Photobucket

donderdag, november 15, 2007

Mmmm ....melk, lekkerrrrrr.

Kinderen leren via een bezoek op de hoeve vanwaar de melk komt.

Kijk naar het VRT filmpje

5 Comments:

At vrijdag, november 16, 2007, Anonymous Anoniem schreef...

Leuk filmpje! Ja, binnenkort weten kinderen helemaal niet meer van waar de melk komt!
Lekkerrrr - daar spreek ik me niet over uit! Ik krijg geen melk binnen - 'min herte keert' als ik melk zie of ruik - 't is hopeloos! ;)
Maar gezond is het wel en zeker voor opgroeiende kinderen en voor vrouwen eigenlijk ook om osteoporose tegen te gaan...

 
At zaterdag, november 17, 2007, Anonymous Anoniem schreef...

Dit is wat mijn huisarts zegt. Dit is tevens wat mijn schoonbroer beweert (hij is manuele therapeut). Dit is eveneens wat steeds vaker te lezen valt op in de media:

Er was eens een zuivelberg die maar moeilijk te slijten was en dus werd er een oplossing voor dit probleem gezocht. Een zuivel promotie gericht op schoolkinderen want melk was ozo gezond voor de kleine burgers. Dit sprookje wordt al jaren verteld ondanks steeds meer mensen die problemen krijgen door het gebruiken van zuivel produkten.

Veel mensen, met name kleine kinderen, zijn allergisch voor koemelk. Dit alles heeft er toe geleid dat de reclameslogan van het zuivelbureau 'Melk is goed voor elk' van de reclamecodecommissie niet meer gebruikt mag worden.

Uit steeds betere bloed onderzoeken blijken steeds meer Nederlanders last te hebben van lactose intolerantie. Ook blijken mensen uit Azië en Afrika helemaal geen melk te verdragen omdat ze een bepaald enzym missen (lactase) dat de lactose in melk moet afbreken.

Melk wordt steeds meer in verband gebracht met problemen zoals eczeem, astma, allergie problemen, darm problemen etc etc. Maar ja dat komt economisch niet zo goed uit dus draait de melk promotie toer gewoon door. Gelukkig worden mensen door internet steeds meer bewust van de problemen rondom melk en u kunt op deze pagina de nodige links naar kritische sites vinden.

Ook het calcium verhaal rammelt, calcium uit melk wordt bijvoorbeeld slechter opgenomen dan calcium uit plantaardige bronnen. Betere calciumleveranciers vinden we in plantaardige producten als marmite, tahoe, miso, abrikozen, bramen, olijven, vijgen (+++), boerenkool, sesamzaad, amandelen etc. Goed door het lichaam opneembare calciumleveranciers zijn: donkergroene bladgroentes, bijna alle koolsoorten (vooral boerenkool, Chinese kool en broccoli), noten, zaden (vooral sesamzaad), gedroogde abrikozen en vijgen. Daarbij is het interessant om te weten dat de Britse voedingsdeskundige Shane Heaton op basis van uitgebreid literatuuronderzoek concludeert dat biologische producten gemiddeld ook nog eens 26% meer calcium bevatten dan gangbare . Tot slot levert ons drinkwater dan ook nog wat calcium, vooral in gebieden met ‘hard’ water.

Gelooft u nog in sprookjes? Ik niet meer, we zijn te lang voor de gek gehouden door een overheid die het zo goed met ons voor heeft...

 
At zaterdag, november 17, 2007, Blogger Luc Callemeyn schreef...

@ Menck,

je hebt maar een klein deeltje van het artikel geplaatst van waaruit je hebt gekopieerd.

Het volledig artikel stond te lezen op deze website:
http://www.unite-us.nl/intro.php

Dit is hun welkombericht:

Welkom bij Unite-us.nl !

Unite-us.nl is de ontmoetingsplaats en informatieve website voor iedereen die is geïnteresseerd in non-mainstream nieuws, wetenschap, techniek en technologie, archeologie en geschiedenis, natuur en milieu, gezondheid, het universum en spirituele onderwerpen.

Wat u op deze site op de Unite-us sectie vindt gaat niet over verschillende ideeën, theorieën of geloofsovertuigingen, maar over feiten en de zuivere waarheid van het AL.
Een waarheid die ervaren wordt als we de wereld bewust benaderen vanuit het Hart.
Dit is het pad van ontwaken, van licht, liefde en bewustwording.
Vanuit het beginpunt van de Gulden Snede, het Hart, wordt een waarheid en wijsheid aan ons ontvouwd van eenheid en perfecte harmonie in ons en alles om ons heen.
In het licht van deze liefde en puurheid gaan we inzien dat dit pad alleen gecreëerd kan zijn vanuit het perfecte systeem dat voortkomt uit het hoogste bewustzijn. Lees verder...


Voor de geinteresseerden, de volledige tekst :

Het sprookje
Er was eens een zuivelberg die maar moeilijk te slijten was en dus werd er een oplossing voor dit probleem gezocht: zuivelpromotie gericht op schoolkinderen want melk was o zo gezond voor de kleine burgers. Dit sprookje wordt al jaren verteld hoewel steeds meer mensen die problemen krijgen door het gebruiken van zuivelproducten.

Veel mensen, met name kleine kinderen, zijn allergisch voor koemelk. Dit alles heeft er toe geleid dat de reclameslogan van het zuivelbureau `Melk is goed voor elk` van de reclamecodecommissie niet meer gebruikt mag worden.

Uit steeds betere bloedonderzoeken blijkt dat steeds meer Nederlanders last hebben van lactose-intolerantie. Ook blijken mensen uit Azië en Afrika helemaal geen melk te verdragen omdat ze een bepaald enzym missen (lactase) dat de lactose in melk moet afbreken.

Melk wordt steeds meer in verband gebracht met problemen zoals eczeem, astma, allergieproblemen, darmproblemen, etc. Maar ja, dat komt economisch niet zo goed uit, dus draait de melkpromotietoer gewoon door. Gelukkig worden mensen zich, o.a. door internet, steeds meer bewust van de problemen rondom melk en u kunt op deze pagina de nodige links naar kritische sites vinden.

Ook het calciumverhaal rammelt, calcium uit melk wordt bijvoorbeeld slechter opgenomen dan calcium uit plantaardige bronnen. Betere calciumleveranciers vinden we in plantaardige producten als marmite, tahoe, miso, abrikozen, bramen, olijven, vijgen (+++), boerenkool, sesamzaad, amandelen, etc. Goed door het lichaam opneembare calciumleveranciers zijn: donkergroene bladgroentes, bijna alle koolsoorten (vooral boerenkool, Chinese kool en broccoli), noten, zaden (vooral sesamzaad), gedroogde abrikozen en vijgen. Daarbij is het interessant om te weten dat de Britse voedingsdeskundige Shane Heaton op basis van uitgebreid literatuuronderzoek concludeert dat biologische producten gemiddeld ook nog eens 26% meer calcium bevatten dan gangbare. Tot slot levert ons drinkwater dan ook nog wat calcium, vooral in gebieden met ‘hard’ water.

Gelooft u nog in sprookjes? Ik niet meer; we zijn te lang voor de gek gehouden door een overheid die het zo goed met ons voor heeft...

Melk de witte moker
Er spelen nog meer netelige kwesties rond zuivel. Helpt veel zuivel eigenlijk wel tegen botontkalking? Kun je prostaat- of borstkanker krijgen als je te veel calcium binnenkrijgt? Het zijn vragen die de zuivelindustrie ridiculiseert en van tafel veegt. Zuivel is goed en meer zuivel is nog beter, wil het dogma. Wie daar tegen ingaat zal het bezuren, heeft het Physicians Committee gemerkt, en krijgt te maken met een lastercampagne.

http://www.wb-online.nl/index.php?/krant/achtergrond.php?k=0724

Melk en lekkend darmsyndroom
De antistof IgA voorkomt dat te grote eiwitten de darmwand passeren. Vrouwen die tijdens de zwangerschap en de zoogperiode veel koemelk drinken, verbruiken veel IgA. Door een gebrek/tekort aan IgA ontstaat het zgn. ‘lekkend darmsyndroom’ met o.a. bloedarmoede als gevolg. Minstens zo vervelend is dat de baby te weinig IgA ontvangt en daardoor makkelijker allergisch reageert met bijvoorbeeld eczeem.

Bron: http://www.vanderpigge.nl/

Hoge inname calcium verdubbelt kans op prostaatkanker
Uit nieuw onderzoek blijkt dat mannen die meer dan 2000 mg calcium per dag nemen een twee keer zo hoge kans op prostaatkanker hebben. Er is met name een directe relatie tussen de inname van room en kans op prostaatkanker.

