Photobucket

boerenblog

zondag, oktober 28, 2007

Donna's Top 2000, het beste van 2007.

Vanaf nu kan je hier weer stemmen op de beste songs van het afgelopen jaar: Donna Top 2000

Mijn persoonlijke favorietjes?

1) Bon Jovi - Bed of roses
2) The Cranberry's - Zombie
3) Sting - Russians
4) Gary Jules - Mad world
5) Era - Avemano

Dramatisch nieuwsbericht over hoevezuivel.

Kinderen ziek na bezoek hoeve
25 kinderen tussen 2 en 11 jaar zijn zwaar ziek geworden nadat ze besmet roomijs gegeten hadden uit een boerderij in Mol. De besmetting gebeurde een maand geleden, maar 5 kinderen liggen nog altijd in het ziekenhuis met ernstige nierproblemen.
De bacterie is erg zeldzaam en nog niet zo bekend.
Volgens specialisten bestaat de kans dat de kinderen er op langere termijn iets aan overhouden.
Een twintigtal mensen werd ziek. De meeste kinderen kregen ernstige diarree. Vijf kinderen kregen zware gezondheidsproblemen, ze hadden het begin van een nierblokkage.
De meeste kinderen zijn intussen hersteld, maar sommige zouden nog steeds in het ziekenhuis liggen.
De besmetting zou niet tijdens de productie van het ijs, maar achteraf zijn gebeurd.

vrijdag, oktober 26, 2007

Beestig goed : het Neerhof Dieren Festival, Beurshalle te Brugge

Ook dit jaar wordt het beestig goed op het NEERHOFDIERENFESTIVAL in Brugge.
Opnieuw rendez-vous tijdens het laatste weekend van oktober in de 4.200 m² tellende
expositiezaal de Beurshalle op wandelafstand van het station. Voor de 11e maal pakt de VZW
Angora uit met een geanimeerd programma. Naar jaarlijkse gewoonte zetten de organisatoren
de spots een themadier. Wij verwelkomen U voor de editie 2007 in de wereld van de “GANS” .


Zonder twijfel is de gans de meest fascinerende watervogel. Niet enkel de geschiedenis, de oorsprong en de variëteit zijn onuitputtelijke onderwerpen, ook in de sprookjeswereld en
kinderverhalen is de gans niet weg te denken. De gans behoort tot het oudste gedomesticeerde pluimvee. Reeds 3.000 jaar geleden werden deze dieren door de Egyptenaren gefokt.
Naast de tamme ganzen, gehouden door fokkers van neerhofdieren, zal de bezoeker ook kennis kunnen opdoen over wilde ganzen die wij in onze regio kunnen observeren. De Kleine Rietgans en de Kolgans zijn niet meer weg te denken uit onze Polders. Wij leren op de tentoonstelling alles over hun spectaculair traject die zij jaarlijks afleggen.
Het belang van het fokken van ganzen is onuitputtelijk. Niet enkel het vlees, het dons en het
vet had zijn waarde, ook de pennen hadden een belangrijke waarde. De mogelijk zal geboden
worden aan kinderen om eigenhandig met veren te schrijven.

6.000 Jeugdfolders met als titel “Maak dat de ganzen wijs” werden verdeeld in de basisscholen van de Brugse omgeving. Dit jaar komen de leerlingen van het eerste en tweede leerjaar aan
bod om hun tekeningen in de “Ganzenstraat” aan de bezoekers voor te stellen.


Op zaterdag 27 oktober worden de Brugse SENIOREN verwend. Ook de traditionele zoektocht voor de kinderen met de gebruikelijke snoep van de boerderij staan op het programma.
Eén van curiositeiten op de show zal ongetwijfeld de unieke verzameling roofdieren zijn. Ook andere dierenminnende hobby’s komen weer aan bod op de tentoonstelling.
Voor de tweede maal krijgen de allerkleinsten het weer naar hun zin. In de “knuffehoek” is er de mogelijkheid om verschillende dieren van dichtbij te bekijken, aan te raken en vast te houden. Vergeet niet het fototoestel mee te nemen, kinderen en dieren geven vaak heel mooie
plaatjes. Het ganzenspel wordt in de Beurshalle weer van onder het stof gehaald. Dit 63 hokjes tellend familiespel is op vandaag nog altijd populair. De geschiedenis van het ganzenspel is op zichzelf al bijzonder en leuk om weten.

