Photobucket

boerenblog

zondag, juli 30, 2006

Boerenblog heel ver bekend.

Onze oudste dochter Lies is enkele weken geleden op kamp geweest met de Christelijke Mutualiteiten naar Hongarije.
Er waren enkele vrienbdinnen mee waar ze mee hadden afgesproken, uiteraard waren er ook nog veel onbekenden mee.
Zo kwam Lies aan de praat met een meisje van Ruddervoorde. Toen ze hoorde dat wij ook een rundveebedrijf hadden vonden ze al meteen enkele gelijkenissen. Tot ze zich voorstelden. Jamaar, Callemeyn, is dat dan je vader die de blog "Boerenblog" heeft?
Mijn moeder is daar grote fan van en volgt die heel regelmatig op.
Dus, Katrien, bij deze, gegroet!

De loods toezetten met profielplaten.

Reeds verscheidene keren heb ik u vermeld dat wij zelf de zijkant van de loods gingen toezetten, en dit was dan ook gepland samen met enkele familieleden voor donderdag.
Hadden wij eventjes geluk dat het niet zo warm was als de woensdag, een koele wind deed ons absoluut deugd bij dit niet te onderschatten zware werk.
De dwarsbalken moesten eerst nog een beetje vastgelegd worden met boutjes, in het midden hebben we er nog een bandijzer aan bevestigd omdat de balken (op 6 meter) niet zouden doorhangen (het oog wil ook wat!).
Vanaf hier laat ik de foto's verder voor zichzelf spreken.


Een nieuw historisch moment: de eerste plaat wordt geplaatst.


Nog eens van de andere kant gezien.



Simon, mijn onmisbare hulp voor het aanzetten van de platen en het aangeven van de vijzen


Twee stoere mannen. De lange kant is hier al afgewerkt!

En vrijdag kort na de middag waren we al aan de laatste platen bezig.

Toch wel bijzonder handig zo met de verreiker met het werkplatform van 2 x 3 meter.


Misschien vraag je je af waarom die groene darm daar aan de verreiker hing? Dit was ons gesofisticeerde communicatie-systeem. Zo hoefden we niet te luid te roepen naar onze chauffeur van dienst, die zich overigens voortreffelijk van haar taak heeft gekweten!

vrijdag, juli 28, 2006

Populaire redacteurs van Boerderij houden een weblog bij.

Reeds geruime tijd zijn een aantal redacteurs van het landbouw-weekblad Boerderij actief met het bijhouden van een weblog.
Hierbij een selectie van diegenen die rond Veehouderij en Mechanisatie hiermee bezig zijn.
Het leuke is dat u hier ook kan reageren, en na de aanzet door de vaste redacteurs kunnen de discussies via de Commentaren een eigen leven gaan leiden.
Hoofdredacteur Henk Dokter.
Als u ze allemaal overloopt bent u er wel even zoet mee, denk ik zo.

woensdag, juli 26, 2006

Papaa, wij willen een zwembad !

Goed kinnekes, met dat warme weer is dat wel verantwoord.
Dus Krista na een bezoekje aan de A-Mode ook eens langsgegaan in de Fun in Aartrijke, maar kwalitiet voor een goede prijs was er niet veel te vinden. Modelletjes van 100 tot 280 € voor het minste . Dus geen meegebracht.
En wat dfoe je dan als liefhebbende papa?
Juist, zélf een zwembad maken !
Volg de handleiding: hoe maak ik een zwembad in 7 stappen.
1. Zoek een geschikt terrein, niet te ver van de verantwoordelijke ouders, en niet te dicht voor de passanten en bezoekers.
2.Gebruik stevige wanden, bijvoorbeeld grote balloo's stro van 400 kg. Gebruik de grote middelen.
3. Vier balloo's in een hoek zetten maken een ...zwembad. Een beetje duwen om alles goed vast te zetten.
4.Ja verwende kindjes, het is voor jullie!
5.Zorg voor een paar (oude) goede beschermzeilen voor vloer en wand.
6.Dan een nieuw groot zeil erover, uiteraard in één stuk! En wit toont natuurlijk mooier. En zorgen dat de hoeken goed ingeduwd zijn, anders komt dat straks teveel onder spanning.

