Photobucket

boerenblog

donderdag, maart 27, 2008

Een dikke snee ... in de portemonnee

Maandagmorgen kwam ik tot de droevige vaststelling dat onze CV ketel lek was.
Het oude ding is dan ook al 32 jaar oud.
De toegesnelde CV dokter kon enkel nog een oneerzaam overlijden vaststellen, een dichting herstellen aan zo'n oude ketel is niet echt verantwoord.
Dus was er aldra top-overleg over de aankoop van een nieuwe, en onbekende termen vlogen mij om de oren: hoogrendement, conpensatieverwarming, dubbele schouw, ...
Eén ding was alras vrij zeker, het zou een pak geld moeten kosten.
Hierbij al een voorlopige afwerking van het nieuw machien:





dinsdag, maart 25, 2008

Een opmerkelijk pleidooi als Lezersbrief in Landbouwleven.

Verleden week kon u in de Lezersrubriek van Landbouwleven een opmerkelijk artikel lezen over de mogelijke toekomst van het Vlaams Agrarisch Syndicalisme.
De auteur is Jef Geldof, voormalig drijvende kracht achter de vzw PlattelandsOntwikkeling.
Momenteel is hij als freelancer bezig in de media-ondersteuning als communicatiepartner van elkeen die het kan gebruiken. ( www.zozie.be )
Ik vond het de moeite om zijn stelling hier nog eens te publiceren.

Ziet Piet Vanthemsche Vlaamse boerentoekomst?

In september 1980 startte in Baaigem de eerste boerenmarkt in Vlaanderen. Het was toen een roep in de Boerenbond-woestijn om een toekomst voor kleine boeren en tuinders te ondersteunen. Samenwerken op lokaal vlak, over de grenzen van de beroepsorganisaties en de politiek, zo klonk het motto van het opbouwwerk Plattelandsontwikkeling.
Ondertussen zijn we een kwarteeuw verder. De schaalvergroting, specialisatie en exportgerichtheid zetten zich steevast door. Vlaanderen stapt de laatste jaren (eindelijk) mee om de subsidies uit Europa te benutten voor de plattelandsontwikkeling. Maar dat volstaat niet om de macht van de economie om te buigen in het voordeel van de boeren-familiebedrijven.
Bij het aantreden van Piet Vanthemsche als voorzitter van de Boerenbondfamilie-bedrijven komt dit verhaal me weer scherp voor de geest. Zal de man die de dioxinecrisis en de gekkekoeienziekte kon verzilveren in een gebeiteld FAVV-mandaat, er ook in slagen om met zijn lobbywerk voor alle Vlaamse boeren een leefbare toekomst te bieden?
Ik zie een uitdagend voorbeeld bij de Waalse landbouwkoepel Fédération Wallonne de l’Agriculture (FWA), die sinds 2001 vanuit één structuur àlle boerenbelangen behartigt. Hier kan Vlaanderen een lesje leren voor een nieuwe boerendynamiek, die boven de syndicale retoriek uitsteekt.
De tijd dringt voor samenwerking op Vlaams niveau met een zinvolle herstructurering en schaalvergroting bij de beleidsmakers voor de boeren. Komt er straks een VAO (Vlaamse Agrarische Ondernemers) of VFB (Vlaamse Federatie van Boeren)? Ziet Piet het zitten om zijn gezonde ambities, zijn publieke en politieke autoriteit en zijn omvattende ervaring ten volle in te zetten om over vijf jaar ook op dit vlak resultaten op het terrein voor te leggen?
Aan zijn gedreven inzet twijfel ik geen moment, aan zijn loyauteit tegenover zijn organisatie evenmin. In de kranteninterviews tapte Piet zijn verhalen duidelijk uit hetzelfde vaatje als zijn voorganger bij de Boerenbond, Noël Devisch. Die zie ik nog het lint knippen bij de officiële opening van Vlaanderens eerste boerenmarkt, namens de toenmalige CVP-minister van landbouw.
Nieuwe wijn doe je niet in oude zakken. Maar nieuwe bezems vegen goed.

Begin er vandaag maar aan, Piet, wacht niet tot morgen.
De Vlaamse boeren hebben u hard nodig.

Gepubliceerd met toestemming van de auteur Jef Geldof

Opa in de Boerderij

(een beetje uitgesteld)

Een eitje rond de tijd van Pasen, het is zo veelzijdig ....

