Photobucket

zondag, december 16, 2007

Je kan het zo gek niet bedenken ...

Wij zijn drie ingenieursstudenten die in ons laatste jaar zitten.
Voor het vak 'Inleiding tot de Productiebeheer' dienen we een bussinessplan op te stellen voor een fictief bedrijf. We hebben gekozen om ons plan uit te werken rond de afvalwaterverwerking van land-en tuinbouwbedrijven. Meer concreet zouden we ons concentreren op het verwerken van urine tot bruikbaar water (eventueel het ureum omzetten in meststoffen), het zogenaamde 'yellow water'.
We hebben uw emailadres gevonden via Google en veronderstellen dan ook dat deze beschikbaar is voor derden.

Aangezien we weinig kennis hebben van de infrastructuur en werkwijze in deze sector vroegen we ons af indien u ons misschien kunt helpen met enkele vragen:
-Vormt het urineafvalwater van uw dieren een groot deel van het budget dat u voor afvalwaterverwerking dient vrij te stellen?
-Denkt u dat het verwerken van urineafvalwater rendabel zou kunnen gebeuren in de cyclus van uw bedrijf? Met andere woorden zou men met het verwerken van urineafvalwater zoveel kosten besparen dat het proces zelf terugbetaald wordt
-Zou het technisch haalbaar zijn in uw concreet bedrijf om urineafvalwater te recycleren (dan denken we bijvoorbeeld aan urineopvang, verzamelen van het urinewater en dergelijke) ?
-Zou u persoonlijk te vinden zijn om over te schakelen naar deze vorm van urineafvalwaterverwerking gesteld dat deze financiële voordelen oplevert en of subsidies van de overheid en gesteld dat deze natuurlijk volledig op punt staat?

Hopelijk hebt u wat inspiratie om een antwoord op enkele of alle vragen te verzinnen.
We willen u alvast bedanken voor u tijd en we hopen op een spoedig antwoord.
Met vriendelijke groet,
Robin
Brecht
Merijn

Beste,

ik heb even moeten nadenken over het woord "urineafvalwater", ik kon het niet direct plaatsen.
Ook bij Google vond ik er bijna niks van terug.

U haalt waarschijnlijk enkele zaken door elkaar.
Urine is de menselijke en dierlijke vloeibare uitscheiding
Afval is iets wat men weggooit
water is iets om te drinken of om af te spoelen

Urine wordt bij ons op het landbouwbedrijf opgevangen in opslagplaatsen (mestkelders) onder de roosters waar de dieren op lopen.
Het is geen afval, maar het wordt opgezogen en naar het land gevoerd waar het gebruikt wordt als messtof voor groeiende planten.
Indien je urine wil bewerken tot drinkbaar water moet je er eerst de vaste bestanddelen uithalen (scheiden), vervolgens moet je er de minerale elementen uithalen die een verstoring van het natuurlijk evenwicht kunnen veroorzaken via ingewikkelde scheikundige processen. Tot slot moet je er voor zorgen dat het water drinkbaar wordt, dus kiemvrij of voedselveilig.

De antwoorden op uw vragen
1) ik gebruik de urine samen met vaste mest als messtof op het akkerland, dus ik doe niet aan urineafvalverwerking.
2) ik denk dat dat nooit rendabel kan zijn, ten andere, rendabel in vergelijking met wat? Verwerken en valoriseren: aan wie, voor welke prijs?
3) het is technisch haalbaar om uitwerpselen en urine te scheiden, maar vaste uitwerselen afvoeren en op gelijkmatige manier op het akkerland brengen is technisch zeer moeilijk.
4) ik heb momenteel geen enkel plan om aan mestverwerking te doen



Met vriendelijke groeten,

Luc

geachte heer en mevrouw,

Alvast bedankt om uw verhelderende mail. We wisten niet concreet hoe de afvalwaterverwerking gebeurt op uw bedrijf en in de sector in het bijzonder.

Als ik uw antwoorden bekijk en vergelijk met hetgeen andere ondernemers uit de agrarische sector, stel ik vast dat de algemene teneur luidt: het is niet haalbaar om urine te recycleren.

Met dat in gedachte zijn we andere pistes aan het uitspitten voor ons bussinessplan.

Nogmaals bedankt voor de reactie,

met vriendelijke groet,

Robin, Brecht en Merijn.



Einde van de conversatie.
Zo, dat is dan ook weer opgelost.

2 Comments:

At maandag, december 17, 2007, Anonymous Anoniem schreef...

opgelost is dat probleem helemaal niet...Vele veehouders zullen eerstdaags met dat probleem geconfronteerd worden als men de wette hierover gaat toepassen! En het zal niet een "beetje" geld kosten.

 
At woensdag, januari 02, 2008, Blogger Luc Callemeyn schreef...

@suskewiet,
het probleem van de boeren is hiermee niet opgelost.
Ik bedoel wel dat ik op mijn manier en door het beantwoorden van deze conversatie weer eens wat misverstanden uit de weg heb geruimd.
Maar het zou me wel eens interesseren wat die studenten nu gaan uitvinden als studie-object .....

 

Een reactie posten

<< Home