Photobucket

boerenblog

woensdag, februari 24, 2010

Te koop: pekelkooien en pekelbakken in zeer goede staat

Wegens vernieuwing van productieruimte en productiemiddelen heb ik 2 pekelbakken en 2 pekelkooien te koop. Zie foto's.

Ze zijn niet nieuw maar wel in perfect bruikbare staat.

Per kooi kan je er 16 bollen kaas op leggen van bijvoorbeeld 15 kg. De kaasbollen liggen op goed doorlaatbare netten en zijn stevig gemaakt. In plaats van 16 grote bollen kan je er natuurlijk ook vele andere kleinere blokken of bollen opleggen.

Er is een oog aan de bovenkant om er een haak van een takel aan te hangen.
Ook de takel (Demag) is te koop, deze is uitgerust met rvs haak en in het plafond is een dubbel railsysteem aangebracht zodat je zeer gemakkelijk links en rechts kan rollen, maar ook vooruit en achteruit. Zo kan je de kooien mooi tot op de grond laten zakken om te vullen of om op een kar te plaatsen. Er is een bedienings-peer aanwezig, maar die zou best vervangen worden. Kost ook niet zoveel.

Een ideale werkbespaarder voor wie momenteel al een beetje met kaas productie bezig is.

De pekelbakken zijn op maat gemaakt uit pekelbestendig poyester en onderaan is een grote rvs aftapkraan voorzien en ook rvs nippels om bijvoorbeeld een koelleiding aan te sluiten. Of een luchtleiding om te laten "brobbelen".



Goed voorzien dus, en alles in perfecte staat.

Bellen maar 0477/41.61.07 en kom maar eens kijken.

dinsdag, februari 23, 2010

Groepen ontvangen op Baliehof

Verleden week een beetje aan het stoeien geweest met de Ikea Home-planner

Dit moet het ongeveer worden denken we. Hopen we.

Photobucket

zaterdag, februari 13, 2010

Te koop: een paar goede en gezonde kalfjes

De laatste tijd worden hier heel wat vaarskalveren geboren.
Meer nog, ze komen mij de kalverhokken uit.
En ik kan ze toch niet allemààl opkweken ?
Daarom bied ik er aan aantal te koop aan (ongeveer 15 in diverse leeftijden).
Er is niks mis mee, ze zijn goed geboren en goed verzorgd en zijn volop in de groei. Zoals de leeftijd het vraagt krijgen ze volle koemelk, en dan Vita-floccen aangevuld met gedroogde luzerne Rumilus en vrije opname van hooi.
Prijsstelling:
basisprijs is 150€ bij geboorte daarna komt er 2€ per dag ouderdom bij. Lijkt mij niet onredelijk, als u als veehouder (ongelukkig) veel stierkalveren had dan hebt u ze ook verkocht voor 150€, en die 2€ per dag, tja dat zijn gewoon de opfokkosten
Vele kalveren zijn van eigen stier
Camiel vh Bazelaarhof, fokker Patrick Devreeze uit Zevekote= Talent*IstarAero*Cash*...
DCH4818 Bolle Red Bull is van fokker Robert en Jacob Decraene uit Waarschoot= Lichtblick*Stadel*LizaCaveman*Centra*Starbuck*...
Deze laatste stier is dus een broer van de moeder van CRV stier DCH Almighty.
Beiden zijn ook Red Factor, dus daar kan later nog eens bij een geboorte een verrassing uitrollen ... Ik heb ze beiden gekozen omwille van hele beste harde benen en de Camiel loopt hier nog altijd.

Stamboekkaarten zijn op aanvraag aanwezig, moederslijsten niet altijd spectaculair, maar wie wat goede gezonde kalfjes in de kalverhokken of in de pinkenwei wil is dit een uitgelezen kans.

