Een opmerkelijk pleidooi als Lezersbrief in Landbouwleven.
Verleden week kon u in de Lezersrubriek van Landbouwleven een opmerkelijk artikel lezen over de mogelijke toekomst van het Vlaams Agrarisch Syndicalisme.De auteur is Jef Geldof, voormalig drijvende kracht achter de vzw PlattelandsOntwikkeling.
Momenteel is hij als freelancer bezig in de media-ondersteuning als communicatiepartner van elkeen die het kan gebruiken. ( www.zozie.be )
Ik vond het de moeite om zijn stelling hier nog eens te publiceren.
Ziet Piet Vanthemsche Vlaamse boerentoekomst?
In september 1980 startte in Baaigem de eerste boerenmarkt in Vlaanderen. Het was toen een roep in de Boerenbond-woestijn om een toekomst voor kleine boeren en tuinders te ondersteunen. Samenwerken op lokaal vlak, over de grenzen van de beroepsorganisaties en de politiek, zo klonk het motto van het opbouwwerk Plattelandsontwikkeling.
Ondertussen zijn we een kwarteeuw verder. De schaalvergroting, specialisatie en exportgerichtheid zetten zich steevast door. Vlaanderen stapt de laatste jaren (eindelijk) mee om de subsidies uit Europa te benutten voor de plattelandsontwikkeling. Maar dat volstaat niet om de macht van de economie om te buigen in het voordeel van de boeren-familiebedrijven.
Bij het aantreden van Piet Vanthemsche als voorzitter van de Boerenbondfamilie-bedrijven komt dit verhaal me weer scherp voor de geest. Zal de man die de dioxinecrisis en de gekkekoeienziekte kon verzilveren in een gebeiteld FAVV-mandaat, er ook in slagen om met zijn lobbywerk voor alle Vlaamse boeren een leefbare toekomst te bieden?
Ik zie een uitdagend voorbeeld bij de Waalse landbouwkoepel Fédération Wallonne de l’Agriculture (FWA), die sinds 2001 vanuit één structuur àlle boerenbelangen behartigt. Hier kan Vlaanderen een lesje leren voor een nieuwe boerendynamiek, die boven de syndicale retoriek uitsteekt.
De tijd dringt voor samenwerking op Vlaams niveau met een zinvolle herstructurering en schaalvergroting bij de beleidsmakers voor de boeren. Komt er straks een VAO (Vlaamse Agrarische Ondernemers) of VFB (Vlaamse Federatie van Boeren)? Ziet Piet het zitten om zijn gezonde ambities, zijn publieke en politieke autoriteit en zijn omvattende ervaring ten volle in te zetten om over vijf jaar ook op dit vlak resultaten op het terrein voor te leggen?
Aan zijn gedreven inzet twijfel ik geen moment, aan zijn loyauteit tegenover zijn organisatie evenmin. In de kranteninterviews tapte Piet zijn verhalen duidelijk uit hetzelfde vaatje als zijn voorganger bij de Boerenbond, Noël Devisch. Die zie ik nog het lint knippen bij de officiële opening van Vlaanderens eerste boerenmarkt, namens de toenmalige CVP-minister van landbouw.
Nieuwe wijn doe je niet in oude zakken. Maar nieuwe bezems vegen goed.
Begin er vandaag maar aan, Piet, wacht niet tot morgen.
De Vlaamse boeren hebben u hard nodig.
Gepubliceerd met toestemming van de auteur Jef Geldof
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home