Results showed that higher intakes of dietary calcium were associated with a significant increase in prostate cancer risk – men who consumed more than 2000 mg of calcium per day nearly doubled their risk of developing prostate cancer. While dairy product intake increased the risk of prostate cancer, no association remained after controlling for calcium. With the exception of cream which showed a significant trend toward an increased prostate cancer risk across intake levels, other individual dairy products showed no association. Moreover, there was no evidence of a link for intake of vitamin D or phosphorous.

Bron: http://www.aacr.org/

Veel melk zorgt juist voor extra gewicht
Uit onderzoek bleek dat kinderen die de meeste melk dronken ook zwaarder waren geworden. Oorzaak was niet het melkvet maar juist de calcium in melk. Kinderen die meer dan 2 glazen melk dronken hadden duidelijk een hogere BMI waarde dan kinderen die maar 1-2 glazen dronken.

Children who drank the most milk gained more weight, but the added calories appeared responsible. Contrary to our hypotheses, dietary calcium and skim and 1% milk were associated with weight gain, but dairy fat was not. Drinking large amounts of milk may provide excess energy to some children.

Bron: http://archpedi.ama-assn.org

Zuivelbedrijven onder vuur in de VS
The Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) petitioned the Food and Drug Administration (FDA) today, requesting it put an end to false and misleading claims by dairy product manufacturers that contend milk consumption promotes weight and fat loss.

Acné en zuivel
Dr. F.W. Danby, een Canadese dermatoloog, die werkzaam is in de US, denkt dat zuivelproducten de triggerfactor zijn van acné. Hij publiceerde zijn studie in het gezagwekkende Medical Journal Dermatology. Hij vermoedt dat de hormonen in melk het probleem zijn; zij stimuleren de huidolieproducerende klieren. Maar hoe
kan melk acné veroorzaken? Door het drinken van melk van drachtige koeien wordt je blootgesteld aan hormonen, waarvoor ons lichaam niet is ontworpen tijdens met name de puberteit. Het is geen geheim dat tienersacné heel parallel loopt met hormonale activiteiten tijdens de puberteit.

Melk en voorhoofdholteonstekingen
Vanwege alle potentieel schadelijke bestanddelen en zorgwekkende besmetting die voorzienbaar in commerciële koemelk voorkomt - en in de melkproducten die ervan gemaakt worden - kan ik me niemand voorstellen (behalve een kalfje) die schade zou ondervinden van een probeerperiode van twee tot vier weken zonder melkproducten.

Calcium en andere voedingsstoffen die in melkproducten voorkomen, kunnen worden verkregen via donkergroene bladgroenten, zaden en gedroogd fruit, alsook in met calcium verrijkte voedingsmiddelen en supplementen. Dus mensen die verlossing zoeken van koemelkproducten beveel ik aan enkele van de melkvrije dranken, zoals rijstemelk, te proberen die ruimschoots verkrijgbaar zijn bij natuurvoedingswinkels. Veel van deze dranken zijn nu verrijkt met calcium en vitamine D2.

Wees niet verbaasd als je bemerkt dat gezondheidsproblemen waarvan je dacht dat ze niets te maken hadden met je eetgewoontes - van een druipneus en hoofdholteverstopping tot astma, gewrichtspijn en darmproblemen - verbeteren of volledig verdwijnen! (Koemelk bevat van nature geen vitamine D. Dat wordt toegevoegd in de fabriek, meestal afkomstig uit visolie.) Als je, na het laten staan van melkproducten niet in staat bent een kwartiertje per dag je huid van armen en gezicht bloot te stellen aan de zon om zo zelf voldoende voorraad van vitamine D aan te maken, dan zal 400 iu ergocalciferol (D2) ingenomen moeten worden via supplementen of verrijkte voedingsmiddelen.

Eierstokkanker: melk als oorzaak?
In een Zweedse studie wordt gesuggereerd dat gebruik van zuivelproducten het risico op ovariumkanker zou kunnen verhogen. Kan veel melk drinken de gezondheid schaden? Er zijn er veel die dat beweren, maar zonder enig wetenschappelijk bewijs. Sommige auteurs hebben al de hypothese geopperd die stelt dat door een verhoogde aanbreng van zuivelproducten en lactose het risico op ovariumkanker zou verhogen. Maar tot op heden wordt die hypothese door weinig gegevens gesteund.

Zweedse onderzoekers van het Karolinska Instituut in Stockholm hebben meer dan 60.000 vrouwen tussen 38 en 76 jaar oud van de Swedish Mammography Cohort gevolgd. Geen van hen leed aan kanker bij het begin van de studie. Ze hielden een dagboek bij waarin de frequentie werd genoteerd van consumptie van melk, yoghurt, klaas, ijsroom en boter. De follow-upperiode bedroeg gemiddeld 13,5 jaar.

De auteurs stelden vast dat de liefhebbers van melk en zuivelproducten een verhoogd risico hadden op een van de vormen van ovariumkanker, het epitheliaal sereus ovariumcarcinoom (de meest frequente van de drie soorten ovariumkanker). De vrouwen die elke dag minstens vier porties zuivelproducten namen (alle producten door elkaar) hadden een risico op sereuze ovariumkanker dat twee keer hoger was dan dat van vrouwen die dagelijks minder dan twee van dergelijke producten consumeerden. We merken hier nog op dat er geen enkele invloed bleek te bestaan op de andere soorten ovariumkanker.

Zuivel en babyproblemen
Veel ouders kampen met klachten als krampjes, spugen, oorklachten en eczeem en ontdekken dat zuivel de boosdoener is. Kijk maar eens op diverse internetfora naar de reacties van ouders.

Afvallen door melk? - Zuivel helpt niet bij afvallen
Al tijden wordt vermoedt dat calcium uit zuivelproducten mogelijk zou helpen bij het afvallen. In dit onderzoek worden 155 vrouwen tussen de 18 en 30 jaar een jaar lang gevolgd. De deelneemsters werden gerandomiseerd in drie groepen verdeeld. De eerste groep veranderde niets, maar werd wel gevolgd, de zogenaamde controlegroep. De interventiegroepen twee en drie daarentegen moesten hun eetgewoonte aanpassen, zodat ze respectievelijk ruim 1.000 of 1.300 mg calcium binnenkregen door middel van zuivelproducten. Na twaalf maanden werden de resultaten geanalyseerd en kwam men tot de conclusie dat er nauwelijks verschillen waren tussen de groepen. Mogelijke verschillen waren in ieder geval niet toe te kennen aan de hoeveelheid calcium uit zuivelproducten. De conclusie van de wetenschappers is dan ook dat zuivelproducten geen onafhankelijke factor vormen bij gewichtsverlies.

Bron: Chivo

Melk en acné/eczeem
Het melkeiwit (caseïne) is moeilijk verteerbaar; het gaat zich opstapelen in de dunne darm, waar de toxines dan vrijkomen. Ze irriteren en verzwakken de werking van de maag, ingewanden, pancreas (alvleesklier) en galblaas. Ze vermoeien de lever en activeren slijmvorming, waardoor meer zuurstof nodig is om de hemoglobine naar de met slijm omgeven cellen te voeren. Het enzym (lactase), dat zorgt voor de assimilatie van melksuiker (lactose), verzwakt en kan zelfs afsterven bij de leeftijd van 5 à 6 jaar. Veel meer mensen dan men denkt hebben problemen bij het omzetten van melksuiker, wat vaak huidproblemen geeft (acné, eczeem, e.d.).

Melkzure producten (yoghurt, kwark, kefir, biogarde, karnemelk) zijn beter verteerbaar dan gewone melkproducten, omdat de eiwitten en melksuiker reeds voor een deel omgezet zijn. Zij dienen echter wel uit de voeding gelaten te worden tijdens de voorbereiding. Deze handeling is noodzakelijk daar melkeiwit (caseïne) zeer moeilijk te verteren en in energie om te zetten is, waardoor het laatste vetlaagje onder de huid niet de kans krijgt als energiebron te worden aangesproken. Juist dit laatste vetlaagje bepaalt de wedstrijdvorm.

Melk en astma, borstkanker
Zuivelproducten zoals melk, room, boter en yoghurt zijn voedingsmiddelen die van oudsher in koude, noordelijke gelegen landen en bergachtige streken worden gegeten. In de rest van de wereld zijn de meeste mensen allergisch voor melk en andere zuivelproducten. In Azië is bij 80 procent van de bevolking sprake van lactose-intolerantie, in het Middellandse Zee-gebied is dat 60 procent en onder de zwarte Amerikanen 70 procent. In extreem koude of warme gebieden waar granen en groenten slechts minimaal verkrijgbaar zijn, is zuivel een belangrijke bron van nutriënten. Het hoge vetgehalte heeft een verwarmende en isolerende werking en energetisch gezien draagt zuivel bij tot een zachtaardig, gehoorzaam karakter.

