Photobucket

boerenblog

zondag, oktober 31, 2010

"Countryside Flanders Expo : Genieten in landelijke stijl

Flanders Expo home:

Van zaterdag 30 oktober tot en met dinsdag 2 november vinden alle liefhebbers van de landelijke levensstijl opnieuw hun gading in Flanders expo Gent.Van interieur- tot tuindecoratie, van brocante tot ambachtelijke streekproducten en van hobby & mode tot arts & crafts...Naast deze vertrouwde ingrediënten heeft deze 16de editie een paar interessante nieuwigheden in petto :
Kooktheater by Culinaire Ambiance
Een aantal uitmuntende chefs tonen hun kunnen in vier kookdemo's per dag. Onder deze topchefs mogen we bekende personen rekenen zoals: Viky Geunes van 't Zilte, Dominique Persoone van The Chocolate Line, onze Ladychef of the Year 2010 Ingrid Neven en Claudia Allemeersch bekend als eerste Hobbykok van Vlaanderen. Veel van deze chefs maken na hun kookdemo tijd vrij om hun culinaire bestsellers te signeren
Dirk De Prins fungeert als gastheer tijdens deze kookdemo's. Het volledige demoprogramma kan u hier terugvinden.
Themahal Landelijk ToerismeIdyllische bed & breakfasts, logies op een hoeve, rustieke vakantiewoningen, ecotoerisme, toeristische diensten met tal van leuke 'uit'tips, regio's in de kijker en nog zo veel meer.Hal 2 wordt een hal om in weg te dromen van een landelijke vakantie !
Het Countryside boeket
Ter gelegenheid van Countryside lanceert Bloemenbureau Holland het Countryside boeket. Het boeket sluit perfect aan bij de gezellige huisstijl van de beurs. Prachtig getinte germini's vormen de basis van het boeket dat verder is samengesteld met santini chrysanten, amaranthus, sedum, aesclepia en grassen in warme herfsttinten.De hele maand oktober zullen bloemisten het Countryside boeket aanbieden voor 19,95 euro. Maar u kan ook een gratis boeket in de wacht slepen ! Breng de bon uit het magazine Nest mee naar de beurs en deponeer hem in de urne op stand 1316. Elk uur wordt een boeket aan één van de deelnemers weggeschonken !
Een thuis met Nest en FlamantOntdek op de stand van Nest een ruim aanbod aan ateliers om van je huis een thuis te maken !

Wij heten u van harte welkom !

U vindt de stand van Baliehof Kaas en Zuivelboerderij in Hall 4, direct rechts achter de broodbakovens van Rofco. Ons kaas-team staat u op te wachten!

maandag, oktober 11, 2010

Is dit de cratiefste ondernemer van het jaar 2010 ?


Brief :

Beste ondernemer,



Wij melden u met veel plezier dat uw onderneming genomineerd werd als kandidaat Creatieve Ondernemer 2010. Concreet wil dit zeggen dat een klant, een medewerker, een leverancier, etc. u heeft genomineerd op onze website http://www.creatieveondernemer.be/
Creatieve Ondernemer ?!

Jaarlijks gaan wij op zoek naar creatief ondernemerstalent! Zo zoeken wij ondernemers die op gebied van vestiging en inrichting, inzake communicatie, taal, reclame of direct marketing, in productontwikkeling of in het productieproces, in personeelsbeleid, in milieuzorg(cleantech) of in veiligheid, op het vlak van energiebeleid of maatschappelijk verantwoord ondernemen het verschil maken. Creatief ondernemen in de breedste zin van het woord !

Ik ben genomineerd, wat nu ?!

Dit wil zeggen dat u uw dossier kunt indienen om mee te dingen naar deze prestigieuze titel! Een dossier indienen kan eenvoudig door het deelnameformulier te downloaden op www.creatieveondernemer.be. Gelieve ons uw dossier te bezorgen uiterlijk tegen 25 september 2010. Op basis van dit dossier zal onze jury de nodige selecties te maken. Probeer het dus zeker zo compleet mogelijk te maken door bijvoorbeeld foto's, film, persartikels, etc. toe te voegen...