Photobucket

Opa is een stripfiguurtje dat elke week in het agrarische tijdschrift Boerderij staat.
De tekenaar is Herman Roozen.

vrijdag, maart 21, 2008

Nieuw Dagboek voor Boer & Tuinder

Het nieuwste Dagboek is van de hand van Pierre Michels, akkerbouwer (en nu ook kippenkweker) uit Frankrijk, Picardië.
Hoewel het buiten nu slecht weer is heeft hij het al over "het voorjaar 2008", en zijn plannen op zijn bedrijf.
In zijn gekende sappige stijl natuurlijk ...

Kijk maar : http://www.mijndagboeken.wordpress.com/

.

maandag, maart 17, 2008

OPA in de Boerderij.

Tja, Opa denkt dat hij al mee is met de nieuwste (Internet)technieken.
Zou hij niet beter een beetje zijn mond houden?

Photobucket

Opa is een stripfiguurtje dat elke week in het agrarische tijdschrift Boerderij staat.
De tekenaar is Herman Roozen.

Nieuw Dagboek voor Boer en Tuinder

Het Dagboek voor deze week in Boer & Tuinder is van de hand van sierteler Henk van Beek, hij heeft het over "het vinden van de goede weg" in zijn Dagboek : "Ik heb getwijfeld over België"
Zie www.mijndagboeken.wordpress.com

dinsdag, maart 11, 2008

CRV maakt foktechnische sprong voorwaarts

CRV gaat de invloed van genomic selection in haar fokprogramma fors verhogen.
Het gevolg is een scherpere selectie en een snellere genetische vooruitgang.
De implementatie is in volle gang en zal in de tweede helft van 2008 voltooid zijn.
Internationaal loopt CRV voorop in de toepassing van deze geavanceerde techniek.

De techniek genomic selection – het selecteren via fokwaarden op basis van dna-profielen – geeft op jonge leeftijd veel betrouwbare extra informatie over de dieren die voor de fokkerij worden onderzocht. Een strengere selectie en een snellere genetische vooruitgang is daardoor mogelijk. Om deze voordelen ten volle te kunnen benutten, zal CRV forse veranderingen doorvoeren in het fokprogramma:
- De selectie-omvang zal verdubbelen. Jaarlijks selecteert CRV 500 zwart- en roodbonte jonge stiertjes. Dit zal met behulp van de informatie uit genomic selection stijgen naar 1000. Deze verdubbeling zal voortkomen uit een intensiever gebruik van stiermoeders binnen het Delta-fokprogramma en het contracteren van meer stiertjes uit stiermoeders op praktijkbedrijven.
- De selectie-intensiteit binnen de jonge stieren zal meer dan verdubbelen. In de nieuwe situatie zullen van de 1000 geselecteerde jonge stieren er 200 ingezet worden op de testbedrijven. Dat betekent een selectie-intensiteit van 1:5. Dit is 1:2 in de huidige situatie.
- De variatie in bloedvoering van de ingezette stieren zal stijgen. Met de extra informatie uit genomic selection komen de capaciteiten van nieuwe koefamilies eerder en beter in beeld en zullen ze beter benut kunnen worden.
- CRV zal gericht stieren fokken voor verschillende marktsegmenten. Met genomic selection kan bij jonge stieren al worden voorspeld in welke mate ze de gewenste eigenschappen zullen vererven.Slagingskans en genetische vooruitgang
Dankzij genomic selection zullen de door CRV ingezette jonge stieren een verdubbelde kans hebben om door te breken als fokstier en ze zullen zorgen voor een snellere genetische vooruitgang. De genetische vooruitgang zal naar verwachting stijgen met 35 procent.
CRV luidt daarmee een nieuw tijdperk in binnen de rundveefokkerij.

zondag, maart 09, 2008

Opa heeft nog een goede suggestie voor de controleurs, maar die pakt iets anders uit dan hij dacht.

opa en de controleurs

Opa is een stripfiguurtje dat wekelijks verschijnt in het agrarisch weekblad Boerderij, en is van de hand van Herman Roozen.

titels in Boerderij
(klik)
Even lekker koeien kijken
Stoere boerenmeiden gezocht
Dierengeluiden in Australië

Rambol met noten, (met een minimum aan kaas)

rambol noten

In het kader van de R & D afdeling van ons bedrijf (de research en Development) is het nu en dan eens zinvol om voor verschillende soorten kaas eens in de supermarkt te kijken wat de concurrentie aanbiedt, en op welke manier.
Zo staan hier regelmatig schimmelkazen uit Frankrijk en diverse geitenkazen, al of niet met kruiden op tafel.
Omdat Krista weet dat ik al altijd graag eens Rambol met noten eet heeft ze dat ook nog eens meegebracht. Ach, 140gr, het is geen kilo en het blijft bij een proevertje.

