Photobucket

boerenblog

woensdag, februari 25, 2009

Boeren in Nood.

Boeren in nood op Koppen (EEN) (Algemeen)
Donderdag 26 februari 2009 is er een uitzending van Koppen, die aandacht heeft voor boeren en tuinders in moeilijkheden.
De reportage is samengesteld uit getuigenissen van leden van de Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat.
Er is ook medewerking van een boerin, die door vzw Boeren op een Kruispunt werd ondersteund en die haar ervaringen wilde meedelen op tv.

Link: http://www.boerenopeenkruispunt.be/

Boerenblog: wereldberoemd in Vlaanderen, Nederland en wijde omgeving.

Internet tools voor de landbouw
24 feb 2009 12:00



In Boerderij staat deze week een artikel over internet en landbouw.
Hier zijn de bijbehorende links.
Iedereen is van harte uitgenodigd om voorbeelden van web2.0 en landbouw toe te voegen via de comments.

Het artikel is van de hand van Josien Kapma, woonachtig in Portugal, maar ook wereldblogger voor het weekblad Boerderij .
Ja, en wie stond daar op de zesde pagina tussen de "blogs van boeren"?
Boerenblog natuurlijk.
Leuk!







Nieuw is ook Guus, een verzamelbundel van links die leden van de community aan elkaar aanbevelen. Het doel is kennisuitwisseling en vitalisering rond het thema platteland. Guus draait om content aggregation. Het is dus geen forum of e-magazine met een redactie, maar een soort eeuwige stroom van interessante sites, die leden aan elkaar tonen.

auteur: Josien Kapma

zondag, februari 22, 2009

Tante Madeleine op de pakskes van de suiker

Gelezen op de blog van Koen en Els:

JOEPI JOEPI.
Vandaag heeft tante Madeleine telefonisch bericht gekregen dat zij met haar recept "appelsoufflé"de grote uitverkornen is.
Zij is unaniem verkozen tot "sweetist cook van de Tiense suiker".
Nu gaan ze het nog per brief vermelden en binnen enkele weken ga je haar in de winkelrekken tegenkomen op de pakken van de tiense suiker.
En dat 1 miljoen keer.
Dus proberen maar dat fantastisch lekker recept.
En het is ook heel gemakkellijk klaar te maken.
Bedankt aan allen die voor haar gestemd hebben.


Graag gedaan!

woensdag, februari 18, 2009

En nog een paar Opa'tjes

Hierbij nog een reeksje van Opa, het populaire stripfiguurtje uit het agrarische weekblad Boerderij, de tekeningen zijn van de hand van Herman Roozen



















dinsdag, februari 17, 2009

Nieuwe KLJ Jabbeke

KLJ Jabbeke

Op 20 februari 2009 start KLJ Jabbeke in het gemeentezaaltje “Ter Dreve”.
Zes gemotiveerde meiden zetten met de hulp van Kristof Vandekerckhove deze 16+ werking op touw met als doel de jeugd van Groot-Jabbeke samen te brengen.

Breng ze maar eens een bezoek: www.klj-jabbeke.be

Veel succes aan de supergemotiveerde starters!

zaterdag, februari 14, 2009

Nieuw Dagboek voor Boer & Tuinder

Ik maakte dit weekend voor Boer & Tuinder een nieuw Dagboek


"En de boer, hij betaalde voort…"

