Photobucket

boerenblog

maandag, december 28, 2009

This Boss is the Best

Bruce Springsteen Badlands



Lights out tonight
trouble in the heartland
Got a head-on collision
smashin' in my guts, man
I'm caught in a cross fire
that I don't understand
But there's one thing I know for sure girl
I don't give a damn
For the same old played out scenes
I don't give a damn
For just the in betweens

Honey, I want the heart, I want the soul
I want control right now
talk about a dream
Try to make it real
you wake up in the night
With a fear so real
Spend your life waiting
for a moment that just don't come
Well, don't waste your time waiting

CHORUS
Badlands, you gotta live it everyday
Let the broken hearts stand
As the price you've gotta pay
We'll keep pushin' till it's understood
and these badlands start treating us good

Workin' in the fields
till you get your back burned
Workin' 'neath the wheel
till you get your facts learned
Baby I got my facts
learned real good right now
You better get it straight darling
Poor man wanna be rich,
rich man wanna be king
And a king ain't satisfied
till he rules everything

I wanna go out tonight,
I wanna find out what I got
Well I believe in the love that you gave me



I believe in the love that you gave me
I believe in the faith that could save me
I believe in the hope
and I pray that some day
It may raise me above these

CHORUS

mmmmmmmm, mmmmm, mmmmmm

For the ones who had a notion,
a notion deep inside
That it ain't no sin
to be glad you're alive
I wanna find one face
that ain't looking through me
I wanna find one place,
I wanna spit in the face of these badlands

CHORUS

Jaaroverzicht 2009

Jaaroverzicht 2009: "Jaaroverzicht 2009"

Of: een jaar om heel veel van te vergeten aub.

Bron www.vilt.be

28/12/2009)
2009 werd vooraf aangekondigd als een verschrikkelijk moeilijk jaar, en dat is het helaas ook geworden. Vooral de melkveehouders hebben hun tractoren om de haverklap van stal gehaald om te protesteren tegen de lage prijzen, maar zowat alle takken van de land- en tuinbouw verkeerden in diepe crisis. Of er ook goed nieuws te rapen viel? Neem uw vergrootglas bij de hand en lees ons jaaroverzicht.

IJskoud is het bij de start van het nieuwe jaar. In de tweede week van januari meet het Proefcentrum Fruit net boven de sneeuw temperaturen op van -25 graden. In 1982 sneuvelden bij gelijkaardig vriesweer heel wat perenbomen. "Maar nu is er gelukkig die sneeuw", zegt onderzoeker Tom Deckers. Onder het witte tapijt blijken de temperaturen tien graden hoger te zijn. Wie het echt warm wil krijgen, trekt echter naar Agriflanders. Daar ontvangt Chris Peeters de Golden Pig Award uit handen van Kris Peeters. Heel even is het feest.

“Voor het eerst in dertig jaar daalt de melkprijs ook in de winter. Dat belooft niet veel goeds voor de rest van het jaar”. Die profetische woorden duiken begin dit jaar op in de pers. Zelfs de banken roepen om hun moeder. In allerijl pompt de Vlaamse regering twee miljard euro in de KBC, de marktleider in de land- en tuinbouwsector. "Je kunt ofwel in je broek doen ofwel terugvechten. Wij hebben teruggevochten, maar wel met onze billen dichtgeknepen", zegt Piet Vanthemsche in naam van referentieaandeelhouder Boerenbond.

Minister-president Kris Peeters snelt ook de boeren ter hulp door twintig miljoen euro versneld in de sector te pompen. De liquiditeit van de bedrijven is onze prioritaire bezorgdheid, luidt het. Terwijl de ene crisis in alle hevigheid woedt, valt stilaan het doek over die andere grote crisis, die het land tien jaar geleden in rep en roer zette. De correctionele rechtbank veroordeelt Jan en Lucien Verkest tot twee jaar celstraf met uitstel. De vetsmelters gaan in beroep.

Intussen is het overal ruzie. Fedis en Bemefa rollen vechtend over de straat omdat de distributie geen ‘maatschappelijk verantwoorde’ soja lust waar genetisch gemodificeerde bestanddelen in verwerkt zijn. Delhaize weert de producten van Unilever een tijdlang uit de winkelrekken, waarop het voedingsbedrijf reageert met een paginagrote krantenadvertentie. En Boerenbond beschuldigt een lokale afdeling van Natuurpunt van "psychologische terreur" wegens haar aanhoudend verzet tegen een varkensstal in het plattelandsdorpje Meldert.

Tussen Walen en Vlamingen is het wel weer koek en ei, eventjes dan toch. Het VIB krijgt na de weigering van de ministers Magnette en Onkelinx alsnog de toelating om een veldproef te starten voor genetisch gewijzigde populieren. Maar in Europa is de verdeeldheid groter dan ooit: de milieuministers weigeren op vraag van de Europese Commissie om het ggo-moratorium in Hongarije en Oostenrijk te veroordelen. Voor ons land drukt Benoît Lutgen op de rode knop, waarmee hij de gemaakte afspraken doodgemoedereerd aan zijn laars lapt.

