traditionele streekproducten herkenbaar naar de consument.:
Aangeboden als Hoeveboter Baliehof door Zuivelboerderij Baliehof
De Vlamingen staan sinds de middeleeuwen bekend als boterconsumenten. Hierover zijn niet alleen verschillende getuigenissen van buitenlandse reizigers, maar ook op onze schilderijen met tafel- en markttaferelen zie je vaak boter afgebeeld.
Enkele Vlaamse streken hadden een grote boterfaam en zelfs specifieke botermarkten, we denken dan aan de Westhoek in West-Vlaanderen, Mol en omstreken in de provincie Antwerpen, het Pajottenland in Vlaams-Brabant of Haspengouw in Limburg.
Op het Baliehof te Jabbeke in het Brugse Ommeland worden volle verse melk en room licht gepasteuriseerd, daarna wordt een zuurselkweek toegevoegd, die zorgt voor een rustige gecontroleerde verzuring gedurende één dag. Deze beide fasen zijn zeer belangrijk om de rijke smaak van boter te behouden. Vervolgens wordt de melk nog traditioneel gekarnd zodat de boterbolletjes samenklitten en zich afscheiden van de karnemelk.
Vlaamse hoeveboter wordt minder bewerkt dan melkerijboter, daardoor is ze wat harder en zie je ook af en toe vochtbelletjes opduiken. Dit duidt op het ambachtelijke productieproces. Zomerboter is geler en zachter, dit komt omdat de koeien dan in het verse malse gras lopen.
Aangeboden als Hoevekarnemelk Baliehof door Zuivelboerderij Baliehof
Bij hoeveboter hoort natuurlijk ook hoevekarnemelk met zijn volle en lichtzure smaak. Naast een verfrissende drank was karnemelk vroeger ook basisvoedsel, dagelijks werd er karnemelksoep of karnemelkpap gegeten. Cauderlier, de Gentse kok die in 1861 het eerste Belgische kookboek schreef, vermeldde bij het recept van karnemelksoep “Deze soep, in alle saisoen zeer goed, is in Vlaanderen zoo zeer bekend, dat ik deze regelen maar opneem, ten dienste der personen vreemd aan den lande.”
Hoevekarnemelk is een bijproduct van hoeveboter, een lichte pasteurisatie en een rustige gecontroleerde verzuring van één dag zorgen voor de volle smaak.
Misschien kunnen ouderwetse karnemelkrecepten onze koks opnieuw inspireren? De taatjespap, dit is aardappelen met karnemelk en gebruinde boter, vindt reeds haar weg in de betere restaurants, maar waarom ook geen dessertje met karnemelkpap, appeltjes en kandijsuiker?
Meer info:
Baliehof Kaas en Zuivelboerderij
Gistelsteenweg 577
8490 Jabbeke
050/81.11.02
http://www.baliehof.be/
Het nieuwe Erkende Streekproduct "hoevekarnemelk" stond ook in de krant
De waarde van het label "streekproduct".
Zeg nooit zomaar 'streekproduct':
De Vlaming is van mening dat we best wat trotser mogen zijn op onze streekproducten. Streekproducten mogen ook sterker gepromoot worden. Consumenten onthalen het communicatiemateriaal van VLAM positief en beoordelen de erkenningsvoorwaarden voor het label ‘Streekproduct.be®’ als ‘juist’. Dit blijkt uit een kwalitatief onderzoek uitgevoerd door Synovate in opdracht van VLAM.
Het eerste kwalitatief onderzoek werd uitgevoerd in 2002. Toen organiseerde het onderzoeksbureau Synovate, in opdracht van de Vlaamse Agro- en Visserijmarketing (VLAM), chatsessies met consumenten die streekproducten kopen. Acht jaar later werd dat onderzoek op dezelfde manier overgedaan. Op die manier wou VLAM een beter beeld krijgen van wat streekproducten en streekgerechten voor de Vlaming betekenen en hoe deze beleefd worden. Daarnaast werd ook gevraagd wat de consument vindt van het label ‘Streekproduct.be®’ en de communicatie van dit label.
De consument ziet de term ‘streekproducten’ zeer ruim: het zijn producten uit de streek. Daarbij denkt hij aan hoeveproducten (zoals hoeve-ijs), lokale specialiteiten (zoals gelegenheidskoekjes of -bieren) en grootschalige streekproducten (zowel in productie als distributie, zoals bijvoorbeeld Tiense suiker). Het belangrijkst vinden de consumenten dat het product in de streek zelf geproduceerd wordt, iets wat Streekproduct.be® garandeert.
