Photobucket

zondag, oktober 03, 2010

Paddestoelen gezien. Welke soort?

Deze morgen in de weide enkele paddestoelen gevonden.
Wie vertelt me welke dat het zijn?
Zijn ze eetbaar? Hoewel, het is te laat hoor, ze zijn al ergens weg.


Macro-opnamen met camera Nikon Coolpix 8400

5 Comments:

At dinsdag, oktober 05, 2010, Anonymous Myriam schreef...

Het lijkt mij een geschubde inktzwam te zijn. Mooie foto's trouwens.
Myriam

 
At woensdag, oktober 06, 2010, Blogger Luc Callemeyn schreef...

Myriam,
ik twijfel wel hoor want er was helemaal geen inkt of zwart te zien.Ook niet op degenen die al helemaal open stond. Ik denk eerder aan de parasol zwam, maar daar was geen ring opd e steel te zien, dus dat is het ook niet helemaal, denk ik.

 
At woensdag, oktober 06, 2010, Anonymous Roosmarijn Steeman schreef...

Hallo,

Het lukte me niet om een reactie te plaatsen op uw blog. Maar ik kan u de info zo wel geven. Dit is een Knolparasolzwam, de ring is per ongeluk verdwenen, maar bij de jongere exemplaren zie je nog dat hij er was. Het verschil met grote parasolzwam is onder andere dat deze rood verkleurt en de grote parasolzwam niet. In principe is deze ook eetbaar, maar de Bruine parasolzwam die hier hard op gelijkt (de hoed is wat donkerder bruin) is licht giftig. Dus toch maar niet promoten om deze te eten.

Groeten, Roosmarijn

 
At vrijdag, oktober 08, 2010, Anonymous Joanna schreef...

Dat zijn herfstschermlingen, die nog dicht zijn zijn nog jonge. Je kan ze braden in de pan, heel lekker. maar alleen de parasol. Je kunt ze niet invriezen dus vers verteren. Gedroogd kan je ze met de mixer verpulveren en je spijsen ermee verfijneren.
Groetjes vanuit Zwitserland, Joanna

 
At maandag, oktober 11, 2010, Blogger Luc Callemeyn schreef...

Dank voor jullie aanwijzingen:
@Roosmarijn:
uw uitleg klopt vrijwel helemaal, toch is er zeker op de steel geen (verschuifbaar) ringetje te zien, ook niet bij de paddenstoelen die nog dicht waren en die ik opengesneden heb. De geschubde huid en de roodverkleuringen na een tijdje zijn wel helemaal correct.
@Joanna uit Zwitserland: uw verwijzing naar "herfstscherlingen" lijkt mij vreemd omdat ik via Google geen enkele verwijzing of foto of afbeelding tegenkom die verwijst naar dze naam? Heb je ook nog een andere naam, Latijnse of dergelijke

 

Een reactie posten

<< Home