Photobucket

boerenblog

zondag, april 29, 2007

Een beetje moe maar voldaan.

We hebben net gedaan met de kuil afdekken van het gras.

Plastiek erop, banden erop, alles klaar.

Eindelijk, wat een week!

zaterdag, april 28, 2007

Sander.

Tussen het vele werk zijn onze gedachten vandaag bij Sander die vandaag met zijn familie en vrienden naar zijn laatste rustplaats gedragen wordt.

vrijdag, april 27, 2007

Raadsel.

Het is te druk om veel te bloggen.
Gisteren werd er gemaaid, ik ben begonnen om 14.00 met het gras openschudden, en dat ging zo door tot vannacht 01.00 uur. Nu ligt alles dus open en kan drogen.
Vandaag weer alles opnieuw schudden, ik denk dat in ongeveer 7 uur te kunnen doen

In die 10 uur dat ik gisteren op de traktor bezig was kwam er een raadseltje in me op:
Wat is "een minnegat"?
En om het nog wat raadselachtiger te maken, ik heb er gisteren verschillende "genomen" of "gepakt".

Antwoord via de comments.

Labels:

woensdag, april 25, 2007

Morgen maaien.

Het goede weer blijft maar aanhouden.Ik was nog in afwachting van eventueel een regenbui, en dan een weekje later maaien, zo tussen 1 en 5 mei. Dat zou nog veel groeite gegeven hebben aan eht gras.Maar het heeft niet mogen zijn.
Door het wachten op de nieuwe traktor was ik vrij laat met het meststoffen strooien, dus nu kom ik tot de vaststelling dat die kunstmest er eigenlijk nog ligt op de bodem tussen het gras, en nog geend ruppel regen gezien heeft om op te lossen en in de bodem te dringen.

Langer wachten heeft echter geen zin, op de droogste percelen is het gras al aan het verdorren, het kruipet als het ware weer ind e grond. Niet dat dit opbrengstverlies zal geven, het aantal kg drogestof zal wel gelijk blijven. Anderzijds begin ik hier en daar al het begin van aarvorming te zien (de plant heeft zijn aantal warme groeidagen gehad) en langer wachten betekent kwaliteitsverlies.

Morgenmiddag begint een man van loonwerker Danny aan het maaien van 22 ha weidegras en raaigras, en ik kom er onmiddellijk achter om open te spreiden.

Als alles meezit wordt er zondag ingekuild.

Het weer ziet er alleszins goed uit:

zaterdag, april 21, 2007

Derde Nacht van de Pers.

Gisteren ging in Brugge in de Renault Garage Denoyel de derde Nacht van de Pers door.
Dit was in een organisatie van De Brugse Persbond, vooral onder de persoon van Stefaan Reuse.
Zowat 1.000 genodigden luisterden naar enkele korte speeches, onder andere van Yves Leterme.
Verspreid over de showroom van de Renault garage stonden een 60-tal standjes met producenten van streekproducten of artisanale bereidingen.

Dit was weer een uitgelezen kans om kennis te maken met de afgevaardigden van de Brugse zakenwereld, politici of hoogwaardigheidsbekleders.
Voor ons hebben wij een paar zeer interessante contacten kunnen leggen, hopelijk met een verder vervolg.
Er was vooral zeer veel interesse voor bezoeken aan de boerderij, onder andere met scholen, bedrijven, vriendenclubs, families die het nuttige aan het aangename willen paren en zo een boerderij-bezoekje meepikken.
Ook de workshop kaasmaken met een (beperkte) groep sprak wel aan.
En inderdaad, in de zaal hier en daar wat bekenden tegen het lijf gelopen, ook veel politiekers, je viel er bijna over .
Zouden het algauw weer verkiezingen zijn misschien?

Labels: ,

donderdag, april 19, 2007

Heffing waterwinning

Een nieuw rubriekje vanaf vandaag voor op Boerenblog.
"Het vullen van de portemonnee zonder bodem"
Ik wil u eens onderhouden over allerlei dingen die wij moeten betalen en waarvoor ik niet direct het nut van inzie.
U kan de verschillende posten volgen als u op de labels hieronder klikt op "Bodemloze portemonnee". U ziet ze dan allemaal op een rijtje (er komen er nog bij, zij maar gerust)
Vandaag: Heffing voor een eigen waterwinning, in de volksmond genoemd een boorput.
Wij trekken water van op 21 meter diep.
Dus wij moeten betalen voor het hebben van een vergunning om water op te pompen.
Kost: 108.75 €

Labels:

Dagboek: Doe nooit wat onkuisheid is

Hierbij ziet u in primeur het 21ste Dagboek dat ik schreef voor Boer&Tuinder, het weekblad voor de professionele leden van Boerenbond.

