Photobucket

vrijdag, december 07, 2007

Becel smeren: eerst een doktersvoorschrift halen?

Cholesterolverlagende boter niet zonder dokter smeren
Aansluitend bij dit artikel
'Onze koelkast is een medicijnkast geworden'
Van margarine over minarine naar yoghurtdrank
Er is goede en er is slechte cholesterol
Wat zegt de wet?
Smeren en slikken op hoop van zegen
BRUSSEL - Cardiologen en diëtisten raden af om cholesterolverlagende drankjes en boters zonder medische begeleiding te gebruiken.

De cholesterolverlagende drankjes en boters van Becel Pro.Activ, Benecol en Danacol verkopen als zoete broodjes.

Meer dan één op de vijf Vlamingen smeert elke dag medicinale margarine op zijn brood.

Bovendien zijn meer mensen de afgelopen jaren gaan geloven dat de drankjes en smeersels ook werken.

In 2001 vreesde zestig procent van de consumenten nog dat ze niets meer waren dan een marketingstunt, in 2006 was dat nog maar dertig procent.

Toch raadt cardioloog Guy De Backer van de Universiteit Gent af om zonder begeleiding van een dokter of diëtist cholesterolverlagende voedingsmiddelen in te nemen. 'De werking op korte termijn is wetenschappelijk bewezen, dat klopt. Als je de producten elke dag in de juiste hoeveelheid inneemt, daalt je cholesterol met tien tot vijftien procent. Maar naar de werking op lange termijn is geen onderzoek gedaan, terwijl Duitse studies suggereren dat jarenlange inname slagaderverkalking in de hand zou werken.'

Ook Astrid Wijenbergh, klinisch voedingscoördinator van het UZ Gasthuisberg in Leuven, raadt het huis-, tuin- en keukengebruik af.

'Zeker kinderen moeten er van blijven. Die producten zijn ontwikkeld voor mensen met een verhoogd cholesterolgehalte. Je moet ze beschouwen als medicijnen, en die gebruik je toch ook niet zomaar.'

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home