De hedendaagse zuivel is over het algemeen van zeer slechte kwaliteit. De oorzaak is te vinden in de bio-industrie, het gebruik van antibiotica en groeihormonen voor runderen (onder meer BGH). Maar ook pasteurisatie en andere sterilisatiemethoden, waarmee naast schadelijke micro-organismen ook nuttige organismen worden gedood, spelen een belangrijke rol. De consumptie van zuivel leidt in de moderne samenleving veelal tot ophoping van slijm en het is vaak de oorzaak van verkoudheid, allergie problemen met de darmen zoals candida, onvruchtbaarheid, arteriosclerose en hartziekte en van cyste en tumoren, vooral die van de borst.

Sinds er een verband is aangetoond tussen de consumptie van zuivelproducten met een hoog gehalte aan verzadigde vetten, cholesterol en dierlijke eiwitten enerzijds en hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker anderzijds, is de consumptie van producten zoals melk, kaas, boter, room, ijs en yoghurt in de Verenigde Staten drastisch afgenomen. In diverse medische kringen wordt gewaarschuwd voor de gevaren van zuivel voor baby`s en kinderen.

De consumptie van melk en melkproducten kan ernstige ziekten veroorzaken
De consumptie van melk en melkproducten wordt steeds vaker in verband gebracht met klachten zoals migraine, huidproblemen, astma, bronchitis, voorhoofdsholteontsteking, chronische verkoudheid, allergieën en artritis. Amerikaanse onderzoekers hebben twaalf jaar lang de melkconsumptie van 77 duizend verpleegsters tussen de 34 en 59 jaar bijgehouden. De vrouwen die twee glazen melk of meer dronken liepen 45% meer kans op een gebroken heup in vergelijking met vrouwen die één glas of minder dronken. Nog een glaasje melk?

Als je op het web zoekt dan vindt je over melk tegenstrijdige berichten. Als je echter de wetenschappelijk informatie bestudeert kun je maar één conclusie trekken: melk is niet erg gezond, maar wel erg goed voor de Nederlandse economie.

Hieronder vind je een aantal standpunten en een aantal wetenschappelijk bewezen feiten over melk en calcium.

* Melk vormt een slijmlaag op de ingewanden [Bron: Boek, "Eet je vit"]
De consumptie van melk en melkproducten wordt steeds vaker in verband gebracht met klachten zoals migraine, huidproblemen, astma, bronchitis, voorhoofdsholteontsteking, chronische verkoudheid, allergieën en artritis.

Melk en melkproducten bevatten lichaamsvreemde eiwitten die eerst door het lichaam moeten worden omgezet naar lichaamseigen eiwitten. Het enzym, lactase, dat nodig is om lactose (melksuiker) af te breken, wordt maar tot ons derde jaar in voldoende mate aangemaakt. Het (gedeeltelijk) ontbreken van het enzym lactase zal bij een grote consumptie van melk en melkproducten tot problemen leiden. Melk en melkproducten kunnen een slijmlaag achterlaten op de tere darmslijmvliezen en dat kan een verminderde opname van voedingsstoffen tot gevolg hebben. Zure melkproducten en geiten- en schapenkaas worden beter verteerd en zijn minder slijmvormend.

* Geen relatie tussen calcium- en zuivelconsumptie
Het gebruik van calcium is niet gerelateerd aan sterke botten of zuivelconsumptie, aldus Britse onderzoekers. Tijdens een onderzoek van moeders in Engeland en Gambia werd door onderzoekers ontdekt dat de Afrikaanse vrouwen, die een voedingspatroon hadden met een laag calciumgehalte en in veel gevallen tien kinderen hadden gekregen en elk van de kinderen borstvoeding hadden gegeven, een botmassa hadden die vergelijkbaar was met die van Britse vrouwen met een zeer calciumrijk dieet die gemiddeld twee kinderen hadden gekregen die ze niet of nauwelijks borstvoeding hadden gegeven. De onderzoekers constateerden verder dat de Britse vrouwen met het calciumrijk dieet, voornamelijk zuivelproducten, een grotere kans liepen later osteoporose te krijgen dan de Gambiaanse vrouwen. Bij verdere onderzoeken bleek dat calciumsupplementen geen enkel nut hadden met betrekking tot het versterken van de botmassa van vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

* Melkproteïnes en diabetes
Verschillende rapporten leggen een verband tussen insulineafhankelijke diabetes en een bepaalde proteïne in zuivelproducten. Deze vorm van diabetes begint gewoonlijk in de kindertijd. Het is een van de belangrijkste oorzaken van blindheid en draagt bij tot hartziekte, nierbeschadiging en amputaties als gevolg van zwakke circulatie.

Studies in verschillende landen hebben een sterke correlatie aangetoond tussen het gebruik van zuivelproducten en de incidentie van diabetes4. Een recent rapport in de New England Journal of Medicine5 voegt belangrijke steun toe aan de oude theorie dat proteïnen van koemelk de productie van antilichamen stimuleren6 die op hun beurt de insulineproducerende cellen van de pancreas vernietigen.7 Uit een nieuw rapport blijkt dat onderzoekers in Canada en Finland hoge niveaus van anti-lichamen tegen een specifiek deel van de proteïne van koemelk ontdekten, met name tegen bovine serum alnumin, bij 100% van de 142 diabetische kinderen die zij onderzochten op het moment dat hun ziekte gediagnosticeerd werd. Niet-diabetische kinderen kunnen zulke anti-lichamenen hebben, maar alleen in veel lagere niveaus. Bewijs suggereert dat de combinatie van genetische voorbestemdheid met blootstelling aan koemelk de hoofdoorzaak is van de juveniele vorm van diabetes, al bestaat er geen manier om te bepalen welke kinderen genetisch voorbestemd zijn. Anti-lichamen kunnen zich blijkbaar vormen in antwoord op zelfs kleine hoeveelheden melkproducten, met inbegrip van melkformules voor zuigelingen.

Sporen van medicijnen in melk!
Melk bevat vaak contaminanten, variërend van pesticides tot medicamenten. Door hun bewerking vertonen melkproducten sporen van penicilline en antibiotica, geneesmiddelen waarvoor menigeen allergisch is. Dit geldt voor alle melkproducten, dus ook yoghurt en andere papsoorten waarin melkproducten zitten. Dit is geen goede zaak omdat iemand die gezond is deze middelen niet zou moeten innemen!

Het klopt dat er calcium (kalk) zit in koemelk. Echter: dit calcium is grover dan het calcium in mensenmelk. Bovendien is het verbonden met caseïne. Dat tezamen maakt het voor ons lichaam minder makkelijk om melk te absorberen. De meeste melkdrinkers en kaaseters consumeren gepasteuriseerde, gehomogeniseerde of op een andere manier bewerkte melkproducten. Deze bewerking degradeert het calcium en maakt het moeilijk bruikbaar.

Pas op met zuivel
- De lichaamsvreemde vorm van calcium (calciumcarbonaat) in koemelk is voor de mens nauwelijks opneembaar.
- Het melkeiwit caseïne is voor ons haast niet verteerbaar. In de maag stolt caseïne met de rest van de voeding, waardoor andere voedingsmiddelen slecht uiteenvallen en in de darmen creëert caseïne slijm en blokkeert het de opname van andere voedingsstoffen.
- De meeste mensen ouder dan 5 jaar zijn overgevoelig voor melksuiker, oftewel ‘lactose-intolerant’. Het enzym lactase breekt de melksuiker, maar wordt vlak na de zoogperiode niet meer aangemaakt. Melksuiker wordt dus niet meer afgebroken, maar door bacterieën omgezet in CO2 en melkzuur, hetgeen vocht aanzuigt. Het akelige resultaat: diarree, krampen, gasvorming en sporen van bloedverlies.
- Melk maakt de maag basisch terwijl we juist zuur maagzuur nodig hebben om de maaltijd te verteren. Bovendien vermindert melk op den duur de aanmaak van maagzuur en van een essentieel hormoon (intrinsieke factor), hetgeen kan leiden tot tekorten van diverse mineralen.
-De antistof IgA voorkomt dat te grote eiwitten de darmwand passeren. Vrouwen die tijdens de zwangerschap en de zoogperiode veel koemelk drinken, verbruiken veel IgA. Door een gebrek/tekort aan IgA ontstaat het zgn. ‘lekkend darmsyndroom’, met o.a. bloedarmoede als gevolg. Minstens zo vervelend is dat de baby te weinig IgA ontvangt en daardoor makkelijker allergisch reageert met bijvoorbeeld eczeem.
- Door het homogeniseren en pasteuriseren van de koemelk is melk nog zwaarder verteerbaar.
- Melk is slijmvormend en dus belastend voor de luchtwegen.

Helaas pikt de reguliere gezondheidszorg de wetenschappelijk gedocumenteerde nadelen nog maar slecht op. Hoewel Nederland in vergelijking met andere West-Europese landen de hoogste consumptie van zuivel kent (en de calcium daarin), hebben wij procentueel de meeste botbreuken. Het advies ‘drink melk’ is dus zeer discutabel.

