Voor de Dagboekrubriek in Boer & Tuinder mocht ik verleden week weer een bijdrage leveren.
U kan ze nalezen op http://www.mijndagboeken.wordpress.com/
Ondertussen vindt u er ook de nieuwste Dagboeken van de andere bekende schrijvers.
Van Johan kreeg ik het volgende bericht in mijn mailbox::
Geachte,
Soms lees ik uw blog. Heeft u al eens de site http://www.vlm.be/algemeen/Pages/default.aspx onder de loep genomen? Al hun formulieren zijn opgemaakt voor MSOffice. Of ze zijn zo beveiligd dat men ze enkel en alleen maar kan afdrukken. Melding van een burenregeling is er zo ééntje. Zelf maak ik gebruik van OpenOffice.org. Een gratis office programma dat draait op alle besturingssystemen. Om iets gemakkelijker te zijn bij het invullen van dit formuliertje, heb ik een rekenmapje aangemaakt. U kan dit downloaden op http://user.services.openoffice.org/nl/forum/viewtopic.php?f=9&t=640 . Dit is een forum dat hulp bied bij mensen die problemen ondervinden bij het gebruik van OpenOffice.org. Veel uitleg heeft het rekenmapje niet nodig. Maar toch een korte bespreking:
Aanbieders: Hier komen de nodige gegevns van de aanbieders van mest. (Veehouder)
Afnemers: Hier komen de gegevens van de afnemers van mest. (Landgebruiker)
Bemesting: Hier kunnen de cijfertjes aangepast worden. Als men geen lege rij laat kan men soorten mest toevoegen tezamen met de broodnodige samenstelling en vorm. De eerste tabel wordt gebruikt indien men geen bemestingregime invult op het rekenblad "Gegevens".
Gegevens : De bruine cellen dienen hier ingevuld te worden. De twee bovenste zijn volledig afhankelijk van de graad van invullen op vorige rekenbladen zijnde Aanbieders en Afnemers. De groene cellen mogen ingevuld worden. Deze zijn enkel interessant indien de eerste tabel niet voldoet, met uitzondering voor de gemeente.
Afdrukblad: Als men alles goed heeft ingevuld heeft men een correct ingevulde burenregeling. Men zal nooit beginnen spreiden op een weekend of een feestdag zoals tweede pinksterdag. Deze staat precies op één pagina en kan ondertekent worden na het uitprinten.
U heeft natuurlijk OpenOffice.org nodig om het rekenmapje te kunnen gebruiken. Maar dit kan men gratis downloaden op http://download.openoffice.org/index.html . Heeft u geen boodschap aan dit bestand, u kan het tonen aan uw collega's. Voor de prijs hoeft men het alvast niet te laten. (Het is allemaal Gratis.)
Met vriendelijke groet,
Johan
Als ik het goed begrijp dan kan je zelf un de formulieren van de burenregelingen de gegevens intypen en bewaren en per aanbieder of afnemer een klein beetje veranderen waar nodig en dan ook bewaren op de computer.
Lijkt me wel nuttig.
Ik zou zeggen: aan iedereen die het kan gebruiken, probeer het eens.
Tip: als u nog zo'n hulpmiddeltjes tegenkomt, stuur ze maar door naar mij.
Gisteren was er een jongedame die mij even apart nam.
"Luc" zo vertelde zij me, "weet je dat jouw Boerenblog bij ons op de computer als Startpagina staat zodat wij steeds op de hoogte zijn van de allerlaatste nieuwtjes?"
Gisteravond waren wij te gast op Het Warandehof te Gijverinkhove-Alveringem.
Daar was het verzamelen geblazen voor het jaarlijks netwerkoverleg én Krokusreceptie van de Provinciale organisatie "Onthaal op de boerderij" . Na enkele praktische bedenkingen en uitleg kwam er verduidelijking over het invullen en beantwoorden van bezoek aanvragen voor bedrijfsbezoek. Hoewel de structuur van de reserveringen fantastisch goed en doordacht in elkaar zit is er blijkbaar toch nog een drempel om de scholen of de verenigingen zo ver te krijgen dat ze heel de aanvraagprocedure goed doorlopen. Zelf denk ik dat het vooral een kwestie van gewenning zal zijn. ( website www.onthaalopdeboerdeij.be/ )
Lieven Louagie, medewerker van Provinciaal landbouwdeputé Bart Naeyaert mocht enkele bedrijfsborden overhandigen aan enkele nieuwe deelnemers, en de medewerksters Nele Dejonckheere, Anneleen Dedeyne en Katrien Grauwet stonden paraat om te antwoorden op "de moeilijke vragen", vooral praktisch dan.Toch wel opmerkelijk dat wij op onze hoeve groepsbezoeken ontvangen, en zonder het echt te beseffen ondertussen meewerken aan Onthaalopdeboerdeij, samendeboerop, metdeklasdeboerop, melk4kids, Pival, WAVI, POVLT, Groeikans, Acceuil Champêtre, en allicht nog andere
Daarna was het de beurt aan cabaretier Karel Deklerck om in te spelen op de actualiteit en vooral op de deelnemende boeren aan het project. Dat deed hij natuurlijk met verve, op zijn eigen gekende manier.
En dan was het proevertjestijd, enkele hoeveproducenten hadden hun lekkerste creaties meegebracht, en daar schoot maar weinig van over. Uiteraard was er toen tijd voor het "echte netwerkoverleg" en bij een glaasje rabarberwijn en een taartje was er tijd voor het uitwisselen van heel wat ervaringen over rondleidingen en "ambassadeurswerk" op de boerderij.
Het Warandehof bij Pol Louagie en Katrien Zyde is daarvoor een uitstekend geschikt locatie waar wij warm onthaald werden in hun sobere maar degelijke ontvangstruimte waar zij ook vele groepsbezoeken een woordje uitleg geven. Wat een mooie en gezellige ruimte!
En wie het laatst toekomt mag ook het laatst naar huis ... Dachten wij ....
Een luchtige literaire beschrijving van het dagelijkse leven van een boer, in het gezin, in de samenleving en op het bedrijf, in het bijzonder in de melkveehouderij.
Locatie: Baliehof Zuivelboerderij, Jabbeke - Zerkegem, West - Vlaanderen, Belgium
Je mag mij gerust een "boer" noemen. Zolang je daar maar de goede bedoelingen bij hebt. Een beetje in de richting van "boerenwijsheid" en "gezond boerenverstand" zou ik zo zeggen. Ook een "boertje" laten heb ik geen probleem mee. Het is wel iets menselijks, is het niet. Als je mij verwijt voor "boer", dan wil ik er graag eens een deftig woordje met u over klappen. Ik wens u allen veel leesplezier met mijn bijdrages op deze blog. Als er opmerkingen zijn, dan hoor ik het wel.
Vraagje om een beetje hulp : Bent u in het bezit van een goede tekst, een pittige reactie, een leuke foto of een interessante link? Stuur ze dan maar door naar luccall*at*gmail*punt*com en binnenkort leest heel de wereld het op Boerenblog. Met dank!