Controle van FAVV op de markt.
Gisteren zaterdag onverwachte controle gehad op de markt van het Federaal Voedselagentschap.
Twee mannen en twee vrouwen deden de volledige toer van de markt en deden controle van alle kramen die iets te maken hadden met voeding.
Bij ons was het bijna helemaal oké, temperatuur was 3,1° (max 7°), etiketten allemaal goed, vervaldatums overal aangebracht, geen losse melk mee, vergunningen in orde. Alleen voor het spoelwater een kleine opmerking : er was wel spoelwater mee in een emmer, en de handdoeken lagen binnen handbereik, maar het moest stromend water zijn, dus bijvoorbeeld een jerrycan met aftap is goed.
Oef ! We hebben nog verhalen gehoord van marktkramers waar de t° iets te hoog was, en meteen werd alles vernietigd.
Dagboek : Boer zkt boerin.
Naar goede gewoonte op vrijdag een oud Dagboek, we zijn nu al in het najaar van 2005, en ik begin stilaan uitverkocht te raken. Nog eentje achter, en dan sluiten we naadloos aan bij het begin van deze Boerenblog.
Veel leesplezier. (Let wel eens goed op de titel, het is anders dan de titel van het TV programma. Waarom, dat leest u wel verder)
Boer zkt boerinAls je het programma “Boer zkt Vrouw” bekijkt, dan lijkt het wel of er geen boerinnen meer nodig zijn. Alle kandidaten haasten zich om te verklaren dat de vrouw van hun dromen helemaal niet op de boerderij hoeft te werken. Maar dan blijken de meeste dames precies “hun” boer te selecteren op basis van hun bedrijfstype, en duiken ze met een cameraploeg meteen voor enkele dagen de stallen in.
Ik vrees dat ik persoonlijk geen al te beste kandidaat zou zijn : ik help niet altijd mee aan de afwas, ruim niet altijd de kranten op na het lezen en soms draag ik mijn sokken enkele dagen te lang. Om dan nog niet te spreken over mijn gebrek aan interesse voor een theatervoorstelling of een culturele uitstap. Nee, dan liever een echte boerin waarmee ik eens samen naar een Opendeurdag of een Landbouwsalon kan gaan om dan heel de tijd met collega’s te staan kletsen over wat ons gezamenlijk bindt : onze gedreven inzet voor ons bedrijf met zijn dagelijkse lief en leed.
Verleden week donderdag hadden wij hier een filmploeg van Terzake met Jan Holderbeke. Een hele vlotte en minzame journalist, zo bleek, en dat zijn misschien meteen ook de gevaarlijkste. Bij een persoon als Phara of Siegfried zou een mens al direct meer op zijn hoede zijn. Wij hadden voor die namiddag bedrijfsleiderskring van de boekhouding op het programma, samen met consulent Jan Halewijck. De filmploeg bestond uit journalist Jan Holderbeke, een regisseur, een cameraman én een geluidsman. Normaal doen wij dan met alle 8 boeren eerst een rondleiding op het bedrijf om de laatste veranderingen te bespreken. “Doe maar zoals jullie gewoon zijn, je moet op ons niet letten, wij volgen jullie gewoon”, raadde de regisseur ons aan. En lap, de eerste zin die ik nog maar uitsprak stond al meteen in de TV-montage.
Omdat het over het nitraatprobleem ging had Jan mij vooraf telefonisch voorgesteld om iets te filmen in de stallen, de mestopslag en de grazende koeien. Met handen en voeten heb ik hem moeten uitleggen dat wij zo kort na het verstrijken van de uitrijperiode die eindigt op 15 september bijna geen mest in voorraad hadden. Hij leek het toch te begrijpen.
Het was prachtig weer die dag, en ik had nog vlug het ongeveer 120 meter lange betonnen koepad die moest afgelegd worden tot aan de weide netjes geborsteld. Alles lag perfect droog, de plastiek overschoenen die de filmploeg en wijzelf aanhadden waren eigenlijk niet nodig, maar het gaf wel een goeie indruk hé. En toch was de cameraman erin geslaagd om een beeld van een tiental seconden te nemen op ongeveer 20 cm hoogte boven de enige plas die onderweg te vinden was. Op TV leek dit wel op een enorme mestvijver, en dat zal wel moedwillig geweest zijn, daar ben ik van overtuigd. Het kan geen toeval zijn als de cameraman dit beeld neemt, dat de regisseur en de journalist die beelden selecteren uit een totaal van meer dan 2 uur opname om dan te knippen tot een 5 minuten durende reportage.