Liever gefermenteerde zuivelproducten
Gefermenteerde zuivelproducten zoals yoghurt en probiotica zijn over het algemeen beter verteerbaar dan melk, in het bijzonder voor mensen die lactose moeilijk of niet kunnen verteren. Daarnaast kunnen gefermenteerde melkproducten die geen warmtebehandeling hebben ondergaan bijdragen tot het herstel van een verstoorde darmflora (b.v. ten gevolge van het gebruik van antibiotica en bij diarree). Een normale gezonde darmflora beschermt ons tegen ziekmakende micro-organismen.
Aan pre- en probiotica worden ten slotte ook nog diverse andere effecten toegeschreven, zoals het vermogen het risico van kanker te verminderen, het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen en de weerstand te verhogen. Hierover is men echter nog niet zeker en hiernaar wil men nog meer onderzoek doen.

Melk en slechte vetten
Verzadigde vetten (vlees, kaas, melk) zijn ongezond. Ze vergroten de kans op allerlei degeneratieve aandoeningen. Meervoudig onverzadigde vetten (plantaardige oliën, vis, noten, zaden) zijn nodig voor het functioneren van alle cellen, klieren, weefsels en organen. We moeten MOV uit de voeding halen, omdat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Daarbij is een optimaal evenwicht tussen OMEGA-3 en OMEGA-6 vetzuren van groot belang.

Veel gezondheidsproblemen vinden hun oorsprong in een tekort aan essentiële vetzuren

Lactosevrij dieet bij darmproblemen
De meeste mensen produceren slechts tot het einde van hun zuigelingentijd het enzym dat nodig is om lactose (melksuiker) te verteren. Dit enzym heet lactase. Als je dan na de zuigelingentijd een glas melk drinkt, verdwijnt alle lactose (4% van de melk) dus onverteerd in de dikke darm. Daar eten de bacterieen het op en produceren onevenredig veel gas. Zo kan de 10 gram lactose uit een groot glas melk meerdere liters gas produceren.

Melk drinken maakt dik
Hoe meer melk kinderen drinken, des te dikker worden ze. En dat is niet alles: halfvolle melk is een grotere boosdoener dan volle melk. Dat zijn de uitkomsten van een maandag gepubliceerd Amerikaans onderzoek, waaraan 12.000 kinderen in de leeftijd van 9 tot 14 jaar meededen. De wetenschappers noemen de uitkomsten opvallend, omdat juist de magere en halfvolle melk samengaan met een hoger gewicht. "Het kan zijn dat kinderen makkelijker naar melk met minder vet grijpen. In dat geval is het niet zozeer de melk, maar zijn het de calorieën die schuldig zijn", zei onderzoekster C. Berkey in een reactie. Bron: NU.nl

Autisme en caseïne
De meeste autisten hebben spijsverteringsproblemen met schimmelovergroei zoals candidiasis, voedsel allergieën en overgevoeligheden. Als er onvoldoende metallothioneine in de darm aanwezig is zullen zware metalen zoals kwik of lood aan sulfhydril groepen gebonden worden. Sulfhydril groepen in enzymen zijn nodig om caseïne en gluten af te breken. Veel autistische kinderen hebben dan ook een gluten- en caseïneallergie (meer dan 85%). Bovendien hebben deze enzymen zink nodig. Daarom zal een tekort aan metallothioneine tevens een tekort aan het enzym geven dat caseïne en gluten moet afbreken. Dit leidt dan tot een allergie voor caseïne en gluten. (Caseïne = het belangrijkste eiwit in koemelk).

Zuivel en leerproblemen
Steeds meer kinderen hebben leerproblemen: moeite met lezen en schrijven, slechte concentratie en moeite om informatie te onthouden. Ernstiger problemen zijn dyslexie, ADHD en autisme. Volgens What Docters Don’t Tell You (september 2004) is de oorzaak in veel gevallen biochemisch: een stof waaraan een tekort is of een stof die een chemische reactie veroorzaakt. Vaak wordt dit niet onderkend en krijgt het kind een medische diagnose opgeplakt waar het de rest van zijn leven last van kan hebben. Vaak ook worden medicijnen te vroeg voorgeschreven, waardoor het lichaam beschadigd raakt. Artsen zien leerproblemen vaak als een hersenziekte, maar er zou een andere oorzaak kunnen zijn. Veel van de symptomen van dyslexie, ADHD en autisme komen namelijk overeen, zoals allergie, huidproblemen, slaapstoornissen en slechte motorische coördinatie. Pioniers opperen nu dat er een gemeenschappelijke basis is: fundamentele voedingstekorten.

Met name kinderen die niet goed vetten kunnen verwerken, komen in de problemen en hebben meer vetten nodig om normaal te functioneren. De hersenen bestaan voor twintig procent uit sterk onverzadigde vetzuren die het lichaam zelf niet kan aanmaken en via de voeding moet binnenkrijgen. Daarnaast kunnen bepaalde voedingsmiddelen giftig voor de hersenen zijn. Uit onderzoek op scholen voor dyslectische leerlingen bleek dat een tarwevrij dieet spectaculaire resultaten opleverde. Binnen zes maanden was het grootste gedeelte van de kinderen in staat geweest de leerstof versneld op te nemen. Sommigen deden in een halfjaar waar ze normaal gesproken één of zelfs twee jaar over zouden doen. De kinderen werden allemaal vrolijker, kalmer en alerter. Experimenten met het uitbannen van melkproducten leverden vergelijkbare resultaten op. De conclusie van het onderzoek: laat kinderen met leerproblemen testen op gifstoffen, verwijder gluten en zuivel uit het dieet en zorg voor voldoende essentiële vetzuren. (Bron : Ode)

Melkeiwit mogelijk veroorzaker schizofrenie en autisme
Schizofrenie en autisme zijn mogelijk rechtstreeks het gevolg van een verstoring in het afbraakmechanisme van een melkeiwit, zo blijkt uit twee onderzoeken.

Melk in de knel
Het gaat goed met melk in Nederland, als we het tenminste bekijken door dier-, mens-, en milieuminnende ogen. Tachtig miljoen per jaar besteedt het Nederlands Zuivelbureau aan de promotie van het bedenkelijke witte vocht. En nog neemt de consumptie af. Lees hier over `t waarom.

De mythe van melk
Veel mensen zijn er van overtuigd dat melkcomsumptie een must is voor een goede gezondheid. Velen kennen de slogan `Melk is goed voor elk`, maar hoevelen beseffen dat het hier gaat om een reclameslogan van het zuivelbureau, met als hoofddoel het bevorderen; niet van uw gezondheid, maar van de melk- en zuivelverkoop? Hoewel de slogan van de reclamecodecommissie niet meer gebruikt mag worden beseffen weinig mensen dat er geen voedingsbehoefte aan zuivelproducten is. Er is zelfs sprake van ernstige problemen die het gevolg kunnen zijn van de proteïnen, het suiker, het vet en de contaminaties in zuivelproducten en met de ontoereikendheid van koemelk voor de voeding van de peuters.

Waarom melk?
Vanaf onze kindertijd wordt ons geleerd dat melk gezond is en dat we zuivel nodig hebben voor onze calciuminname. Maar vandaag zeggen zelfs dokters dat koemelk dan leiden tot bloedarmoede door ijzertekort, allergieën diarree, koliek, krampen, maagdarmbloedingen, sinusitis, huidaandoeningen, acne, verhoogde frequentie van verkoudheden en griep, artritis, diabetes, oorinfecties, osteoporose, astma en auto-immune ziekten.

Dit zijn enkele bevindingen van studies:

Melk is ook een oorzaak van malabsorptiestoornissen (2), kan een oorzaak zijn van juveniele diabetes (3) en kan prostaat- en testiculaire kanker bevorderen. (4)
Voorlopige studies tonen aan dat insulineafhankelijke diabetes mellitus bij kinderen wordt geassocieerd met de inname van koemelk voor het spenen. Een auto-immuun mechanisme is gebruikt om uit te leggen hoe koemelk het lichaam antistoffen laat aanmaken. Deze anti-stoffen vallen de pancreascellen aan die insuline moeten maken. Verder onderzoek wordt gedaan om te verklaren wat de relaties zijn en welke de rol van de genen zijn om deze auto-immune reactie uit te lokken. (5).
Melk en melkproducten geven het hoogste correlatiecoëfficiënt i.v.m. hartaandoeningen. Terwijl suiker, dierlijke proteïnen en dierlijke vetten respectievelijk op de tweede, derde en vierde plaats komen.(6).
Melk en vele bestanddelen uit melk (botervet, melkproteïne, calcium van melk en riboflavine) stonden positief in relatie met coronaire hartziekten en mortaliteit voor alle 40 bestudeerde landen. (7).