De door VLAM gehanteerde voorwaarden voor de erkenning als ‘traditioneel’ streekproduct worden bevestigd en erkend door de consument. De VLAM-piramide kan dus behouden blijven met een zeer ruime basis streekproducten waarmee lokale overheden aan de slag kunnen. De topproducten, die beantwoorden aan de strenge VLAM- of EU-criteria, vragen nog meer ondersteuning van de Vlaamse overheid. Hier kan het Vlaams Steunpunt Streekproducten zijn rol blijven spelen.
Het Streekproduct.be®-label wordt positief onthaald en sluit goed aan bij het idee van ‘traditionele’ streekproducten. Het heeft een duidelijke meerwaarde door aan te geven over wat voor soort product het gaat; door erkenning te geven aan de producent; door een gemakkelijke herkenning te vormen voor de consument en een garantie van echtheid te geven.
Ook de website www.streekproduct.be wordt ervaren als: overzichtelijk, duidelijk en aantrekkelijk. De meerwaarde van de website ligt in zijn informatieve waarde en het motiveren van de consument om meer en vaker streekproducten te gebruiken. De advertentie en de brochure tot slot worden gelinkt aan genieten (het Bourgondische), lekkere, natuurlijke producten en de traditie van de streekgebonden producten.
VLAM en het Steunpunt Streekproducten leren uit het onderzoek dat bij consumenten een grote belangstelling is voor traditionele teelten zoals aardbeien uit het Pajottenland of Melsele, Limburgse grotchampignons, Mechelse bloemkolen en asperges of Brabants grondwitloof. Die producten zullen daarom duidelijker aan bod komen in hun campagnes. Een ander conclusie luidt dat VLAM reeds over de goede ‘tools’ beschikt om streekproducten te promoten, maar deze nog meer onder de aandacht moet brengen.
Receptenwedstrijd Hoeve Hopas
Win een gastronomisch diner voor twee personen!
Creëer zelf een Hoeve Hopa – originele tapa bereid met West-Vlaamse hoeve- en streekproducten – en misschien wordt jouw recept geserveerd in gerenommeerde West-Vlaamse restaurants tijdens de Week van de Smaak.
Indienen kan tot 8 oktober 2010.
Een initiatief van de West-Vlaamse Hoeveproducten vzw in het kader van Week van de Smaak.
Meer info: http://www.westvlaamsehoeveproducten.be/
in samenwerking met Ter Groene Poorte.
Lifestylebeurs - Home: "Lifestylebeurs landgoed Pulhof september 2010"
openingsuren:vrijdag 17 september: van 13u30 tot 21u30,
zaterdag 18 en zondag 19 september: telkens van 10 tot 18u
De Lifestylebeurs is uitgegroeid tot echte topper binnen het segment en is in het najaar al aan haar 5e editie toe!
Van 17 tot 19 september gooit het Landgoed Pulhof opnieuw haar deuren open. Alles in verband met "het betere leven" wordt gepresenteerd.
De ongeveer 120 exposanten presenteren het mooiste op gebied van het landelijke interieur, de tuin, kunst, juwelen, the good life, ... het wordt een bijzonder leuk en uitnodigend gebeuren waar je ideeën opdoet, leuke dingen kunt aankopen en te midden een uniek kader inspiratie opdoet om er zelf in je huis, in je tuin en in je keuken tegenaan te gaan. De Lifestylebeurs werkt vooral naar niveau en wil alleen exposanten met hoogwaardige producten.
Interieurzaken met grote klasse en stijl.
De Lifestylebeurs heeft traditioneel aandacht voor het interieur. Je raakt volop geïnspireerd op de standen van inspiratie van nieuwkomers The Beque's Collection, Pascale Vilain, Coco's International en Antwerp Antique Center. Terug van weggeweest: interieurzaken Wim Van Reeth, Novart, Op-Sinjoorke en Jennes. maar ook bij de vaste waarden Het Notarishuis, De Koloniaal, Monique Relander en Feliz zijn uiteraard opnieuw van de partij. Daarnaast zijn er opnieuw de leuke snuisterijen bij Loek en Michèle. Ook de natuurstenen van Sobeco geven een uniek accent aan je huis en tuin. Een intieme sfeer krijg je dankzij de shutters van Shutters en Blinds. De originele huiden en vachten van Lambert De Groot geven meer dan een speciale sfeer aan je huis als je ze bovendien combineert met één van hun prachtige lusters gemaakt uit geweien. Je gaat met een karrenvracht aan ideeën naar huis en met plannen voor een facelift van je interieur.
