Photobucket

dinsdag, juli 18, 2006

Zo warm, zo droog ...

Het is zo verschrikkelijk warm dezer dagen.
Voor de bouwvakkers en andere die in hun congé zijn is dit natuurlijk goed meegenomen, maar voor degenen die moeten leven van nu en dan een vlaagje regen is het zeer triestig.
Bij ons in de Zandgrond zit het grondwater momenteel zeer diep, en door de brandende hitte zijn vele percelen gras nu al helemaal verschroeid. Waar normaal de koeien in de groene weide lopen staat er enkel nog wat dor gras.
Ik herinner me nog de zomer van 1976 toen de regen ook altijd maar uitbleef. Het verschil met toen is dat er dan geen grote voorraden waren van eten voor de dieren, dus werd er honger geleden. Dit verschil vertaald zich natuurlijk in een tegenvallende productie, en dat kan maanden aanslepen tot dit weer in evenwicht komt. Op vandaag zijn er op de meeste bedrijven wel voorraden van ruwvoeder voor bijvoedering in de zomer. Jammer genoeg moet het dan een pak geld kosten, want natuurlijk liggen die hopen voeders daar ook niet zomaar op overschot, ze moeten dienen om de koeien in de nazomer bij te voederen. Veelal gaat het dan om dieren die pas gekalfd zijn, en om de productie op peil te kunnenn houden hebben ze gewoonweg dat ruwvoeder nodig.
En het duurt nog lang eer het najaar is voor de oogst van de maïs.
In zo'n warm weer zien de koeien nog meer af van de hittte dan in de winter van de vrieskou. Daarom haal ik ze dikwijls rond 2 uur in de namiddag op, omdat het blijkbaar koeler is in de stal dan op de weide.

2 Comments:

At woensdag, juli 19, 2006, Anonymous Anoniem schreef...

Hopelijk regent het snel.

 
At woensdag, juli 19, 2006, Blogger Luc Callemeyn schreef...

Dag Buddha,
inderdaad, en om de mensen-met-vakantie een plezier te doen mag het zelfs 's nachts regenen !
Luc

 

Een reactie posten

<< Home