Bronnen:
(1) SM Virtanen et al: .Diabetologia 1994(April);37(4):381-387
(2) Shils, Maurice E. Olson, James A. Shike, Moshe. Ross, Catherine A.(eds). Modern Nutrition in Health and Disease. Williams and Wilkins. Baltimore, Maryland. 1999. pg. 1506
(3) Gerstein, HC. Cow’s Milk Exposure and Type 1 Diabetes Mellitus – A critical overview of the clinical literature. Diabetes Care. January 1994 17(1):13-19.
(4) Davies TW et al. Adolescent milk, dairy product and fruit consumption and testicular cancer. British Journal of Cancer. August 1996 74(4):657-60.
(5) Martin, J.M. et al (1991). Milk proteins in the etiology of insulin dependent diabetes mellitus. Annals of Medicine, 23, 447-452.
(6) A Survey of Mortality Rates and Food Consumption Statistics of 24 Countries, Medical Hypothesis 7:907-918, 1981
(7) Circulation 1993; 88(6):2771-2779

Zuivel - macrobiotiek
leder zoogdier en dus ook de mens heeft zijn eigen melk. Het bevat alles wat de soort de eerste tijd nodig heeft. De samenstelling van melk van mens en dier is verschillend. Zo bevat moedermelk meer vet en koolhydraten dan koemelk, koemelk bevat daarentegen veel meer eiwitten, kalk, fosfor en natrium. Als baby`s en kinderen teveel koemelk drinken krijgen ze veel te veel opbouwende grondstoffen; ze groeien bij wijze van spreken als kalveren. Mensen zijn niet voor niets de laatste vijftig jaar enorm in lengte toegenomen.

Vaak wordt zo`n overdaad aan zuivel geconsumeerd dat het lichaam de zuivel niet meer kan verwerken en deze als vet terechtkomt in bloedsomloop, slijmvliezen, gewrichten en organen. Dit kan vetzucht, allergieën, verhardingen (nierstenen en cysten), verslijming en gezwellen als gevolg hebben.

Het verhaal dat je al die kalk en eiwitten nodig hebt voor gezonde botten klopt niet. Uit onderzoek is gebleken dat overdadig gebruik van viees, melk en kaas voor een verhoogde calciumuitscheiding zorgt en juist tot kalkgebrek kan leiden. Al naar gelang je conditie kun je zuivelproducten nemen. Je kunt ze het beste met mate gebruiken. Zure zuivel, kwark, verse kaas en melk zijn te verkiezen boven harde kazen. Die zijn vaak te zout en te vet. (Geklaarde) boter is te prefereren boven margarine.


Calcium- en fluorproblemen
In landen met een hoge melk(eiwit)consumptie vinden we de hoogste graad van osteoporose op latere leeftijd. Eskimo`s spannen daarbij de kroon omdat hun dieet alleen maar bestaat uit dierlijke eiwitten. In Japan, Taiwan, Zuid-Afrika en Hong Kong hebben de mensen relatief weinig last van osteoporose. Ze leven meer vegetarisch en drinken geen melk.

Bij een te grote consumptie van dierlijke eiwitten in de vorm van vlees en melk, moet het te veel aan aminozuren afgebroken worden. Hierbij ontstaat een verzuring van ons lichaam. Het lichaam probeert dit te compenseren met calcium. Het haalt dit calcium uit de botten en niet uit ons voedsel. De calcium in de melk kan het lichaam niet mobiliseren, door het ontbreken van een bepaald enzym, dat na het 8e levensjaar niet meer aangemaakt wordt. Bij calciumkinderen zouden er problemen met dit enzym kunnen zijn. Daarom vindt er geen calciumopname uit de melk plaats bij kinderen. Het gevolg is dat de botten ontkalken.

Waarschuwing Tros Radar

In de uitzending van 26.4.2005 waarschuwde Tros Radar voor zuivel.

Hieronder volgt het interview met Colin Campbell (biochemicus Cornell University):

Wij zijn opgegroeid met het idee dat we melk moeten drinken om gezond te blijven; wat denkt u hiervan?

Wij moeten onze gedachten hierover ietwat bijstellen. Ik ben natuurlijk ook opgegroeid met dit idee, vooral omdat ik van een melkveehouderij kom waar de koeien gemolken werden. Wij hebben altijd gedacht dat zuivel, zuivelproducten of koeienmelk de beste natuurlijke voeding gaf. Lange tijd zijn wij zo voorgelicht. En op dit moment, nu ik al zo lang een wetenschapper ben, vinden we uit dat er hierbij toch vele vraagtekens gezet kunnen worden. Ik geloof nu niet meer dat het zo goed is als wat wij ooit dachten. Ik ben in ieder geval opgehouden melk te drinken.

Op welk moment bent u van mening veranderd?
Mij opinie is door de jaren heen geleidelijk bijgesteld. Ik heb in de Filippijnen gewerkt aan een wereldwijd programma dat tot doel had ondervoede kinderen te voeden en ons werk bestond eruit ervoor te zorgen dat deze ondervoede kinderen meer proteïne binnen zouden krijgen, net zoals bij ons in het westen. Terwijl ik daar was kwam ik tot de ontdekking dat een kleine groep kinderen genoeg proteïne binnenkreeg en dat zij net zoals wij aten, maar dat waren nu juist degenen die de meeste kans liepen op het krijgen van een specifieke vorm van kanker. Dit werd de start van mijn lange researchcarrière waarin ik heb geprobeerd te begrijpen wat de relatie is tussen het consumeren van dierlijke proteïnediëten (zoals wat men binnen krijgt via melk) en het ontstaan van kanker. Gedurende vele jaren van onderzoek bleek dat, vooral omdat wij specifiek in China een zeer uitgebreid onderzoek hebben gedaan en ook uit ons laboratoriumwerk, er van diverse kanten veel bewijsmateriaal is dat het idee ondersteunt dat zuivelproducten niet zo goed zijn als we ooit dachten.

Hoe komt het dat de meeste mensen niet weten dat melk niet goed is?
In Amerika is men in ieder geval van kleins af aan opgegroeid met het idee dat je van koeienmelk sterke botten en tanden krijgt. Dat hebben we eindeloos kunnen horen en de meeste informatie hierover werd via het schoolsysteem gecommuniceerd én let wel, veel van deze voedingsinformatie, misschien zelfs 80 of 90 procent kwam van de zuivelindustrie zelf. Natuurlijk hebben zij zorgvuldig uitgelegd dat zuivelproducten ons belangrijkste voedsel was en dus zijn wij zo opgegroeid. Dat duurt al nu 3 tot 4 generaties en daarom is iedereen geneigd te denken dat melkproducten zo vreselijk gezond zijn.

Denkt u dat wij verkeerd zijn voorgelicht?
Ja, misschien in het begin. Ik wil er niet te hard over zijn want ik geloof dat veel mensen die hier in de beginfase bij betrokken waren inderdaad het verhaal zeker geloofden en dachten dat het goed voedsel was. Ik groeide zelf op een melkveehouderij op en voor mijn artsenscriptie onderzocht ik hoe we efficiënter koeien konden fokken zodat we meer melk konden drinken en meer dieren konden eten. Ik geloofde er zeker in en iedereen om me heen, geloofde dit. Dit is dan ook de reden dat ik niet te kritisch wil zijn op degenen die betrokken waren bij het communiceren van de toenmalige gedachte. Maar in de laatste 30 tot 40 jaar is er veel informatie naar voren gekomen waardoor er ernstige vraagtekens gezet kunnen worden. Veel van deze informatie wordt niet gecommuniceerd en dat is een probleem.

Is men huiverig om dit geluid te laten horen?
Jazeker, men is er huiverig voor om dit naar buiten te brengen en wanneer dit soort informatie in een wetenschappelijk blad verschijnt, wordt het meestal niet doorgegeven aan landelijke bladen of voedingswijzers. Het wordt gewoonweg niet gecommuniceerd omdat de melkindustrie zo machtig is geworden. Het expliciet uitspreken van deze vragen kan zelfs gevaarlijk zijn voor iemand zijn carrière, kan de mogelijkheid tot het doen van onderzoek of het publiceren van onderzoeksresultaten beperken en iemand zijn reputatie kan besmet worden.

7 op de 10 mensen in de wereld zijn lactoseintolerant, nietwaar?
Nou dat sterkt mij in mijn mening dat het niet de bedoeling is dat we in de meeste situaties melk drinken. Mensen die niet gewend zijn om koeienmelk te consumeren neigen naar lactose-intolerantie. Het is echter niet zo dat lactose-intolerantie een fatale ziekte is, zeker niet, maar het is een oncomfortabel symptoom. Het is een indicatie dat er iets niet helemaal goed is, maar mensen die bijvoorbeeld gewend zijn veel melk te consumeren raken er meer aan gewend. Het lichaam kan dan de lactose afbreken, ons lichaam kan zich meestal aanpassen. Maar als we dan een tijdje geen zuivelproducten meer hebben gebruikt, wordt ons lichaam weer opnieuw intolerant. In de VS zijn vooral kleurlingen, mensen van Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse komaf, lactose-intolerant. Zij zijn niet zo gewend melk te drinken als blanken. In principe zegt dit ons dat er iets mis is met melk. Het is een symptoom, een waarschuwing.