Onze Opendeurdag van 14 augustus is een waar succes geweest, mede dank zij het weer dat ik in vorig Dagboek voorzichtig had voorgesteld als het ideale : een beetje regen in de ochtend en volle zon in de namiddag. Meer dan 4.000 bezoekers vergaapten zich aan de dieren, de melkverwerking, de kaasmakerij en de stallen, of konden even verpozen in de grote tent. Het viel iedereen echt op hoeveel burgers uit de stad Brugge en omstreken aanwezig waren, en hoe ze in bewondering stonden voor de landbouw en zijn gedreven boeren. Eén opmerking zal me zeker bijblijven, iemand vertelde later aan zijn gebuur dat het zo proper was in de stallen dat je er gerust een trouwfeest kon geven. Kijk, ze mogen van mij altijd weten dat ik een boer ben, maar ze hoeven het dus niet te ruiken!
Vorig weekend was een unicum in mijn carriére als boer. Het was de eerste keer dat ik niet naar de Werktuigendagen ben geweest. De planning was wel gemaakt voor zaterdag, maar een snotvalling en een zware kop beslisten dat ik beter de namiddag in rust kon doorbrengen. Ik ben anders wel graag op de hoogte van nieuwigheden, maar nu had ik toch geen nieuw materiaal nodig. Zei mijn boerin toch.
Ik herinner mij nog heel goed de editie van 2 jaar geleden toen ik op de stand van Boerenbond in gesprek was met oud-consulent Mark Vergote, en ik de Hoofdredacteur van dit blad in het vizier kreeg. En hoe ik toen overmoedig vroeg of ze geen nieuwe Dagboekschrijver konden gebruiken. Ze bekeek mij toen zo eens van kop tot teen en vroeg: “Zijt gij wel een boer? Want dat is de absolute voorwaarde”.
Het verwondert mij op vandaag nog steeds dat zij daaraan durfde te twijfelen.
Luc Callemeyn
Nieuws uit Amerika, klein Leffinge.
Lang geleden dat we nog iets hoorden van Bart en Els Desaegher uit Michigan, USA.
Alhoewel, als je vader Paul tegenkomt op een koeienmanifestatie of op een beurs, dan heeft hij steeds een heleboel foto's te tonen over het bijna nieuwe bedrijf van zijn zoon.
Vandaag kreeg ik een berichtje van Els dat alles daar bijzonder goed gaat, in hun gezin en in hun bedrijf (2800 koeien). Na een periode van 2 jaar met zeer goede melkprijzen is het nu iets minder, maar na de drukke bouwwerkzaamheden van de laatste 2 jaar draait alles nu op kruissnelheid, bij driemaal daags melken.
Hierbij enkele foto's in een besneeuwde omgeving.
De stal links op de foto stond er al tijdens ons bezoek in de zomer van 2004.
De melkstal.
De opslagtanks-trailers.
De melkontvangst en spoelbakken
Zicht op de melkstand DeLaval 2 x 40, melken tussen de achterbenen.
Pulsatoren en melkleidingen onder de melkput.
Indrukwekkend !
Met een beetje experimenteren zou je met Google Earth ongeveer kunnen zien waar Bart en Els wonen. Probeer dit eens te Downloaden.
Maar misschien moet je eerst wel even Google Earth installeren ? Dit kan hier.
Echt wel de moeite !
(Eerst Google Earth installeren, en dan proberen bestand te downloaden. Laat me iets weten als de combinatie van beide installaties niet lukt)
Positieve evolutie van de vogelgriep-maatregelen.
Afschermplicht grotendeels opgeheven op 1 meiNu de voorjaarstrek van de vogels bijna voorbij is, versoepelt minister van Volksgezondheid Rudy Demotte de preventieve maatregelen tegen vogelgriep. Vanaf 1 mei is de afschermplicht enkel nog verplicht in de gevoelige natuurgebieden en dit voor het professioneel gehouden pluimvee.
Niettemin blijft het voor de andere kippenhouders aangewezen om contact met in het wild levende vogels zoveel mogelijk te vermijden, luidt het in een persmededeling.
Meer » Bron : VILT
Bekijk hier de laatste persberichten van
Influenza.be
Wedstrijd met agrarische vragen in Boeredrij.
Uw laatste kans op een prijsDeze week kunt u voor het laatst meedoen met de
Boerderij Kennisquiz.
De zesde en laatste ronde kan vanaf nu gespeeld worden. Wie wint volgende week de laatste weekprijs? En wie zijn dan de beste deelnemers van het eindklassement? Test nog éénmaal uw kennis van de agrarische sector.
Bent u benieuwd wie de weekwinnaar is van speelronde 5?