7.En dan nu vullen met water (van eigen putwater uiteraard).
En het uiteindelijke resultaat, dat krijg je morgen wel eens te zien.

dinsdag, juli 25, 2006

Aantal producenten boerenkaas daalt

Het aantal melkveehouders dat zelf kaas maakt is het afgelopen jaar opnieuw afgenomen. Het Productschap Zuivel telde dit voorjaar nog krap 300 boerenkaasmakers in Nederland.
Lees meer bij Zibb.nl

zondag, juli 23, 2006

Het verhaal van de Boer en de Boerin.

Bij dit warme weer zal u ongetwijfeld blij zijn dat u kan binnenzitten in de koelte.
Rond deze periode waren wij verldeden jaar al behoorlijk druk om alles te klaar te maken voor de Opendeurdag die wij op 14 augustus organiseerden.
Ter gelegenheid van deze Opendeurdag heb ik een boekje gemaakt met de volledige werking van ons melkveebedrijf, ons gezin, en uiteraard de verwerking van melk tot hoeveproducten. Elke bezoeker kreeg er één exemplaar van, en het werd gretig gelezen én ook gespaard om later nog eens door te nemen of als naslagwerk.
Photobucket - Video and Image Hosting
Vandaag kan je dit helemaal nog eens bekijken door te klikken op de volgende link: Het verhaal van de Boer en de Boerin.
Veel leesgenot!

vrijdag, juli 21, 2006

Een verbeusde koe.

Ik zal niemand iets nieuws vertellen als ik verklaar dat het woensdag zeer warm was. Boven de tarmac op 1,5 m hoogte mat ik 40,7°, in de kalverstal was het 37,5°. Ik was van plan om in de avond nog naar Lombardsijde te gaan naar de avondmarkt waar Krista stond, maar door de hevige regen en onweders moest zij vroeger stoppen dan gepland.
Gedurende het melken was er een koe die al duidelijke tekenen van kalven begon te tonen, en ze begon al redelijk goed te persen. Gezien haar ruime bekken en gestalte en het feit dat het een tweedekalfskoe was dacht ik dat er binnen een uur of twee een kalf zou achter liggen, zonder veel hulp. Ondertussen was er nog een kalfvaars die ook al zover was, dus voor alletwee verwachtte ik dit voor later op de avond.
Krista was dus vroeg thuis, maar die koe deed maar niet voort, dus besloot ik haar maar eens op te voelen. Ik voelde direct dat de weg naar de baarmoeder helemaal niet vrij was, binnenin kon ik dit het best vergelijken met een grote dweil die je wil uitwringen en die zo in gedraaide plooien ligt. Ik kon ook helemaal geen kalf voelen. En de koe had duidelijk pijn. Mijn diagnose was vlug gesteld: deze koe was "verbeusd", in Nederland zegt men "van slag", of in de literatuur spreekt men over een "gedraaide baarmoeder". De reden van dit draaien is onbekend maar het gevolg is wel dat dit dier onmogelijk kon kalven. Omdat ik ook geen leven voelde twijfelde ik ook al aan de levensverwachtingen van dit kalf. Maar gelijk hoe, dat kalf moet eruit. Dus direct (23.00 uur) de dierenarts opgebeld, ik dacht dat deze dat door speciale technieken kon draaien. In afwachting van de komst van de dierenarts deed ik de koe een kopband aan, ze was nog niet al te handig. En omdat die vaars er helemaal klaar voor was hebben we die eerst met lichte trekkracht gekalfd.
Het eerste kalf was er nog maar uit of daar was de veearts al en die constateerde direct dat het "snijen" ging worden. Een keizersnede dus. En gezien de toestand van het kalf liefst zo snel mogelijk. Dus eerst huid ontsmetten, dan scheren, dan huid doorsnijden, buikvlies doorsnijden, baarmoeder met de achterpoten van het kalf bijhalen, baarmoeder doorsnijden, kalf eruittrekken, en gelukkig, het leefde en alles was in orde. Ik geloof niet dat al die bewerkingen samen langer dan een kwartier geduurd hebben. Het kalf de eerste zorgen toedienen, kijken dat het goed ademt, het was een stiertje, ondertussen had de dierenarts de baarmoeder alweer op de juiste plaats gebracht. En dan weer dichtnaaien, en nu in de omgekeerde volgorde. Eerst baarmoeder, dan buikvlies, dan huid, alles mooi gladstrijken en behandelen met antibiotica tegen mogelijke ontstekingen (het blijft toch wel een operatie!), op een klein uurtje was alles geklaard.
Gedurende het melken had ik die kalfkoe al gemolken omdat ik dacht dat ze al vlug zou gekalfd zijn, dus de biestmelk was al aanwezig. Krista is geen sterken voor het zien van bloed bij die keizersnede, maar zij had ondertussen het kalf van die kalfvaars al melk gegeven, en daarna het kalf van die koe, beiden dronken heel vlot, dus dat was dan ook al gebeurd.
En hoewel alles vlot gegaan was werd het zo toch alweer na één uur, de volgende morgen om 06.00 uur de wekker, het was een korte nacht. En we hadden diezelfde morgen al een andere vaars gekalfd, het is druk in de kraamkamer.
De volgende morgen was van beide kalfdieren de nageboorte afgekomen, dus dat is een prima start voor het zuiveren van de baarmoeder.
Een nieuwe laktatie is weer begonnen.