Doe nooit wat onkuisheid is

In deze tijden van Eerste en Plechtige Communies is de inhoud van de tien geboden actueler dan ooit, hoewel men het niet meer leert zoals in mijn tienertijd. Wij hadden toen nog een pastoor (in soutane, jawel) die eraan hield om ons twee keer per week te onderwijzen over de catechismus, de tien geboden, de akten van geloof, hoop en liefde. Vandaag zoekt en vindt men nog elk jaar vrijwilligers om de kinderen wat te vertellen over het christelijk geloof. Bijhorend vraagt men dan de twaalfjarigen om op zondag aanwezig te zijn in de kerk. Deze week waren er drie present (van de twintig), op Pasen waren ze ook met drie. Waar blijft de vroegere oproep aan de gelovigen van “Ga elke zondag naar de mis”, later afgezwakt tot “Houd steeds uw Pasen”? Het lijkt er bijna op dat men aan die plechtige communicanten de boodschap meegeeft van: “Nah, dit was misschien de laatste keer dat het nog eens echt moest.” Sorry voor meneer pastoor, maar zo voelt het toch een beetje als je als 44-jarige in de kerk zit en er bijna de jongste bent.

Maar we wijken af, er zijn een paar lezers die hier enkel gekomen zijn omdat ze verlekkerd zijn over wat ik ga schrijven over het zesde Gebod: ‘Doe nooit wat onkuisheid is’. Wel, eerlijk gezegd, niets. Maar ik wil je wel iets vertellen over het vijfde Gebod: ‘Dood niet, geef geen ergernis’, en dan vooral over dat laatste. Natuurlijk heb ik het dan over de ergernis die mensen kunnen bezorgen aan een boer.

Soms hebben wij hier bezoekers op de boerderij die met een grote zwaai (en een even grote Mercedes) het hof komen opgereden, vlak voor de oprit parkeren, en dan besluiten dat dit het meest geschikte moment is om even mobiel te bellen. Als vriendelijke mens komen wij uit ons huis of onze stallen, we gaan alvast de bezoeker tegemoet, en dan sta je daar wat verloren te wachten tot meneer gedaan heeft met bellen. Omwille van de privacy wil je niet meeluisteren, weggaan is ook al verkeerd want straks moet die kerel je ook weer komen zoeken. Vanaf nu geldt een nieuw reglement: ofwel blijven ze op straat staan, ofwel moeten ze hun gesprek maar afbreken, anders ga ik weer weg en dan zien ze mij niet meer terug. Moeten ze maar op een andere keer terugkomen.

Van een ander kaliber zijn diegenen die een echt boerenhof gewoon zijn. Aan de voordeur bellen doen ze niet, dus gaan ze zoals gewoonlijk recht naar de achterdeur, doorheen de wasplaats en het bottenhoekje, en voordat je het weet staan ze in je keuken, je woonkamer of je bureau. Van privacy hebben ze nog nooit gehoord, laat staan dat ze dat goed zouden kunnen toepassen. “Maar we moeten overal langs achter binnengaan”, zeggen ze. Wel, bij ons niet! Wij bepalen wie langs achter binnenmag en wie langs voren komt.

Dan zijn er ook bezoekers die het niet nodig vinden om zich aan te melden. Ze zien iets bewegen of horen lawaai achteraan, en dus gaan ze op zoek. Blijkbaar beseffen ze niet dat wij over onze oprit zo een luchtslangetje hebben liggen dat ons meldt wanneer iemand binnenrijdt. Wanneer wij dat horen, komen wij vanzelf wel af. Wat zien we dan? Een auto op de binnenplaats, onbekend, en niemand erin. De spannende vraag is dan waar die persoon naartoe zou kunnen zijn. Links of rechts? In het ene geval kom je elkaar vlug tegen, in het andere geval blijf je rondjes lopen achter elkaar. Ook een veelgemaakte fout is een leverancier die maar meteen doorrijdt naar achteren om daar iets af te zetten. Allemaal heel begrijpelijk, maar Krista hoort de bel, stopt met haar werk in de kaasmakerij, kijkt naar buiten en ziet dus niemand. Even later komt die auto weer van achteraan weggereden, weer over dat luchtslangetje, weer kijken we buiten, weer is er niemand.

