Photobucket

boerenblog

donderdag, september 28, 2006

Op de koffie bij Frans Bauer.

Het is wel tegen mijn commercie, maar toch leuk gevonden.
Koffie drinken bij Frans Bauer.
Of toch niet?

Een beetje verliefd (update).

Trouwe lezers van deze blog zullen zich herinneren dat ik ooit een berichtje bracht over een beginnende verliefdheid op een mooie jongedame.
Ik heb haar intussen niet meer teruggezien maar er wel nu en dan eens aan gedacht.
Verleden week kwam zus me te melden dat ze haar in Ieper gezien heeft gedurende een wandeling, waarschijnlijk in de buurt van haar creator.

Wanneer moet ik nog eens in Ieper zijn....?

woensdag, september 27, 2006

Sleufsilomuur "eigen creatie".

Nog even resumeren: ik had al een muur die bestond uit drie delen: het eerste deel was gemaakt van damplaten die vervangen werden van de kant van de vaart, breedte 33 cm hoogte 2,00 m, stonden 1,20 m boven de grond, supersterk, maar dat was moeilijk te plaatsen geweest, en helemaal krom uitgevallen, dus na een 8tal meter gestopt, daarna del 2 bestond uit zelfgegoten silopanelen met zelfgelaste netten, 1,20 meter hoog, en bijna versleten, dit deel stond voor ongeveer 24 meter. Deel 3 bestond uit afgebroken panelen die per 2 in een H profiel geplaatst waren, met een hoogte van 1,50 meter en bovenaan lag daar een Uprofiel op om de uitstekende puntige delen aan de bovenkant te maskeren. Dit laatste deel was nog maar een paar jaar geleden geplaatst, en ook nog sterk.
Probleemstelling: omdat ik nogal veel maïs in te kuilen heb liggen mijn hopen soms één tot anderhalve meter boven de muur. Dit geeft problemen bij het vastrijden van de kuil, maar ook het opkuisen is een lastig en ondankbaar werk. Voeg daarbij de problemen om dan banden op de schuine kant te houden, en ik was het dus beu. Niet vergeten dat het middelste deel van de muur versleten was, en ik verswachtte dat die vroeg of laat eens plat zou liggen, eventueel mét ongeluk van een vastrijdende traktor.
Mogelijke oplossingen: De oude muren uitbreken en een nieuwe plaatsen, veel werk aan en hoge kosten, ongeveer 12.000 €. Niet te doen dus.
Tweede oplossing: de muur opgieten. Daartoe gebruikte ik de kanalen die later moesten dienen voor de regenwater. Dat kon u een tijd geleden al lezen.
Zo heb ik middelsd het op elkaar stapelen van die kanalen de muren opgegoten tot 1,67 meter.
De rest heb ik dan nog 1,00 meter stepocblokken gestapeld en volgegoten met fijne beton.
Hierbij nog enklele foto's.

De kanalen op elkaar gestapeld met een rooster erop.

Heel de constuctie goed opschoren.



Zo ziet de muur er nu uit, 52 meter lang, 2,67 meter hoog.
Photobucket - Video and Image Hosting

De onderkant is gegoten en zeer glad afgewerkt, bovenaan staan 5 lagen stepoc volgegoten met beton, en per laag een ijzeren staaf erin, en na het volgieten nog eens om de 40 cm een verticale staaf van 12 mm
Photobucket - Video and Image Hosting

Eigenlijk zie je aan de buitenkant van de stenen niet dat ze vol met stevige beton zitten. Ik ben ook niet van plan om de muur te plakken met cement, ik laat de stenen bloot, ik heb reeds vroeger ervaren dat er geen aantasting is door zuren in de Maïs.
Photobucket - Video and Image Hosting

U vroeg zich al af wat die bruine letters zijn op de voorkant van de silo.
Dat is het merk van de maker.
Mijn vader (76) heeft drie dagen gewerkt om die letters te maken, eigenlijk was het de bedoeling om ze te kunnen uittrekken uit de beton, maar zo is het ook wel goed.
Photobucket - Video and Image Hosting

dinsdag, september 26, 2006

In memoriam: Martha Goddeeris.

Aan de naam te zien was de dame niet meer van de jongste .
Het betreft een tante van mijn moeder.
Ze heeft in het rusthuis van Bulskamp de gezegende leeftijd van 103 jaar bereikt.
U moet zich niet afvragen of het erfelijk is, het was een aangetrouwde tante.
Ik herinner me nog dat ze vroeger in Adinkerke woonde, (in dat huis linksbeneden tussen het rondpunt en het dorp) en als mijn ouders daar met ons op bezoek gingen, dan trokken wij de straat verder naar de Meli (nu Plopsaland). Daar vergaapten wij ons door de hoge hekkens aan de mensen die binnen waren.
103 jaar, nog 60 te gaan dus.

maandag, september 18, 2006

Boeren doen het nog zo slecht niet.

