Photobucket

woensdag, juni 27, 2007

Vale gieren op den dool in Europa.

Met toestemming gekopieerd uit "Boer & Tuinder":

Vale gieren, met de groeten van Europa

“Vale gieren uit Ninove vetrokken zonder eten.”
Het was een van de hoofdpunten van het Radio Eén-nieuwsbulletin op dinsdagavond en gespreksonderwerp alom. Terwijl informateur Didier Reynders pogingen deed om het land samen te houden, was heel Vlaanderen in de ban van vale gieren. Niemand had er eerder van gehoord, zoals van de knut maar dan met een grotere spanwijdte.

De vetpotten van Europa
Enkele honderden vogelspotters kenden deze week de dag en de nacht van leven. Zij hebben met eigen ogen en die van hun verrekijker en joekels van lenzen tientallen vale gieren kunnen spotten.
Met dank aan Europa!
Of andermaal de schuld van Europa?
Wij beschreven de problematiek van de Spaanse vale gier (Gyps vulvus) enkele maanden geleden reeds in Groene Kring Magazine niet wetende dat de gieren hun actieterrein naar Vlaanderen zouden verleggen. Zij bereikten ons land zonder in Frankrijk door de media opgemerkt te zijn. Nu, zij bevonden zich reeds in de Schengenzone en hoefden zich aan de grensovergangen niet te melden. Bovendien was er in Frankrijk niets te beleven of te eten, de socialisten partij was bij de tweede ronde van de parlementsverkiezingen dan toch niet op sterven na de dood. Dan maar naar België. Ook daar zijn socialisten en ligt Europa op apengapen. Omdat niemand ze eerder had opgemerkt zou men bijna denken dat zij ontsnapt zijn uit een container van een vale vogelhandelaar in de haven van Zeebrugge. Misschien werden zij wel door Chinezen overboord geduwd? Zij slaagden in Vlaanderen wel te doen wat weinigen hen hebben voorgedaan, met name tweespalt zaaien in het kamp van Natuurpunt en vogelbeschermers. Het is geleden van de wolf uit het Waasland dat er nog pogingen waren gedaan.
Waren de vale gieren nu op de vlucht voor de honger of niet? Wetenschappers vielen elkaar voor het scherm niet voor de voeten zoals bij de dioxinecrisis. Blijkbaar zijn vale gieren minder gegeerd om fondsen voor onderzoeksprojecten te werven dan dioxine en BSE. Proeven met vale gieren vergt geen dure apparatuur. Een enkelband volstaat. Hoe dan ook werd gedaan wat geen enkele Europeaan meer mag doen, met name stukken vlees uitgelegd. Natuurpunt nam inmiddels Europese parlementleden van meerdere Vlaamse partijen onder de arm om een Europese hygiëneverordening te versoepelen om de vale gier te redden.

Vale gieren leggen de vinger op de wonde, zelfs op meerdere wonden en enkel Europa kent de oplossing. Worden we, met dank aan of door de schuld van Europa, niet te proper? Straks zijn er ook geen ratten meer en kunnen ziektes helemaal niet meer worden overgedragen. Gelukkig is er nog de knut, een nieuwkomer, en zijn er de nachtvluchten om blauwtong, varkenspest, mond- en klauwzeer en maïswortelboorder te verspreiden. Om van vogelgriep nog te zwijgen. De vale gieren mochten het eens horen!