Soms komen er ook bezoekers die geen tijd hebben om te wachten. Een boer is meer en meer met ingewikkelde administratieve zaken bezig, waarbij het nodig is dat je je concentreert op het telefoongesprek, het opstellen van een mail, een Sanitelaangifte of bankverrichtingen. Het is dan bijzonder vervelend om gedurende een gesprek met de ambtenaar van de administratie – die je na lang wachten eindelijk te pakken krijgt – iemand van verre te horen roepen, toeteren en uiteindelijk weer te zien wegrijden op het moment dat je net je hoofd buiten steekt. Je zou ze ….

En dan heb je nog bezoekers die langskomen zonder een afspraak te maken, gelukkig al veel minder dan vroeger. Een tijdlang zond Krista iedereen weg die geen afspraak gemaakt had. Zo was er eens een verkoper die aan de deur kwam en die bijna teruggestuurd werd. “Ja maar”, antwoordde hij kleintjes, “Luc heeft daarnet gebeld met zijn gsm met de vraag of ik zo vlug mogelijk kon binnenkomen …”

Labels: ,

woensdag, april 18, 2007

Een strontvlieg.

Van een echte Boerenblogfan en regelmatige lezer kreeg ik naar aanleiding van mijn oproep naar suggesties de volgende reactie :

dag Luc,
Bij deze een puntje ivm doe nooit wat onkuisheid is
kunnen boeren dit nog wel?
deze week was ik aan het maaien en wat men dan allemaal kan zien .
op gegeven moment kreeg ik last van een strontvlieg, gelukkig geen echte maar ik vond het wel erger dan een echte
zowat overal waren ons collega's mest aan het uitrijden en ja ze werden goed in de gaten gehouden door een strontvlieg
ik vind het echt erg dat elke mestwagen van uit de lucht moet geëscorteerd worden door een helikopter van of voor de mestbank
en dat men dat dan nog op een hoffelijke manier doet maar men komt tot vlak boven de traktoren hangen
echt uitdagen vind ik dit
op een dag heb ik die heli tot 3keer opgemerkt zelfs nog na 18uur
straks worden we nog verplicht om ons mestbanknummer op ons dak te zetten voor we mogen mest uitrijden
als of men de tijd en het geld wat men hier aan spendeert niet beter kan besteden
enkele sugesties
-uitgebreidere staalnames op het einde van het teeltjaar(die dan wel op een juiste manier beoordeeld worden bv door gemiddelden te maken per teelt per grondsoort en de uitschieters aanpakken)
-nieuwe sloten voor de gevagenis in dendermonde
-betere aanpak van geweld en criminaliteit
-ik kan nog wel even doorgaan en u kan er vast ook nog wel een paar bedenken

dit moest mij even van mijn lever je kijkt maar als je er iets mee kan
beste groeten ,

Een Boerenblogfan


(voor diegenen die het niet zo goed snappen, een strontvlieg is de helicopter van de Mestbank waarmee men de boeren vanuit de lucht kontroleert op de naleving van de mestwetgeving.)

Labels: , ,

dinsdag, april 17, 2007

At the dentist.

Vanmorgen moest ik dus bij de tandarts zijn. Twee kiezen waren drie weken geleden ontzenuwd, en dat was reuze goed meegevallen, ik ha ddaar dus geen pijn meer in gehad sedertdien.
Ik was net een minuutje te laat op de afspraak (te vroeg komen en in de wachtkamer zitten is niet echt my favorite), ik mocht bijna meteen binnen, toen kwam mijn tandartse met de lakonieke mededeling dat ze het vandaag eens zonder verdoving wilde doen. Mijn mond viel open, ik had al direct de vluchtweg naar de deur in de gaten. Toch kon ze mij overtuigen: als alles verdoofd is weet ze niet hoe diep ze moet/mag uitkuisen in de tandwortel, en als alles wakker is kan ze precies de pijngrens opzoeken.
En zo gebeurde ook, het duurde wel 75 minuten voor de twee tanden, maar als je dat een beetje wil polijsten en opblinken....
Het môment suprême was wel toen ze mij de rekening presenteerde, 230 €.
Mijn mond viel weer open, maar ik sloot hem weer direct om haar niet direct op andere mogelijke gedachten van handelingen te brengen (zonder verdoven)

Nog een afspraak.

Reeds een paar dagen loop ik te denken wat er vandaag wel kon gepland zijn, op 17 april.
Ik weet natuurlijk wel dat dit de verjaardag is van onze dochter Sarah, ik weet ook dat dit de trouwverjaardag is van broer Filip, en in de agenda staat ook een vergadering voor morgenavond.

Vandaag schoot het me plots te binnen.
Een afspraak met de tandarts.
Om 09.00 uur al?
Jakkes.
Ik krijg al bepaalde voorgevoelens.