Meer info : www.angora-vzw.be

woensdag, oktober 24, 2007

Stoere loonwerkersverhalen

Deze zomer, u zal het zich nog wel herinneren, werd de activiteit van een landbouwer uit Zwankendamme stilgelegd omdat hij blijkbaar zorgde voor lawaai-overlast. Men was er bezig met het graan te dorsen. In volle oogsttijd natuurlijk, en als het mooi weer is, en het graan is rijp, dan kan er niet gewacht worden.
De actie van deze over ijverige agenten zorgde later voor een storm van verontwaardiging in boerenmiddens, en zijn zelfs een paar gemeenten die terstond een gemeentewet uitvaardigden dat de gewone landbouwactiviteiten niet kunnen stilgelegd worden om reden van nachtlawaai.
De verbalizerende agenten uit het Brugse kregen een ferme sigaar te smoren, en zijn daar blijkbaar niet altijd even gelukkig mee.

Een loonwerker werd met zijn maïskar tegengehouden door een zwaantje, "ik zal u een bekeuring moeten geven wegens verlies van lading".
De loonwerker springt van zijn traktor, krijgt al visioenen van een achterklep van de kar die blijven openstaan is waardoor de weg van hier tot ginder bezaaid is met maïs, maar ziet niks speciaals.
Ondertussen is de gemotoriseerde man al aan het schrijven en de loonwerker zegt "maar ik zie toch niks?" Waarop het lakonieke antwoord "Tussen uw maïs liggen er droge blaadjes, en als je aan het rijden bent vliegen die van uw kar, op de weg en op de auto's". Er was geen pardon aan, het was blijven staan of afdekken, dus naar huis gebeld, met een zeil gekomen, met touwen rond die kar gespannen, en hij kon weer vertrekken.

Politie maakt er dezer dagen een plezier van om hakselaars die voorzien zijn van rupsen (omwille van de slechte draagkracht van de grond) en die over een grotere afstand vervoerd worden met een dieplader, in het weekend van de weg te plukken, want zwaar vervoer of uitzonderlijk vervoer mag niet rijden tussen vrijdagavond 17.00 en maandagmorgen 07.00 uur.

De loonwerker was aan het hakselen bij Y VdB uit Zuienkerke, hij was met de laatste kar bezig en het mag gezegd worden, er kwam wat slijk met de karren mee op de baan. Daarom had Y zijn traktor erbij gezet met frontlader met een brede bak, hij was net ernaast aan het ploegen, en zo om de 4 à 5 karren werd de baan afgesleept. Terwijl hij verder ploegde stond zijn traktor op de baan net voor de plaats waar het slijk begon, zwaailichten aan, 4 pinkers aan.
Dat was dus een duidelijk teken, en een daad van Goede Praktijk, me dunkt.
Komt er een zwaantje af, stopt bij de loonwerker (moest wel een eindje te voet door het land), en zegt "die traktor moet van de baan."
"Maar allé, die traktor staat daar om aan te geven dat er een gevaar is, dat de auto's moeten inhouden, want hier wordt snel gereden".
"Niks te maren, die traktor moet weg, je moet maar een bord zetten met slipgevaar ofzo"
"Nog even geduld, dit is de laatste kar, straks is het gedaan."
Flik:"Die traktor moet nu onmiddellijk weg."
"Wel, ga het dan gaan zeggen aan die boer hé, 't is mijn traktor niet."
Flik gaat op weg, de laatste kar wordt afgereden, de kar rijdt van het land, nog voor dat de flik bij de boer is (handig zo'n gsm) springt die op zijn traktor, en kuist de baan af.
Probleem alweer opgelost.