Kijk dan even bij
weekwinnaar. De antwoorden op de vragen van afgelopen week kunt u
hier bekijken. Volgende week ontvangt u ook de laatste nieuwsbrief in uw e-mailpostbus met de namen van de prijswinnaars van het eindklassement.
Klik hier voor de allerlaatste quizvragen
Veel succes!
Reactie op vraag naar artikel Test Aankoop.
Mijn vraag naar iets meer uitleg over de enquête rond hoeveproducten van Test Aankoop is niet in dovemansoren terechtgekomen.
Dit zat vanmorgen in mijn mailbox:
Van :Myriam
Aan : Luc
21:42 (11 uren geleden)
Beste Luc CallemeynMyriam denkt dat de volgende webpagina van Test Aankoop u zal interesseren.Met consumentvriendelijke groeten,TA Webteam (klik)Waarvoor mijn oprechte dank !
Toch had ik verwacht dat er misschien een persoonlijke beoordeling zou staan van de bezochte producenten ?
Brief van een fan.
Brief van een fan, dit zat vanmorgen in mijn mailbox :Dear Baliehof Farm,
I am writing you from our home in Newburyport, Massachusetts (north of Boston).
My wife Penny and I have just returned from a most wonderful week in Brugge.
Last Wednesday we happened upon the farmer's market in the Burg in Brugge and, while wandering around entranced, we came to your trailer and sampled some of your excellent cheese.
I bought a pound or so of the one with garden herbs and we brought it home and last night served it to some guests. I had it again for breakfast this morning, and then again for a snack this afternoon. (It isn't going to last long in our house, I'm afraid).
I wanted to write to tell you that it is the most delicious cheese we have had in a very long time, made even more special since we briefly got to meet you (Krista, I believe?). It's not often we get to buy cheese (or anything, for that matter) from the person who made it!
We are actually a little disappointed that we weren't smart enough to buy some of your Brie as well, since I am certain that it is wonderful too.
I visited your web site, which seems very well made, but with the drawback (for us) that it is in Dutch, of course, and even after a week in Belgium I can't understand a word. (I apologize for that ... you all speak English so well.)
So, I don't know if it is possible for you to mail your cheeses overseas, but if you can do that we would be so delighted to purchase at least your Brie, as well as that other cheese we sampled with the nuts in it.
Anyway, we thank you again and hope to visit Belgium in the future, and perhaps even see your farm as well.
And please let me know if you are able to ship your cheeses.
Sincerely,
Josh Faigen
Eigen toevoeging : leuk, zo'n positieve reactie !
Over het plaatsen van commentaar.
Regelmatig krijg ik wat commentaar op de teksten die ik op deze blog geplaatst heb. Dat is leuk, en hartelijk bedankt voor diegenen die zich de moeite troosten om hun (al dan niet ludieke) mening te geven.
Sommigen maken een account aan bij Blogger, zodat ze hun naam niet meer telkens opnieuw moeten ingeven.
Anderen posten een berichtje onder "Anonymus", en ook daar heb ik volstrekt geen problemen mee.
Toch vind ik het jammer dat ik dan niet weet wie dit gepost heeft, en wie van deze "Onbekenden" nog eens terugkomt.
Mag ik dan vragen dat ook de "Anonymussen" zouden ondertekenen met een naam, dat is enkel voor de herkenbaarheid.
En voor wie zijn eigen naam niet gebruikt, noem jezelf dan Guy, Yves, Freya, Kris, BoerCharles of Georges Bush, het maakt niet zoveel uit.
Ik (en anderen met mij) kan er dan een beetje een lijn in trekken.
Vermeld nooit rechtstreeks een telefoonnummer of een e-mailadres want dat is solliciteren naar Spam in uw mailbox.
Wilt u mij iets persoonlijks vertellen, doe dat dan via het mailadres aan de rechterkant.
Aan de "Anonymussen" die niet ondertekenen zal ik dit bericht telkens opnieuw herhalen.
Luc, uw blogmaster.
Test Aankoop en Hoeveproducten.
Een tijd geleden berichtte ik u dat Test Aankoop een onderzoek heeft gewijd aan de verkoop van Hoeveproducten. Ik stelde toen de vraag of iemand mij een kopietje kon bezorgen. Daar is tot op heden geen reactie op gekomen.
Vandaag was ik in de verkoop tegen een mevrouw aan het babbelen, en zij verklaarde dat de naam Baliehof haar niet onbekend voorkwam. Hadden wij niet eens een artikel gehad in Test Aankoop of zo ...?
U kan best geloven dat mijn nieuwsgierigheid danig geprikkeld werd.
Was zij daar zeker van, ging er iets over ons ?