donderdag, juli 20, 2006

Foto's van de bouw van de loods.

Hierbij nog enkele foto's van het vorderen van de werken aan de loods.
Er is nog zeer druk gewerkt om alles afgewerkt te krijgen voor het bouwverlof. Verleden week vrijdag waren ze hier al om 06.15, en ik geloof dat ze nog doorgewerkt hebben tot 23.00. Daarna waren ze hier nog zondagvoormiddag, tot een heel stuk in de namiddag. Amaai!
Ziehier de realisaties na dag 4 en dag 5 (halve dag).

Nu is het aan mij om zelf nog wat kleine montagewerken te doen, en het plaatsen van wat balkhout om de metaalplaten op te schroeven.

Volgende week vliegen wij erin om dan met een ploegje familie de platen rondom te monteren.

woensdag, juli 19, 2006

Dagboek: Er staat een koetje in de wei.

Het Dagboek wordt normaal gepubliceerd op vrijdag, met het verschijnen van De Boer & Tuinder. Omdat het vrijdag de Natrionale Feestdag is (21 juli) zal dit weekblad een dagje vroeger verschijnen.
En omdat de lezers van deze blog van enige exclusiviteit genieten plaats ik het nu al. Ook al omdat het veel te warm is om te werken, en wie zich nu op dit ogenblik in de koelte van zijn bureel verschanst en de computer openslaat kan het nu al lezen. Zodoende dus.
Vanwaar de inspiratie deze keer gekomen is?
Misschien herrinert u zich nog het bericht dat ik bracht over "koe en politiek"? Onlangs las ik via via een berichtje op Multidesk "Waarom steekt een kip de straat over?". En gedurende de vele melkbeurten heb ik de twee een beetje door elkaar geklutst en onderstaand Dagboek werd het resultaat.

Er staat een koetje in de wei.

Als je op een zomerse dag een fietstochtje maakt door het platteland zal je ze zeker tegenkomen, de koetjes in de wei. Voor de boer zijn ze een middel om zijn boterham te verdienen, toch heeft elk van de passanten een ander inzicht over wat die koeien daar staan te doen.

