Photobucket

dinsdag, oktober 16, 2007

'Blauwtong kan niet worden erkend als landbouwramp'

BRUSSEL - De blauwtongziekte kan niet worden erkend als landbouwramp.
Economische schade is een bevoegdheid van de gewesten.
Bovendien is de blauwtongziekte een endemische ziekte, waardoor ze niet als uitzonderlijk kan worden beschouwd.
Dat verklaarde minister van Landbouw Sabine Laruelle dinsdag in de bevoegde Kamercommissie. Open VLD en Cd&V waren niet onder de indruk van de argumentatie van de MR-minister.
Het blauwtongvirus heeft de voorbije weken en maanden een ware ravage aangericht in de schapenhouderij en de rundveesector, voerde Nathalie Muylle (CD&V) aan. Begin september waren er meer dan 1.900 besmettingen. Begin oktober stond de teller al op 4.500, stelde ze. Het christendemocratische kamerlid verwees ook naar schattingen van landbouworganisaties. Die maken gewag van meer dan vijf miljoen euro in de schapenhouderij en van meer dan 25 miljoen euro in de rundveehouderij. Volgens haar komt de schade daardoor in aanmerking voor een erkenning als landbouwramp op basis van de bevoegde wet uit 1976.
In haar antwoord stelde Laruelle dat in het verleden geen beroep werd gedaan op de betrokken wet bij het verschijnen van ziekten met een hoge mortaliteit bij huisdieren en de veeteelt. Bovendien is sinds 2001 de economische schade in de landbouwsector een bevoegdheid van de gewesten. Daar komt nog bij dat de ziekte volgens Laruelle niet als uitzonderlijk kan worden erkend. 'Ik vind het ook spijtig, maar het is niet uitzonderlijk. De ziekte dook op in 2006 en ook in 2007. Iedereen weet dat in 2008, 2009 en 2010 de ziekte zal terugkomen. De ziekte is dus niet uitzonderlijk in 2007', luidde het.
Muylle stelde dat de wet het volgens haar wel toelaat er een beroep op te doen.
'Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat u vooral om budgettaire redenen dit dossier niet goedkeurt. Het is eigenlijk opnieuw een kaakslag voor de sector', aldus de CD&V’ster.
Regen wel als ramp erkend
Wel gaf Laruelle mee dat de uitzonderlijke regenval uit de zomer van vorig jaar binnenkort wel als landbouwramp zal worden erkend. Het kb daarvoor wordt aan de koning voorgelegd.
'Het is een kwestie van dagen en weken, niet meer van maanden'.

Het bericht stond in De Standaard.

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home