Om u ook al een beetje in de mood te laten komen presenteer ik u de ervaringen van een bepaalde heer bij de tandarts.

Hier kan je deel 1 bekijken.

En hier bekijk je deel 2

Labels: ,

Dagboek

Dagboek is gemaakt, nog even wat verbeteren en dan doorsturen naar de redactie.
De publicatie is voorzien voor vrijdag.

Tenslotte heb ik 5 items gevonden die te maken hadden met dat zoveelste Gebod van de 10 Geboden, en die ik van toepassing kon laten zijn op het Boerenleven.

Benieuwd? In de loop van de week krijgt u dan de primeur op Boerenblog.

Labels: , ,

zondag, april 15, 2007

Kennis vergaren, de oude methode.

Zonder veel woorden.

Maar dus wel hopeloos ouderwets en achterhaald.

De moderne boer is meer manager dan noeste werker geworden.

Labels: , ,

zaterdag, april 14, 2007

Een nieuw Dagboek te schrijven.

Er is mij gevraagd vanuit de redactie Boer & Tuinder om een nieuw Dagboek te produceren.

Ik loop al een tijdje te denken aan de titel :"Doe nooit wat onkuisheid is."
Eentje van de 10 geboden dus.

Kunnen jullie zich daar wat bij voorstellen (wat te maken heeft met het dagelijkse leven van een boer)?
Plaats het in de comments aub (en hou het proper)

Labels:

Nog wat cijfertjes over Boerenblog.



Op mijn blog staat een tellertje.
Die houdt netjes bij hoeveel mensen hier aan de deur passeren, hoelang ze hier verblijven, vanwaar ze komen, en waar ze weer naartoe gaan.

Ik ben er reeds geruime tijd achter dat Sitemeter die ik voor 100% vertrouwde niet meer al mijn bezoekers hier registreert. Sommige dagen is er een verschil van 1/3 tot 1/2 die niet geteld wordt. Daardoor komt het dat er eigenlijk al veel meer bezoekers hier geweest zijn dan dat Sitemeter aangeeft.

Hierbij de bezoekers geregistreerd door Sitemeter Een andere teller , een beetje nieuwer is Getclicky.


Ook hier worden niet alle bezoekers geregistreerd.:




Van een veel betere kwaliteit en betrouwbaarder is Google Analytics. Enorm veel gegevens, veel juister, in diverse tabellen en figuren op te vragen en te bestuderen.


In de bovenste lijn staan de bezoekers, in de onderste lijn het aantal pagevieuws:




Via welke zoekwoorden zijn de bezoekers op Boerenblog geraakt?

Van welke bevriende sites komen de bezoekers naar Boerenblog doorgeklikt ?:

En tenslotte nog een andere medewerker (MyBlogLog) die me vertelt waar jullie allemaal op geklikt hebben in de laatste week (enkel de hoogste 10)




Labels: , , , , ,

woensdag, april 11, 2007

Dag met Dates

Vandaag was een dag met verschillende afspraken.
Gisteren al kreeg ik telefoon van mijn boekhouder Bart dat ik vandaag moest binnenkomen op bureel voor enkele zware administratieve handelingen. Om 08.30 u op kantoor zei hij. Toen ik wat tegensputterde dat dit wat vroeg was (eerst twee uur melken, dan eten, dan naar Brugge rijden) was zijn antwoord dat ik maar een uurtje vroeger moest opstaan, en dat er een strikt uurschema was en dat dit anders in de war zou raken.
Ik was dus inderdaad een uurtje eerder opgestaan, was net op tijd op kantoor, moest nog een vijftal minuten wachten, toen deed ik samen met Kitty de "premiejaagster" de administratieve handelingen, dat duurde ongeveer drie kwartier.
Er waren nog een paar onbekende zaken, maar zij zou mijn dossier direct na mijn vertrek invoeren in de computer vertelde ze me, want er was toch geen enkele andere afspraak achter mij.
Toch soms een grapjas, die boekhouder van mij.

Rond 11.00 uur was ik afgesproken met een freelance journalist die mijn blog (deze blog) vrij interessant vond. Hij was bezig om een bijdrage te maken voor de Telenet krant die driemaandelijks in de bus valt met interessante nieuwtjes over Internet en computers en zo.
Daarin kwam dus ook iets over het hededaagse fenomeen, de blogs. Hij had er vier uitgekozen (uit de meer dan 50.000 in Vlaanderen?), en het mijne zat er ook tussen, omwille van "de combinatie bedrijfsblog - privé - sectorinformatie - en leuke items".
Wij hadden een zeer uitgebreide babbel van ongeveer drie kwartier met een koortje van meurelend jongvee en kakelende kippen op de achtergrond.
Ik heb ondertussen de tekst al binnengekregen ter inzage, ferm ingekort natuurlijk, maar het geeft wel goed weer wat ik denk over mijn eigen blog, en ook over mijn publiek.
Lezen dus.
Bent u benieuwd naar de oplage van dit stukje proza?
2,3 miljoen folders in alle brievenbussen van Vlaanderen.
Asjeblieft !
Dat is geen kattepis!

