Photobucket

zaterdag, maart 24, 2007

Studiereis Nederland (deel 1)

Gisteren waren we dus op toer in Nederland om eens de high-tech te gaan bekijken voor de nieuwste evoluties in de stallenbouw en de automatisatie voor (grote) koeienstallen.


Ons eerste bedrijf was de familie Petter te Ommen (omgeving Zwolle), en we kwamen daar al aan om 07.30 uur. Ja, wat wil je, als je vroeg genoeg vertrekt en het gelukkige toeval meemaakt om nergens file tegen te komen.

Bij Dhr Petter stond het vol-automatische voersysteem van de firma Trioliet.


Kijkt u maar naar de foto's, dat zegt meer dan woorden.

Alle voeders worden uitgehaald met de u-snijder en klaargezet in de voederbunkers met voortbewegende vloer. Het aantal bunkers is afhankelijk van de voersoorten (4 à 6 à 8)

Het menu wordt samengesteld door middel van de PLC sturing speciaal ontwikkeld door Trioliet. Er kunnen een enorme hoeveelhei aan menu's worden samengesteld, op basis van de resultaten van de ontleding van de inhoud van elk voedermiddel


Een welbepaalde hoeveelheid voeder wordt afgesneden door middel van een vaste Trioliet U-snijder die enkel op en neer kan bewegen, en die het voeder laat vallen op de transportband. Er treedt geen structuurbederf op en broei krijgt geen kans


U ziet dit beter in dit filmpje








Het voeder wordt opgevoerd door een transportband en valt in de kleine voermenger met een inhoud van 3 m³. De menger is voorzien van 2 kleine mengvijzels. Daardoor is het ook geen probleem om een kleine hoeveelheid klaar te maken voor een beperkte groep.

Vervolgens rijdt de voemenger aan een rail doorheen de stal naar de voorgeprogrammeerde plaats waar hij voor de aangeduide groep koeien de welbepaalde hoeveelheid uitdraait. Dit doet hij voor de hoogproductieve dieren 4 maal per dag. Elke keer de wagen passeert langs het voerhek wordt ook het voer dichtergeschoven door de sleper onderaan de Triomatic


Zie ook dit filmpje:




Omdat de koeien over de voergang moeten om gemolken te worden had men een ingenieus systteem bedacht om de voergang proper en toch berijdbaar te houden: een opklapbare vloer. (Hydraulische pistons eronder)



En hierbij nog eens een zicht op het railsysteem om de voermenger door de stal te laten glijden.(Let ook maar eens op de luchtigheid en de lichtinlaat in de stal via een grote klare nok. (3 m breed)


Labels: , , , , , ,

3 Comments:

At maandag, maart 26, 2007, Anonymous Anoniem schreef...

mooie foto's!
heb je er nog?
en wat is je mening achteraf over automatische voedering?
grtn, Klaas

 
At woensdag, maart 28, 2007, Blogger Luc Callemeyn schreef...

Ik denk dat het een zeer goede uitvinding is, maar wel voor bedrijven met 4 à 500 koeien, zodanig dat de machine de hele dag werk heeft? Nu hangt hij nog te veel stil voor zo'n grote investering denk ik.

 
At woensdag, maart 28, 2007, Blogger Luc Callemeyn schreef...

Ik denk dat het een zeer goede uitvinding is, maar wel voor bedrijven met 4 à 500 koeien, zodanig dat de machine de hele dag werk heeft? Nu hangt hij nog te veel stil voor zo'n grote investering denk ik.

 

Een reactie posten

<< Home