De koeienfokker: “Kijk naar die koe met haar prachtige body, de perfecte balans, de mooie ruglijn en het melkkarakter dat straalt uit die kop, die ondiepe uier met die sterke ophangband en die mooi geplaatste spenen. Hier loopt een kampioene gewoon te grazen in de wei en wij mogen daarvan genieten”.

De beenhouwer: “Hier voor mij zie ik een beest dat op voet 720 kg weegt, met een slachtrendement van 45 % heb ik dan 310 kg ontvet vlees, te verdelen over zoveel biefstukken uit voor- en achterkwartieren, de rest is worstenvlees”.

De groene jongen: “Dit grote zoogdier graast in een wei die gelegen is tussen de natuurgebieden Maskobossen en Gemeneweide. Deze boer heeft hier blijkbaar al heel wat waardevolle planten staan in zijn akkerrandbeheer. Misschien kunnen we daar een natuurverbindingsgebied van maken met nulbemesting als uitgangspunt, dan zouden we de natuurwaarden verder kunnen laten ontwikkelen, op termijn kunnen wij deze hoogproductieve Holstein vervangen door een ruige grazer als de Schotse Hooglander”.

De projectontwikkelaar: “Deze weide van 2 ha ligt niet zover van de woonkern, en de nabijheid van de autostrade zal zeker een pluspunt zijn. Als we daar nu eens wat straten konden doortrekken en nutsvoorzieningen leggen, dan kunnen we hier misschien wel 20 bouwrijpe percelen van maken”.

De gebuur stier: “Hé lekker stuk, zin om een eindje te gaan wandelen”?

De milieurakker: “Hier in deze weide loopt een hele bende koeien, ik vraag me af als de mest die ze hier opbrengen niet te veel zorgt voor stikstofoverschot in het traject 30-60-90 cm. Misschien moet ik wel eens die boer zijn mestbalans en uitrijschema opvragen en moet ik maar eens rondkijken of er geen mestputten lozen op het oppervlaktewater”.

De voederdeskundige: “Met gras alleen zal deze koe geen topproductie halen, zeker niet in de zomer. Ik adviseer een bijvoedering in de stal tot 16 kg drogestof met maïs en bietenpulp, aangevuld met soja voor de eiwitvoorziening. Ik stel ook voor om siëstabeweiding toe te passen en een graslandkalender bij te houden voor een optimale drogestofproductie van deze weide”.

De schilder: “Ik hou van koeien, de manier waarop ze soms in het landschap bevroren staan met alleen die mond die beweegt om het malse voeder te herkauwen. Ik zou er uren kunnen naar kijken”.

De Public Relationsman: “Koeien zijn heel belangrijk in het landschap, een consument wil geen lege weilanden zien met enkel maar tractoren die rondtuffen om het gras te maaien en op te halen. We moeten opletten dat we niet de fout maken als bij de varkens en de kippen waar de consument denkt dat de dieren opgesloten staan in enge hokjes en alleen maar moeten eten en herkauwen en melk geven”.

De econoom: “Een kalfvaars kost momenteel 1200 €, die kan dan 25 liter melk geven om na een jaar weer af te kalven. De voederkost per 100 liter bedraagt 9.30 €, afschrijvingen en intresten 4.60 €, variabele onkosten bedragen 11.07 €, in totaal maakt dit 25.00 € per 100 liter. Bij een melkprijs van 30 € is de vergoeding voor arbeid dus 5 € dit begint een marginaal arbeidsinkomen te worden”.

De uitbollende boer: “Als ik nu zou stoppen met mijn bedrijf, en ik trek alles in brokken en stukken dan kan ik mijn melkquotum verkopen, mijn nutriëntenrechten, mijn milieuvergunning, ik kan mijn stallen verhuren voor iets van opslag, en mijn land kan ik elk jaar verpachten voor zotte prijzen aan de patattenboeren. Het geld van de beheersovereenkomsten en de MTR-rechten zal ik uiteraard in mijn eigen zak steken”.