Ze was het niet zeker, maar toch, de naam Baliehof uit Jabbeke deed haar denken aan iemand die vernoemd werd in het artikel van Test Aankoop, of er was toch iemand van Jabbeke ...
Mag ik nog eens een oproep doen aan de lezers van deze blog die een abonnement hebben op Test Aankoop om mij eens een kopietje te bezorgen?
Hier vindt u alvast een link naar
de site van Test aankoop.
Ik zal u eeuwig dankbaar zijn.
Dagboek : Boeren kleuren het platteland.
Verleden week was er dus geen Dagboek omdat ik de oorspronkelijke tekst kwijtgeraakt ben, en eerlijk gezegd heb ik nog even moeten graven in mijn geheugen om nog eens de juiste inhoud boven te halen. Ondertussen weet ik het weer, de titel was "1 mei, Feest van de Arbeid". Ik schreef toen over het voorjaar, over de ontwikkelingen van de grasgroei, de moeilijkheid om tussen de buien door een schikking te maken van het maaien van de voorjaarskuil, en uiteindelijk het vele werk dat daarmee gepaard gaat, toevallig dan op die datum 1 mei. Wel, omdat we dan op enkele dagen tijd bezig zijn om de helft van het voederrantoen in voorraad te leggen voor een hele winter, is dit bijzonder zwaar labeur, dan is de echte boer nog eens aan het werk. En dat, terwijl de rooie ministers bezig zijn met hun speech over de Dag van de Arbeid, die eigenlijk meer spreekt over de sociale zekerheid van diegenen die niet werken ....
Vandaag gaat het Dagboek over de voorbereidingen tegen onze grote Opendeurdag van 14 augustus 2005, waar we uiteindelijk meer dan 4000 bezoekers mochten verwelkomen.
Boeren kleuren het platteland (gepubliceerd begin augustus 2005)
Terwijl het erop lijkt dat iedereen bezig is om zo snel mogelijk en zo ver mogelijk op reis te gaan zou je gaan denken dat Vlaanderen wel uitgestorven en doods dreigt te raken. Niets is echter minder waar. Ook in de zomer moet er nog veel gewerkt worden op het platteland, en wie in de Kuststreek de landelijke wegen wil opzoeken zal dat wel geweten hebben. Zo kan je wel ettelijke kilometer achter een pikdorser, een traktor met pers of een weinig verlichte strowagen blijven hangen.
Maar ook het weekendleven bloeit als nooit tevoren, want overal waar men gaat langs Vlaamse wegen komt men … reclameborden tegen. Meestal hoef al je bij het zien van de naam van de activiteit niet meer te twijfelen aan de inhoud : een hoeve-smoefeltocht, een gezinsbarbecue, fietszoektocht, zevenkamp tussen Landelijke Gildes, of voor de jongeren een tien Euro-fuif, schaapjesbal, keuneleutefuif, of wat dacht je van een “gif mo goaze”-fuif.
Zelf was ik een tweetal weken geleden ook op stap om borden te zetten voor onze eigen Opendeurdag die wij organiseren op ons bedrijf. Van tevoren een plannetje maken met enkele strategische plekken, het lijkt misschien eenvoudig, maar er komt wel meer bij kijken. Affiche ontwerpen, laten drukken op een opvallend fluo kleurtje, borden maken, een avondje gaan plaatsen. Maar ook andere kanalen bewerken zoals een busfolders maken om bij de reclamekranten te steken, een advertentie in de Krant van West Vlaanderen, enkele persteksten, de juiste mensen aanspreken, … Je zal het wel kunnen geloven dat wij er al van in oktober mee bezig zijn. Het prille begin was eigenlijk een gewoon gesprek, een hint : “hebt gij goesting, awel, ik eigenlijk ook”, en zo waren we vertrokken. De kalender werd uitgepluisd naar een geschikte datum, het lange weekend van 14 augustus leek ideaal, elke dag brainstormen en wat bijpraten, ideeën vergaren en toetsen op haalbaarheid en financiele voorwaarden, … en meestal weer achterwege laten. Onze grootste stimulans kwam eigenlijk van de vraag van klanten op de markt die graag eens ons bedrijf wilden leren kennen.
Met het verfijnen van de programmatie en de betrachting om alles zo goed mogelijk te doen zien we het werkbudget stijgen tot enkele duizenden euro’s. Hopelijk krijgen wij een goede respons van de bezoekers, want het is ook niet echt de bedoeling dat wij daar aan toesteken. Laten wij het in geleerde termen maar omschrijven als een “return on investment”. Misschien moeten wij zelfs een beetje hopen op niet overdreven warm weer, anders trekt iedereen naar de kust om daar te gaan zonnen.