Juwelen
Niet zonder enige trots stellen we 2 knappe ontwerpers aan het grote publiek voor. Claire Moens is al voor de vierde keer aanwezig en presenteert telkens opnieuw verrassende creaties naar eigen ontwerp.
Daarnaast geniet u van een ruime en geselecteerde kunsttentoonstelling.
De kunst heeft al telkens een belangrijk deel uitgemaakt van het evenement. Galerij Maru en Art+Deal, de speelse kunst van Elgrafix, de knappe beelden van Jan Verschueren we zijn er van overtuigd dat de kunstminnaar tot zijn trekken komt!
Tuinen met grote klasse
De tuin is al langer veel meer dan de planten. De tuindecoratie heeft een prominente plaats ingenomen in de tuin. We verwelkomen bijzonder graag Luc D'Hulst die met bijzonder veel smaak je tuin voorziet van mooie accenten en prachtige bijgebouwen. De tuindecoratie van Il Cupido geven speelse accenten aan je tuin en aan je interieur, de fantasierijke, authentieke beelden van Tibo, de unieke eikenhouten constructies en carports van Crown Oak Europe, Grandeur en Seven Oaks, de tuinkamers en oranjerieën van All Seasons, de tuincocons van Coconcenter ... er zijn zoveel mooie manieren om je tuin net dat ietsje meer te geven.
Planten
Op een lifestylebeurs mogen uiteraard wat planten niet ontbreken. Een overzichtje: Hodister (rotsplanten), de kruiden van 't Kruidenhuisje & Cook and Herb, de prachtige verzameling rozen van André Cateels, de winterharde exoten van Wintertuin, het mooie vaste plantenaanbod van Wim Timmermans en de prachtige buxusbollen van Immo Groen. Het is een mooi groen accent op deze Lifestylebeurs.
Koken is hot
Kijken naar de kookdemo's van o.a. David Mahieu en Bert Sanders werkt meer dan inspirerend. Deze 2 gedreven mensen achter "L'Aile ou la Cuisse" verzorgen vanaf nu niet alleen de catering op niveau, hun gastronomisch huis inviteert tijdens de Lifestylebeurs ook een aantal collega chefs om samen met hen kookdemonstraties te geven. Je kunt achteraf uiteraard zelf aan de slag met de barbecue die je vindt bij Grandeur.
The Good Life
Het leven is een feest. Op tijd en stond genieten van een prachtige cruise van Reizen De Cauwer, een geselecteerd wijntje van Laurent Richard of van je houtgestookte buitensauna of -bad van Saunabarrel.
Kinderanimatie
Nieuw dit jaar is de samenwerking met Ateljee Framboos. ATELJEE FRAMBOOS is een kinderkunstateljee waar kinderen tijdens de schoolvakanties kunnen onthaasten uit het digitale tijdperk en hun schermobsessie. Ze duiken in een wereld vol natuurlijke of stoere materialen zoals klei, deeg, verf, gips, papier mâché waarmee ze hun creatieve spinsels de vrije loop kunnen laten. Ze creëren kunstige beelden of enge monsters of bakken gewoon taartjes en koekjes. Ook tijdens de Lifestylebeurs prikkelt Catiane de fantasie van de kinderen en gaat op zaterdag en zondag met hen aan de slag in een tent, in de buurt van de cateringtent.
Authenticiteit
Je hebt het al gemerkt. Op de Lifestylebeurs vind je alleen maar echte producten. En zie je graag echte ambachtsmannen aan het werk, ga dan zeker kijken naar het Rietdekkersbedrijf Jongerden. Of geniet van een streepje harpmuziek van Luc Vanlaere.
Het evenement is een inspiratiebron voor velen, een plaats om contacten te leggen en met prachtige zaken naar huis te gaan.
De nocturne blijft een vaste waarde: enorm veel sfeer, een gezellige ambiance en tevreden bezoekers en exposanten. Ook de extra animatie wordt bijzonder gewaardeerd. We slaan die weg zeker verder in, zorgen voor nog meer animatie en gezelligheid en werken zo verder aan de ideale sfeer voor goede contacten.
Bezoek de site regelmatig en blijf zo op de hoogte van de laatste nieuwtjes!
Interesse om deel te nemen? Ga dan meteen naar de pagina deelnemen!