Elke dag hoor je op radio en TV berichten van grote multinationals die tienduizenden werknemers ontslaan. De eisen die men stelt vanuit de vakbondshoek waren altijd maar gericht op minder werken en meer verdienen en meer consumeren als gevolg. Plots is deze zeepbel uit elkaar gespat, orderboekjes bij fabrieken raken stilaan leeg, werknemers worden werkloos gezet, die verdienen dus nu wat minder en houden de portemonnee dicht voor de extra consumptie uitgaven. Voeg erbij dat de banken aan bedrijven in nood al minder overbruggingskredieten vertrekken (als ze al zelf niet in de problemen zitten) en zo blijft de bal maar rollen. En het einde is nog niet in zicht. Wacht nog maar een maand of drie tot ook de onderaannemers in de problemen komen en tot de bouw misschien helemaal stil ligt.
Het lijkt dan wel of alles en iedereen in crisis is. Vorige week las ik in dit ledenblad zelfs over een voedselcrisis. Hoezo? Was er een voedselschandaal? Waren de prijzen te hoog voor de consument. Neen, de prijzen zijn te laag aan de boer. Jammer genoeg is dit eerder het resultaat van een jojo effect op lange termijn waarbij de prijzen eerst naar boven doorschoten, en nu zitten wij in het diepe dal. Zoveel omwentelingen in de prijzen vragen eerst veel geduld tot alles weer op zijn plooi komt. Een volatiele markt dus.
Was u ook op de Boerenfeesten in de voorbije weken? Het leek wel een echte klaagmuur. Boeren vragen dan vertwijfeld of men dan geen enkele garantie meer kan krijgen als verdienste voor het vele werk. Het antwoord is waarschijnlijk even hard als ontnuchterend. Neen. Als men op vandaag grote fabrieken laat failliet gaan en mensen op straat zet, zal men dan dat scenario tegenhouden voor een handjevol boeren? Voeg erbij dat machtige consumenten organisaties alleen maar uit zijn op goedkope aankoop voor de burgers en ik vrees dat onze verzuchtingen niet in hun plaatje passen.
Maar vandaag zijn er wel bedrijfsleiders wie het water tot aan de lippen staat. Noem mij eens een sector waar het wél goed gaat? Melk? Vlees? Akkerbouw? Varkens? Groenten? Fruit? Sierteelt? Het is dan ook schrijnend vast te stellen dat de crisis alvast geen vat lijkt te hebben op de overreglementering die er heerst voor de actieve ondernemers. Voor alles wat je wil doen moet je dossiers opmaken, zenuwslopende vergunningen aanvragen, en vervolgens controle vrezen. En dat moet je alleen maar doen om te mogen werken. Het kost ons allemaal zo veel tijd en handenvol geld. Want elke reglementering is zo complex dat je er best een specialist bijhaalt die aan een exotisch uurtarief werkt, aan wie je eerst je gegevens moet overmaken, die deze samen met jou op jouw aangifte invult, en dat vervolgens in hun envelop verstuurt met jouw handtekening eronder. Hopelijk is alles juist, maar wees gerust, de rekening komt wel. Het kan geen toeval zijn dat adviesbureaus als paddenstoelen uit de grond rijzen en dat grote bureaus constant nieuwe mensen aanwerven. Weet u dat binnen de twee jaar meer dan tienduizend gewone milieuvergunningen moeten worden vernieuwd? Even rekenen, twee dagen werk per dossier is twintigduizend dagen, driehonderd werkdagen per jaar, dat geeft (hoera!) weer werk aan zeventig mensen. En de boer, hij betaalde voort.
Voortdurend komen er nieuwe aangiftes bij, gelukkig (?) meer en meer op de computer. Bij de uitleg krijg je dan steevast te horen dat het maar vijf of tien minuutjes per dag vraagt om regelmatig bij te houden. Tel je even mee? Managementprogramma, Sanitel, mestaangifte, derogatieregistraties, bankverrichtingen, technische boekhouding, mails en info opzoeken. Ik zit al dagelijks aan een vol uur. Als het goed gaat tenminste. Al ooit eens geconfronteerd geweest met een computercrash? Een falend Internet? Een printer die even niet meewil? Hardnekkige foutmeldingen in een programma? Of gewoon als je zelf een griepje van een week hebt. Opgelet, je mag ook niet meer met een hamer op je vingers slaan, want dan kan je niet meer typen.
Gezelle scheef: “Wie schrijft die blijft”. Bij de overheid zeggen ze: “Wie print die wint”. En ik denk soms: “Als we het allemaal blijven slikken, dan zullen we erin verstikken”. Ik zie in deze rompslomp die op ons af komt véél te weinig de inbreng van de landbouworganisaties en ik vrees dat de overweging dat er weer zitdagen en cursussen kunnen gegeven worden aan de leden misschien soms zwaarder wegen dan het gezonde verstand bij het overleggen, bijsturen én afremmen van deze materie in de ontwerpfase.
Allé vooruit, nu nog een pasgeboren kalf proberen aan te geven, dan is die alvast weer legaal in ons bedrijf.

Luc Callemeyn

U kan dit Dagboek, samen met dat van de andere vaste schrijvers nog eens bekijken op www.mijndagboeken.wordpress.com

Veel leesplezier

zondag, februari 08, 2009

VRV melkveegewest "Brugge-Kortrijk" zit niet stil!