Vooral de laatste weken waren op zijn minst hectisch te noemen. Ik was bijzonder voorzienig geweest om adreslijsten en opmaak en teksten al van maanden van tevoren te maken. Kwestie van ons daar op het laatst niet te druk te moeten over maken. Alles stond zeer netjes opgeslagen op mijn computer, maar dat mijn systeem dan begin juni zou gaan crashen was natuurlijk niet ingecalculeerd. Meteen was ik alle bestanden kwijt van de laatste drie maanden, maar ook mijn betalingsgegevens, mijn boekhouding, mijn mailadressen en mijn mailgeschiedenis. Alle pogingen om de recente bestanden terug te halen waren zonder resultaat, dus moest ik helemaal opnieuw beginnen. Tussendoor mocht ik nog voor vier dagen naar een trouwfeest in Roemenië, en deze week moeten de roosters nog opgeruwd worden en zullen wij de stallen nog eens reinigen.
Maar zo gaan we in deze laatste week de rechte lijn in naar de finish, met als hoogtepunt de Opendeurdag op zondag. Wij zorgen er alvast voor dat iedereen het volledige bedrijf kan bezichtigen, zowel de stallen met de dieren, maar natuurlijk ook de melkverwerking en de kaasmakerij. Er is een kaasschotel te verkrijgen (uiteraard met zelfgemaakte kaas), er staat een grote tent voor wie even wil verpozen bij een drankje of een koffie met een stukje taart, er is kindergrime en om het uur een optreden van clown Trico voor de kleinsten. Als attractie zorgen wij vanaf 15.00 uur voor helicoptervluchten over de streek. En voor elk bezoekend gezin is er gratis het exclusieve boekje “Het verhaal van de boer en de boerin” waarin de lezer heel wat te weten komt over ons gezin, ons bedrijf en onze filosofie.
Voor het actualiseren van de laatste informatie ontwikkelden wij samen met onze buurman-webmaster een attractieve webpagina die te bereiken is via
www.baliehof.be . Later zullen wij alle foto’s ook van daaruit online zetten.
Hartelijk welkom op zondag 14 augustus 2005
Luc Callemeyn
Voor alle duidelijkheid, dit was dus verleden jaar, en dit jaar hebben wij helemaal geen plannen in die richting.
Hebt u het ook gelezen in de krant ?
Verrassend bericht, of toch niet ?
Met dank aan Emiel voor de link!
Aanpassingen uitzicht weblog.
De laatste week ben ik een beetje bezig geweest om het uitzicht van deze blog een beetje op te vrolijken.
Er gebeurden wat wijzigingen in de bovenste afbeelding, in de kolommen, in de lettergrootte, de achtergrondkleur, het accentueren van de titels en ook in de rechterkolom is het aantal links een flink stuk aangegroeid.
Er zijn nog een paar kleine dingen die me storen, maar ik had zo de vraag : wat denkt u er nu al van ?
Is het meer uw smaak, of heb ik al overdreven ?
Graag uw commentaar.
Gaan we nog een beetje vrijen of gaan we trouwen ?
Dat was zo'n beetje de gedachtengang toen de 2 VRV melkveegewesten Het Brugse en Het Zuidoosten op een avond samenkwamen in De Voerman te Lichtervelde.
Binnen het bestuur van het Zuidoosten had men het ambitieuze plan opgevat om samen met Het Brugse te discussiëren over een verdere intensieve samenwerking, ja mogelijks zelfs een fusie.
Er waren al vroegere vormen geweest van samenwerking die geleid hadden tot het organiseren van grote vergaderingen met internationale sprekers, er was de jaarlijkse provinciale districtsvergadering voor de bestuursleden, er waren de provinciale fokkerij-avonden. Toch leefde het idee dat we wel meer gemeen hadden, en dat het beter was om de krachten te bundelen om binnen een meer gecentraliseerd bestuur een zelfde of zelfs nog beter aanbod te doen naar de leden rundveehouders.
Het was dus niet onverwacht dat alle bestuursleden unaniem en enthousiast waren over een fusie tot één groot melkveegewest, waarbij de A 17 - E 403 als vlugge verbindingsweg kan fungeren voor het organiseren van een bestuursvergadering. En het was ook niet onverwacht dat alle bestuursleden uitermate bezorgd waren over de stabiliteit en spreiding van het aanbod aan vergaderingen, elk in zijn oorspronkelijke streek.
De nieuwe vereniging zal zo'n 1000 actieve leden tellen.
We zoeken nog volop naar een nieuwe naam, geef uw suggestie maar door aan de bestuursleden.
In Veeteelt verscheen hierover het volgende Persbericht :
Samensmelting van gewesten.
