte koeien en als neventak (?) een uit de hand gelopen liefhebberij van Krista , nl. de verwerking van een gedeelte van de melk tot kaas en verse zuivel.

Dat was ook de reden dat wij aangesproken werden door het bestuur van de KVLV om deel te nemen aan de Boerenmarkt. Oorspronkelijk hadden ze alleen gedacht aan het aantrekken van oude ambachten zoals je ze her en der ziet op Landbouwdagen en Oogstfeesten. Maar toch vraag ik me dan af met welk beeld over de landbouw dat de mensen dan naar huis gaan. Gelukkig hadden de organisatoren deze keer ook aandacht voor de hedendaagse moderne landbouw en met wat navraag konden ze rekenen op de deelname van enkele plaatselijke boeren voor het verzorgen van een kaasstand, een roomijsstand, de plaatselijke molenaar met allerlei soorten bloem, tuinders met verkoop van aardbeien, chrysanten en pompoenen in alle kleuren en maten. Tel daarbij nog de medewerking van onze plaatselijke ploegkampioen Geert Vandevelde die er in slaagde om 5 generaties ploegen voor te stellen van handploeg tot moderne 4-schaar. Overgiet dan alles met een sausje van verse pannekoeken en koffie geserveerd door de dames, en de sfeer is gegarandeerd.

Maar, om terug te komen op de eerste alinea, zoals verwacht regende het dus al om 09 uur.Van ons werd ook verwacht om de aperitiefhapjes te verzorgen en de officiële opening was voorzien om 10 uur. Vanwege het inladen van alle materialen raakte ik niet klaar om de verkoopkaas + stand + aperitiefhapjes in één rit ter plaatse te krijgen. Dus heb ik eerst vlug enkele kazen, snijplank en kaasmes genomen en onze oudste dochter Lies daar gaan afzetten op de Boerenmarkt. Met haar 13 jaren kan zij dat al heel goed aan om kaas te snijden en te presenteren. Dan weer naar huis om de rest van de kazen +tafel + stand in te laden en samen met de jongsten Sarah (11) en Sofie (8) te gaan opzetten. Dank zij de hulp van allen lukte dit aardig. Klein detail, de gebeden aan de Arme Klaren hadden goed geholpen en vanaf dan scheen de najaarszon uitbundig.
Na de middag kwam Krista vanop de zondagsmarkt van Brugge ons vervoegen met de marktauto met de verse producten, zodanig dat wij een kompleet assortiment konden aanbieden.

De eerste Boerenmarkt anno 2003 is een enorm succes geworden. Het binnenplein liep konstant vol met geïnteresseerde mensen en ik zag menig lid van andere organisaties afgunstig kijken naar wat de boerenstand door samenwerking maar weer gepresteerd had. Ik zie het hen nog zo vlug niet nadoen.
Voor onszelf hadden wij een goede verkoop, maar wat misschien nog belangrijker was, heel veel persoonlijke kontakten met klanten van op de wekelijkse markten in Brugge die je anders vlug-vlug moet bestellen en waar nu meer tijd voor een rustige babbel was.Ook de organisatoren van de KVLV verdienen een pluim op de hoed dat alles tot in de puntjes geregeld en verlopen is. Misschien toch een aanzet om na te denken deze prachtorganisatie te verzilveren en te zorgen voor een volgende editie waarin de boerenstand weer op een positieve manier naar buiten komt.

1 Comments:

At dinsdag, september 14, 2010, Anonymous Anoniem schreef...

leuk verhaal !!!!!!!!

 

Een reactie posten

<< Home