Photobucket

zaterdag, december 08, 2007

Wij willen melk!

De wereldwijde vraag naar melk is zo groot dat de Belgische melkveehouders binnenkort meer mogen melken dan Europa normaal toestaat.
Er is wel een probleem, er zijn niet genoeg koeien, meldt De Morgen.
Volgens de Boerenbond moeten er onmiddellijk 12.000 koeien bij komen om het dreigende tekort op te vangen. "We moeten nu beginnen, want het duurt twee jaar vooraleer een kalf een volwaardige melkkoe wordt", zegt Eddy Leloup.
Omdat vooral de Chinezen meer melk drinken dan vroeger is het traditionele overaanbod aan melk omgeslagen in een dreigend tekort. De beruchte Europese melkplassen zijn al een tijdje helemaal weg. België produceert dicht tegen zijn melkquotum. Dat is de productiebeperking die Europa oplegt per land.
Ook in Nederland en Duitsland draaien de melkveehouders op volle toeren. Die landen produceren noodgedwongen onder hun melkquotum, omdat ze de voorbije jaren te drastisch in hun melkveestapel hebben gesnoeid en nu koeien tekort hebben.
Aangezien de wereldvraag naar melk zo in de lift zit, staat het zo goed als vast dat Marianne Fischer Boel, de Europese commissaris voor Landbouw, in april de Europese melkquota zal verruimen met 2,5 procent.
"En als het niet gebeurt in april komt het er zeker van in 2009", zegt Eddy Leloup. (belga/vsv)

Bericht uit De Morgen

3 Comments:

At zaterdag, december 08, 2007, Anonymous philip schreef...

wereldwijd is er een melktekort en als we in Belgie dit jaar meer durven produceren dan ons nationaal quotum dan wacht ons een boete van +/- 0.3 € per liter melk.
begrijpe wie het kan !!!

 
At zaterdag, december 08, 2007, Anonymous klaas schreef...

en als we dit quotumjaar te veel melken en superheffingen krijgen(terwijl er grote tekorten zijn), in wiens voordeel is dat weer?? juist, de zuivelindustrie

 
At zaterdag, december 08, 2007, Blogger Luc Callemeyn schreef...

@Philip en Klaas
Ik denk dat de reglementering rond superheffing niet zomaar in een pennetrek is om te draaien, dus zullen we toch nog de oude reglementering moeten blijven volgen.

 

Een reactie posten

<< Home