Photobucket

zondag, januari 20, 2008

Nuttige berichten.

In mijn mailbox was ik wat berichten uit VILT aan het verwijderen, ik kwam dit nog tegen wat ik u niet wil onthouden:

"Boeren hebben getoond dat met hen te praten valt"
Meer dan zeshonderd West-Vlaamse boeren namen in Roeselare afscheid van Hedwig Kerckhove, die elf jaar provinciaal voorzitter van Boerenbond was in de belangrijkste landbouwprovincie van het land. "Het was af en toe een woelige periode, maar het voorbije decennium zag ik vooral het imago van de land- en tuinbouw ten goede keren waarbij duidelijk werd dat met boeren valt te praten", zei Kerckhove tijdens zijn afscheidsrede. Wie Kerckhove opvolgt als provinciaal voorzitter is nog niet gekend.
Meer »

Twist over geruimde gracht in Uitkerkse Polder
Natuurpunt is niet te spreken over het ruimen van een gracht door het Polderbestuur in de Uitkerkse Polder. "Het Polderbestuur volgt de wettelijke bepalingen niet en lapt het goede nabuurschap aan zijn laars", zegt Dirk Content van Natuurpunt. "Eind september werd op verzoek van een landbouwer een sloot geruimd. Wettelijk moet het baggerslip gelijkmatig verdeeld en verspreid worden binnen de vijf meter over beide oevers. Maar de toegang tot de achterliggende weide is volledig versperd". Het Polderbestuur weerlegt de aantijgingen.
Meer »

Vlarem-beperkingen voor boeren in kustzone verdwijnen
Om het toerisme in de kustzone te beschermen, golden in het verleden extra strenge verbods- en afstandsregels voor landbouwbedrijven in deze regio. Die beperkingen zijn weggevallen in de nieuwe Vlaremreglementering. "Maar het is belangrijk dat we alle mogelijke bronnen van geurhinder verder onder controle houden. Daarom zijn we in overleg met de sector op zoek naar een aangepaste mestuitrijregeling", aldus minister Hilde Crevits in de commissie Leefmilieu van het Vlaams parlement.
Meer »

Mega-koeienstal op komst in Kampenhout
Wie in het noorden van de provincie Antwerpen van Kalmthout naar Essen rijdt, denkt misschien dat er een onderkomen voor de nieuwe Airbus wordt gebouwd, zo sterk valt de constructie op die er in sneltempo verrijst. Niks vliegtuigen, het wordt een gewone, zij het dan opvallend grote, koeienstal voor 240 koeien. Een landschapsprijs zal de stal niet krijgen, maar de glazen voorgevel is toch origineel, schrijft de Gazet van Antwerpen.
Meer »

Argentijns vlees bezorgt ABS zure oprispingen
Door de hoge voederkosten kijken de Europese veehouders met een aanzwellend gevoel van onbehagen naar de overzeese grondstoffen waarvan ze verstoken blijven omdat ze genetisch gemanipuleerd zijn. "Als Europa zijn huidige ggo-politiek handhaaft, moet een halt toegeroepen worden aan de invoer van vlees uit derde landen dat op basis van gemodificeerd voeder tot stand is gekomen", stelt ABS-voorzitter Camiel Adriaens. "En de consument moet de prijs leren kennen van ggo-vrije producten".
Meer »

Melk straks opnieuw een beetje goedkoper?Voor een pak melk steeg de prijs in de supermarkt van 44 naar 62 eurocent het voorbije jaar. Voor 2008 is er beterschap in zicht, schrijft De Morgen. "De prijs die aan de onafhankelijke boeren wordt betaald voor een liter melk is nu gedaald van 40 naar 29 eurocent per liter", zegt Eddy Leloup van Boerenbond. "In de VS en Nieuw-Zeeland is de melkproductie de laatste maanden gestegen". Of deze evolutie ook tot lagere melkprijzen leidt in de winkelrekken is nog maar de vraag. "De prijs zal in eerste instantie stabiliseren".
Meer »

Hoogtevrees bezorgt koeien stress bij het melken
Veel veedeskundigen dachten tot voor kort dat koeien nauwelijks diepte kunnen zien. Hun ogen, toch al niet goed, zouden daarvoor niet op de goede plek in hun kop zitten. Dat koeien hoogtevrees hebben, is relevant omdat bij veel melkapparatuur sprake is van abrupte hoogteverschillen tot een meter, zodat degene die de melkmachine bedient gemakkelijk bij de uiers zou kunnen. Die hoogteverschillen leveren stress op voor de te melken koe, schrijven Australische en Nieuw-Zeelandse onderzoekers in de Jorunal of Comparative Psychology. Meer »

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home