Photobucket

donderdag, december 27, 2007

Suikerfabriek van Moerbeke sluit de deuren

De suikerfabriek in Moerbeke-Waas sluit de deuren.
Die intentie heeft de directie van Iscal Sugar woensdag op een ondernemingsraad bekendgemaakt.
Bij de suikerfabriek in Moerbeke werkten 95 vaste personeelsleden: 63 arbeiders en 32 bedienden. De intentieverklaring houdt in dat de eerste fase van de wet-Renault van start is gegaan. Dat betekent dat er een voornemen is om tot collectief ontslag over te gaan.
Iscal Sugar is naast de Groep Tiense Suikerraffinaderij de tweede groep in de suikerverwerkende sector in België. Iscal heeft twee vestigingen: één in Fontenoy, bij Doornik, en één in Moerbeke-Waas. Door de sluiting van de afdeling in Moerbeke-Waas zal de fabriek in Fontenoy alle activiteiten, het productieproces van biet tot suiker, overnemen.

De intentie om de fabriek te sluiten dient gezien te worden in het kader van de Europese suikerhervorming, zo luidt het in een persbericht. Die wil de oorspronkelijke productie van 18 miljoen ton suiker per jaar op het continent met 6 miljoen ton verminderen. Europa geeft compensaties aan de suikerverwerkende industrie in de plaats. "Die compensaties kunnen maximaal benut worden bij een sluiting", legt Robert Van Gaever, directeur Landbouwkundige Dienst van Iscal Sugar, uit.

Met de aanleverende landbouwers zullen nu overeenkomsten gesloten worden, waardoor ook zij een compensatie ontvangen. Het is voor Iscal Sugar de derde sluiting in vier jaar tijd: twee jaar geleden sloot de suikerfabriek van Veurne, vier jaar geleden die van Frasnes.
(KS)
Bron: Belga
Andere berichtgeving over de sluiting van de suikerfabriek in Moerbeke:
26/12/07: "Sluiting fabriek in Moerbeke bedreigt bietenteelt"
26/12/07: Marin: "Sluiting is donderslag bij heldere hemel"
Lees ook:geVILT: Marc Rosiers (Subel): "Suikerbiet moet niet onderdoen voor tarwe"

Kopie uit VILT

3 Comments:

At donderdag, december 27, 2007, Blogger Cursief Huigje schreef...

zonet op tv een interview gezien met de burgemeester, die zijn hoop uitsprak dat voor de werknemers er een goeie oplossing in het vooruitzicht ligt. Hij had immers al contact gehad met drie industriëlen. Enfin, eerst zien, dan geloven.

 
At woensdag, januari 02, 2008, Blogger Luc Callemeyn schreef...

@Cursief Huigje,
laat het net die uitspraken zijn van die burgemeester die mij het meeste zorgen baren.
"Contact met industriëlen", de grond is al bijna "verpatst" aan bouwpromotoren, en de werknemers kunnen meteen aan de slag bij andere fabrieken die schreeuwen om volk.
En de 3500 boeren (gezinnen) die al jarenlang leveren aan de suikerfabriek? Die zullen wel voortploegen zeker?
Maar het zal wel op een andere manier zijn.

 
At zaterdag, januari 19, 2008, Anonymous Anoniem schreef...

Zo, hoe ver staan we nu al,wie zal er als beste uitkomen?de arbeiders en bediendenFof de fam.Lippens?Het antwoord mag je zelf invullen maar zal hetzelfde zijn als ik denk.De fam.Lippens weet al jaren dat de subsides voor suiker zullen verdwijnen.De suikerproductie in Europa moet verminderen,de zuiderse landen weigeren hun fabrieken te sluiten,Europa geeft groffe subsides om gezonde en winstmakende bedrijven te sluiten.De fam.Lippens heeft ondertussen suikerbedrijven in gans de wereld gekocht(vooral in lageloon landen) en is gereed om Europa te voorzien van goedkoop? suiker.Daar bovenop nog een lekkere sluitingspremie van Europa (lees de belastingsbetaler)Wie kwam er weer als beste uit?

 

Een reactie posten

<< Home