Een eerste vergadering is er op woensdag 11 febr in zaal Rolarius om 13.00.
Statutaire vergadering met activiteitenverslag, bestuurderswerking, herverkiezing bestuursleden


Een tweede vergadering is op woensdag 25 februari

Studiedag op locatie: :
gemengd bedrijf van
Paul en Veerle D’Hondt-De Keyser,
Bontepoortstraat 2

8377 Zuienkerke

"Heeft het gemengd bedrijf nog toekomst?"

Rond dit thema zijn al veel woorden gevloeid. Zoveel is duidelijk. Er zijn in Vlaanderen en zeker in West-Vlaanderen heel veel gemengde bedrijven. Ook veel van die bedrijven staan in de nabije toekomst voor grote vragen rondom uitbreiding.
Moet ik mij specialiseren? Moet ik in meerdere takken doorgroeien? Wil en kan ik werken met personeel?
Moet ik spiegelen of verdubbelen?
Moet ik mij ongelukkig voelen als mijn buurman mega uitbreidt, en ik niet?
“Gezond” groeien wordt dikwijls als tussenweg voorgesteld.
Maar de vraag is dan: Hoe groot moet het straks zijn?

Dit zijn nog maar enkele prangende vragen waar menigeen mee worstelt.

Het gewestbestuur van Brugge-Kortrijk wil vanuit een rationele benadering proberen een antwoord te geven op deze vragen.
Dit door enkele specialisten het woord te geven die thuis zijn in landbouweconomie.
Mensen die vanuit ervaring weten waar de grenzen liggen van het kunnen qua arbeid, financiering e.d.

Prof. J. Viaene, docent landbouweconomie aan de Ugent, die deze thematiek en uitdagingen bij gemengde bedrijven goed kent, zal ons te woord staan.
Ook Dhr. D. Coucke die vanuit DLV (Dienst Landbouw Voorlichting) een goed zicht heeft op de praktijk en uitlegt hoe DLV in de toekomst adviseert.
In fokkerij is economie ook duidelijk aanwezig op bvb de MPR-uitslag. Lactatiewaarde, NO (Netto Opbrengst)en EJR (Economisch Jaar Resultaat)
Dhr. B. Declerck zal duiding geven rondom deze kengetallen waarmee het bedrijf van Paul en Veerle D’Hondt-De Keyser in het afgelopen boekjaar bij VRV in Vlaanderen op de eerste plaats kwam met een EJR van maar liefst € 2903.


Een aparte aanpak van de vergadering.
Het gewestbestuur wou én mocht deze studiedag houden op het bedrijf van Paul en Veerle waar we ook de melkveetak mogen bezoeken. Dit maakt deze dag voor u dubbel interessant!
Onze chef van dienst (Patrick) bereidt ter plaatse een heerlijk warme maaltijd met aangepaste drank. Dat belooft!
Voor de wat verder wonende leden willen we deze dag drempellaag houden door een gratis bus in te leggen die hen oppikt in Zwevegem en Lichtervelde.

Programma
Voor diegenen die meekomen met de bus:
9u30 carpool Zwevegem
9u55 carpool Lichtervelde

Voor iedereen:

10u30 Welkom op het bedrijf van Paul en Veerle D’Hondt-De Keyser, Zuienkerke met koffie
10u45 Opening door de voorzitter Visie van Prof. Jacques Viaene over de thematiek en uitdagingen van gemengde bedrijven.
12u15 Bezoek melkveestal met uitleg door de veehouder.
13u00 Middagmaal
14u00 Standpunt en discussie met Dirk Coucke van DLV omtrent gemengde versus gespecialiseerde bedrijven.
15u15 Benny Declerck spreekt over de betekenis en bruikbaarheid van een aantal kengetallen van de MPR, vooral het EJR.
15u45 Afsluiting door de voorzitter

De kostprijs voor het middagmaal voor de gewestleden bedraagt €15 en wordt ter plaatse betaald. Niet gewestleden betalen € 20.

Inschrijven is noodzakelijk , zelfs al kom je met eigen vervoer.

Dit ten laatste op 20 februari,

bij secretaris Daniël Vermeire door te bellen naar GSM 0472/ 74 42 82 of te mailen naar:
mailto:daniel_vermeire@hotmail.commet opgave van aantal personen. Ook de opstapplaats wanneer je met de bus zou meekomen.Let wel dat u bij mailen pas ingeschreven bent na bevestiging van een mailtje terug.

Het thema in combinatie met het bedrijfsbezoek spreekt wellicht menigeen aan.
We nodigen u daarom van harte uit naar deze studiedag.
Een colloqium op hoogstaand niveau, maar op bedrijfslocatie.
Voor boeren die nog graag met de botten op de grond blijven staan.