Wenst u wat meer uitleg bij uw nominatie of bij het samenstellen van uw dossier, dan staan wij u met veel plezier te woord. Graag een seintje via frederik.serruvs@unizo.be of 050/ 33 13 13.
Veel succes met de opmaak van uw dossier Met vriendelijke groeten„.

Frederik Serruys, regiodirecteur
UNIZO Noord-West-Vlaanderen

UNIZO Regio Noord-West-Vlaanderen vzw 0 Wapenplein 10 • 8400 Oostende Tel 059 / 55 19 19 • 059/55 19 10

E-mail: noordwestvlaanderen@unizo.be • Website: www.unizo.be/noordwestvlaanderen
 
 
En vandaag krijgen wij een verrassend telefoontje met het blijde nieuws: uit de vele inzendingen blijft uw bedrijf bij de 10 beste kandidaten in de nominatie van "Creatiefste Ondernemer van Noord-West-Vlaanderen".
Wij worden vervolgens bezocht door de jury van de verkiezing en ook is er mogelijkheid om te stemmen op de internet-sit van Unizo.
Bij deze vraag ik u dus vriendelijk om de nominatie van ons bedrijf te gedenken met uw stem.
 
Ik vermoed dat er mogelijkheid is om op méér dan één bedrijf te stemmen, aldus vraag ik u ook om misschien Laurica Plants als plantenvermeerderaar en toeleveraar een stem te geven. Alle beetjes helpen, en onze collega's mogen wij ook steunen.
 
De andere genomineerden?
 
Nominaties Creatieve Ondernemer 2010
 Siam Catering Services NV
Stéphane Batsleer
Smedenstraat 43
8000 Brugge
http://www.naraithai.be/   


Laurica-plants NV
Dhr. Elie Devisch
Zomerweg 20
8490 Jabbeke
http://www.laurica.be/


La Vie Est Belle
Dhr. Stefaan Deraeve
Koningin Astridlaan 97
8200 Sint-Michiels
http://www.lavieestbelle.be/


Sensotec
Dhr. Luc Desmet
Vlamingveld 88490 Jabbeke
http://www.sensotec.be/



Catering Events – Feestzaal Rustenburg
Alain en Ann Vanden Abeele Dieter Daele
Slachthuisstraat 7
8000 Brugge
http://www.rustenburg.be/

 Painture bvba
Brecht Van Poucke – Liesbet Scherrens
Knesselarestraat 58730 Oedelem
http://www.painture.be/

Fire Technics NV
Dhr. Guido Deschacht
Solvaylaan 6
8400 Oostende
http://www.firetechnics.be/

Baliehof Kaas- en Zuivelboerderij Jabbeke
Luc Callemeyn – Krista StrooGistelsteenweg 577
8490 Zerkegem-Jabbeke
http://www.baliehof.be/

Fotografie Kurt Vansteelant
Kurt Vansteelant – Caroline Rogiers
Groenestraat 45
8210 Zedelgem
http://www.kurtvansteelant.be/

Meet Marcel
Bartel Van Iseghem, Hans PerquyMuntplein 5
8000 Brugge
http://www.meetmarcel.be/



woensdag, oktober 06, 2010

Brief ontvangen voor staalnames nitraat residu controle


Betreft: bodemstaalname in het kader van de nitraatraatresiducontrole 2010
Uw kenmerk (landbouwernummer / perceelnummer): 12345678910/ 12 Onze identificatie: 6589


Geachte mevrouw, geachte heer,


Recent hebt u van de Mestbank een brief ontvangen dat op één of meerdere van uw percelen een nitraatresiducontrole zal plaatsvinden in de periode tussen 1 oktober en 15 november 2010. Grond-, Gewas- en Milieulaboratorium "Zeeuws-Vlaanderen" is aangeduid als laboratorium om op uw perceel de bodemstaalname en nitraatanalyse uit te voeren.

De staalname op uw perceel met het nummer 254 zal doorgaan op (maand / dag van de maand / jaar) 10/6/2010 aanstaande.

Onze staalnemer beschikt over gedetailleerd kaartmateriaal en alle nodige gegevens om uw perceel te lokaliseren ook indien u niet aanwezig kan zijn bij de staalname.