De controleur: “Hier staat een koetje, ik vraag me af of dat wel de nodige oornummers in zich heeft, of de Sanitelpapieren wel in orde zijn, of er een medicijnregistratie wordt bijgehouden, of de mestpapieren en inventaris wel volledig zijn en of de mest correct wordt afgezet”.

De socialist: “Deze boer zal mij wel geen stemmen opleveren, maar praten over onze natuurintenties staat altijd netjes en zorgt voor een goed gevoel bij de kiezers. Daarbij kunnen we altijd de indruk geven dat de zelfstandigen massa’s geld verdienen, waar zouden wij anders de belastingen vandaan halen om de doppers te betalen”?

De Minister-President: “ Een koe in de wei , dat heeft wel iets, maar ik hou nog meer van mijn geiten”.

En boer Luc? Die gaat naar zijn koetje in de wei en zegt “Hup, beestje, naar huis. Met al dat gepalaver geraken wij niks verder. Het is melkenstijd, geef jij maar veel melk want er moeten nog rekeningen betaald worden”.

Luc Callemeyn.

dinsdag, juli 18, 2006

Zo warm, zo droog ...

Het is zo verschrikkelijk warm dezer dagen.
Voor de bouwvakkers en andere die in hun congé zijn is dit natuurlijk goed meegenomen, maar voor degenen die moeten leven van nu en dan een vlaagje regen is het zeer triestig.
Bij ons in de Zandgrond zit het grondwater momenteel zeer diep, en door de brandende hitte zijn vele percelen gras nu al helemaal verschroeid. Waar normaal de koeien in de groene weide lopen staat er enkel nog wat dor gras.
Ik herinner me nog de zomer van 1976 toen de regen ook altijd maar uitbleef. Het verschil met toen is dat er dan geen grote voorraden waren van eten voor de dieren, dus werd er honger geleden. Dit verschil vertaald zich natuurlijk in een tegenvallende productie, en dat kan maanden aanslepen tot dit weer in evenwicht komt. Op vandaag zijn er op de meeste bedrijven wel voorraden van ruwvoeder voor bijvoedering in de zomer. Jammer genoeg moet het dan een pak geld kosten, want natuurlijk liggen die hopen voeders daar ook niet zomaar op overschot, ze moeten dienen om de koeien in de nazomer bij te voederen. Veelal gaat het dan om dieren die pas gekalfd zijn, en om de productie op peil te kunnenn houden hebben ze gewoonweg dat ruwvoeder nodig.
En het duurt nog lang eer het najaar is voor de oogst van de maïs.
In zo'n warm weer zien de koeien nog meer af van de hittte dan in de winter van de vrieskou. Daarom haal ik ze dikwijls rond 2 uur in de namiddag op, omdat het blijkbaar koeler is in de stal dan op de weide.

vrijdag, juli 14, 2006

Nog enkele Ierland-foto's.

Nog eens enkele foto's proberen van de reis naar Ierland.

Echte mannen weten waarom!

Rotsen, kliffen en een mooie wolkenmassa boven de zee.


Bestuurslid met ervaring aan het roer. Een goed commando is de helft van het werk


Koeien in Ierland doen het met gras alleen, geen maïs, geen bietenpulp, ...
De helft van het Ierse platteland leeft van de paardenfokkerij, de wedstrijden én de wedrennen.

Het veulentje het tweede van links was een specialleke, verkocht of eigendom van de Arabieren, de waarde was 60 miljoen Euro (ja, écht!).

Een toertje doen en naar de koeien gaan kijken? Pakken we mijn wagen of de jouwe?

Berekening van de superheffing voor melk.

Het agentschap voor Landbouw en Visserij deelt mee dat voor het tijdvak van 1 april 2005 tot 31 maart 2006 de nationale quota voor leveringen van melk aan kopers (zuivelfabrieken) en voor rechtstreekse verkopen niet werden overschreden.
Bijgevolg is België geen heffing verschuldigd aan de Europese Unie en kan aan de producenten die hun quotum overschreden een vrijstelling ter grootte van hun overschrijding worden toegekend.
Lees meer.