Uit de Standaard:
Boeren maken goede beurt bij Vlamingen.
Land- en tuinbouwers zijn zeker niet de boemannen van de Vlamingen.
Dat besluit de Boerenbond uit een rondvraag bij 1.000 Vlamingen.
93 procent vindt dat in Vlaanderen voedsel geproduceerd moet worden en nog eens 85 procent stelt dat we in de toekomst een eigen land- en tuinbouw nodig hebben.
Daar wordt wel een voorwaarde aan verbonden.
83 procent van de ondervraagden stelt dat de landbouwsector grotere milieu-inspanningen moet doen om geen onherstelbare schade aan het milieu te berokkenen.
De Boerenbond is wat verrast. ze wijst erop dat boeren en tuinders zich wat geïsoleerd voelen in een volgens hen landbouwvijandige wereld.
Lees het artikel in De Standaard

zondag, september 10, 2006

Veel werk!

De laatste week is het zo overweldigend druk geweest dat ik echt geen tijd vond om deze blog aan te vullen. En gezien het mooie weer heeft u er dan ook van geprofiteerd om ander oorden op te zoeken dan voor uw computer. Dat begrijp ik ten volle, ik hoop dat je het mij ook kan vergeven.
Verleden week was ik nog bezig met het verhogen van mijn sleufsilomuur, ik had u al verteld dat ik een muur wilde van zeker 2,50 meter hoog.
Wel, ik ben er bijna. Het onderste deel van de nieuwe muur is al opgegoten tot 1,67 meter, met een dikte die varieert van 48 tot 55 cm en met een betonnet erin van 8 mm.

De eindkant

Een serieus betonnnet erin voor de kloekte

Heel de constructie moest enorm zwaar geschoord worden.

Maar dat leer je wel als het al een paar keer verschoven is.

Kijk maar eens naar de betonijzers hoe die in het hout geduwd zijn na het gieten.

Bovenop de muur heb ik dan voordat de beton droog was nog eens betonijzers ingestoken om de 40 cm, en gisteren hebben we dan daar Stepoc-blokken opgezet, met de bedoeling om nog een meter te verhogen. Een Stepoc is een holle betonblok die aan de kopse kant een uitsparing heeft. Wanneer de stenen in een bepaald verband gestapeld worden wordt daar zeer vloeibare beton in gestort, en door de holle ruimtes loopt de beton doorheen de muur in de lengterichting, zodat de muur volledig gevuld wordt. Doordat in de stenen ook ijzeren staven gelegd worden is het geheel zeer goed aan elkaar verbonden, en wordt dit een zeer sterke muur.
Doordat de stepocs droog op elkaar gestapeld worden komt hier op dat moment geen cement of mortel aan te pas, zodat dit eigenlijk zeer vlug gaat.

maandag, september 04, 2006

Jongveeshow Roeselare.

Gisteren zondag was dus de Jongveeshow in de Hallen van Roeselare.
Naast een competitie-aspect is het de bedoeling om mooie kalveren of jongvee te tonen, en vooral om de jogeren te laten begeleiden, en hen gedurende een bepaalde tijd met hun kalf bezig te zijn. Meestal blijft dit kalf een bepaalde band vormen met de jogere, en dat kan alleen maar een positieve ingesteldheid naar de fokkerij bevorderen.
Onze Sofie had ook graag deelgenomen, maar uit een vroegere ervaring toen Lies en Sarh eens meededen weet ik nog dat dit bijzonder veel werk meebrengt.
Het kalf moet uitgekozen worden, gepast gevoederd, niet te vet, niet te mager, niet te bol in de buik. De vacht moet goed onderhouden (lees droog) worden, en vooral het trainen om in de ring te lopen is een werkje van lange adem. Het begint al met het kalf een beetje de wilde manieren af te leren, daarna moet het leren lopen in de pas van de begeleider, niet te vlug vooruit, maar ook wel een stapje voorwaarts doen als de begeleider zacht aan de touw trekt.
Wij hadden daarover gesproken met bestuurslid Mark Vandamme van Westhoek Holsteins, en doordat Sofie en Ellen Vandamme goed overeenkomen hebben we beslist om Sofie een paar dagen "begeleidings-stage" te laten lopen, en in die tijd kon ze haar kalf leren gewoon worden.
Uiteindelijk is alles op de show goed verlopen, het kalf was niet al te onstuimig. Eerst werd ze derde geplaatst, dat was al mooi, misschien kon ze nog eens naar meer op de kop geplaatst worden? Maar neen, uiteindelijk werd ze verplaatst naar de vijfde plaats, dus geen lintje en geen strijd om het kampioenschap. Maar de kinderen doen het meer omwille van de felbegeerde trofee, dit jaar een koeienkop op een voetstuk. En de speciale T-shirt mogen ze houden, dus dat is ook al leuk.
Eerst even poseren met kalf en vriendin Valerie.
Photobucket - Video and Image Hosting
Kom, mijn kalfje, we gaan ervoor !
Photobucket - Video and Image Hosting
Samen met de andere jongeren in de ring.
Photobucket - Video and Image Hosting