U zou nu kunnen denken dat loonwerkersverhalen zo een beetje zijn als visserslatijn, elke keer dat het verteld wordt komt er een vuistlengte of een krachtterm bij.
In geval van dit laatste verhaal zal het nog niet zo erg geweest zijn, het was immers nog maar 14 uur geleden toen ik het hoorde.
't Was namelijk maïs die ze voor mij afreden.

zaterdag, oktober 20, 2007

't Echte boerenleven.

Van kameraad J. kreeg ik een kostelijk filmpje over het echte boerenleven.
Soms leuk, soms hard, soms om mee te lachen.

Kijk naar het Filmpje, het einde is net zo uit als je gaat denken.

Lachen, gieren, brullen.

Labels:

donderdag, oktober 18, 2007

't Is van 't zotte. Olympus C-50

Mijn dochter is haar cameratje gepakt op school, en zo verder door het leven gaan kan natuurlijk niet.
Pa werd aangesproken om haar te vergezellen naar een grote winkel in Ruddervoorde.
In de uitstalramen stonden tientallen mooie modellen, al of niet design, al of niet de lenzen grote dan de behuizing, kortom voor elk wat wils.
Behalve voor het budget van een tienerdochter blijkbaar.
Tussen de 30 modellen die uitgestald lagen vonden we niet meer dan 4 camera's onder de 200€.
Veel wikken en wegen was er niet bij, blijkbaar, het model van 129€ was vier jaar oud (en met zo'n ouwe bak kan je niet op straat komen), dan eentje van 150 en tenslotte een model toevallig in promotie voor 199 €.

Let wel, XD kaartje en extra batterij zijn er dan nog niet bij, maar voor die prijs had ze toch een eigentijds plat dingetje mee, met heel wat modus-mogelijkheden.
Zulke toestellen moeten ze bij ons uit eigen portemonnee betalen, dus terwijl de dochters aan het afrekenen waren ging ik naar de kelder naar de hersteldienst.
Ik had namelijk ook mijn eigen camera Olympus C-50 mee, 3 jaar oud, en het schuifdeksel schoof niet goed meer in het railtje, gaf dus slecht contact, dus de lens kwam er niet meer uit. Was al eens vervangen in garantie, dus was een klassieke fout voor dit toestel, nu wilde ik dit weer laten vervangen.
De man aan de desk keek mij bedenkelijk aan, in zijn ogen was dit verouderd, en hij vroeg zich af "of het nog de moeite was".
Ik ben niet zo weggooi-achtig, dus ik wilde het persé laten herstellen. "Als hij eens prijs wilde opgeven?".
Dat bleek niet zo eenvoudig, doch een paar telefoontjes later kwam hij met de laconieke mededeling dat er een forfaitaire prijs voor herstelling werd aangereken van ..... hou je vast ..... 250 €.
En daarnet had mijn dochter een nieuw, vergelijkbaar toestel gekocht voor 199 €
't Is toch van 't zotte, of wie gaat daar wel mee akkoord?
Ik heb mijn camera voorzichtig opgenomen al ware het van goud, en zal gesparig proberen verder te doen , met nu en dan een slecht contactje.

