Tentoonstelling Supermarkt Europa
Politici van zes Europese landen ondertekenen in 1957 het Verdrag van Rome, het vertrekpunt van de Europese Unie. Zij hebben één vredevol en welvarend Europa voor ogen. De motor van deze samenwerking is het landbouwbeleid.50 jaar Europees landbouwbeleid
Met de voedselschaarste en hongerwinters van de Tweede Wereldoorlog nog vers in het geheugen willen ze de productie van levensmiddelen veilig stellen. Een redelijke prijs voor de consument en een goed inkomen voor de boeren zijn belangrijk. Al in de jaren zestig slaagt de landbouw in die missie, met overproductie tot gevolg. Europa is een super-markt geworden. Vanaf de jaren tachtig en vooral negentig verschuift de nadruk van kwantiteit naar kwaliteit en worden duurzaamheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid sleutelbegrippen.
Interactieve tentoonstelling
"Supermarkt Europa" is een gratis en interactieve tentoonstelling, opgezet in een fictieve supermarkt. Vijftig producten in de rekken vertellen de evolutie van landbouw en voeding tijdens de voorbije halve eeuw. Vijftig foto’s en persdocumenten bieden inzicht in het Europees landbouwbeleid. Door je lievelingsproducten te scannen kun je bovendien ontdekken welk type consument je bent.
De initiatiefnemers
“Supermarkt Europa” opent de deuren naar aanleiding van de 50ste verjaardag van het Verdrag van Rome en de start van het Europese landbouwbeleid. Het is een initiatief van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (Nederland) en het beleidsdomein Landbouw en Visserij (Vlaanderen), uitgevoerd door het Centrum Agrarische Geschiedenis (Leuven).
Magazine
Meer informatie over de geschiedenis van “Supermarkt Europa” en de evolutie van vijftig jaar Europese landbouw en voeding vind je in onderstaand magazine. Aan de hand van vijftig producten wordt dit boeiende verhaal op een toegankelijke manier verteld. Dit magazine kun je ook gratis afhalen op beide tentoonstellingslocaties.
Folder en magazine hier te downloaden:
- Folder, Pdf formaat (klik hier )
- Magazine, Pdf formaat (klik hier )
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home