Maar er is toch ook heel veel ander voedsel dat we eten dat niet natuurlijk is…?
Wat ik hierop moet antwoorden is dat we allemaal gevangenen zijn van onze eigen smaak. Uit wetenschappelijke informatie blijkt dit ook. Dit betekent dat we het voedsel lekker vinden dat we gewend zijn te eten. Aan dit voedsel geven we dan ook de voorkeur. Dus, als we van dieet veranderen vinden we dat in het begin niet echt lekker. Maar we weten wel, dat wanneer we bijvoorbeeld overstappen op een minder vet dieet met veel minder zout we na 3 of 4 maanden aan deze nieuwe smaak gewend zijn. Het is zelfs zo, dat we achteraf niet meer begrijpen waarom we vroeger dat andere eten lekker vonden. Dat is een erg interessant feit dat veel mensen niet kennen. Veel mensen zijn bijvoorbeeld gewend melk (hoog vetgehalte, vooral proteïne) te drinken. Ik vond het zelf lange tijd lekker. Als men een tijdje, misschien een aantal maanden, geen melk drinkt en vervolgens weer melk probeert te drinken, vindt men het niet lekker. Ik kan nu absoluut geen glas melk meer drinken terwijl ik veel melk dronk toen ik jong was. Ik haat nu de smaak van melk waaruit blijkt dat wij ons aan een nieuwe smaak kunnen aanpassen. Helaas zitten we in Europa en de Verenigde Staten op het verkeerde spoor. Wij zijn gewend aan het nuttigen van voedsel dat veel proteïnen en vet bevat maar weinig vezels, dus niet veel plantaardig voedsel.

Mensen zijn er niet voor gemaakt om melk te drinken. Koeienmelk is bedoeld voor de ontwikkeling van een kalf. Wat doet dit met het menselijk lichaam?
Er gebeuren in feite veel dingen. Ik heb het altijd vreemd gevonden dat van alle diersoorten op onze planeet er maar één soort bestaat dat besloten heeft melk te drinken na de zoogperiode. Natuurlijk is menselijke moedermelk perfect voedsel, maar wij zijn als soort geneigd na de borstvoeding nog steeds melk te drinken en, om het nog erger te maken, we drinken melk die van een andere diersoort komt, heel vreemd. Als je er goed over nadenkt is hier iets heel onnatuurlijks aan.

Het komt ook nog van een diersoort dat zoveel groter is…Is dat de reden dat wij zo lang worden?

Wanneer jonge mensen een dieet consumeren met een hoog gehalte aan zuivelproducten, vlees en andere dierlijke producten (melkproducten, vlees en eieren vallen binnen dezelfde categorie) in verhouding tot de hoeveelheid plantaardige producten die wordt geconsumeerd, wordt de groei gestimuleerd. We groeien als kinderen sneller en sneller. Groeien, hebben we altijd gedacht, is toch erg goed. Dat is niet zo.

Ik zal u één voorbeeld geven wat betreft vrouwen. Wanneer een vrouw zo snel als mogelijk groeit, wordt zij vroeg volwassen en bereikt zij eerder de vruchtbare leeftijd. We hebben dat in China gezien. We hebben hier aangetoond dat op het Chinese platteland de vruchtbare leeftijd bereikt wordt bij 17 jaar. Hiertegenover staat het westen waar de leeftijd ligt op 11 of 12 jaar. Ten tweede, op het platteland van China bereikt de vrouw het einde van haar vruchtbare periode, de overgang, 3 of 4 jaar eerder. Dus komt bij vrouwen op het platteland in China bijvoorbeeld borstkanker veel minder voor, de vruchtbaarheidsperiode is korter en het percentage oestrogeen in het bloed is slechts 50 tot 60 procent van wat het bij westerse vrouwen is.

Je vraagt je dus af waarom vrouwen in het westen eerder beginnen? Dat is omdat we ze heel veel melk en dierlijke producten geven. Hiermee stimuleren we in werkelijkheid de groei. Dus belanden zij eerder in die periode van hun leven, de hoeveelheid oestrogeen is hoger en dit vertaalt zich weer naar een hoger risico op het krijgen van kanker.

Ik denk dat hetzelfde geldt voor het risico op prostaatkanker bij mannen. Jongens worden snel lichamelijk volwassen en lopen vergelijkbare risico’s op latere leeftijd. We hebben dus veel aanwijzingen en nu hebben we nog meer rechtstreeks bewijs dat borstkanker, prostaatkanker en een aantal andere soorten kanker hiermee te maken hebben mits we er op de juiste manier naar kijken.

Nadat de moeder stopt met het geven van borstvoeding blijven moeders hun baby’s melk geven. Is dat goed?
Neen, terwijl vrouwen aangespoord dienen te worden hun baby borstvoeding te geven -dit is de beste voeding gedurende deze tijd- dienen kinderen na deze periode (ongeveer 1 jaar tot 1,5 jaar? Ik weet het niet precies want ik ben geen arts) geleidelijk aan andere voeding te krijgen.

Wij zijn opgevoed met het idee dat onze botten aangesterkt dienen te worden, wat vindt u hiervan?
Alhoewel de inname van een hoger calciumniveau, zoals we binnenkrijgen via zuivelproducten vaak geassocieerd wordt met een hogere botdichtheid en een hogere botdichtheid wordt weer geassocieerd met een verlaagd risico op osteoporose, klopt dat niet. Maar daarom zijn we wel gaan geloven dat het meten van de botdichtheid een belangrijke indicatie is of we aanleg hebben voor osteoporose. Momenteel is deze meting bijna een routine geworden, vooral bij vrouwen in de overgang. En, een hogere botdichtheid geeft in vele gevallen inderdaad een goede prognose aan. Maar dit is niet het volledige verhaal. Er steekt nog meer achter dit verhaal. Als we het hebben over dat zuivel sterkere botten creëert, hebben we het over een grotere botdichtheid, meer calcium. Maar het is ook zo dat de zuivel die geconsumeerd wordt veel proteïnen bevat. En de proteïnen zorgen er aan de andere kant weer voor dat calcium wordt afgebroken dus wat je aan de ene kant wint, verlies je weer aan de andere kant. Dus is volgens mij de botdichtheid niet de enige en zelfs niet de belangrijkste indicatie voor osteoporose. Hier ligt veel en veel te veel de nadruk op.

Dierlijke proteïnen veroorzaken een stofwisselingsconditie asidose genaamd waardoor zuren in ons lichaam en in onze weefsels worden aangemaakt. Alle proteïnen hebben de neiging steeds een kleine hoeveelheid nieuwe zuren in onze weefsels aan te maken. Ons lichaam houdt hier niet van en probeert die zuren te neutraliseren en de beste manier om dat te doen is door het calcium uit de botten te verwijderen en te neutraliseren. Dan wordt het calcium grotendeels afgevoerd via de urine en dat is een van de manieren waarop calcium uit de botten onttrokken wordt wanneer we dierlijk voedsel, inclusief natuurlijke zuivel, consumeren.

Dus kort gezegd, wanneer iemand veel melk drinkt, zitten hier veel proteïnen in die de calcium in de botten zal doen afnemen?

Inderdaad, maar tegelijkertijd gebeuren er ook veel andere dingen in ons lichaam wanneer we melk drinken. Ons lichaam heeft bij vrouwen de neiging het oestrogeenniveau te verhogen, misschien bij mannen de mannelijke hormonen. Deze verhoogde hormoonniveaus zijn niet goed voor ons en kunnen, zoals ik al zei, borstkanker en mogelijk prostaatkanker veroorzaken. Ook verhoogt dit het risico op osteoporose doordat die hoge niveaus waaraan we gewend zijn plotseling bij de overgang naar beneden gaan. Ons lichaam is niet gewend aan dergelijke veranderingen.

Is in andere landen het risico op botfracturen lager?

