Photobucket

donderdag, juni 08, 2006

Veehouders kunnen kiezen uit zes oormerktypes.

Veehouders kunnen kiezen uit zes oormerktypes
De voorbije jaren werd Dierengezondheidszorg Vlaanderen geconfronteerd met meer en meer klachten over het verlies van oormerken en de financiële gevolgen en administratieve last hiervan.
Sinds kort is de markt van de oormerken geliberaliseerd.
Meerdere oormerktypes zijn erkend waardoor de veehouders voortaan de keuze hebben uit zes oormerktypes van drie fabrikanten.
Meer » Bron VILT

We zouden moeten blij zijn, mocht het een einde kunnen betekenen voor een bijzonder moeilijke periode.
Sedert een tweetal jaar is de kwaliteit van de oormerken die aangeleverd worden door het DGZ of Sanitel van een slechte kwaliteit gebleken. Er is slechts één aanbieder, en het oormerken is verplicht bij wet voor de registratie van de dieren. De oormerken die geleverd werden tussen de vier en vijf jaar geleden blijken na verloop van tijd niet geschikt voor hetgeen waar ze voorbestemd zijn. Ofwel scheuren ze af, ofwel breken ze . Wie in deze tijd een serie oormerken heeft besteld wordt nu geconfronteerd met het feit dat met de regelmaat van de klok oormerken moeten nabesteld worden.
Cocreet komt het hierop neer dat wanneer een veehouder bemerkt dat een dier één nummer kwijt is, dat hij direct een nieuw moet bestellen. Bij controle door Sanitel mag slechts een vastgesteld aantal of % van de dieren slechts één nummer bevatten. Na een tweetal weken worden de oormerken per post bezorgd, de veehouder moet ze onmiddellijk plaatsen. Mocht het onverhoopt blijken dat het tweede oormerk (van dezelfde slechte kwaliteit en ouderdom) er binnenkort ook uitvalt, dan is er een probleem. Sanitel gaat er dan van uit dat dit een geval van fraude zou kunnen zijn, en stuurt een merker, door hen aangesteld. Telkens moeten de oormerken betaald worden à 1,75 €, een plaatsbezoek kost 17 €, een onregelmatigheid wordt dikwijls bedacht met een "voorstel tot minnelijke schikking" van 500 €.
Na herhaaldelijk aandringen van de veehouders in het bestuur van DGZ heeft men nu via een lastenboek offertes opgevraagd van verschillende fabrikanten, handicap is wel dat de fabrikanten geen sluitende garanties geven. Het ware niet meer dan fatsoenlijk als ze zouden levenslange garantie geven, met gratis heraanmaak als gevolg indien zou blijken dat hun oormerk niet goed genoeg is.
En nu hebben we dus de keuze uit zes verschillende oormerken. Dat wil dus zeggen dat de boer zelf moet beslissen aan wie hij zijn oormerken aankoopt, dat hij zelf de kwaliteit moet inschatten (op welke basis?) en als het verkeerd is, dan heeft hij een verkeerde keuze gemaakt. En mag hij weer betalen om nieuwe te bestellen.
Lang leve de keuzevrijheid!
Meer info bij DGZ

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home