Het bestuur van VRV melkveegewest "Brugge-Kortrijk"

donderdag, februari 05, 2009

Stunten met de traktor

Stuntman opent landbouwvakbeurs op achterwielen
Oostenrijker Patrick Heigl is fabrieksrijder bij Case IH/Steyr.
De stuntman is wereldrecordhouder op achterwielen rijden.
Zo opent hij ook de Landbouwvakbeurs in Assen.
Daar was onder andere de Terrion voor het eerst te zien.
In de fotoserie valt ook te zien dat stunts met trekkers niet altijd goed aflopen.

Bekijk de video van de stuntman»


Bekijk de foto's »

Een profiteurke

Zo nu en dan komt hier ook eens een bericht voor volwassenen.
Bijvoorbeeld over zelfbevrediging.
Deze keer kreeg ik de tip om eens een filmpje met de beelden van het zelf afzuigen en opslobberen van eigen melk recht van de tepel.

Benieuwd? Kijk dan naar het filmpje.

(waarschuwing! : misschien niet onder de 18 jaar en misschien ook niet voor gevoelige kijkers)

Met dank aan Lacuna voor de tip

maandag, februari 02, 2009

Opgelet: een spammer!

Beste Bloglezer: krijgt u een dergelijk onderstaand bericht, ga daar niet op in!
Men vraagt er u naar uw gebruikersnaam en wachtwoord en dat is niet veilig!
Men noemt dit ook Phishing. Let bijvoorbeeld op de slechte vertaling en schrijfwijze.
Wie hier zijn gebruikersnaam en wachtwoord ingeeft kan misschien rare dingen verwachten.

Beste Scarlet account Eigenaar,
Dit bericht is afkomstig van SCARLET EMAIL MANAGEMENT messaging centrum voor alle e-mail account eigenaars.
We zijn momenteel geïntegreerd onze databank en e-mail account center.
We verwijdert alle ongebruikte e-mail account te creëren van meer ruimte voor nieuwe accounts.
Om te voorkomen dat uw account uit afsluiting krijgt u hieronder te werken, zodat we weten dat het een bestaande account gebruikt.
CONFIRM YOUR EMAIL IDENTITY BELOW
E-mailadres
Gebruikersnaam: .......... .....
E-mail Wachtwoord: ................
Geboortedatum: ................. Alternatief e-mail: ..........

Waarschuwing!
Account eigenaar die weigert te updaten zijn of haar account binnen zeven dagen na ontvangst van deze waarschuwing verliest zijn of haar account permanent.
Dank u voor uw begrip
Scarlet Email Account Management.

zondag, februari 01, 2009

Een fijne zaak gedaan

(Foto suggestie is een kaastobbe Van 't Riet, Aarlanderveen)

Maar, we waren niet alleen in Nld om over geloof te praten en over boerenhobby, er was ook business te doen. U kon enkele weken geleden al lezen hier op Boerenblog dat iemand mij een strontzaak had bezorgd. Als dank heb ik hem dus wereldberoemd gemaakt.

Nog niet gelezen? Kijk dan maar eens wat verder.

Via enkele goede kontakten (de kracht van een sterk netwerk!) kwamen wij aldaar toch een goede kaastobbe op het spoor die perfect kon beantwoorden aan onze verwachtingen. En dit keer liep het niet mis met de business, neen integendeel, de kaasbak werd zelfs geheel gratis op onze aanhangwagen geplaatst en is nu al thuis.

Ach, het moet toch niet altijd en allemaal verkeerd lopen?

Drie dagen Nederland, de bron bij uitstek over kaasmaken op ambachtelijk niveau en op de boerderij.

Uiteraard hebben we van de gelegenheid uitgebreid gebruik gemaakt om nieuwe ideëen op te doen voor onze nieuwe verwerkingsruimte/kaasmakerij.
Hoewel ik denk (en overtuigd ben) dat wij al heel ver staan in opvattingen over hygiëne, looplijnen, routing van de kaas en werk-efficiëntie.

Ik had een zelfgemaakt filmpje van 10 min. meegenomen van de opzet en de vorderingen van onze werken en ik denk dat we al trots mogen zijn op onze verwezenlijkingen, ik zag menig Noorderbuur ondernemer met open mond staan kijken naar ons project.

Voor alle kwijlende lezers die het ook al willen zien? Nog even geduld.