Ook de Vlaamse milieuminister wijkt af van de spelregels door boetes kwijt te schelden van bedrijven met een te hoog nitraatresidu. Aanleiding hiervoor zijn onnauwkeurigheden bij de metingen in de bodem en de analyses in de laboratoria. Is de maatregel van Crevits een vrijgeleide voor malafide cowboys? In het Vlaams parlement schiet Vera Dua alvast nog één keer met scherp. De jagers doen dat eind februari een heel weekend lang om de houtduifpopulatie in te krimpen. Natuurpunt spreekt van een "georganiseerde vogelslachting".

De boeren bijten dan weer in het zand wanneer de regering beslist om het Zwin met 120 hectare uit te breiden. Hiervoor moet waardevolle landbouwgrond ontpolderd worden. Elders in de wereld dreigen nog meer boeren hun grond kwijt te spelen: in Madagascar kan de president maar op het nippertje vermijden dat Daewoo er in slaagt om 1,3 miljoen hectare landbouwgrond te huren. Regeringen die over veel dollars en weinig grond beschikken, lonken steeds meer over de eigen landsgrenzen om hun voedselzekerheid veilig te stellen.

In Vlaanderen is een nooit eerder geziene coalitie van landbouworganisaties van oordeel dat er te weinig biologische boeren zijn. Boerenbond, het ABS en BioForum ondertekenen een samenwerkingsprotocol dat de omschakeling naar bio wil bevorderen. Met de lente in zicht worden nog meer dossiers tot een goed einde gebracht: er komt een nieuwe regeling voor de vergoeding van wildschade, het coëxistentiedecreet wordt goedgekeurd en de toekomstige krijtlijnen van het landbouwonderzoek zitten vervat in een kersvers witboek.

Witte rook is er op 30 maart, wanneer in het holst van de nacht tractoren van het ABS opduiken om het distributiecentrum van Aldi een tijdlang te bezetten. In de uren die daarop volgen, worden ook nog zeven melkerijen en een aantal supermarkten een tijdje geblokkeerd. De melkactiedag groeit uit tot een succes, en dat is het mooiste afscheidscadeau dat de leden konden geven aan Camiel Adriaens, die na 22 jaar trouwe dienst aan het hoofd van het ABS afscheid neemt. Hendrik Vandamme neemt de drietand over.

Boerenbond smeedt intussen uiteenlopende bondgenootschappen. Met de konijnenhouders, die in volle paastijd van Gaia de volle laag krijgen. Maar Boerenbond marcheert ook zij aan zij met Natuurpunt en de Bond Beter Leefmilieu, tegen de mogelijke verbreding van het Schipdonkkanaal. En samen met Unizo-topman Karel Van Eetvelt overhandigt Piet Vanthemsche een reddingsboei aan Kris Peeters. Voor Wilfried Verdoodt, alias Jezus van Malderen, komt alle hulp te laat. Met pijn in het hart moet hij de boerenstiel verlaten.

De overblijvende veehouders kreunen nog wat harder onder de crisis wanneer ze vaststellen dat het Gentse stadsbestuur de aandacht van de wereldpers trekt door op iedere donderdag een veggiedag te organiseren. Slag om slinger zakt de halfjaarlijkse conjunctuurbarometer van de Vlaamse landbouwadministratie nog dieper weg, van -9 naar -22. De boeren en tuinders zijn ontevreden over de huidige situatie en pessimistisch over de toekomst. Moegetergd trekt een delegatie van het ABS naar café La Tourelle.

Niet om zich te bedrinken, maar om te kijken hoe uitsnijders en hun afnemers er met behulp van bierkaartjes de prijs voor varkensvlees bepalen. Enkele dagen later mogen de vakorganisaties het uitleggen bij formateur Kris Peeters, die zichzelf opvolgt als landbouwminister. Maar eerst is het vakantie. Terwijl de eerste toeristen braden op het strand, belegeren boze boeren Brussel, en nadien Luxemburg. De temperatuur stijgt: in heel het land bezetten melkveehouders distributiecentra van winkelketens. Het wordt een bloedhete zomer.

De melkveehouders winnen al gauw een belangrijke veldslag. Terwijl het VBO verkondigt dat de bezettingsacties van boze boeren een rechtsstaat onwaardig zijn, bekomen het ABS en Boerenbond van Fedis een tijdelijke melktoeslag van twee cent per liter. Er komen ook engagementen om na te gaan hoe op termijn de verkoop met verlies in de voedselketen kan vermeden worden. Die intentie sluit naadloos aan op de bekommernis over een faire prijsvorming die CD&V, sp.a en N-VA neerpennen in hun regeerakkoord.

