Nutriënten verhandelen van verschillende diersoorten.
Boerenbond blij met tussenschot tussen diersoortenHet samenvoegen van de nutriëntenhalte kan sinds 28 april enkel nog met nutriënten die afkomstig zijn van de diercategorie waarin men wenst uit te breiden. "Deze wijziging hing al maanden in de lucht omdat de nutriëntenprijs voor rundvee- en pluimveehouders onhaalbaar werd", zo staat te lezen in Boer&Tuinder. Boerenbond vraagt een oplossing voor een aantal kneldossiers, maar verdedigt het principe.
Meer » Bron Vilt.
2 Comments:
hoera ??? weer zo'n maatregel die "ons" eens te meer aan handen en voeten zal binden.
De "speling" die de hedendaagse boer heeft wordt zo steeds maar kleiner. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat in een sterk evoluerende maatschappij zoals de onze, waar de concurrentiekracht van de Europese landbouwbedrijven steeds meer onder druk komt te staan, men steeds meer maatregelen uitdenkt om die druk nog wat te verhogen.
Deze maatregel is voor op zen minst voe van te stukn é (op zen W-VL). Ik heb dan ook enkele bedenkingen;
1) Bij verhandelen van Nutriënten wordt er sowieso al wat afgeroomd, dus het kan toch niet anders dan dat de productie verminderd??
2) Iedereen wordt hiervan het slachtoffer, wat als ik in de hoedanigheid van zoogkoeienhouder nu plots melkgeiten wil gaan houden? Er zijn al weinig melkgeitenhouders das al 1, de meeste verwerken zelf en houden er max 200 das 2, ik heb nutriënten voor 600 geiten dus ik moet al 3 stoppers vinden, oei wat nu ? de melkgeitensector is jong en de verdiensten liggen er redelijk dus geen boer die eraan denkt zen nutriënten te verkopen das 3&4 Per slot van rekening beseft die boer dat hij iets zeldzaams in handen heeft, dus prijs stijgt als gevolg van weinig aanbod das 5 mijn bedenking; Omschakeling van tak mag zo goed als uitgesloten worden.
3)Wat met de jeugd? Aan jonge boeren zou ik toch vragen extreem nuchter te zijn, want als je moet starten met een weinig rendabele tak en je niet over voldoende financiële middelen beschikt (en dan bedoel ik een lening tot aan je 80ste) om te kunnen omschakelen indien nodig, moet je er nog niet eens aan denken het te doen. Het is een illusie te denken dat prijzen zullen verbeteren en daarmee de inkomsten zullen stijgen.
Ik hoop dat de bende van Peeters de bezwaren goed te ore zal nemen alvorens een definitieve maatregel op te leggen, en liefst niet alleen de bezwaren van de varkenslobby. Er is zeker een betere alternatieve maatregel waar niet iedereen de dupe van is.
Voila het moest er eens uit, jammer dat er nog geen enkel agrarisch vakblad op het idee gekomen is om de jeugd ook eens aan het woord te laten. Ook wij zitten af en toe met een ei.
groeten
Dag Matthias,
blij dat je je ei hier eens kon leggen !
En blij ook eens de mening van een ander te horen!
Tot ziens !
Een reactie posten
<< Home