dinsdag, oktober 16, 2007

De ark van Noah

De Heer kwam tot Noë in België in het jaar 2007.
De aarde was verdorven en overbevolkt. De Heer daalde neer en gaf aan Noë de opdracht een Ark te bouwen en twee exemplaren van elk levend wezen samen met enkele goede mensen te redden.
"Hier is het plan", zei God. "Haast je, want over zes maanden zal het 40 dagen en 40 nachten beginnen te regenen.
Frank De Boosere zal dat niet weten te verklaren en weer maar wat uit zijn duim zuigen".
Zes maanden later begon het te regenen. De Heer keek neer en zag Noë wenen in zijn overstroomde tuin, maar hij zag geen Ark.
"Noë", donderde Hij, "waar is mijn Ark?"
"Vergeef me, Heer", smeekte Noë."De dingen zijn wel wat veranderd tegen vroeger.
Ik had een speciale bouwvergunning nodig.
En ik heb moeten discussiëren met de inspecteurs in verband met een brandverzekering.
Mijn buren beweren dat ik de bouwlijn overschreden heb met mijn Ark en dat ik de maximumbouwhoogte niet gerespecteerd heb.
Ook legden ze een klacht neer wegens geluidsoverlast op de werf.
We zijn naar Stedenbouw moeten gaan voor een beslissing.
Dan kwamen het ministerie van Verkeer en de dienst van Bruggen en Wegen.
Zij wilden een waarborg gestort hebben voor de mogelijke, toekomstige, kosten van de aanpassing van de infrastructuur als de Ark moest verplaatst worden naar de zee.
Ik beweerde dat de zee tot hier zou komen, maar daar geloofden ze geen snars van.
Hout vast krijgen was een ander probleem.
De groenen trekken van leer tegen het kappen van inlands hout, en dit om de gevlekte bosuil te beschermen.
Ik probeerde de naturisten te overtuigen dat ik het hout juist nodig had om die uil te redden. Geen gehoor!
Ik verzamelde de dieren. Maar dan werd ik aangeklaagd door Gaia.
Michel Van Den Bossche beweerde dat ik wilde dieren gevangen hield tegen hun zin.
Ook argumenteerden ze dat de accommodatie te beperkt was en dat het wreed en
onmenselijk was zoveel dieren te houden in zo'n kleine ruimte.
Het Ministerie van Leefmilieu besliste dat ik geen Ark mocht bouwen zonder dat ik een Milieueffectenrapport opmaakte over uw voorspelde watervloed.
Ondertussen ben ik nog steeds bezig een klacht van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding van uw dwarse pater Leman op te lossen.
Volgens hem moet ik een bepaald aantal allochtonen inhuren om de Ark te bouwen.
Anderzijds willen de vakbonden dat ik enkel vakbondsleden met Arkbouwervaring te werk stel.
Om de zaken nog erger te maken heeft Douane en Accijnzen al mijn bezittingen en beleggingen aangeslagen.
Zij beweren dat ik het land illegaal wil verlaten met meeneming van bedreigde diersoorten.
En toen men op de ministeries van volksgezondheid en landbouw hoorde van al die dieren, begonnen ze te kankeren over het "mestaktieplan" en vroegen of ik nog nooit gehoord had over het MAP en wat ik er zou aan doen.
En dan zwijg ik maar over de problemen met het ellebogenwerk van al die politici die, door hun dienstbetoon, allemaal iemand hadden die absoluut mee moet.
Dus Heer, vergeef mij, het zal me minstens tien jaar kosten om de Ark te bouwen."
Plotseling stopte de regen, de hemel klaarde op en de zon begon te schijnen.
Noë keek verwonderd op. "Wil dit zeggen dat U de wereld niet zal vernietigen", vroeg hij.
"Neen", zei de Heer, "Maar als Leterme niet een beetje voortdoet zullen Verhofstadt en Vandelanotte dat heel vlug doen." !

'Blauwtong kan niet worden erkend als landbouwramp'

