Photobucket

donderdag, november 22, 2007

Kinderen die ziek werden van Kempens hoeve-ijs werden besmet door HUS

Vijf kinderen die half september wekenlang in het ziekenhuis lagen nadat ze in het Kempense Mol hoeve-ijs hadden gegeten, zijn het slachtoffer geworden van een incidentele puntbesmetting veroorzaakt door het hemolytisch uremisch syndroom (HUS).
Dat zegt het Federaal Voedselagentschap (FAVV) donderdag aan het persagentschap Belga na bijkomende analyse van het hele productieproces van het ijs.
HUS is een relatief recente ziekte en komt vrij uitzonderlijk voor.
"De oorzaak zit meestal in een besmetting met een toxinehoudende bacterie. In het merendeel van de gevallen wordt de infectie veroorzaakt door de inname van besmet rundvlees of contact met runderen die drager zijn van de bacterie", verklaart Dr Koen De Schrijver, gezondheidsinspecteur van de Vlaamse Gemeenschap.

De ijstaart die de kinderen aten, bleek besmet met deze bacterie. Onderzoek heeft nu aangetoond dat de meest waarschijnlijke verklaring voor de contaminatie de "na-besmetting" van het ijs was, volgens het FAVV waarschijnlijk door een persoon die direct of indirect contact had met gecontamineerde runderen of rundermest. Bij de runderen in kwestie werd het kenmerkende micro-organisme aangetroffen.
In stalen die genomen werden van het ijs werden geen pathogene micro-organismen aangetroffen.
De extra controle van het FAVV van het volledige productieproces ter plaatse bij de hoevezuivelproducent bevestigt dat de hoeve haar ijs zorgvuldig maakte.
"We willen bezoekers aan gelijkaardige hoeves erop wijzen aandacht te hebben voor hun handhygiëne", zegt Inge Joorisen, FAVV-woordvoerster.
"Vermits we met levend vee te maken hebben en specifieke flora, moeten ook bezoekers een aantal specifieke maatregelen in acht te nemen", aldus nog Jooris.
In totaal werden door het incident een twintigtal kinderen ziek. De meesten onder hen kregen ernstige en bloederige diarree. Vijf anderen hadden het begin van een nierblokkage. (belga/dm)

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home