Photobucket

dinsdag, maart 11, 2008

CRV maakt foktechnische sprong voorwaarts

CRV gaat de invloed van genomic selection in haar fokprogramma fors verhogen.
Het gevolg is een scherpere selectie en een snellere genetische vooruitgang.
De implementatie is in volle gang en zal in de tweede helft van 2008 voltooid zijn.
Internationaal loopt CRV voorop in de toepassing van deze geavanceerde techniek.

De techniek genomic selection – het selecteren via fokwaarden op basis van dna-profielen – geeft op jonge leeftijd veel betrouwbare extra informatie over de dieren die voor de fokkerij worden onderzocht. Een strengere selectie en een snellere genetische vooruitgang is daardoor mogelijk. Om deze voordelen ten volle te kunnen benutten, zal CRV forse veranderingen doorvoeren in het fokprogramma:
- De selectie-omvang zal verdubbelen. Jaarlijks selecteert CRV 500 zwart- en roodbonte jonge stiertjes. Dit zal met behulp van de informatie uit genomic selection stijgen naar 1000. Deze verdubbeling zal voortkomen uit een intensiever gebruik van stiermoeders binnen het Delta-fokprogramma en het contracteren van meer stiertjes uit stiermoeders op praktijkbedrijven.
- De selectie-intensiteit binnen de jonge stieren zal meer dan verdubbelen. In de nieuwe situatie zullen van de 1000 geselecteerde jonge stieren er 200 ingezet worden op de testbedrijven. Dat betekent een selectie-intensiteit van 1:5. Dit is 1:2 in de huidige situatie.
- De variatie in bloedvoering van de ingezette stieren zal stijgen. Met de extra informatie uit genomic selection komen de capaciteiten van nieuwe koefamilies eerder en beter in beeld en zullen ze beter benut kunnen worden.
- CRV zal gericht stieren fokken voor verschillende marktsegmenten. Met genomic selection kan bij jonge stieren al worden voorspeld in welke mate ze de gewenste eigenschappen zullen vererven.Slagingskans en genetische vooruitgang
Dankzij genomic selection zullen de door CRV ingezette jonge stieren een verdubbelde kans hebben om door te breken als fokstier en ze zullen zorgen voor een snellere genetische vooruitgang. De genetische vooruitgang zal naar verwachting stijgen met 35 procent.
CRV luidt daarmee een nieuw tijdperk in binnen de rundveefokkerij.

2 Comments:

At woensdag, maart 12, 2008, Anonymous Anoniem schreef...

Ik heb het gevoel dat HG in het verleden veel te veel aan computerfokkerij gedaan hebben . Hopelijk beginnen ze nu hun verstand te gebruiken.
jolly jumper

 
At woensdag, maart 12, 2008, Anonymous Anoniem schreef...

HG kan dan wel vooruitgang maken , maar zal vrv dit ook doen op gebied van melkcontrole , nu zijn ze begonnen met een centrale planning , je kan nu je vertrouwde mpr beheerder ontvangen de volgende keer kan dit een vreemde zijn , ik had in iedergeval lieft men vertrouwde persoon die wist dan ook veel van men bedrijf , of ik nog langer meewerk aan dit geklungel betwijfel ik

 

Een reactie posten

<< Home