Indien u bij de staalname aanwezig wenst te zijn dan kan u de avond voor staalname tussen 20.30 en 21.00 uur contact opnemen met staalnemer *********op het nummer +********** om te weten wanneer de staalname ongeveer zal aanvangen (bij geen gehoor voicemail duidelijk inspreken: noem uw -naaam, uw telefoonnummer en identificatie van het-laborato ium = 6589). Gelieve er wel rekening mee te houden dat de staalnemer zich steeds rechtstreeks naar het perceel zal begeven.

Om deze opdracht te kunnen uitvoeren, moet een strikte planning opgemaakt en gevolgd worden. Elke staalname moet bovendien ook op voorhand aan de VLM gemeld worden. Wij kunnen daarom niet ingaan op vragen om de staalname op een datum of tijdstip naar uw keuze uit te voeren.

Indien door onvoorziene omstandigheden de staalname niet op de geplande dag kan doorgaan (weersomstandigheden, ziekte), dan wordt u opnieuw verwittigd.

Hopende u hiermee van dienst te zijn,
 
Als ik het goed begrijp dan MOETEN de staalnames doorgaan, of de landbouwer nu tijd heeft of niet om daarbij aanwezig te zijn, uitstel is niet mogelijk omdat men zoooo gebonden is aan de eisen van de VLM
Daarentegen is het goed mogelijk dat de staalname uitgesteld wordt wegens onvoorziene omstandigheden: ziekte, regen, te warm te koud, hoofdpijn, auto wil niet starten en dergelijke.
Bedankt VLM voor de info.

zondag, oktober 03, 2010

TV opnames

Vandeweek kwam men hier voor de opnames voor het nieuwe kook-pragramma "Dagelijkse kost" op de zender Eén.
De kok Jeroen Meeus zal hierbij een ingredient van onze kaasmakerij gebruiken namelijk de oude kaas. Bedoeling is om dat in een slaatje te verwerken.
Omdat de kok ook graag de herkomst van zijn producten wilde kennen is hier een TV-ploeg langsgeweest om het verhaal van Krista over de kaas te horen.
Voor de opnames zijn heel wat gesprekken gebeurd met de opnameleiding zodat de filmploeg al heel goed gebriefd was over wat moest gebeuren.
En dan kon Krista beginnen te vertellen.
Vertellen alleen dat gaat natuurlijk niet, daar hoort wat actie bij ....






Het programma wordt uitgezonden op zondag 24 oktober omstreeks halfzeven.
Kijken maar

Paddestoelen gezien. Welke soort?

Deze morgen in de weide enkele paddestoelen gevonden.
Wie vertelt me welke dat het zijn?
Zijn ze eetbaar? Hoewel, het is te laat hoor, ze zijn al ergens weg.






Macro-opnamen met camera Nikon Coolpix 8400

zaterdag, oktober 02, 2010

Nieuw Dagboek voor Boer & Tuinder : wie niet zaait zal niet oogsten.

Hierbij het laatste Dagboek wat ik deze week schreef.
De titel is lichtjes anders dan in B&T, ook een paar items in de tekst.
Maar dat is mijn schuld niet.

Hierbij het origineel:

Wie niet zaait zal niet oogsten.

De organisatie van onze opendeurdag op 22 augustus mogen wij gerust in onze geschiedenisboeken schrijven. Wie zich ooit met zoiets heeft beziggehouden weet dat dit bergen werk met zich meebrengt. Wanneer het resultaat echter goed is dan vergeet je dat vlug. Een succes was het zeker, want wij schatten het bezoekersaantal toch op ongeveer 4000. Wij waren ook bijzonder verheugd dat wij zoveel mensen konden begroeten die vaste klant waren van de markt te Brugge. Daarnaast hadden wij niet minder dan 420 lekkerbekken op de middag om onze kaasschotel te proeven. Voor de drankvoorziening in de tent konden we rekenen op de steun van de jonge KLJ van Jabbeke, op en rond het bedrijf deden buren, familie en vrienden hun uiterste best om hun beste beentje voor te zetten. De hele dag hadden wij een bijzonder goed gevoel hoe het allemaal op wieltjes liep omdat wij zagen dat iedereen op de perfecte plaats ingeschakeld was, elk volgens zijn capaciteiten en mogelijkheden. Dat ging vanaf het persoonlijke onthaal aan de ingang tot de karnemelk proeverij, de kinderanimatie, de drankbedeling in de tent en aan de machine expo, de verkoop van kaas in onze nieuwe winkel tot de algemene orde op de boerderij. Zo bleef er voor onszelf voldoende ruimte om iedereen persoonlijk te begroeten. Wij hebben wel ervaren dat wij misschien wel 500 tot 1000 collega’s uit de landbouw “gemist” hebben. Het was immers die zondag zeer goed weer en heel de streek was met man en macht bezig om de restanten van de oogst binnen te halen. Maar zo konden wij een veelgehoorde opmerking weerleggen dat het zo moeilijk is om de burger te bereiken op een opendeurdag, dat het altijd boeren zijn die bij boeren op bezoek gaan. Bij ons was onze echte klant duidelijk in de meerderheid.