Hoewel ik er vroeger van overtuigd was dat Rambol noten een soort kaas was met noten, ben ik daar steeds minder van overtuigd, en zeker na het lezen van de ingrediëntenlijst:

Rambol Noten

Voedingsmiddel op basis van smeltkazen van plantaardige vetten en noten:

ingrediënten:

afgeroomde gereconstrueerde melk,
kaas 22%,
plantaardige vetten 16%,
water,
schaalvruchten 15%(noten 3%),
melkeiwitten,
smeltzouten E452, E450,E309,;
boter,
zout,
verdikkingsmiddelen:carrageen, johannesbroodpitmeel;
aroma, kleurstof, caramel E150a,
bevat soja en cazshewnoot en/of hazelnoot

U moet niet twijfelen, dit was de laatste keer.

Mag ik even het geschatte productieproces voorstellen?

Maak een mix van melkpoeder en water en verdikkingsmiddel en smeltkazen.

Meng in de gepaste verhouding en t° en dikte

giet in een vorm, en plaats ertussen een mousse van noten(smaak).

Laten opstijven en versnijden en verpakken.



donderdag, maart 06, 2008

Nieuw Dagboek voor Boer en Tuinder

Het Dagboek in Boer & Tuinder is deze week van Johan Schollier, melkveehouder te Deinze.
Hij heeft het (nog maar eens) over de sluiting van de suikerfabriek te Moerbeke, over het uitwisselen van ervaringen over stront-uitrijden, en als toemaatje krijgt u nog enkele antistress-regeltjes.
Allen daarheen dus : www.mijndagboeken.wordpress.com

woensdag, maart 05, 2008

Eendenkroos uit sloten; een mogelijk alternatief voor soja

De Nederlandse melkveehouder ‘De Vor’ runt samen met zijn ouders een melkveebedrijf met 65 melkkoeien en 23 stuks jongvee. Hij startte vorig jaar een onderzoek naar de mogelijkheden van eendekroos als eiwitbron voor het vee. Op slechts een paar meter van het stallencomplex staat een gemaal. Door het gemaal hoopt eendekroos zich letterlijk voor zijn deur op. Hierdoor is het een relatief kleine moeite om het kroos te verwijderen. Iedereen kent de zomerse groene sloten.
Eendenkroos is volop aanwezig, bereikbaar en beschikbaar. De technieken om eendenkroos uit de sloten te halen zijn wel nog beperkt. De eerste lading eendenkroos schepte De Vor in Stolwijk, omdat een loonwerker aldaar een goede schepbak tot zijn beschikking had. Een tweede lading kwam uit Amersfoort. Na het scheppen is het noodzaak om het te drogen. „Nat eendenkroos eten de koeien niet, droog lusten zij het graag en heeft het een geur overeenkomstig met luzerne”, vertelt De Vor. De koeien op de proefboerderij in Zegveld hebben het kroos getest. In dit stadium van onderzoek heeft De Vor het kroos in Elburg in de drogerij laten drogen. Dit is een kostenpost waarop bespaard moet worden om de ‘productie’ rendabel te krijgen. Een mogelijkheid is om bijvoorbeeld het kroos op eigen land voor te drogen. De droge stof van eendenkroos bedraagt slechts 5 procent.
„Het is niet weggelegd om er veel aan te verdienen. Ik zou het toch wel omschrijven als een nichemarkt”, merkt De Vor op. „Daarom is het ook erg belangrijk dat we komend jaar de echniek om het kroos te winnen en te drogen verbeteren. Het zou het mooist zijn als ik genoeg voor mijn eigen koeien heb en daarbovenop nog kan verkopen.” Een product van kroos is op verschillende manieren te verbeteren, namelijk door het verzamelen van het kroos te optimaliseren, door goed voor te drogen en het tijdstip van winning goed uit te kiezen zodat de boer een maximaal aantal keer per zomer kan oogsten.
Een belangrijke nog onbeantwoorde vraag is: Van wie is het kroos? Het Waterschap Valei en Eem heeft al aangegeven dat het hun geld waard is, als een boer het eendenkroos uit de sloot haalt. Eendenkroos bezorgt de waterschappen alleen maar last en ze moeten betalen voor de afvoer van het overtollige kroos. De Vor moet nog overleggen met het Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden over het kroos bij hem voor de deur. Regelmatig oogsten geeft voor de waterschappen nog een voordeel. Het kroos zuivert het slootwater zonder dat de kwaliteit van het kroos als veevoer afneemt. Een regelmatige oogst draagt bij aan de verbetering van de waterkwaliteit. De Vor geeft aan dat het in zijn situatie wel belangrijk is dat het waterschap meewerkt bij het verzamelen. Zij moeten dan bereid zijn het gemaal aan te zetten op het moment dat het weer tijd is om eendenkroos te oogsten. Eendenkroos groeit erg snel; binnen 16 tot 48 uur heeft het kroos zich verdubbeld. Bij vijf keer oogsten, moet het waterschap op het verzoek van de Selrewaardse boer het gemaal vijf keer laten draaien.
Op de vraag of het kroos te kweken is, antwoord De Vor positief. „Het zou een beetje raar zijn om de sloten te bemesten om een grotere opbrengst te realiseren, dat past natuurlijk niet in het duurzaamheidsplaatje, maar het is wellicht een optie om een hectare land zo in te richten dat kroos geteeld kan worden.” Met de opmerking dat ‘de opbrengst met kroos groter is dan de opbrengst van het grasland’, geeft De Vor te kennen dat eendenkroos potentieel veel mogelijkheden biedt. Komend jaar moet blijken dat de winning van eendenkroos economisch rendabel is, anders zal De Vor met het experiment stoppen. „Ik ga in de berekeningen zeker ook rekening houden met mijn eigen arbeidstijd. Dit wordt nogal eens vergeten, maar ik vind het te belangrijk. Iedere oogst kost me ongeveer twee dagen.” Kostenneutraal vindt De Vor onvoldoende. Het eendenkroos hoopt zich voor de deur van melkveehouder Rick de Vor op. Door aan het kroos gerelateerde factoren als beschikbaarheid, groeisnelheid en het hoge ruwe eiwitgehalte, is het voor de toekomst een potentiële eiwitbron.
BRON – Stal & Akker