BRUSSEL - De blauwtongziekte kan niet worden erkend als landbouwramp.
Economische schade is een bevoegdheid van de gewesten.
Bovendien is de blauwtongziekte een endemische ziekte, waardoor ze niet als uitzonderlijk kan worden beschouwd.
Dat verklaarde minister van Landbouw Sabine Laruelle dinsdag in de bevoegde Kamercommissie. Open VLD en Cd&V waren niet onder de indruk van de argumentatie van de MR-minister.
Het blauwtongvirus heeft de voorbije weken en maanden een ware ravage aangericht in de schapenhouderij en de rundveesector, voerde Nathalie Muylle (CD&V) aan. Begin september waren er meer dan 1.900 besmettingen. Begin oktober stond de teller al op 4.500, stelde ze. Het christendemocratische kamerlid verwees ook naar schattingen van landbouworganisaties. Die maken gewag van meer dan vijf miljoen euro in de schapenhouderij en van meer dan 25 miljoen euro in de rundveehouderij. Volgens haar komt de schade daardoor in aanmerking voor een erkenning als landbouwramp op basis van de bevoegde wet uit 1976.
In haar antwoord stelde Laruelle dat in het verleden geen beroep werd gedaan op de betrokken wet bij het verschijnen van ziekten met een hoge mortaliteit bij huisdieren en de veeteelt. Bovendien is sinds 2001 de economische schade in de landbouwsector een bevoegdheid van de gewesten. Daar komt nog bij dat de ziekte volgens Laruelle niet als uitzonderlijk kan worden erkend. 'Ik vind het ook spijtig, maar het is niet uitzonderlijk. De ziekte dook op in 2006 en ook in 2007. Iedereen weet dat in 2008, 2009 en 2010 de ziekte zal terugkomen. De ziekte is dus niet uitzonderlijk in 2007', luidde het.
Muylle stelde dat de wet het volgens haar wel toelaat er een beroep op te doen.
'Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat u vooral om budgettaire redenen dit dossier niet goedkeurt. Het is eigenlijk opnieuw een kaakslag voor de sector', aldus de CD&V’ster.
Regen wel als ramp erkend
Wel gaf Laruelle mee dat de uitzonderlijke regenval uit de zomer van vorig jaar binnenkort wel als landbouwramp zal worden erkend. Het kb daarvoor wordt aan de koning voorgelegd.
'Het is een kwestie van dagen en weken, niet meer van maanden'.

Het bericht stond in De Standaard.

donderdag, oktober 11, 2007

Hans Van Themsche krijgt maximumstraf

ANTWERPEN -

Hans Van Themsche is door het Antwerpse Hof van Assisen veroordeeld tot een levenslange celstraf.
Hij krijgt die maximumstraf voor de racistische moorden op Luna en haar Malinese oppas Oulemata en de moordpoging op de Turkse vrouw Songül Koç.

De voorzitter van het Hof van Assisen zei dat er geen verzachtende omstandigheden waren voor de gruwelijke daden van Van Themsche.
De jongeman handelde volgens hem uit pure vergeldingsdrang zonder enig respect voor het leven van andere mensen.


In het voorjaar was ik op de Opendeurdag van de Landbouwschool te Roeselare.
Hans liep daar zijn laatste dagen school.
Ook binnen de schoolgemeenschap hebben de daden van Hans diepe wonden geslagen.
Tussen de bloemstukken die door de leerlingen werden gemaakt vond ik dit passende kadertje met tekst:



woensdag, oktober 10, 2007

Ik hou van een vaste relatie

Vele weken geleden kreeg ik bezoek van wat we in ons vak een "rondloper" of een "voyageur" noemen.
Hij werkte vroeger bij een andere firma, en kwam nog eens zijn oude contacten opzoeken.
Nu was hij vertegenwoordiger voor een firma in natte en droge bijproducten, en hij kwam vragen of ik geen bietenpulp kon gebruiken, hij kon mij een interessant contract aanbieden.
Ik heb toen resoluut van nee gezegd, ik heb een vaste leverancier, namelijk strohandel en fouragehandel R uit Westkerke, ik ben daar al jaren goed geriefd, dit zou dit jaar waarschijnlijk niet anders zijn.
Wat later kwamen de eerste berichten van een zekere schaarste op de markt, ik was toen al aan het informeren bij R maar vreemd genoeg kon hij geen enkele bevestiging krijgen, later bleek dat ik maar de helft kreeg (100 ton) van wat ik vroeg. (Had ik dus het dubbele moeten vragen?)
Toch vertrouwend op deze vaste handelaar deed ik er toch mee verder, tot ik verleden week eens de man van leverancier Vandemoortele uit Kortemark aan de lijn kreeg, op mijn stoute schoenen vroeg ik of er nog pulp beschikbaar was, en meteen kon ik er 125 ton bestellen. De prijs lag zelfs 3 € per ton lager, dus dat betekende meteen een snee in de portemonnee van 300 €. Een mens kan dat niet alle dagen verdienen, ik toch niet.
Wie schetst er dan mijn verbazing als Vandemoortele en R op dezelfde dag de pulp komen brengen, uit dezelfde fabriek uit Frankrijk, zelfs met de zelfde transporteur uit Zonnebeke.
Gisteren belde R mij op, om te vragen of ik nog een vracht extra kon gebruiken.
Ik zeg ja, maar alleen als er een prijsaanpassing kon gebeuren voor de rest, en ik leg hem uit dat ik hem niet wens te sponsoren om wat telefoontjes te doen.
Het gesprek was gauw afgelopen, hij wil zijn prijs niet aanpassen, maar het laatste woord is er nog niet van gezegd.

De titel had eigenlijk evengoed kunnen zijn "In de zak gezet door ..."

Burgemeester neemt politici bij de neus

Burgemeester René Roep van Gilze en Rijen in het Nederlandse Noord-Brabant heeft maandagavond de politiek in zijn gemeente bij de neus genomen.
Samen met een beleidsambtenaar had hij bewust een grappige fout in een beleidsstuk gezet, om de alertheid van de politici te testen.
In het stuk dat de politiek behoorde te bestuderen, stond dat het verboden is om meststoffen uit te rijden op de verjaardag van de burgemeester.
Helaas viel niemand over de zin. De politici wilden al overgaan naar het volgende agendapunt, toen de burgemeester hen op de bewuste zin wees.
Het resultaat was een hard gelach in het Rijense gemeentehuis.
Grote vraag is, of de aanwezigen gemeend lachten, of als een boer met kiespijn.

dinsdag, oktober 09, 2007

Brand in slachthuis.

Het heeft gebrand in de grote elektrische schakelkast van het slachthuis van Hasselt.
80 werknemers zijn een tijdlang technisch werkloos

Kijk hier naar het filmpje.

zaterdag, oktober 06, 2007

Waarheen dit weekend: Village Gourmand te Roksem.

Proeven van Vlaamse en Franse lekkernijen tijdens Roksem Kermis
Van vrijdag 5 oktober tot en met zondag 7 oktober is het terug kermis te Roksem (Oudenburg) met als één van de top- evenementen “Village Gourmand”, waarbij 10 Vlaamse en 10 Franse artisanale voedingsproducenten hun waren aanprijzen en proevertjes aanbieden.
Je kan er tevens proeven van het lekkerste brood in houtovens gebakken en gerenommeerde chefs houden kookdemonstraties.

Genieten van Village Gourmand kan op zaterdag 6 oktober vanaf 15 uur en op zondag 7 oktober van 9 tot 17 uur in zaal ‘t Centrum.
Hoogtepunt van de jaarlijkse kermis wordt ook dit jaar weer de zondag met een reuze rommelmarkt en vanaf 10.30 uur het “Roksems Circuit”; een treintje brengt alle belangstellenden naar het wijndomein Rotsaert, de witte molen en natuurdomein Hoge Dijken.
Op de archeologische site (rechtover Acantus) zijn er om 10.30 uur demo’s van hondenclubs.
‘s Middags kan je in restaurant Jan Breydel genieten van een kermissouper, muzikaal gekruid door een Frans Bauer-imitator. In de namiddag is er nog een billekarrekoers (13.30u), een concert door de harmonie StCecilia (15u) en het sluitingsbal in ‘t Centrum (18u).
Tijdens Village Gourmand zal je kunnen proeven van overheerlijk brood gebakken in de houtoven.