Geert Simoen
organisator
Interessante scholen actie: SPEUREN NAAR SPOREN ... met een champignonteeltkit in uw klas EDITIE 2010
Het schooljaar is begonnen dus de champignons zijn terug in het land!
Bestel nog snel uw gratis teeltkits. De voorraad is na 1 week bijna uitgeput!
Een champignonteeltkit is een grote transparante plastiekzak (afmeting +- 30x30x50cm) van ongeveer 15 kg bestaande uit een onderlaag van compost en een bovenlaag van dekaarde. Een teelkit van champignons vergt weinig verzorging. Gedurende de volledige teelt kan je ze op kamertemperatuur houden. Slechts af en toe zal er een kleine hoeveelheid water moeten gegeven worden.
Na een tweetal weken zullen de eerste champignons verschijnen (ook wel de eerste 'vlucht' genoemd). Nadien zullen er regelmatig nieuwe 'vluchten' komen. Je hoeft de teeltkit dus niet weg te werpen na de eerste 'vlucht'.
De teeltkits zijn volledig gratis (max. 3/school). Een handleiding wordt meegegeven bij afhaling.
Klik hier en bestel nu je teeltkit online.
Afhalen gebeurt op woensdag 22 september om 14-16u en enkel nog in het POVLT te Rumbeke (Ieperseweg 87, 8800 Rumbeke).
Alweer een tijd geleden: een nieuw Dagboek
Na enige blogstilte tijd heb ik uit de archiefjes nog het laatste Dagboek bovengeduikeld.
Leest ende geniet aub
Frank Sinatra: “I did it my way”
Een tijdje geleden kreeg ik een telefoontje van de Mestbank dat men graag eens bij mij op bezoek wou komen. Niet echt als dwingende controle, maar wel eerder in het kader van advisering. Wel netjes om dat zo van voordien te laten weten! Oorzaak was een te hoog nitraatresidu in mijn grond waar de koeien heel de zomer op de wei hadden gelopen. Ik stond er van versteld hoe goed deze mensen onderlegd waren over “mijn gronden”. Ze hadden kaarten mee met de hoogtelijnen, met het koolstofgehalte, zelfs met de aanwezigheid van een rotslaag in de bodem. Zo kon het te hoge nitraatresidu op elk van deze waardemeters perfect uitgelegd worden. Kijk, dat snap ik nu niet. Te velde weet men nu perfect hoe een individuele bodem reageert met nitrificatie en uitspoeling ten gevolge van een droge zomer en een nat najaar. Men weet zelfs hoe het komt dat er nitraat in mijn bodem zit, en ook waarom het sommige jaren helemaal niet tot nut komt. Maar hoe komt het nu dat die hoge pieten in Brussel en Leuven daar geen weet van hebben? Hoe komt het dat men jaar na jaar de bemestingsnormen omlaag wil, met als gevolg dat mijn schrale zandgrond geen goede opbrengsten en gezonde gewassen meer zal kunnen leveren? Als al deze gegevens werkelijk ter beschikking zijn, zelfs op perceelsniveau, waarom gebruikt men ze dan niet? Terzijde, deze ambtenaar van de Mestbank was een fan (of niet?) van mijn schrijfsels in dit Dagboek. Toch vroeg hij mij met aandrang om zijn bezoek niet te vermelden bij een volgende publicatie. Iets waar ik natuurlijk niet kan op ingaan. Anders is de persvrijheid in gedrang!
Verleden week hielden wij een officiële opening van onze nieuwe hoevewinkel. Eerlijk gezegd werd er al enkele weken in gewerkt, maar wij doen het graag nog eens in ’t echt, zodoende. Over het hele openingsweekend mochten wij 500 bezoekers verwelkomen. Het doet deugd om van zovele mensen een woord van steun te krijgen bij de voltooiing van ons grote project. Voor onszelf vinden wij dit niet zo uitzonderlijk, het is een (voorlopig) eindpunt van onze drang om onze eigen producten aan een eerlijke prijs te verkopen. Het ontlokt sommige mensen wel eens de opmerking dat het eigenlijk ver gekomen is dat een boer niet alleen moet boeren om een inkomen te bekomen, maar dat hij ook nog volk moet ontvangen, hen eten geven of te slapen leggen met alle bijkomende lasten en lusten. Goed, ja, maar evengoed vind ik het ook niet logisch dat iedere boer verplicht zou moeten zijn om 100 koeien te houden of 100 hectaren of 500 zeugen of 80.000 kippen of 2 hectare serre om een goed inkomen te hebben. Ik houd het er op dat iedereen zijn expansiedrang naar eigen godsvrucht en vermogen moet of kan invullen, en zoals Frank Sinatra zingt “I did it my way”.