Vanavond hebben Krista en ik samen de koeien gemolken.
Dat gebeurt wel meer, maar vanavond was voor melk voor kaas, en dat doen we dan altijd samen.
En vanaf nu lopen de koeien al buiten, eten dus van het verse voorjaarsgras, en we hopen dat dit doorheen de koeienmaag en verder de melkklieren al een uitwerking zal hebben in het creeëren van een jonge gras-kaas.
Waarom die speciale naam gras-kaas? Omdat in het verse voorjaarsgras bepaalde stoffen zitten die in de melk een gunstige omzetting doen naar meer gezonde vetzuren, ook gekend onder de naam Omega3 en CLA.
Veel mensen lopen daarvoor naar de apotheker om dat in pilletje aan te schaffen, wij kunnen dat aanbieden in onze kaas.
Is dat niet heerlijk?
Wel nog even wachten, want de kaas die we morgen gaan maken moet eerst nog een drietal weken rijpen, eer ze kunnen verkocht worden als echte "Molentjes" van het Baliehof.

En mijn laatste "date" vandaag?
Dat was na het melken.
Haar naam is Vetto.
Ik ben een kwartiertje met haar bezig geweest.
Vanmorgen had zij te kennen gegeven door uitwendige tekenen dat zij dringend verlangde naar wat sperma.
Ze was dus tochtig of bronstig.
Na raadpleging van het SAP (Stieren Advies Programma) heb ik besloten haar te koppelen met de stier Paramount, en dit door middel van kunstmatige inseminatie.
Meer details wil ik u onthouden, maar alles lijkt goed gelukt.
Hopelijk is ze daar binnen drie weken niet weer terug.

Labels: , , , , , , ,

dinsdag, april 10, 2007

Een opstekertje!

Vanavond kreeg ik een heuglijk bericht vanuit kamer 1251 in het AZ St Jan te Brugge.
Daar verblijft buurman Danny na het ongeval met de dieplader, enkele weken geleden.
Er begint alweer wat gevoel en enige beweging in zijn voeten te komen, dus dat betekent dat de revalidatie al zijn vruchten begint af te werpen.
Succes ermee, en veel goede moed Danny!(ook als je ziet welk prachtig weer het buiten is!)

maandag, april 09, 2007

Het wordt al vlug een beetje laat .....als je met een nieuw speeltje aan het stoeien gaat.

U had het misschien al geraden, de nieuwe tractor is aangekomen.

Ter herinnering, het is een John Deere, model 6220 SE Limited Edition.

Het vermogen is 99 pK.



De volledige beschrijving heb ik vroeger al eens op de blog gezet, het is niet de bedoeling om dat hier nog eens allemaal te gaan beschrijven.

Ook is het niet erg nuttig om te gaan vertellen hoe goed alles werkt, daarvoor is het nog te vroeg.

Ik heb er nu al kunstmest mee gestrooid (een prutswerk dus voor zo'n traktor) en ook al eens gras mee gezaaid met de rotor-eg.

Ik laat u even meegenieten met de foto's.


Voor-aanzicht: het is dus een echt John Deere (of een Jan Hert zoals men in Ndl soms zegt)


De cabine is van het type SE.

Dit is een eerder goedkopere uitvoering dan de "Premium" versie.

Links: handgas, powershift mechanisch, groepenpook.

midden: hefinrichtingsbediening, twee hydrauliekhendels.

midden rechts:dieptecontrole, inschakeling uitwendige knop aftakas, hoofdschakeling aftakas.

rechts:keuzehendel aftakas 540, 750 of 1000 toeren, schakelaar achter-ruitenwisser.

Dashbord: links mechanische omkeer-inrichting, verstelbaar stuur, display met snelheid of toerental aftakas, startcode, werklichten


Veel zicht door de eventueel te openen voorruit.

Dit is 'em, ten voeten uit!


Voor-aanzicht, nog niet alle frontgewichten hangen er aan.


Achter-aanzicht met de meststoffenstrooier.



Hydraulische componenten


Field-office (neen, er kan geen laptopje in!)


Door de achterruit, zicht op de achterbrug en de aankoppeling van machines.



Labels: , ,