Onnodig te zeggen waarschijnlijk maar: tis voor de rappe!
En zoals altijd op Kapaza!: een beller is sneller.

vrijdag, februari 12, 2010

Op de eerste rij

Op de eerste rij:


Syndicale profileringsdrang
Maandag kondigden VEVA en het ABS aan dat ze het slachthuis Westvlees in West-Rozebeke zouden blokkeren. De Boerenbond werd zorgvuldig buiten de actie gehouden, omdat men wou scoren en de ‘pluimen’ op eigen hoed steken. Op dinsdagmorgen organiseerden ze met veel mediatamtam een blokkering van het slachthuis – tien tractoren en een vijftigtal toeschouwers – om enkele uren later triomfantelijk aan te kondigen dat Westvlees de varkensprijs met 2 eurocent verhoogde. Dat wisten de actievoerders – en ook de Boerenbond – al de avond voordien, want Westvlees had dat in een brief meegedeeld. Na afgedwongen (en naar verluidt erg agressief) ‘overleg’ met de directie van Westvlees deelden de actievoerders triomfantelijk mee dat er voortaan geen Westvleesprijs meer gepubliceerd zal worden. Als je het mij vraagt, is dat een heel raar resultaat van de actie, want vanaf vandaag hebben de varkenshouders geen referentieprijs meer van Westvlees. Verder is er nog een vage belofte dat er ‘begin maart’ overleg zal zijn.
De Boerenbond heeft herhaaldelijk overleg gepleegd met de voorzitters van de provinciale vakgroepen. Die waren een beetje verbaasd, want iedereen wist dat de prijs zou stijgen. Er zijn in onze syndicale wereld blijkbaar egotrippers die betogen omdat ze weten dat de prijs zal stijgen en om zich zo in de belangstelling te werken, op de rug van … ? Ze zijn trouwens niet aan hun proefstuk toe. Wij van onze kant zullen met onze vakgroep en met onze Studiedienst in elk geval blijven werken aan zo goed mogelijke prijs- en marktinformatie voor onze varkenshouders. In overleg met iedereen die van goede wil is. Elders in dit nummer vind je meer informatie.Ketenoverleg Dat sommige mensen zich hiertoe lenen, zal me worst wezen. Zot zijn doet geen zeer. Maar dat een deel van deze mensen mee aan tafel zit in het ketenoverleg, daar schaamteloos profiteren van het uitstekende werk van de Studiedienst van de Boerenbond – ik heb ze zelf nog geen enkel zinnig voorstel weten doen – en dan zeer bewust het hele overleg op de helling zetten uit egoïstische profileringdrang, dat maakt me echt kwaad. De Boerenbond heeft op eigen initiatief de andere organisaties betrokken bij het ketenoverleg, omdat we ervan overtuigd zijn dat we soms het eigen belang moeten kunnen overstijgen om samen de belangen van de boeren te verdedigen. Eind februari is een belangrijk moment voor dit overleg en het ABS weet dat zeer goed. Zowel hun voorzitter als hun ondervoorzitter – die de blokkering organiseerde – neemt deel aan het overleg. Dit overleg in gevaar brengen door dwaze acties zoals begin deze week getuigt van veel opportunisme en van zeer weinig verantwoordelijkheidszin.

Wat is succes?


Op je vierde niet meer in je broek plassen!!

Op je twaalfde, vrienden hebben,

Op je achtiende een rijbewijs hebben,

Op je twintigste seks hebben,

Op je vijfendertigste geld hebben,

Op je vijftigste nog geld hebben,

Op je zestigste nog seks hebben,

Op je zeventigste nog een rijbewijs hebben,

Op je vijfenzeventigste nog vrienden hebben,

Op je tachtigste nog niet in je broek plassen!!!

Boerderij.nl - Duurzaamheidstrofee CRV naar Vlamingen

Boerderij.nl - Duurzaamheidstrofee CRV naar Vlamingen:

De Vlaamse melkveehouders Stephan Cuvelier en Ingrid Vanoost zijn de winnaars van de tweede CRV-Duurzaamheidstrofee.