De mens laat nu eenmaal graag vuiligheid rondslingeren maar mag niet meer van Europa. Waar moeit die zich mee? Geen wonder dat onze noorderburen tegen Europa hebben gestemd. Straks mogen onze kinderen van Europa hun handen niet meer wassen vooraleer zij aan tafel gaan. Is hygiëne aan tafel niet oorzaak van de toename van allergieën? Kinderen kunnen tegen niets meer. Conceptie gebeurt in proefbuis, bevruchte eicelletjes worden met zorg ingeplant, meer zelfs dan strikt nodig, zwangerschappen worden op de voet gevolgd met dure apparatuur want die moet met hulp van de ziekenkas kunnen worden afgeschreven. Geboorte gebeurt steeds meer met kiezersnede, wat Europa nochtans bij koeien zou willen verbieden, en de eerste weken brengen mensenkinderen steevast in een couveuse door. Bij de eerste schimmel of bacterie die zij vervolgens tegenkomen is het dan ook prijs.
Werd parfum enkele eeuwen geleden niet uitgevonden omdat de mensen zich destijds niet wilden of zelfs mochten wassen? Vandaag brengt men zeep met parfum op de markt, een interne tegenstelling.

Nieuwe randvoorwaarden
De vale gieren leggen de vinger ook op een andere wonde. Met name de mens laat te weinig voedsel voor de natuur over. De oogst van mosselzaad wordt aan banden gelegd in de Waddenzee omdat eidereenden eerst aan hun trekken moeten komen en dan pas de Belgen. Noteer dat bijna 70% van de Zeeuwse mosselen door de Belgische maag gaan. Hoe meer de mosseloogst wordt ingekrompen, hoe meer eider-eenden en dus hoe minder er het jaar nadien op mossel mag worden gevist.
Er zijn geen mussen meer omdat de boer zijn graanveld te zorgvuldig oogst. Oogstmachines werden immers geperfectioneerd. Er wordt minder graan op het veld achtergelaten. Gelukkig zijn er nog jaren van veel aardappelopslag maar daar hebben mussen niets aan, wel de aardappelplaag en de coloradokever. Zal de EU straks de boer bij wet verplichten om 10% van zijn oogst op het veld te laten liggen? Niet alleen van zijn oogst, ook van zijn afval! Vertel dat aan een Vlaming die Europa’s beste sorteerder van vuilnis is geworden.
Inmiddels weet nog steeds niemand uit welke dierentuin de vale gieren zijn ontsnapt. Doet er weinig toe, want ook dierentuinen zullen straks door Europa bij wet worden verboden. Zij zijn immers zo lek als onze gevangenissen en … zij bijten. Kinderen zullen toch alle dieren, exoten inbegrepen, kunnen spotten van op de speelplaats.
Wanneer er straks een leeuw of tijger in de maïs sluipt bent u dan ook goed bezig. Aanwezigheid van roofdieren in het veld zal deel uitmaken van de randvoorwaarden voor het bekomen van de toeslagrechten. Er zal door het FAVV worden gecontroleerd of u wel genoeg slachtafval en andere troep laat rondslingeren op uw bedrijf, want ook de consument moet opnieuw immuun worden gemaakt tegen allerhande ziektes. Trouwens hebben Europeanen niet precies de wereld veroverd dankzij hun staal, wapens en ziektekiemen waartegen zij maar niet de vijand immuun waren? Ook al omdat Europeanen (en ook Aziaten) altijd dicht bij huisdieren hebben geleefd. Dus waarom niet opnieuw landbouwhuisdieren verplichten in de woonkamer? Geen hygiënische sassen meer, maar onhygiënische sassen.
Of we ernstig zijn? Helemaal niet. Wie zou dat nog zijn wanneer Europa nu opeens de schuld krijgt van vale gieren, vogelspotters hun geluk niet opkunnen en staatshoofden en regeringsleiders hun hoofd breken over zin en onzin van Europa. De Nederlandse radioreportage over de uitstap van Nederland uit de EU, naar analogie met de RTBF-reportage over de splitsing van België, deed bij onze verwende noorderburen niet eens wenkbrauwen fronsen. Maar misschien redden de vale gieren Europa wel. Of kwamen zij nu juist naar Brussel afgezakt om zich te goed te doen aan de zieltogende vetpotten van Europa? We zouden het gauw weten want zij hadden ons nochtans een interview toegezegd maar zijn met de noorderzon naar het zuiden verdwenen.

© Jacques Van Outryve, redacteur “Boer & Tuinder”

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home