Op de derde plaats, misschien kan het nog beter?
Photobucket - Video and Image Hosting
Over het podium, en mét het aandenken!
Photobucket - Video and Image Hosting
Fokkerijkenners in gesprek.
Tiede Vandeploeg uit Friesland, Daniel Vermeire (VRV) en Benny Declerck (VRV)
Photobucket - Video and Image Hosting
De vrije reeks met op kop het winnende tweetal: Tiede Mazereel (6j) als Zorro
Photobucket - Video and Image Hosting
Het was bijwijlen een bont gezelschap!
Photobucket - Video and Image Hosting
Special act: Ingrid met de bodypainting.
Wat was het thema denk je?
Photobucket - Video and Image Hosting

zaterdag, september 02, 2006

8ste Jongveeshow te Roeselare.

Onze jongste dochter Sofie zal morgen zondag deelnemen aan de Jongveeshow van Westhoek Holsteins te Roeselare in de hallen Schiervelde met "Annabel", een roodbont kalf van Mark Vandamme uit Langemark.
Kom je ook kijken en supporteren?


Photobucket - Video and Image Hosting

Waar ben ik mee bezig ?

De laatste dagen heb je hier niet zoveel nieuwe berichten gezien.
Ik had het dan ook behoorlijk druk.
Op de zijkant van de sleufsilo waar de maïs moet inkomen staat een muur van al bijna 25 jaar oud met een hoogte van 1,20 meter. Dat zijn panelen van 2 meter lengte die ik indertijd nog samen gegoten heb met mijn vader, met zelfgemaakte beton en aan elkaar gelaste netten. Een beetje amateuristisch, maar het heeft toch al die jaren zijn dienst gedaan.
Toch is het mij al lang een doorn in het oog dat die 1,20 meter eigenlijk veel te laag is. Ik wil graag een hoge silo maken waar ik de maïs met de verreiker kan uithalen. Daarbij is het dan ook bijzonder ambetant om die schuine kanten altijd maar te moeten opkuisen bij het inkuilen, en doordat de maïs zoveel hoger ligt is de druk op die oude muren buitensporig te hoog.
Al lang zat ik met het plan in mijn hoofd om die muur hoger te maken, en dan liefst 2,50 meter hoog. Maar een prijsvraagronde voor een nieuwe muur in panelen maakte mij niet al te enhousiast. Dat moest dan ergens 10 à 12.000 € gaan kosten, en dat was altijd al buiten mijn budget. Ik had ook al gedacht om zelf bekisting te maken om een muur te gieten, maar hoe dat technisch te verwezenlijken, ook daar was ik nog niet helemaal uit.
Omdat ik binnenkort de koer tussen de sleufsilo's en de nieuwe loods ga vernieuwen heb ik ook gedacht aan een systeem voor de waterafvoer, en dat zal gebeuren via een kanaal met een sterke aardappelrooster erop.
Omdat die kanalen nogal groot en sterk zijn rijpte bij mij het plan om die kanalen te gaan gebruiken als bekisting of "coffrage", om dan tegen de oude muur een nieuwe muur te gieten, en meteen ook al een stuk te verhogen.
De kanalen zijn 3 meter lang en 38 cm hoog. Ik zet ze op een vaste afstand van de muur, en stapel zo 4 kanalen op elkaar. Daarbovenop plaats ik dan nog een rooster van 15 cm, zo bekom ik 1,67 cm hoogte. Door aan de buitenkant plaatjes onder te steken staan de gestapelde kanalen een beetje schuin, zodat mijn muur ook schuin gegoten wordt. Dit zal later het vastrijden en het uithalen van de maïs gemakkelijker maken omdat ik dan met de banden enkel tegen de onderste 20 cm zal rijden.
Aan de achterkant vijs ik twee balken op de muur die ook moeten dienst doen als bekisting.
De kanalen moeten zeer sterk opgeschoord worden, want een betonkolom van 1,67 meter hoogte geeft een enorme druk zijwaarts.
Ik heb het al twee keer aan den lijve ondervonden dat heel mijn bekisting (in meer of mindere mate) aan het veschuiven ging.
Dan nog plastiek ertegen om mooi effen te zijn, een beton-net van 8 mm erin, en heel de boel dichtstorten.
Heel deze bewerking vraagt natuurlijk een heleboel tijd, het opzetten en weer afbreken, want zo kan ik 12 meter in één keer gieten. Gisteren was het zeker een race tegen de tijd, want de mixer met 7 m³ beton stond al op de werf toen we nog de schoren aan het monteren waren.
Foto's volgen nog wel.