CRV-voorzitter Hans Huijbers reikte vandaag in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch de prijs, een bedrag van 5.000 euro, uit.
De vier genomineerde bedrijven in Nederland en België werden omschreven als koeienliefhebber pur sang.
Stephan Cuvelier en Ingrid Vanoost sprongen er volgens de jury uit vanwege hun allround ondernemerschap.
"Wat opviel was de enorm hoge levensproductie", aldus juryvoorzitter Nils Spaans.
Afgelopen jaar lag de levensproductie van de afgevoerde koeien op 63.695 kilo melk met 3,91 procent vet en 3,39 procent eiwit.
CRV-directeur Ate Lindeboom wees in zijn toespraak nog eens op het belang van duurzaam ondernemen.
Dat geldt volgens hem niet alleen voor de melkveehouders maar ook voor CRV zelf.
"De vier genomineerde bedrijven staan met hun gezicht naar de maatschappij.
Dat is ook voor CRV een uitdaging.
Het is belangrijk dat we met elkaar uitdragen dat we met iets goeds bezig zijn: het opbouwen van een duurzame sector."

Bron: Agrarisch Dagblad auteur: Jan Willem Veldman

Proficiat aan de terechte winnaars!

woensdag, februari 10, 2010

Duurzame koeien fokken ...... en lang behouden.


VRV-gewest februari ‘10
BRUGGE-KORTRIJK
Studiedag
Woensdag 17 februari rond het thema:
Belang van opfok en exterieur in levensduur-productie
Belang van levensproductie op uw inkomen

Locatie: bedrijf de “Natuurhoeve” van Franky en Griet Noppe-Vandemaele,
Hoge Voetweg 17 8560 Gullegem (Wevelgem)

Voor onze studiedag, kozen we voor het thema Opfok, Levensduur en Levensproductie.
Zoals vorig jaar doen we dit terug op een bedrijf.
De "Natuurhoeve” van Franky&Griet Noppe-Vandemaele heet ons dan welkom.
Dat we daar dit thema willen behandelen is niet zonder reden.
Niet minder dan 11 koeien passeerden op dit bedrijf in de voorbije jaren al de magische 100 ton waarmee ze als bedrijf een toppositie bekleden van geheel Vlaanderen!! (Veeteelt nov. 2 pag. 9)
De stal is vrij recent, ze melken met een robot, doen aan melkverwerking en hebben een ruime loods om ons te ontvangen.
Kortom, “the place to be”.

Een goed begin is het halve gewin.
In de Veeteelt van jan. ½ pag. 76 lezen we dat een snelle groei bij opfok leidt tot meer melk in de eerste lactatie en een kortere tussenkalftijd.

Guy Verhulst werkt in de voorlichtingsdienst van Hendrickx-Haeck.

Hij specialiseerde zich in jongveeopfok en begeleiding van robotmelkers. Hij zal ons op een praktische manier onderhouden hoe we dat jongvee de ideale groeispurt kunnen geven. Gemak – Gezondheid – Groei zijn sleutelwoorden in zijn betoog.

Daniël Vermeire is naast uw secretaris van het gewest ook melkvee-inspecteur bij CRV. Hem werd gevraagd aan te tonen wat de relatie is van goed versus minder goed exterieur tot de levensduur en levensproductie.

Tijdens de rondgang op het bedrijf wordt ook een kleine demo gegeven rondom exterieurbeoordeling en de duurzaamheidskenmerken hierin.

Jan Halewijck werkt bij Boerenbond als landbouwconsulent. Zijn opdracht luidde: toon met cijfers uit de BB-boekhoudingen wat het inkomensverschil is tussen bedrijven met verschillende levensproducties van hun koeien.

Aparte aanpak van de vergaderdag.
Dat we zo’n studiedag mogen houden op een melkveebedrijf maakt het voor u dubbel interessant.
We leggen een gratis bus in voor diegenen die wat verder wonen en de buschauffeur en zijn vrouw Nicole zijn bovendien ook de kok van dienst die het middagmaal ter plaatse bereiden.