Mede door de goede winkelinrichting is het nu wat efficiënter geworden in de verkoop, en alles staat nu wat meer op zijn plaats. Bijna schreef ik hierboven dat het nu wat rustiger geworden is. Schijn bedriegt, want wij maken ons op voor de organisatie van onze Opendeurdag op zondag 22 augustus waar wij werkelijk alle deuren zullen openen. Natuurlijk kadert dit in het meer bekend maken van ons aanbod en onze werking. Het is ons hoofddoel om te tonen hoe het er momenteel aan toe gaat op een modern landbouwbedrijf, en in ons geval met kaasmakerij en zuivelverwerking als neventak. Wij plannen geen spectaculaire activiteiten, dat laten wij over aan de omliggende Landelijke Gildes. Misschien één uitzonderlijke activiteit: wij nodigen onze loonwerker uit om een demonstratie te geven met de hakselaar om balen stro te hakselen voor de droge koeien. Laat de motoren maar brullen! Verder wensen wij ons toe te leggen op het bereiden van een culinaire kaasschotel met diverse verrassende kaashapjes aangevuld met versgebakken brood en onder begeleiding van een streekbiertje. Zo kunnen wij ook tonen dat wij méér in onze mars hebben dan wat gesneden kaasblokjes.
Het spreekt voor zich dat al die schikkingen voor die opendeurdag weer heel wat organisatie teweegbrengen. Ik zal eerlijk zijn, wij hebben niets liever. Wij zijn opgegroeid met het verenigingsleven van KLJ en Groene Kring en wij zien dat onze kinderen op hun beurt meewerken aan school-activiteiten, Kazou of KLJ. Met de paplepel ingegoten zegt men dan. Hun veelzijdigheid weerspiegelt zich dan ook in de organisatie van ons bedrijf; Soms zijn zij van het ene moment naar het andere bezig met het opstellen van een tekst, het maken van etiketten, videobestanden afspelen, koffie bedienen of bestellen in de winkel. Niet zelden worden zij dan ook ingeschakeld in het landbouwbedrijf en melken zij de koeien, geven de kalveren of rijden met de tractor. Dit geheel van vaardigheden zijn ervaringen die zij in geen enkele school kunnen leren maar die goed van pas komen onder toeziend oog van ons als ouders. Zo leren zij ook flexibel te zijn in samenwerking met anderen.
Ook weer helemaal onze “Way of life”
Onze goede vriendin Lut De Bruyne is ons ontvallen
Zaterdag 19 juni is Lut De Bruyne na een korte ziekte onverwachts overleden. Ze had er een carrière van tien jaar bij de Boerenbond op zitten, waarvan zes als hoofdredacteur van de Boer & Tuinder. In 2009 werd ze afdelingshoofd marketing en communicatie bij de REO Veiling in Roeselare. Ze wordt zaterdag om 10u30 begraven in de kerk van Emelgem. Lut laat een man en drie kinderen na.
Van opleiding landbouwingenieur was Lut De Bruyne al heel snel geëngageerd in agrarische middens. Zo was ze onder meer nationaal leidster van Groene Kring, bestuurslid van KLJ Izegem, lid van de Landelijke Gilde Assenede en voorzitster van KVLV Assenede.
Na tien jaar landbouwjournalistiek voor Boerenbond, waarvan zes jaar als hoofdredacteur van Boer&Tuinder, verliet Lut in 2009 de landbouworganisatie. Vanaf februari vorig jaar werd ze afdelingshoofd marketing en communicatie bij de REO Veiling in Roeselare. Daar stuurde Lut zowel de interne als externe communicatie van de veiling aan.
“Je moet ambitieus zijn in het leven”
Lut De Bruyne
verliet ons onverwachts op 19 juni 2010
zij was steeds blij gezind
zij getuigde van een gezonde ambitie
zij streefde haar doel na
wij willen haar levensboodschap niet vergeten
‘Je moet ambitieus zijn in het leven’
Denk met ons mee
hoe kunnen we haar boodschap levendig houden?
hoe kunnen we jongeren ertoe aanzetten
vol te houden
door te zetten
hun ambitie te volgen?
Kijk nog eens voor een goede herinnering op http://www.lut-de-bruyne.be/