De besturen van de VRV-gewesten Het Brugse en het Zuid-Oosten hebben besloten om samen te smelten tot één melkveegewest. In het verleden waren er al actieve vormen van samenwerking tussen de gewesten die toen geleid hebben tot het organiseren van grotere activiteiten. Door de grote overeenkomsten in cultuur van beide gewesten lag het misschien wel voor de hand dat dit nog zou geïntensivieerd worden. De autosnelweg E403/A17 dwars door beide gewesten is ondersteunend.De besturen hebben zich dan ook zeer constructief gebogen over de vraag: “Gaan we nog wat vrijen, of gaan we trouwen?”.
Het was geen verrassing dat alle bestuursleden zich positief uitspraken voor een samensmelting, echter met de voorwaarde dat het leden-veehouders daar niet zouden onder lijden. Het organiseren door het gewestbestuur zal dus meer centraal gebeuren maar de vee-verbeterings activiteiten zullen nog steeds doorgaan op de vertrouwde locaties meestal zelfs met dubbele vergaderingen.
De beide voorzitters Geert Van Damme en Jan Wallays gaan de toekomst met open vizier tegemoet, samen met de Afgevaardigden en de bestuursleden.
De voorzitters Jan Wallays en Geert Van Damme.
De Ondervoorzitters Luc Callemeyn en Jozef Decock.
Wie wordt nummer 5.000 ?
Het is bijna zover, binnen een uurtje (of twee) zal Boerenblog zijn 5000 ste bezoeker verwelkomen.
Als u het bent (en dat kan je zien aan de rechterkant), vertel dan eens iets over jezelf door gebruik te maken van het "comment" knopje, hoe ben je hier terechtgekomen, is het de eerste keer, enz....
Geen Dagboek vandaag.
Hier had moeten een Dagboek staan van het voorjaar van 2005, maar helaas, helaas, op 4 juli had ik een serieuze computercrash zodat ik alle gegevens van 3 maanden (tot aan de vorige Backup) definitief verloren was.
Ik ben er nog hopeloos achter op zoek gegaan, hoe dat verlopen is kan je
hier lezen.
En dat op zich is in omvang al evengoed als een Dagboekbijdrage.
Wat heeft een koe te maken met politiek ?
KOE EN POLITIEK
Socialisme:
Je hebt twee koeien,en je geeft er één aan je buurman die geen koeien heeft.
Communisme:Je hebt twee koeien,de regering neemt ze allebei af en geeft je een beetje melk.
Fascisme:Je hebt twee koeien,de regering neemt ze allebei af en verkoopt je melk.
Nazisme:Je hebt twee koeien,de regering neemt ze allebei af en schiet je vervolgens neer.
Bureaucratie:Je hebt twee koeien,de regering neemt ze af, schiet er eentje dood, melkt de andere en giet de melk dan weg ...
Traditioneel Kapitalisme:Je hebt twee koeien.Je wisselt er een voor een stier, je kweekt een hele kudde koeien, verkoopt die en gaat leven van de rente.
Lernout & Hauspie-kapitalisme:Je hebt twee koeien.Je verkoopt er drie aan een dochteronderneming in Korea en gebruikt daarvoor het krediet dat je via je schoonmoeder hebt aangevraagd bij een Brusselse bank, vervolgens voer je een ruil door met een Amerikaans bedrijf om je 4 koeien op te kopen en aan je terug te schenken zodat je de belastingen op de 5 koeien kan terugtrekken. De subsidies die Europa je uitbetaald voor de melk van je 6 koeien investeer je via een stroman in je Koreaanse dochteronderneming.In je jaarrapport geef je 8 koeien aan met een optie op een negende. Je verkoopt 3 koeien om een Amerikaanse kwekerij te kopen en wordt vervolgens op de Amerikaanse veemarkt onmaskerd omdat je eigenlijk niets van koeien weet. Je stallen staan leeg...
Amerikaans systeem:Je hebt twee koeien.Je verkoopt er één en dwingt de andere om melk voor vier te geven. Je bent verbaasd als het beest doodvalt.
Waals systeem:Je hebt twee koeien.Je gaat in staking omdat je er drie wil.
Japans systeem:
Je hebt twee koeien.Je manipuleert hen genetisch zodat ze tien keer kleiner worden dan een normale koe en zodat ze twintig keer meer melk geven. Je maakt eigen koe-cartoons (Koekimons) en overspoelt er de hele wereld mee.
Duits systeem:Je hebt twee koeien.Je manipuleert ze genetisch zodat ze 100 worden; maar één keer per maand moeten eten, en zichzelf melken.
Brits systeem:Je hebt twee koeien.Ze zijn alle twee gek.
