Photobucket

woensdag, oktober 24, 2007

Stoere loonwerkersverhalen

Deze zomer, u zal het zich nog wel herinneren, werd de activiteit van een landbouwer uit Zwankendamme stilgelegd omdat hij blijkbaar zorgde voor lawaai-overlast. Men was er bezig met het graan te dorsen. In volle oogsttijd natuurlijk, en als het mooi weer is, en het graan is rijp, dan kan er niet gewacht worden.
De actie van deze over ijverige agenten zorgde later voor een storm van verontwaardiging in boerenmiddens, en zijn zelfs een paar gemeenten die terstond een gemeentewet uitvaardigden dat de gewone landbouwactiviteiten niet kunnen stilgelegd worden om reden van nachtlawaai.
De verbalizerende agenten uit het Brugse kregen een ferme sigaar te smoren, en zijn daar blijkbaar niet altijd even gelukkig mee.

Een loonwerker werd met zijn maïskar tegengehouden door een zwaantje, "ik zal u een bekeuring moeten geven wegens verlies van lading".
De loonwerker springt van zijn traktor, krijgt al visioenen van een achterklep van de kar die blijven openstaan is waardoor de weg van hier tot ginder bezaaid is met maïs, maar ziet niks speciaals.
Ondertussen is de gemotoriseerde man al aan het schrijven en de loonwerker zegt "maar ik zie toch niks?" Waarop het lakonieke antwoord "Tussen uw maïs liggen er droge blaadjes, en als je aan het rijden bent vliegen die van uw kar, op de weg en op de auto's". Er was geen pardon aan, het was blijven staan of afdekken, dus naar huis gebeld, met een zeil gekomen, met touwen rond die kar gespannen, en hij kon weer vertrekken.

Politie maakt er dezer dagen een plezier van om hakselaars die voorzien zijn van rupsen (omwille van de slechte draagkracht van de grond) en die over een grotere afstand vervoerd worden met een dieplader, in het weekend van de weg te plukken, want zwaar vervoer of uitzonderlijk vervoer mag niet rijden tussen vrijdagavond 17.00 en maandagmorgen 07.00 uur.

De loonwerker was aan het hakselen bij Y VdB uit Zuienkerke, hij was met de laatste kar bezig en het mag gezegd worden, er kwam wat slijk met de karren mee op de baan. Daarom had Y zijn traktor erbij gezet met frontlader met een brede bak, hij was net ernaast aan het ploegen, en zo om de 4 à 5 karren werd de baan afgesleept. Terwijl hij verder ploegde stond zijn traktor op de baan net voor de plaats waar het slijk begon, zwaailichten aan, 4 pinkers aan.
Dat was dus een duidelijk teken, en een daad van Goede Praktijk, me dunkt.
Komt er een zwaantje af, stopt bij de loonwerker (moest wel een eindje te voet door het land), en zegt "die traktor moet van de baan."
"Maar allé, die traktor staat daar om aan te geven dat er een gevaar is, dat de auto's moeten inhouden, want hier wordt snel gereden".
"Niks te maren, die traktor moet weg, je moet maar een bord zetten met slipgevaar ofzo"
"Nog even geduld, dit is de laatste kar, straks is het gedaan."
Flik:"Die traktor moet nu onmiddellijk weg."
"Wel, ga het dan gaan zeggen aan die boer hé, 't is mijn traktor niet."
Flik gaat op weg, de laatste kar wordt afgereden, de kar rijdt van het land, nog voor dat de flik bij de boer is (handig zo'n gsm) springt die op zijn traktor, en kuist de baan af.
Probleem alweer opgelost.

U zou nu kunnen denken dat loonwerkersverhalen zo een beetje zijn als visserslatijn, elke keer dat het verteld wordt komt er een vuistlengte of een krachtterm bij.
In geval van dit laatste verhaal zal het nog niet zo erg geweest zijn, het was immers nog maar 14 uur geleden toen ik het hoorde.
't Was namelijk maïs die ze voor mij afreden.

3 Comments:

At woensdag, oktober 24, 2007, Blogger Cursief Huigje schreef...

Verbijsterende verhalen! Rijkswacht je vriend? Hebben ze echt niets anders te doen!

 
At woensdag, oktober 24, 2007, Anonymous Menck schreef...

Soms zou het zo handig zijn - en zo'n verschrikkelijke deugd doen - mocht je zo nu en dan ook eens een zwaantje kunnen hakselen.

 
At woensdag, oktober 24, 2007, Anonymous Annemie schreef...

Heeft de politie in jullie contreien daar echt niks anders te doen dan mensen te ambeteren die van hot naar her moeten rijden om de maïs er zo vlug mogelijk af te rijden?
Ze doen het precies met opzet!

 

Een reactie posten

<< Home