Was er dan niets minder rooskleurig te melden? Jawel, dat zoiets voor één dag organiseren allemaal zoveel geld kost. Een spantent van 45 meter mét plankenvloer, tafels, stoelen, versiering, drukwerk en promotie, veiligheid, proevertjes, kookdemonstaties en al het werk van de opkuis voordien, de stallen waren dan ook van top tot teen gereinigd én begaanbaar voor de bezoekers. Gelukkig is er goed gewerkt in de nieuwe hoevewinkel door onze enthousiaste verkoopsters. Zo nu en dan zie je eens afgunstige gezichten die je fijntjes melden dat er wel goed verkocht is in de winkel hé ? Dat zijn van die simpele zielen die nog nooit van economie gehoord hebben en die denken als je 10€ verkoopt dat je die 10€ dan privé mag uitgeven. Was het maar waar, al die kaas die bij ons maanden (of jaren) ligt te rijpen dat is wel ons uitgestelde melkgeld, vermeerderd met de productiekosten en onze arbeid! Maar je hoort ons niet klagen, zelfs nu nog krijgen wij nieuwe klanten over de vloer die afkomen op de gevoerde promotie of klanten van de markt die toch zo blij zijn dat ze “hun” kaasboerin eens aan het werk gezien hebben. Het is ook positief dat wij soms gecontacteerd worden door diensten of organisaties die plots ontdekken dat hier geen prutsboertje aan het werk is maar dat dit op een echte KMO gelijkt. Zo werden wij na de opendeurdag door de voorzitter van Unizo genomineerd als kandidaat voor “Creatiefste ondernemer van Noord-West Vlaanderen”. Jawel!

Ja, dit lijkt misschien op stoefen met onszelf dat wij zo populair zijn. Soms heeft dit ook zijn negatieve gevolgen. Zo werden wij in de voorbije week driemaal gecontacteerd om mee te werken aan een sociaal project ter bevordering van sociaal zwakkeren of ontwikkelingshulp. De verhalen waren divers, maar er was één constante, er werd beroep gedaan op onze bereidwilligheid of onze vrijgevigheid om hun project uit te voeren. Met de beste wil van de wereld, maar moeten wij daarvoor zwaar investeren in een aantal nieuwe gebouwen, in jarenlange know-how en ervaring? Daarnaast werden wij deze week gecontacteerd om een onderdeel te vormen van het nieuwe kookprogramma “Dagelijkse kost” op Eén. De moderne programmamaker stuurt een jongedame uit om een voor-verslagje te maken met wat foto’s en regelt de rest via telefoon en mail. Uren zijn we er al mee bezig geweest. En dan moet je nog plooien naar hun agenda: hun plan was om rond de middag tegelijk het kaasmaken en het melken te filmen. Eigenlijk beantwoorden wij niet helemaal aan hun normen want zij zochten een authentieke kaasmakerij met veel hout en weinig inox en misschien liefst nog een kromgewerkte maar enthousiaste boerin erbij. Op 24 oktober komt dit in het programma en er zullen allicht weer een aantal nieuwe mensen zijn die dit gezien hebben. Maar promotie loopt niet altijd van een leien dakje. Zorgen voor een prima product is het belangrijkste. Zo moeten wij nu al beginnen kaas maken als wij nog iets willen verkopen op Agriflanders in januari.



Luc Callemeyn

creatieve melkproducent

vrijdag, oktober 01, 2010

En nog maar eens in de krant

deze keer in de Krant van West Vlaanderen
Brugsch Handelsblad