Italiaans systeem:Je hebt twee koeien maar je weet niet waar.......juist en nu ga je spaghetti eten.
Russisch systeem:Je hebt twee koeien.Je telt ze en ontdekt dat je er 5 hebt.Je telt ze opnieuw en ontdekt dat je er 30 hebt.Je telt ze opnieuw en ontdekt dat het er 17 zijn.Je stopt met tellen en opent je vierde fles Wodka van deze ochtend.
Zwitsers systeem:Je hebt 500 koeien maar geen enkele is van jou. Je verdient geld door ze voor een "onbekende" buitenlander bij te houden.
Hindu systeem:Je hebt twee koeien en je aanbidt ze.
Chinees systeem:Je hebt twee koeien.Driehonderd mensen melken hen dagelijks.Je beweert volledige tewerkstelling te kennen,een hoge runderproductiviteit te kennen en laat de journalist arresteren die de cijfers naar buiten bracht.
Vlaams Systeem:
Je hebt een leuk aantal koeien.
Toch wel zo’n 20% minder dan voor het melkkwota systeem.
Die dieren geven dan wel nog zo’n 20 % meer melk bij dezelfde mestproductie en hebben een veel betere voeding en verzorging dan in de ‘goeie oude tijd’.
De mest van je dieren zet je verantwoord af op je eigen grond, meer nog, je injecteert de mest in de grond bij de graswortels zodat de nutriënten nog eens 20 % efficiënter benut worden en er geen heurginder is. Zelfs een koe die buiten loopt kan dat niet.
Je zorgt voor public relations voor de sector na het zoveelste voedselschandaal of crisis en ontvangt groepen en scholen en verdedigt je beroep bij de buitenstaander. Deze moet je ervan bewust maken dat het voedsel nog nooit zo veilig geweest is als vandaag, wat in de media al te graag anders beweerd wordt.
Je melkt je koeien ’s morgens om 6.00 uur als iedereen nog in zijn bed ligt, en ’s avonds om 6.00 uur als iedereen aan het fitnessen of tuinieren of barbecuen is. Daarna doe je nog een (bestuurs)vergadering of lees je een vakblad, en op je vrije zondag doe je het ‘papierwerk’. Voor een dagje landbouwsalon werk je nog twee uurtjes voor en na extra.
Voor de administratie van de aanwezigheid van je dieren, voor het gebruik van je eigen veevoeders, voor het diergeneesmiddelengebruik, en voor de controle op de milieuwetgeving en de naleving van ‘vrijwillige’ traceringssystemen zorg je voor werk voor 200 % meer ambtenaren en controleurs.
Je investeert je kapot aan aankoop van melkkwota, grond en produktierechten om de oude boeren een mooie warme sanering te bezorgen.Dezen halen met plezier je geld uit je zak en schudden achter je rug met hun hoofd waar dat allemaal naar toe moet met die jonge boeren.
Net als zovele jonge ondernemers heb je een fax, een Gsm, een snelle internetverbinding en … een zere rug.
Om de 15-20 jaar koop je een nieuwe traktor en wordt door de gemeenschap met jalouzie aankeken. Willen zij eens een dagje van 14 uur werken op dat vorige ouwe rammelding ?
Je denkt dat je het goed voor elkaar hebt als je net rondkomt met het inkomen van je hoofdtak ‘melk’.
Voor de gemoedsrust van jezelf en je gezinsleden vergeet je te denken aan BSE, MKZ, TBC, MTR, natuur- en kwetsbare gebieden en drastische melkprijsdalingen omwille van WereldHandelsbesprekingen.
Maar, je kijkt naar jezelf, je gezin en je omgeving en je bent ervan overtuigd dat er waarschijnlijk niets mooiers is dan boeren in Vlaanderen.
De papiermolen draait traag, maar zeker ...
Een boer op drie in de knoop met randvoorwaardenIn ruil voor hun bedrijfstoeslag moeten landbouwers sinds vorig jaar een hele reeks randvoorwaarden naleven. Nu de boeren hun uitbetalingsoverzicht ontvangen hebben, blijkt dat ongeveer een derde van de gecontroleerde landbouwers een boetepercentage van één tot vijf procent heeft opgelopen. Boerenbond noemt het verrassend hoge aantal sanctioneringen een "reële voedingsbodem voor latente controlestress".
Meer »Van Quickenborne wil rondetafel over papiermolenStaatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne (VLD) wil de papierberg voor boeren verminderen. Nog voor de zomer organiseert hij samen met de bevoegde federale en gewestministers en de landbouworganisaties een rondetafelconferentie om dit in de praktijk om te zetten.