De eerste steenlegging/paalzetting.

Woensdag is hier nog gewerkt geweest aan de loods.
We zitten dus aan dag 3.

Het montageteam is de firma Lokra uit Ichtegem


Na uitpassen van het terrein werden de palen geplaatst.

Nog niet alle materialen zijn ter plaatse, zo is het nog even wachten tot vrijdag tot de betonpanelen er zijn.

Dit is het voorlopige resultaat :

woensdag, juli 12, 2006

Dagboek voor 20 juli.

Vanuit de redactie van Boer & Tuinder heeft men mij gevraagd om nog eens een Dagboekbijdrage te schrijven.
Enkelen onder jullie werden al een beetje ongeduldig, hierbij dus nog eens vermelden dat we met 8 zijn om te schrijven in een beurtrol, dus ik kom maar om de twee maanden aan de beurt.

De titel wordt : "Er staat een koetje in de wei".
Mocht u rond deze titel enige suggesties hebben wil ik ze graag horen.
Maar uiteraard zitten de meeste lijnen en onderverdelingen al redelijk vast in mijn hoofd.
Ik hou u dus nog wel even in de spanning.

Fotoverslag Ierland-reis met Westhoek Holsteins.

Toen Krista verleden week naar Ierland op reis ging heeft ze het fototoestel meegenomen en niet minder dan 112 foto's meegebracht.
Ik wil u hier een selectie ervan brengen met wat summiere commentaar.
Melkstand met swing-over.

Typisch Iers landschap

Nog eentje.

Een verlaten kasteel langs de weg.
Bijleren is niet alleen voor de heren, ook de dames waren van de partij.

Toeristische rit langsheen de "Ring of Kerry".


Prachtige vergezichten.

Nog eentje.

Adembenemende natuurpracht.

Ik heb er nog enkele, maar kan ze nu nog niet posten.

U mag ze tegoed houden.

dinsdag, juli 11, 2006

Spuitrobot maakt schoon

Schoonmaken is niet van iedereen het favoriete klusje. Een spuitrobot kan dan uitkomst bieden. Sinds enkele maanden heeft Jos Eeltink een spuitrobot in gebruik. Dit betekent een flinke arbeidsverlichting voor de varkenshouder uit Ambt Delden.
Zie de spuitrobot aan het werk »
Gezien bij www.Boerderij.nl

zondag, juli 09, 2006

Tienduizend bezoekers, dat moet je verdienen, elke dag.


Nog een klein duwtje, nog twee om precies te zijn en ik ben aan de tienduizend, en dit in 6 maanden tijd. Eigenlijk niet echt gedacht.
Wie is de gelukkige, hoe kom je hier (en blijf gerust nog een tijdje ....)
Vertel eens wat !

zaterdag, juli 08, 2006

Optocht in groen en rood.

Was het een inval ?
Een aanslag ?
Een machtsgreep ?
Een boerenbetoging ?
Op 2 juli 2006 zagen de straten van Kuurne en omliggende gemeenten groen en rood.


Waarom dan toch ?

Zelfs echte circusacts waren van de partij.

De reden vind je hier.

De loods.

Graag toon ik u stap voor stap wat we al gerealiseerd hebben.
Dit is Dag 1, zo ziet u de plaats voor de sleufsilo's waar enkele uren voordien de koeien nog langs de kant van de wei liepen.

Na een paar uurtjes was de teelaarde al afgegraven en aan de kant gelegd.

Na het graven van de funderingsputten stond al een ferme betonmixer van de firma RTS uit Zedelgem klaar om die tot op hoogte te storten met beton.

Normaal was voorzien voor 16 m³ in 20 funderingsputtten, maar door enkele onregelmatigheden in de ondergrond (een oude gracht en zo) hadden we 23 m³ nodig. Onvoorziene omstandigheden ...