Gelezen op de Nieuwsbrief water van het Innovatiesteunpunt.
Diana Goris E http://www2.blogger.com/diana.goris@boerenbond.be T 016 28 61 02 F 016 28 61 09
Boerenbond Diestsevest 40, 3000 Leuven
http://www.boerenbond.be/
http://www.innovatiesteunpunt.be/

maandag, maart 03, 2008

Ik ben populair !

Vanmorgen was de computer precies niet in den haak.
Websites wilden moeilijk laden, en de mails kwamen niet goed binnen, en Outlook Express bleek telkens te blokkeren.

Deze namiddag werd duidelijk waarom.
Vannacht tussen 23.30 en 01.30 kreeg ik ongeveer 4500 (dezelfde) mails binnen die mij wilden overtuigen om mij een BMW aan te schaffen.





Heel wat werk aan, gelukkig is alles weer clean nu.

Prijzen voor mestafzet blijven dalen in Nederland

Mestprijzen blijven dalen
29 feb 2008 15:41
De prijzen voor varkensdrijfmest die op de lange afstand wordt vervoerd blijven dalen.
Dat blijkt uit de mestnotering van DCA.
De prijzen variëren van 23 euro in Deurne, tot 18,50 euro per kuub in Barneveld.
In de omgeving Tilburg en Uden moeten varkenshouders tussen de 21 en €21,50 per kuub mest betalen.
In Twente wordt gemiddeld €19,50 betaald.

De prijzen liggen aanzienlijk lager dan aan het begin van het uitrijdseizoen, toen overal nog meer dan 25 euro per kuub werd betaald.

Bron: agrarisch dagblad auteur: Mariska Vermaas

Lees ook de reacties

zaterdag, maart 01, 2008

OPA in de Boerderij.

Eindelijk, Opa is nu ook van de controleurs verlost.
Of is het maar tijdelijk?
Vandaag het bewijs dat Internet niet altijd het meest zaligmakende middel is om een probleem op te lossen.

Photobucket

Het stripfiguurtje OPA staat wekelijks full-page in de Boerderij, het meest gelezen Agrarische Magazine, en Opa is van de hand van tekenaar Herman Roozen.

Enkele items uit de Nieuwsbrief van Boerderij (klik om te bekijken):
Buitenmelker van roestvast staal
Zodenbemesters weer aan het werk
Vreemde machines in de VS
Eerste zelfrijdende hark
Pas op, het voorjaar komt eraan!
Steengroeve in de stal