Wij weten uit vele onderzoeken dat bijvoorbeeld de hogere inname van dierlijke proteïnen de kans op botfracturen vergroot. Wij weten ook dat hoe hoger de inname van calcium hoe hoger het risico op botfracturen. En, in vele landen krijgen wij onze extra calcium en dierlijke proteïnen via de natuurlijke weg binnen door de consumptie van zuivelproducten. Dus hoe hoger de consumptie van zuivelproducten in de verschillende landen, hoe hoger het risico op osteoporose en botbreuken. Hier hebben we veel gegevens over die, volgens mij, bijna niet betwist worden. Alle andere informatie waarover de wetenschap nu en dan graag spreekt is vaak met een beperkte visie, zonder rekening te houden met het grotere geheel. Maar er zijn nog steeds mensen die verkondigen dat men door zuivel sterke botten krijgt of osteoporose vermindert. Er is hier eenvoudigweg geen bewijs voor, alleen als je er met een zeer beperkte visie naar kijkt en dat is niet dé goede manier om de gegevens te interpreteren. Wanneer je het in een groter verband bekijkt dan is het zo dat, hoe hoger de inname van zuivel hoe groter de kans op osteoporose.

Kunt u vergelijkingen maken met andere landen?
Ja, wanneer ik het heb over ‘hoe hoger het niveau’ dan heb ik het over de vergelijking tussen verschillende landen. Dat gaat van landen waar geen zuivel geconsumeerd wordt tot landen waar veel zuivel geconsumeerd wordt. In die landen waar de minste zuivel wordt geconsumeerd, komen de minste botfracturen voor.

Dus is osteoporose een westerse ziekte?
Ja, inderdaad. Ik moet hierbij wel benadrukken dat er ook andere factoren een rol spelen bij osteoporose, zoals bijvoorbeeld een hoge inname van zout, mogelijk ook te weinig blootstelling aan zon en het wordt zeker beïnvloed door fysieke inspanning en fysieke belastingsoefeningen zoals we dat tegenwoordig noemen. Osteoporose kan niet geheel opgehangen worden aan zuivelproducten, maar het effect van zuivel op osteoporose is dat dit het risico altijd verhoogt.

U heeft een onderzoek in China gedaan, hier in het westen is de kans op hart- en vaatziekten ziekten17 keer hoger, kunt u daarover verder iets vertellen?
Wij weten van hartziekten dat de relatie tot voeding redelijk vergelijkbaar is met de relatie tussen voeding en kanker. Men kan zeggen dat hart- en vaatziekten eigenlijk westerse ziekten zijn. Als we kijken naar landen die weinig dierlijk voedsel consumeren of veel minder dan hier, komen hart- en vaatziekten ook minder voor. Ook hebben ze veel lagere cholesterolwaarden, waarden die een goede indicatie geven van het risico op hart- en vaatziekten. Dat is niet helemaal correct, maar wel een goede aanname. Bijvoorbeeld in China waren de gemiddelde cholesterolwaarden veel lager dan in het westen, zelfs verbazingwekkend laag. En ze bleken hoger te zijn in die regio’s waar meer dierlijk voedsel geconsumeerd wordt. En wanneer cholesterolwaarden hoger worden, steken hart- en vaatziekten de kop op. Ik bedoel dat hart- en vaatziekten bijna niet voorkomen in bepaalde delen van China, zoals u al zegt gemiddeld soms 17 keer minder, maar in sommige gebieden zelfs helemaal niet. En we weten ook van westerse onderzoeken dat wanneer de cholesterolwaarde onder de 150 milligram per deciliter (mmol/l3.87) komt dat hart- en vaatziekten zelden voorkomen en één manier om die waarden naar beneden te brengen is door het eten van plantaardige voeding.

In Afrika worden weinig zuivelproducten gegeten maar men rookt veel. Hoe zit dat?
Roken vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Cijfers laten zien dat er meer mensen sterven als gevolg van hart- en vaatziekten dan als gevolg van roken dan van longkanker. Dit is ook onderzocht. Wanneer je rokers die verschillende hoeveelheden groenten eten vergelijkt, zijn de rokers die de minste kans lopen op het krijgen van longkanker de rokers die de meeste groenten eten. Het effect van een dieet is heel interessant. Het effect van onze voeding is namelijk erg krachtig en kan in vele gevallen de gelopen risico’s, zelfs van zoiets slechts als sigaretten, verminderen.

Wordt het risico op hart- en vaatziekten verlaagd door het drinken van melk met een laag vetgehalte?
Dat is een goede vraag. Afgeroomde, magere melk bevat natuurlijk geen of heel weinig vet. Het bevat veel proteïnen en zelfs een hogere concentratie proteïnen als percentage calorieën. We hebben altijd gedacht dat magere melk goed was omdat we dan geen vet consumeren. Maar in werkelijkheid bevat magere melk nog steeds dezelfde proteïnen en, concluderend uit de informatie die ik ken, zijn het eerder de dierlijke proteïnen die de cholesterolwaarden bepalen dan het vet. Dus winnen we niets met het overstappen van het gebruik van volle melk naar het gebruik van magere melk.

Het zijn de proteïnen in de melk die naar alle waarschijnlijkheid gerelateerd kunnen worden aan de groei van het aantal gevallen van kanker. In ons laboratorium, dat gefinancierd wordt door het ‘National Institute of Health’, hebben we in de afgelopen 27 jaar ontdekt dat caseïne, de primaire proteïne in koeienmelk, bij proefdieren het risico op bepaalde soorten kanker dramatisch verhoogt. Het stimuleert de groei van kanker. En uit alles dat ik weet moet ik zeggen dat caseïne, tenminste in onze proeven, de relevantste en meest prominente factor was bij het oplopen van het aantal gevallen van kanker. Ook bij mensen hebben wij nu bewijzen gevonden dat dit waarschijnlijk klopt. Maar het punt dat ik wil maken, en dat is erg belangrijk, dat, alhoewel we specifiek met caseïne werken en we deze effecten waarnemen (en dit geldt niet voor proteïnen uit planten) we ook denken dat het een universeel effect is van dierlijke proteïnen in het algemeen. Dus, dierlijke proteïnen zijn carcinogeen en bevorderen kanker en doen dit op vele manieren. Één manier waarop dit gebeurt is door de productie van bepaalde groeihormonen te stimuleren, een ervan heet IGF1 (Insulin like growth factor 1) de insulineachtige groeifactor 1. Dit hebben we in onze proeven ook kunnen meten. Dus caseïne veroorzaakt de toename van deze groeihormonen en dat stimuleert de groei van kanker.

Een beetje erg simpel gesteld: maar het hormoon gaat naar de cel en creëert binnen de cel een soort nieuwe set van factoren om de groei te stimuleren. En dat gebeurt op een nogal complexe wijze maar het belangrijke, zelfs het meest belangrijke, hiervan is dat het gebeurt, dus de IGF1 stimuleert celdeling oftewel de vermenigvuldiging van de cel.

Welk soort kanker kan hier het gevolg van zijn?
Het is zo dat deze bewijzen uit onderzoek bij mensen nu pas geleverd worden, dus dat hogere waarden IGF samenhangen met bijvoorbeeld prostaatkanker en, bij sommige onderzoeken, met borstkanker. En, aangezien alle kankersoorten verband houden met een versnelde celdeling oftewel celgroei, hebben alle kankersoorten deze eigenschap. Concluderend: het groeihormoon die de celgroei stimuleert zal hetzelfde effect hebben op verschillende kankersoorten. Het feit dat we nog geen empirische gegevens hebben voor al deze kankersoorten betekent niet dat het niet bestaat. Alleen al op basis van de fundamentele biologie denk ik te kunnen stellen dat wij dit uiteindelijk in verschillende mate zullen kunnen concluderen voor iedere soort kanker.

In landen waar melk gedronken wordt komt kanker meer voor. Kunt u dat met cijfers aantonen?
Ja, bijvoorbeeld bij borstkanker. Natuurlijk komt borstkanker in verschillende landen in verschillende mate voor. Er zijn landen waar borstkanker bijna niet voorkomt zoals op het platteland van China en in andere landen komt het weer veel voor zoals, zoals u weet, in Europa. Zoals ook in Nederland, dat, geloof ik, vlak boven aan de lijst staat. We zien dus grote verschillen tussen het ene en het andere land en deze verschillen kunnen verklaard worden door de consumptie van dierlijke producten, waarvan de belangrijkste in veel landen zuivelproducten zijn. Overigens is er in principe geen substantieel verschil tussen zuivel en andere dierlijke producten. Zuivel is misschien in sommige situaties zelfs belangrijker. Maar we hebben echt goede onderzoeksgegevens die aantonen dat naarmate de inname van dierlijk voedsel of andere indicatoren van dierlijke voeding en dus ook de consumptie van zuivel hoger is, hoe meer kanker voorkomt. Hier hebben we heel veel informatie over.

Critici zeggen dat melk goed is voor colorectale kanker?
Hier zijn enkele bewijzen voor wanneer je er op een heel eenzijdige manier naar kijkt. Hiermee bedoel ik dat men heeft gekeken naar de inname van calcium, misschien van zuivel, en het vermogen hiervan om in een vroeg stadium van colorectale kanker symptomen te voorkomen. We hebben hier enige informatie over waar bij mensen die meer calcium innemen, deze poliepen gereduceerd worden. Dat is natuurlijk goed.