Roksem Kermis opent op vrijdag 5 oktober om 19 uur met de Fris-fuif met jump- en r&b-muziek.
Op zaterdagavond zijn er om 20.30 uur twee kermissoupers, namelijk in restaurant Jan Breydel met Eddy Viaene en in zaal ‘t Centrum met dansgelegenheid.

Meer info bij Restaurant Jan Breydel te Roksem

Money money money

Maffia kraakt Belgisch internetbankieren
De Russische maffia is erin geslaagd op grote schaal Belgische bankrekeningen te plunderen. De criminele organisatie heeft de systemen voor internetbankieren van drie banken gekraakt. Daar zitten met KBC en Dexia zelfs twee hoogbeveiligde grootbanken bij. Ook Argenta werd het slachtoffer.

Het federaal parket voert een onderzoek naar de organisatie.
(tijd) - De banken zijn zeer verontrust, maar houden de zware veiligheidsproblemen verborgen voor hun klanten.
Het federaal parket gaf gisteren geen commentaar over het onderzoek dat het zeer recentelijk opstartte. Het parket en de nationale fraudecel van de politie, DJF, schoten in actie nadat in verschillende gerechtelijke arrondissementen in het land heel wat onlinebankrekeningen waren leeggehaald.
Klanten van liefst drie banken, Argenta, KBC en Dexia, zijn al bestolen.
Mogelijk zijn nog andere banken aangevallen, maar hebben ze dat nog niet toegegeven aan het gerecht.

woensdag, oktober 03, 2007

Geit op golfbaan laat zich niet vangen

Agrarisch dagblad, 03 okt 2007 17:00
Een zeer schuwe geit terroriseert al sinds enige dagen de omgeving van een golfbaan in het Amerikaanse plaatsje Decatur.
Het dier eet het gras op en doet zijn behoefte op de keurig aangeharkte green. Het lukt de bewoners van het dorp in de staat Tennessee niet het dier te vangen, melden Amerikaanse nieuwssites.
Zo was de geit de plaatselijke dierenbescherming te vlug af. Ook een woeste achtervolging in een golfkarretje mocht niet baten. Door al deze pogingen is het dier schichtiger geworden en laat het zich nog minder zien. Mogelijk is ze drachtig, wat ook zorgt voor vluchtgedrag.
Van wie het dier is, is nog onbekend.

Het moet niet gekker worden ...

Toilettraining voor koeien in Nieuw-Zeeland


Koeien kunnen mits een beetje training leren hun gevoeg te doen in daartoe bestemde 'koeientoiletten'. Dat stelt de Nieuw-Zeelandse agrarische wetenschapster Lindsay Mathews op de Nieuw-Zeelandse radio.

Dat zou voor Nieuw-Zeeland een oplossing kunnen zijn voor het grote koeienvlaaienprobleem. Nieuw-Zeeland telt maar liefst 5,2 miljoen herkauwende dieren. Geen enkel ander land ter wereld voert zoveel melkproducten uit.

De keerzijde van de medaille is dat de uitwerpselen van de koeien steeds meer rivieren en beken vervuilen.

Een koeientoilet zou dus best van pas komen. (belga/dm)
Zoiets dus ongeveer ....

Minder kans op borstkanker door magere zuivel

Vrouwen die op hun gewicht letten, weinig alcohol drinken en veel bewegen, kunnen het risico op borstkanker met veertig procent verminderen, zo beweert een Britse professor.
Volgens Tony Howell, kankerspecialist aan de universiteit van Manchester, is gewichtsverlies het belangrijkste wapen in de strijd tegen borstkanker, samen met een dieet waarin olierijk voedsel en magere zuivelproducten centraal staan.
Volgens zijn onderzoek lopen vrouwen die tussen hun dertigste en vijftigste jaar tenminste vier kilo kwijtraken, maar liefst veertig procent minder kans op borstkanker dan de gemiddelde vrouw. Wie ouder is dan 50 en hetzelfde aantal kilo's verliest, vermindert de kans op borstkanker nog altijd met 25 procent.
Bij voorkeur wordt een dieet gevolgd waarin olierijke vis zoals makreel, vruchten als avocado's en magere zuivelproducten voorkomen.
Afzonderlijke onderzoeken geven aan dat vrouwen die veel bewegen tien procent minder kans lopen op de ziekte, terwijl minder drinken de risicofactor met tien tot dertig procent verlaagt.(KS)Bron: Het Laatste Nieuws

