Photobucket

donderdag, november 04, 2010

Bezoek aan Baliehof van een groep jonge Griekse Landbouwers

Enkele weken geleden kregen wij hier een groep jonge Griekse boeren op bezoek na samenspraak met het Europese Parlement.
De voertaal was Engels, er was een tolk aanwezig om alles netjes te vertalen naar het Grieks.

Het verslag van hun bezoek in Jabbeke kan u hier vinden:

Σε φάρμες της Φλάνδρας οι Νέοι Αγρότες


Αγροτουρισμός
02.11.2010-09:51
Τη φάρμα Baliehof και τη φάρμα Jorchrishoeve, στην περιοχή της Brugge προς την Βόρειο Θάλασσα επισκέφτηκαν στις 26 Οκτωβρίου 35 Νέοι Αγρότες, μαζί με άλλους από τον αγροτικό χώρο, συμμετέχοντες στην Επίσκεψη Μελέτης 44 Ελλήνων πολιτών στο Βέλγιο, που οργανώθηκε από το γραφείο του Ευρωβουλευτή Σπύρου Δανέλλη.
Ακολούθως τους έγινε υποδοχή-ενημέρωση για την λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου και τέλος το σεμινάριο για την «Εμπορία των αγροτικών προϊόντων» στο Ευρωκοινοβούλιο.
Οι Νέοι Αγρότες της ΠΕΝΑ είχαν ήδη την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην ΚΓΠ μετά το 2013 και να δουν το δημοπρατήριο στο Mechelse στις 25 Οκτωβρίου, με επιστροφή στις 27 Οκτωβρίου.
Ο κ. L. Callemeyn και η κα. K. Stroo (το ζευγάρι ιδιοκτητών της κτηνοτροφικής φάρμας με παραγωγή-πώληση τυριού στο Baliehof) ήταν μια ένεση ενθουσιασμού και αισιοδοξίας για το μέλλον του αγροτικού κόσμου. Και οι δύο ανέπτυξαν την αγροτική τους επιχείρηση σιγά-σιγά και μεθοδικά, έχοντας όμως πάντα στο πλευρό τους μια πολύ ξεκάθαρη νομοθεσία και δημόσιους λειτουργούς, που υποστηρίζουν τους επιχειρούντες αγροτικά-τουριστικά.
Μέχρι το 1990 ο Luc και η Krista είχαν 200 στρέμματα καλλιέργειες και 26 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής πουλώντας στην βιομηχανία το παραγόμενο γάλα. Το 1990 ξεκίνησαν να κάνουν γιαούρτη. Το 1992 άρχισαν να πειραματίζονται με το παγωτό. Λίγο αργότερα έβαλαν, στα πωλούμενα από το αγρόκτημα, το μους και την κρέμα βανίλια. Το 1995 αποφάσισαν να στραφούν στο τυρί. Βασικός λόγος στροφής στο τυρί ήταν ότι απορροφά πολύ περισσότερο γάλα ανά κιλό, δηλαδή κάθε κιλό τυριού που παράγουν προέρχεται από 10 κιλά γάλα, ενώ για ένα κιλό παγωτό ήθελαν μόνο μισό (1/2) κιλό γάλα, και δεν μπορούσαν να πουλήσουν στους επισκέπτες τόσο μεγάλη ποσότητα παγωτού.
Η κα Krista έχει την ευθύνη παραγωγής τυριού, κρέμας, μούς και παγωτού, φροντίζει για την σωστή τροφοδοσία του καταστήματος πωλήσεων στο αγρόκτημα, και ετοιμάζει τις γευσιγνωσίες τυριού. Παράλληλα έχουν παρουσίαση στο διαδίκτυο (www.baliehof.be), με την οποία ενημερώνουν τους επισκέπτες για τις δραστηριότητές τους, ο χώρος παραγωγής τυριού είναι ορατός για επισκέπτες, και ενώ τους ξεναγεί ο Luc από μέσα εργάζεται η Krista και ενώ τους μιλάει ο Luc, η Krista ετοιμάζει γευσιγνωσία.
Το παραγόμενο γάλα πάει κατά 60% για τυρί και 40% πουλιέται στην γαλακτοβιομηχανία. Εάν οι τιμές στην βιομηχανία δεν είναι καλές το κρατούν για τυρί. Το φρέσκο τυρί ωρίμανσης 2 μηνών πουλιέται 10,5 €/κιλό. Το παλαιό τυρί 2-3 ετών το πουλούν 18-20 ευρώ το κιλό. Το 90% του τυριού τους το πουλάνε στο μαγαζί τους.
Το Baliehof μετέχει σε Τοπικό Δίκτυο αυθεντικών Αγροτουριστικών μονάδων, ενημερωτικά έντυπα των οποίων βρήκαμε στην φάρμα (www.brugseommelandhoeveproducten.be). Ο πραγματικός αγροτουρισμός είναι μόνο αγροτικό επάγγελμα και το αγρόκτημα στο Baliehof είναι ένα πραγματικά φωτεινό παράδειγμα, κυρίως για τους ανίκανους να νομοθετήσουν εγκαίρως για τον αγροτουρισμό.
Στην ίδια περιοχή, στην Δυτική Φλάνδρα έχει το αγρόκτημα ελευθέρας βοσκής για αγελάδες κρεατοπαραγωγής ο κ. D. Timmerman (Κτηνοτρόφος-Νέος Αγρότης ιδιοκτήτης της φάρμας Jorchrishoeve). Είναι τρίτης γενιάς κτηνοτρόφος και ανέλαβε την μονάδα πριν 4 χρόνια, μετά από το πριμ πρώτης εγκατάστασης που ήταν 50.000 ευρώ.
Καλλιεργεί τα χωράφια του για παραγωγή ζωοτροφών και εκτρέφει 250 αγελάδες της ντόπιας χαρακτηριστικής φυλής, η οποία δίνει πολύ κρέας, αλλά έχει την ιδιαιτερότητα ότι απαιτείται καισαρική τομή για την γέννα. Η τιμή πώλησης στην βιομηχανία είναι περίπου 4 ευρώ το κιλό, ενώ αν το διαθέτει από το αγρόκτημά του φθάνει στα 13,5 ευρώ το κιλό.
Η γενική εντύπωση είναι ότι οι αγρότες της Φλάνδρας (1 από τις 3 περιοχές του Βελγίου) προτιμούν να μεταποιούν και να πουλούν την παραγωγή τους μόνοι τους, στα αγροκτήματά τους, μεγιστοποιώντας τα κέρδη τους, τα οποία μηδενίζονται όταν τα δίνουν στην βιομηχανία ή σε εμπόρους.
Τελευταία ανανέωση ( 02.11.10-10:19 )
Διαβάστε επίσης
Παλαιότερα άρθρα

0 Comments:

Een reactie plaatsen

<< Home