Maar gaat dit over calcium uit groenten of..?
Bij de experimentele onderzoeken worden voornamelijk calciumvoedingssupplementen gebruikt. In deze situatie lijkt het erop dat hierdoor de poliepen wordt gereduceerd en, dat klinkt goed. Het was daarom een redelijke aanname om te veronderstellen dat voeding met een hoger calciumgehalte in verband gebracht zou kunnen worden met het minder voorkomen van colorectale kanker. En, ik geloof ook dat er een aantal studies is geweest waarin gesuggereerd wordt dat verhoogde inname van zuivelproducten in verband kan worden gebracht met het minder voorkomen van colorectale kanker. Maar wanneer we naar het grotere geheel kijken over vele bevolkingsgroepen, van groepen die geen zuivelproducten eten tot groepen die veel zuivel consumeren is de conclusie hoe hoger de consumptie van zuivel hoe hoger de colorectale kanker statistiek. Dus wat voor informatie we ook hebben ontleend uit deze beperkte onderzoeken wat betreft in de eerste plaats calcium of zelfs koeienmelk. Dit waren zeer beperkte studies en het is evident dat deze onjuist zijn want binnen het grotere geheel is de uitkomst heel anders.

Dus, wat is uw advies ten aanzien van het drinken of eten van zuivel?
Ik zou zeggen consumeer geen zuivelproducten. Ik weet dat het hard klinkt en het is hard voor mijn vrienden die nog in de zuivelindustrie werken en daar ben ik mij bewust van, maar ik voel toch meer mee met de mensen die getroffen worden. Er zijn twee groepen, aan de ene kant zitten de zuivelproducenten, hele fijne mensen. Ik kom uit die omgeving. Maar de andere kant staat een veel grotere groep van mensen die door de consumptie van deze producten negatief beïnvloed zijn. Alhoewel het niet zo leuk is voor de producenten om dit verhaal te horen, is het zo dat het toch over een veel grotere groep gaat inclusief zijzelf en natuurlijk hun gezondheid. Ik neem geen beslissingen gebaseerd op voorkeuren voor de een of de ander, ik neem beslissingen gebaseerd op wat ik zie en op bewijzen. Dit gezegd hebbende moeten we erover nadenken welk gevolgen dit heeft voor de zuivelindustrie maar op de mensen die de gevolgen van het gebruik van zuivelproducten ondervinden kan het een heel positief effect hebben.

Drinkt u melk?
Nee, dat heb ik lang niet gedaan.

Drinkt u yoghurt?
Nee……….

Schreeuwen om zuivel

De Nederlandse zuivelindustrie is begonnen met de campagne ‘Je Lijf Schreeuwt Om Zuivel’. In spotjes verven ostentatief gezonde mensen teksten als ‘eiwit’ of ‘vitamine B12’ op hun naakte lichaam, terwijl een commentaarstem ons bezweert dat we kaas moeten eten en melk moeten drinken. Wetenschappelijk is bewezen dat zuivel onmisbaar is voor de gezondheid. Maar is dat wel waar?

Dr Sander Kersten, afdeling Humane voeding:
‘Overal in de Nederlandse voedingswereld voel je de aanwezigheid van de zuivelindustrie. Dat is niet verwonderlijk, want de zuivelsector is nu eenmaal een sterke poot van de Nederlandse voedingsindustrie. De sector heeft voor een belangrijk deel bepaald hoe we denken over gezondheid en voeding. Daarom associeert de gemiddelde Nederlander ‘gezond’ met ‘melk’ in plaats van met groenten en fruit. Maar wat is nou het gezondste in onze voeding? Groenten en fruit, geen twijfel over mogelijk. Maar daarover hoor je niet zoveel. Je hoort vooral positieve dingen over zuivel. Groenteboeren hebben geen geld voor propaganda en de zuivelsector heft dat wel.

Kijk, dat de zuivelsector reclame maakt voor zijn producten is normaal. Het problematische is de manier waarop dat gebeurt. De zuivelsector maakt reclame op zo’n manier dat het niet duidelijk is wie er achter de reclame zit. Het lijkt alsof de overheid voorlichting geeft of een onafhankelijke instelling die het algemeen belang nastreeft. En dat is natuurlijk niet zo.

De Nederlandse zuivelsector geeft bijvoorbeeld het tijdschrift VoedingsMagazine uit en dat blad illustreert waar het probleem zit. VoedingsMagazine is bedoeld om zuivel te promoten, maar dat zie je er niet aan af. Het blad oogt als een populair-wetenschappelijk tijdschrift dat gezondheidsvoorlichting wil geven. En dat gezond leven neerkomt op vooral veel zuivel consumeren, lijkt stom toeval.

VoedingsMagazine is een selectief tijdschrift waarin alleen de positieve aspecten van zuivel naar voren komen. VoedingsMagazine laat onderzoekers aan het woord die vertellen over hoe je van zuivel kunt afvallen, hoe goed zuivel is voor je bloeddruk of je botten of over hoe belangrijk de vitamines in zuivel zijn.

Het voornaamste bezwaar tegen zuivel is dat het niet alleen veel vetten bevat, maar ook nog eens vetten van het verkeerde soort die de kans op een hartaanval verhogen. Daarom is roomboter allesbehalve gezond. De smaak van margarines komt er niet bij in de buurt, maar het bestaat uit verzadigde vetzuren. Kaas staat ook strak van de slechte vetten. Maar daarover lees je niets in VoedingsMagazine. Een interview met Martijn Katan zul je er niet in vinden of wat Edward Giovannucci van Harvard University heeft gevonden over het verband tussen calcium en prostaatkanker.

In plaats daarvan lees je uit hun context getrokken stukken over CLA, een vetzuur dat in kleine hoeveelheden in het melkvet zit en misschien vetzucht bestrijdt of misschien ook helemaal niet. Ik durf het niet te zeggen. De zuivelsector brengt de berichten over CLA zo gretig naar voren dat ik ze niet meer vertrouw. Net zoals ik al die andere jubelberichten over zuivel niet meer vertrouw.’

[Bron: Universiteit van Wageningen]

Zuivel en overgewicht
Een nieuwe studie van de Purdue Universiteit gaat in tegen het idee dat zuivelproducten leiden tot gewichtsverlies, een idee dat aangeprezen wordt in advertenties van de zuivelindustrie. Onderzoekers deelden deelnemers in drie groepen in: (1) een controlegroep waarin men z’n normale dieet aan bleef houden, (2) een middelmatig gebruikende zuivelgroep waarin men 1000-1100 mg calcium per dag consumeerde, en (3) een veel gebruikende zuivelgroep waarin men 1300-1400 mg calcium per dag consumeerde. De deelnemers aan de twee zuivelgroepen werden geïnstrueerd de toevoeging van extra zuivelproducten te compenseren door hun consumptie van ander voedsel te verminderen, zodat hun energie-inname onveranderd zou blijven.

Geen van de groepen verloor gewicht. Sterker nog; de veel gebruikende zuivelgroep kwam in een periode van een jaar 1,5 kg aan, wat iets meer (hoewel niet statistisch significant) was dan de gewichtstoename van de controlegroep (0,8 kg) en de middelmatig gebruikende zuivelgroep (0,8 kg).

Het is duidelijk dat het consumeren van zuivelproducten gewichtsverlies niet vergemakkelijkte. Als de resultaten van de veel gebruikende zuivelgroep hetzelfde zouden blijven over een periode van tien jaar, zou de gemiddelde deelnemer 15 kg aankomen: van het gemiddelde basisgewicht van 62,4 naar 77,4 kg, neerkomend op een gemiddelde body mass index van 27,8, wat de groep duidelijk in het overgewichtsgebied zou plaatsen (BMI > 25). Na tien jaar zou de controlegroep, als de resultaten hetzelfde zouden blijven, slechts de helft van de gewichtstoename van de veel gebruikende zuivelgroep laten zien.

www.pcrm.org/news/archive050408.html

Bron: Fonteine



Dezelfde tekst stond ook te lezen op een Forum met deze url : http://darmreiniging.dotnetwebsite.com/default.aspx?tabid=96&frmView=ShowPost&PostID=1497

Ik twijfel of beiden wel wetenschappelijke bronnen zijn.

 
At zaterdag, november 17, 2007, Anonymous Anoniem schreef...

Ik kreeg enkel dat stukje voorgeschoteld. Maar toch bedankt voor het ganse bericht.
Zelf drink ik geen melk, maar ik ben een rasechte kaaseter (en da's ook een melkproduct. Zodoende. ;-) ).

 
At zaterdag, november 17, 2007, Blogger Luc Callemeyn schreef...

@Menck,
voor kaas weet ik wel een goed adres ....

 

Een reactie posten

<< Home