Photobucket

woensdag, juli 19, 2006

Dagboek: Er staat een koetje in de wei.

Het Dagboek wordt normaal gepubliceerd op vrijdag, met het verschijnen van De Boer & Tuinder. Omdat het vrijdag de Natrionale Feestdag is (21 juli) zal dit weekblad een dagje vroeger verschijnen.
En omdat de lezers van deze blog van enige exclusiviteit genieten plaats ik het nu al. Ook al omdat het veel te warm is om te werken, en wie zich nu op dit ogenblik in de koelte van zijn bureel verschanst en de computer openslaat kan het nu al lezen. Zodoende dus.
Vanwaar de inspiratie deze keer gekomen is?
Misschien herrinert u zich nog het bericht dat ik bracht over "koe en politiek"? Onlangs las ik via via een berichtje op Multidesk "Waarom steekt een kip de straat over?". En gedurende de vele melkbeurten heb ik de twee een beetje door elkaar geklutst en onderstaand Dagboek werd het resultaat.

Er staat een koetje in de wei.

Als je op een zomerse dag een fietstochtje maakt door het platteland zal je ze zeker tegenkomen, de koetjes in de wei. Voor de boer zijn ze een middel om zijn boterham te verdienen, toch heeft elk van de passanten een ander inzicht over wat die koeien daar staan te doen.

De koeienfokker: “Kijk naar die koe met haar prachtige body, de perfecte balans, de mooie ruglijn en het melkkarakter dat straalt uit die kop, die ondiepe uier met die sterke ophangband en die mooi geplaatste spenen. Hier loopt een kampioene gewoon te grazen in de wei en wij mogen daarvan genieten”.

De beenhouwer: “Hier voor mij zie ik een beest dat op voet 720 kg weegt, met een slachtrendement van 45 % heb ik dan 310 kg ontvet vlees, te verdelen over zoveel biefstukken uit voor- en achterkwartieren, de rest is worstenvlees”.

De groene jongen: “Dit grote zoogdier graast in een wei die gelegen is tussen de natuurgebieden Maskobossen en Gemeneweide. Deze boer heeft hier blijkbaar al heel wat waardevolle planten staan in zijn akkerrandbeheer. Misschien kunnen we daar een natuurverbindingsgebied van maken met nulbemesting als uitgangspunt, dan zouden we de natuurwaarden verder kunnen laten ontwikkelen, op termijn kunnen wij deze hoogproductieve Holstein vervangen door een ruige grazer als de Schotse Hooglander”.

De projectontwikkelaar: “Deze weide van 2 ha ligt niet zover van de woonkern, en de nabijheid van de autostrade zal zeker een pluspunt zijn. Als we daar nu eens wat straten konden doortrekken en nutsvoorzieningen leggen, dan kunnen we hier misschien wel 20 bouwrijpe percelen van maken”.

De gebuur stier: “Hé lekker stuk, zin om een eindje te gaan wandelen”?

De milieurakker: “Hier in deze weide loopt een hele bende koeien, ik vraag me af als de mest die ze hier opbrengen niet te veel zorgt voor stikstofoverschot in het traject 30-60-90 cm. Misschien moet ik wel eens die boer zijn mestbalans en uitrijschema opvragen en moet ik maar eens rondkijken of er geen mestputten lozen op het oppervlaktewater”.

De voederdeskundige: “Met gras alleen zal deze koe geen topproductie halen, zeker niet in de zomer. Ik adviseer een bijvoedering in de stal tot 16 kg drogestof met maïs en bietenpulp, aangevuld met soja voor de eiwitvoorziening. Ik stel ook voor om siëstabeweiding toe te passen en een graslandkalender bij te houden voor een optimale drogestofproductie van deze weide”.

De schilder: “Ik hou van koeien, de manier waarop ze soms in het landschap bevroren staan met alleen die mond die beweegt om het malse voeder te herkauwen. Ik zou er uren kunnen naar kijken”.

De Public Relationsman: “Koeien zijn heel belangrijk in het landschap, een consument wil geen lege weilanden zien met enkel maar tractoren die rondtuffen om het gras te maaien en op te halen. We moeten opletten dat we niet de fout maken als bij de varkens en de kippen waar de consument denkt dat de dieren opgesloten staan in enge hokjes en alleen maar moeten eten en herkauwen en melk geven”.

De econoom: “Een kalfvaars kost momenteel 1200 €, die kan dan 25 liter melk geven om na een jaar weer af te kalven. De voederkost per 100 liter bedraagt 9.30 €, afschrijvingen en intresten 4.60 €, variabele onkosten bedragen 11.07 €, in totaal maakt dit 25.00 € per 100 liter. Bij een melkprijs van 30 € is de vergoeding voor arbeid dus 5 € dit begint een marginaal arbeidsinkomen te worden”.

De uitbollende boer: “Als ik nu zou stoppen met mijn bedrijf, en ik trek alles in brokken en stukken dan kan ik mijn melkquotum verkopen, mijn nutriëntenrechten, mijn milieuvergunning, ik kan mijn stallen verhuren voor iets van opslag, en mijn land kan ik elk jaar verpachten voor zotte prijzen aan de patattenboeren. Het geld van de beheersovereenkomsten en de MTR-rechten zal ik uiteraard in mijn eigen zak steken”.

De controleur: “Hier staat een koetje, ik vraag me af of dat wel de nodige oornummers in zich heeft, of de Sanitelpapieren wel in orde zijn, of er een medicijnregistratie wordt bijgehouden, of de mestpapieren en inventaris wel volledig zijn en of de mest correct wordt afgezet”.

De socialist: “Deze boer zal mij wel geen stemmen opleveren, maar praten over onze natuurintenties staat altijd netjes en zorgt voor een goed gevoel bij de kiezers. Daarbij kunnen we altijd de indruk geven dat de zelfstandigen massa’s geld verdienen, waar zouden wij anders de belastingen vandaan halen om de doppers te betalen”?

De Minister-President: “ Een koe in de wei , dat heeft wel iets, maar ik hou nog meer van mijn geiten”.

En boer Luc? Die gaat naar zijn koetje in de wei en zegt “Hup, beestje, naar huis. Met al dat gepalaver geraken wij niks verder. Het is melkenstijd, geef jij maar veel melk want er moeten nog rekeningen betaald worden”.

Luc Callemeyn.

4 Comments:

At woensdag, juli 19, 2006, Anonymous Anoniem schreef...

LOL mooi verzonnen ;)

 
At donderdag, juli 20, 2006, Blogger Luc Callemeyn schreef...

Dag SMG,
Bedankt voor je commentaar.
Maar de eer is aan u door het plaatsen van de tekst over de kip en de straat.
Groetjes
Luc

 
At donderdag, juli 20, 2006, Anonymous Anoniem schreef...

Leuk gedaan Luc.

 
At vrijdag, juli 21, 2006, Blogger Luc Callemeyn schreef...

@Buddha,
Dankjewel
Luc

 

Een reactie posten

<< Home