Photobucket

donderdag, september 30, 2010

De karnemelk en hoeveboter van Baliehof als traditioneel streekproduct herkenbaar naar de consument.

traditionele streekproducten herkenbaar naar de consument.:

Vlaamse hoeveboter

Aangeboden als Hoeveboter Baliehof door Zuivelboerderij Baliehof

De Vlamingen staan sinds de middeleeuwen bekend als boterconsumenten. Hierover zijn niet alleen verschillende getuigenissen van buitenlandse reizigers, maar ook op onze schilderijen met tafel- en markttaferelen zie je vaak boter afgebeeld.
Enkele Vlaamse streken hadden een grote boterfaam en zelfs specifieke botermarkten, we denken dan aan de Westhoek in West-Vlaanderen, Mol en omstreken in de provincie Antwerpen, het Pajottenland in Vlaams-Brabant of Haspengouw in Limburg.
Op het Baliehof te Jabbeke in het Brugse Ommeland worden volle verse melk en room licht gepasteuriseerd, daarna wordt een zuurselkweek toegevoegd, die zorgt voor een rustige gecontroleerde verzuring gedurende één dag. Deze beide fasen zijn zeer belangrijk om de rijke smaak van boter te behouden. Vervolgens wordt de melk nog traditioneel gekarnd zodat de boterbolletjes samenklitten en zich afscheiden van de karnemelk.
Vlaamse hoeveboter wordt minder bewerkt dan melkerijboter, daardoor is ze wat harder en zie je ook af en toe vochtbelletjes opduiken. Dit duidt op het ambachtelijke productieproces. Zomerboter is geler en zachter, dit komt omdat de koeien dan in het verse malse gras lopen.


Vlaamse hoevekarnemelk/botermelk

Aangeboden als Hoevekarnemelk Baliehof door Zuivelboerderij Baliehof

Bij hoeveboter hoort natuurlijk ook hoevekarnemelk met zijn volle en lichtzure smaak. Naast een verfrissende drank was karnemelk vroeger ook basisvoedsel, dagelijks werd er karnemelksoep of karnemelkpap gegeten. Cauderlier, de Gentse kok die in 1861 het eerste Belgische kookboek schreef, vermeldde bij het recept van karnemelksoep “Deze soep, in alle saisoen zeer goed, is in Vlaanderen zoo zeer bekend, dat ik deze regelen maar opneem, ten dienste der personen vreemd aan den lande.”
Hoevekarnemelk is een bijproduct van hoeveboter, een lichte pasteurisatie en een rustige gecontroleerde verzuring van één dag zorgen voor de volle smaak.
Misschien kunnen ouderwetse karnemelkrecepten onze koks opnieuw inspireren? De taatjespap, dit is aardappelen met karnemelk en gebruinde boter, vindt reeds haar weg in de betere restaurants, maar waarom ook geen dessertje met karnemelkpap, appeltjes en kandijsuiker?

Meer info:
Baliehof Kaas en Zuivelboerderij
Gistelsteenweg 577
8490 Jabbeke
050/81.11.02
baliehof@scarlet.be
http://www.baliehof.be/

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home