Dag 2. Tussen de funderingen werd nog een stuk aarde tot op het correcte niveau afgegraven en werd daar steenslag ingebracht, die tot op de centimeter juist werd aangebracht met behulp van een laser, en nadien werd die met de rupsen vastgereden.


En zo ligt het terrein klaar om volgende week met de montagekraan de palen en de spanten te zetten, daarna wordt in de loods, als het dak erop ligt, beton gegoten en gepolierd.

Volgende week (dinsdag en donderdag): montage van de spanten en de dakliggers.

In het bouwverlof ben ik van plan om zelf de zijplaten te monteren en na het verlof komt men nog eens voor de golfplaten voor op het dak en montage van de dakgoten

vrijdag, juli 07, 2006

Eerste steenlegging.

Sedert gisteren is de firma Lafaut uit Pittem hier begonnen met het plaatsen van de funderingsputten voor de bouw van de nieuwe loods, volgende week komt men de staalstructuur plaatsen, na het bouwverlof wordt het dak geplaatst.
Het doet wel wat zo, wanneer de werfleider vraagt waar de hoeken precies moeten komen, eens alles uitgezet is dan is eer geen weg meer terug, en zal deze loods tot in lengte van dagen het geziecht van onze boerderij bepalen.
Foto's volgen.

Home alone.

Sedert woensdagmorgen heeft de tweede helft van mijn trouwboekje het echtelijke dak verlaten.
Het klinkt zeer dramatisch, maar dat is het niet, Krista is vertrokken op studiereis met Westhoek Holsteins naar Ierland om aldaar enkele melkveebedrijven te bezoeken, en ook het toerisme wat op te snuiven.
Woensdag, na aankomst in Dublin was er in de namiddag een bezoek gepland aan een melkveebedrijf te Drogheda, daarna de Ierse Nationale Stoeterij te Kildare en ook mogelijkheid om de Japanse tuinen te bezichtigen.
Donderdag vertrek voor een lange tocht doorheen het prachtige landschap en bezoek aan melkveebedrijf te Whitechurch, daarna doorrijden tot Killarney, bezoek aan het kasteel "Muckros house" met zijn mooie tuinen en avondmaaltijd in het Vlaams visrestaurant "Gaby's".
Vrijdag vertrek voor de spectaculaire tocht van 203 km in Ierland, nl. de "Ring of Kerry". Adembenemende vergezichten over bergen en dalen, klippen en oceaan wisselen elkaar af. Hopelijk is het helder weer. Het avondmaal is voorzien in Tralee, daarna is er een optreden van een Ierse muziekgroep.
Zaterdag bezoek aan een volgend typisch Iers melkveebedrijf, daarna de overzetboot over de Shannon rivier en bezoek aan de "Cliffs of Moher", 108 m hoog en 8 km lang. Nadien gelegenheid tot rondwandelen in een toeristisch stadje.
Zondag vertrek uit Shannon voor een trip naar Dublin, rond 16 uur worden ze verwacht op de luchthaven.
Het geheel wordt aan elkaar gepraat door een Vlaamse gids, een uitgeweken boer die met hen meereist.

maandag, juli 03, 2006

project: Cowmunity - Grootschalige melkveehouderij in Noord-Nederland

In opdracht van InnovatieNetwerk heeft Alterra in 2003 een studie verricht onder de titel ‘Melkveehouderij op Schaal’. Op basis van een internationale verkenning en literatuurstudie zijn hierin een aantal modellen van grootschalige melkveehouderij beschreven. In 2004 is een begin gemaakt met het verder uitwerken van één van die modellen, de ‘Cowmunity’.
Op deze link naar de site lees je meer.
Of lees het bericht in de VILT over het denkwerk rond het onstaan van mega-bedrijven in Nederland. 1100 koeien, 10 milj liter melk leveren, 900 ha land, 7-13 arbeidskrachten, zelfvoorzienend van energie en voedermiddelen.