Meer »Minder paperassen voor voedings- en landbouwbedrijvenDe federale overheid pakt de papieren rompslomp voor voedings- en landbouwbedrijven aan. Sinds 15 maart is een nieuwe regeling voor administratieve vereenvoudiging inzake voedselveiligheid van kracht die 180.000 bedrijven in de sector ten goede komt. Minister van Volksgezondheid Demotte, staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Van Quickenborne en FAVV-topman Vanthemsche gaven donderdag meer uitleg.
Meer »Bron : VILT
Fietsnetwerk Brugse Ommeland.
In Limburg bestaat het al jaaren, en met veel succes.
De andere Vlaamse provincies volgen het goede voorbeeld van de fietsnetwerken met de tocht langs landelijke wegen van knooppunt naar knooppunt.
Ook in West Vlaanderen werd in de afgelopen zes jaar meer dan 1 miljoen Euro geïnvesteerd in de fietsnetwerken. Zes medewerkers zijn nog voltijds bezig met het ontwerp, met de cartografie, met het technische aspect zoals het plaatsen van de bordjes in beide richtingen en het onderhoud.
Verleden week kregen wij hierover een uitgebreide informatieve folder van de Provincie.
Ook landbouw kan in deze natuurlijk niet ontbreken, wie anders zou al die jaren het landschap gekneed en onderhouden en beschermd hebben tot wat het nu is.
Grote stimulans voor het fietstoerisme is de Provinciale Dienst Westtoer onder leiding van Paul Boerjan en zijn team.
Op de jaarlijkse receptie van Westtoer in telkens een andere typische locatie in het Brugse Ommeland sprak ik hem aan om op de kaart van het fietsnetwerk uitdrukkelijk aandacht te besteden aan de mogelijkheden om de recreant een moment van verpozing aan te bieden door een verwijzing te maken naar de drankgelegenheden in de streek én naar de boerderijen waar er ijskreem of andere hoeveproducten te verkrijgen zijn.
Op het ontwerp van de kaart die te zien is in de grote brochure zie ik dat dit op een duidelijke wijze visueel aangebracht is door een mandje op de plaats van de hoeveproducent.
Dankjewel Westtoer voor de goede samenwerking in deze !
Op zondag 11 juni wordt een groots Fietsfeest Brugse Ommeland georganiseerd waarbij het volledig afgewerkte fietsnetwerk wordt ingereden.
Startplaatsen zijn Brugge, Damme, Torhout, Beernem en Tielt.
Meer info op
Brugse Ommeland . be of bij
Westtoer.
Fijne reacties.
De voorbije week ben ik wat uit de circulatie geweest, maar ik heb via improvisatie toch de gelegenheid gevonden om jullie reacties op te volgen.
Van de meeste boeren krijg ik een gemeende bijval voor mijn teksten over de vele regelgeving en controles, van de meeste buitenstaanders krijg ik de vraag of dit allemaal eigenlijk wel waar is, heimelijk hoopt men dat ik een beetje heb overdreven, maar dit is jammer genoeg niet waar.
Kijk, als ik in het Dagboek schrijf voor Boer & Tuinder, dan schrijf ik voor 25.000 abonnees, de meesten ¨daarvan zijn boeren. Ik kan me dus niet permitteren om daar ook maar één detail onwaarheid te vertellen, of ik krijg het op mijn dak.
U mag er dan ook vanuit gaan dat per abonnee enkele gezinsleden deze krant ook een keer openslaan, en het Dagboek is dan wel ook een populaire tussenstop na de syndicale berichten de marktevoluties, en voor de reclameblokken en de organisatie-agenda.
Maar evengoed in alle Ministeries en Administraties worden deze Dagboekbijdrages gelezen, ja misschien wel doorgegeven van de laagste naar de hoogste echelons en omgekeerd. En als één of ander ontwerper van al deze administratie wat ongemakkelijk in zijne stoel gaat schuiven, dan heb ik met het schrijven van onze dagelijkse miserie wel mijn doel bereikt.
Ik twijfel er ook niet aan dat ook op het Ministerie van Landbouw onze dagelijkse beslommeringen niet opgemerkt voorbijgaan, want onze Hr Minister-President Yves Leterme maakte verleden week in een vergadering in de Westhoek een allusie op mijn eigen Dagboekbijdrage door te melden dat men eigenlijk wel beseft dat men met alle administraties tegelijk wel over de schreef gaat, maar dat elk afzonderlijk vindt dat zijn departement maar moeilijk kan inbinden.
Toch ben ik ervan overtuigd dat men onder het toeziende oog van boerenliefhebber Leterme er serieus werk zal van maken.
Laat ik maar zeggen dat ik dit van hem persoonlijk heb mogen horen bevestigen.