Programma
Voor diegenen die meekomen met de bus (Cortina-Cars):
• 9u00: opstap Gistel (kant Gistel aan hangar Mortier)
• 9u15: opstap Jabbeke (tuincentrum Mahieu aan driehoekig plein)
• 9u35: opstap Oostkamp (parking achterzijde van de Valkaart (weg links van sportcomplex nemen))
• 9u55: carpooling Lichtervelde (kant Lichtervelde)
Voor iedereen:
• 10u30: Ontvangst op bedrijf bij een dampende koffie.
• 10u55: Opening studiedag door de voorzitter
• 11u00: Deel Guy Verhulst over de optimale opfok.
12u00: Middagmaal. Verrassingsmenu.
• 13u00: Rondgang op het bedrijf in drie groepen. Franky Noppe over bedrijf zelf, iemand over het robotmelken en Daniël Vermeire over exterieur (goed-minder goed en duurzaamheidskenmerken.)
• 14u00: Pauze met koffie en dessert van het bedrijf.
• 14u30: Daniël Vermeire over belang van het exterieur in duurzaamheid en productie.
• 15u00: Jan Halewijck over de centen tussen de verschillende levensproducties.
• 15u45: Einde

De kostprijs voor het middagmaal voor de gewestleden bedraagt €15 en wordt ter plaatse bij het binnenkomen betaald. Niet gewestleden betalen €20.
Inschrijven is noodzakelijk, ook al kom je met eigen vervoer.
Dit ten laatste tot en met vrijdag 12 februari,
bij secretaris Daniël Vermeire door te bellen naar GSM 0472/ 74 42 82 of te mailen naar: daniel_vermeire@hotmail.com met opgave van aantal personen.
Tevens de opstapplaats wanneer je met de bus zou meekomen.

Let wel dat u bij mailen pas ingeschreven bent na bevestiging van een mailtje terug.

Routebeschrijving: ga naar www.natuurhoeve.be en druk route of ga naar www.google maps en geef het adres in ‘Hoge Voetweg 17 Gullegem’


Grotere kaart weergeven

Een hoge levensproductie bij de koeien nastreven is voor iedereen en in elk beleid het beste.
Met deze studiedag halen we essentiële punten aan die dit streven meer realiteit maken. Ook voor u!
We nodigen daarom iedereen van harte uit.

Het bestuur van VRV melkveegewest Brugge-Kortrijk

zaterdag, februari 06, 2010

Kalverliefde

Er zijn zo van die momenten waarop je denkt: had ik nu maar een camera bij me gehad om dit mooie moment nu vast te leggen.
Enige tijd geleden beleefde ik zo'n moment,
én
ik hàd mijn camera zelfs bij,
én
ik was zelfs aan het filmen toen deze acrobaat in actie kwam:

Een paar leuke tractorbloopers en andere fun foto's voor de zondagmorgen

woensdag, februari 03, 2010

Nieuw seizoen van "Boer zoekt Vrouw"

DINA TERSAGO ZOEKT VRIJGEZELLE BOEREN

Na het overweldigende succes van “Boer zoekt Vrouw 5 ” gaat VTM samen met Dina Tersago in 2010 opnieuw op zoek naar sympathieke boeren en boerinnen die vrijgezel zijn.

Voel jij je aangesproken, aarzel dan niet en schrijf je meteen in voor dit unieke programma en wie weet vinden wij jouw droomvrouw of -man?

Of misschien ken je wel een leuke boer of boerin in je omgeving die een fijne partner verdient? Stuur dan nu zijn of haar gegevens door naar onderstaand adres. Inschrijven kan tot 15 maart !

Boer zkt Vrouw, postbus 100, 1800 Vilvoorde
boerzktvrouw@vtm.be