Eerdere berichtgeving op VILT over de relatie tussen borstkanker en voeding:
25/1/07: "Vezelrijke voeding vermindert risico op borstkanker"

dinsdag, oktober 02, 2007

Leeslectuur.

Verleden week vrijdag kreeg ik in mijn mailbox een vrachtje leeslectuur:
Goed om het weekend mee door te komen, moet de verzender gedacht hebben.

Een turf van niet minder dan 170 bladzijden.

Bekijken, beoordelen, opmerkingen formuleren, graag tegen nu donderdag, want dan is er weer vergadering in Brussel met de IKM werkgroep Hoevezuivel.

Pffffffff .....

maandag, oktober 01, 2007

Maandagen .....

De maandag is voor ons hier altijd een drukke dag.
Voorreerst moeten de dochters op tijd in school geraken in Brugge.
Ze worden daar zoals in zovele scholen verwacht omstreeks 8.15.
Dus vertrek ik hier met drie dochters en een veelvoud aan valiezen en boekentassen omstreeks 7.30.
Eerst hebben we natuurlijk gegeten. Het is een goede gewoonte in ons gezin dat wij samen aan tafel zitten en samen eten.
Ook niet uitzonderlijk natuurlijk, we beginnen dus met eten rond 7.00 uur.
Maar, het is een gewoonte (en een must) op ons bedrijf dat wij eerst de koeien melken. Dat neemt een goede anderhalf uur in beslag, dus dat wil zeggen dat wij rond 5.15 opstaan.
Meteen nadat de kinderen het huis uit zijn met hun vader begint Krista al met het werk in de melkverwerking.
Melk stremmen voor kaas, kookketels opvullen voor diverse bereidingen, meestal ook boter karnen, het loopt allemaal als een goed geöliede machine door elkaar.
Vanmorgen moest ik dan op een tweetal plaatsen boodschappen doen "terwijl ik toch in Brugge was" (miljaarde wat een omleggingen overal met die expressweg), toen ik thuiskwam zag ik dat er een kalfje rondliep bij een aantal vaarzen die we gisteren zondag uit de weide hadden gehaald. Ik zou dat wel laten erbijlopen, maar het regende nogal en het was eerder koud deze morgen, dus dat had wel prioriteit.
Daarna witte en cleane kledij aangetrokken, de handen goed geschrobd om te helpen met Krista om kleine bolletjes kaas te helpen uit de tobbe halen, daarna kon ik weer naar het buitenwerk.
Na de middag even naar de bank, een kids-computer met problemen weggebracht voor herstelling, ook naar de marktwagenbouwer Anseeuw voor een paar afspraken, vlug binnengewipt bij de grote maxi-stock voor een onderdeel voor een boormachine en dan nog naar Aartrijke voor een andere afspraak.
Leuk, dat boeren, je hebt een heel grote vrijheid om je werk te schikken ....
De rest van de namiddag bracht ik door voor deze computer, want morgen hebben wij een bezoek van de audit-controleur aangaande het bijhouden van gegevens over de verwerking van de hoeveproducten, en ik ben daar niet zo direct liefhebber van (van die controle, voor de goede verstaander ...).
Verder vanavond weer de koeien gemolken en daarna nog de koeien gevoederd met verse maïs en ingekuild gras, en dan kon ik weer aan de papieren beginnen....
En nu, is het al zeer laat geworden, maar het klokje tikt nog steeds verder (en deze schrijfmachine ook ...)