Veel goede voornemens zijn er ook bij de G8, die twintig miljard dollar willen reserveren voor boeren in arme landen. Maar zien we de miserie van de boerinnen in eigen land niet over het hoofd? KVLV meldt dat de organisatie veel alarmsignalen krijgt. De boerinnen raken door de crisis vaak geïsoleerd en krijgen af te rekenen met relationele problemen, zo luidt het. Ook Saskia De Coster zit in zak en as. Zij moet aan de rechter uitleggen waarom ze vorig jaar een valse lezersbrief over vleesconsumptie ondertekende met de naam van Noël Devisch.

De varkensboeren kanaliseren hun woede door op hun beurt de toegang tot distributiecentra van supermarktketens te blokkeren. Bij Veva begrijpt men niet hoe de varkensprijzen kunnen dalen terwijl de vraag toeneemt en het aanbod gekrompen is. Maar Europa komt enkel op de proppen met een zuivelstudie. Boter aan de galg, vinden betogende melkveehouders. In Libramont vernielen heethoofden de stand van het Voedselagentschap. De thuisblijvers beginnen intussen zo hard te melken dat het quotumplafond plots weer in zicht komt.

Door het goede zomerweer draait ook de productie in de Europese groentesector op volle toeren. Door een overaanbod moeten de veilingen tienduizenden kilo's witloof, sla, tomaten en komkommers wegschenken omdat ze niet verkocht raken. De ironie van het lot wil dat de mededingingsautoriteiten juist op dat ogenblik binnenvallen bij onder meer de veilingen in Sint-Katelijne-Waver en Hoogstraten, waar ze op zoek gaan naar bewijzen over vermeende prijsafspraken en verboden uitwisseling van informatie.

De jaarlijkse vertrouwensindex van het Landbouwkrediet liegt niet: wegens de combinatie van stijgende productiekosten en dalende verkoopsprijzen kampt 36 procent van de boeren met liquiditeitsproblemen. Bijna vier landbouwers op de tien melden bovendien dat de eigen financiële reserves opgebruikt zijn. En één op de drie boeren heeft een inkomen buitenshuis nodig. De suikerprijs stijgt dan wel naar zijn hoogste peil in een kwarteeuw, maar dat is voor de akkerbouwers nauwelijks een zoethoudertje. De graanprijs zakt weg naar 92 euro per ton.

Meer geluk hebben de kippenboeren, die te horen krijgen dat een verbod op kooisystemen voor legkippen er ten vroegste kan komen in 2025. En er is zowaar nog goed nieuws: de hoogconjunctuur voor de hoppeboeren blijft voortduren, de eerste kiwibessen zijn begin september te koop in de winkel, een Neerpeltenaar kroont zich tot wereldkampioen wentelploegen, de Vlaamse mosselen halen de Nieuwpoortse veiling uit het slop en boomkwekerij Sylva wordt in Zaragoza verkozen tot ‘International Grower of the Year’.

16 september, het melkconflict escaleert. Tijdens een hallucinant spektakel rijden honderden boeren miljoenen liters melk uit op een akker in Ciney. De kranten worden overstelpt met lezersbrieven. De meningen zijn verdeeld, net zoals bij de landbouworganisaties. Boerenbond vindt dat met voedsel niet geknoeid mag worden, terwijl het ABS wel sympathiseert met de collega’s in Wallonië en andere Europese landen waar melkstakingen zijn uitgebroken. Zelf zorgt de organisatie voor een kleine volkstoeloop in Gent door er gratis voedsel uit te delen.

Het is niet de bedoeling dat supermarktketens dit voorbeeld volgen. Makro krijgt prompt brullende tractoren over de vloer omdat het op de cover van een reclamefolder rundvlees aanbiedt tegen de spotprijs van 9,25 euro per kilogram in plaats van de normale prijs van 14,20 euro. Intussen lanceert Gaia een oproep om varkensvlees te boycotten. Omdat de biggen nog altijd onverdoofd gecastreerd worden, dumpt de dierenrechtenorganisatie duizenden roze ballen in de inkomhal van Boerenbond.

Daar heeft men net een eerste prognose klaar van het globaal land- en tuinbouwinkomen voor dit jaar. "Een gemiddeld landbouwersgezin moet rondkomen met een brutoloon van ongeveer duizend euro per maand. Dat is dramatisch laag", benadrukt voorzitter Piet Vanthemsche. Niemand illustreert de ellende beter dan melkveehouder Benoit Hulin. De foto van een welgemikte melkstraal naar een politieagent op een boerenbetoging in Brussel gaat de hele wereld rond. Zelfs de website van Al-Jazeera publiceert het beeld.

En plots rollen de crisismaatregelen vlot uit de kast: Vlaams landbouwminister Kris Peeters pompt volgend jaar 15,5 miljoen euro extra in het VLIF, de federale regering trekt drie jaar lang twintig miljoen euro uit voor lastenverlagingen en de Europese Commissie presenteert een steunfonds van 300 miljoen euro voor de melkveehouders. De European Milk Board gewaagt van "een eerste succes". Steeds meer Europese beleidsmakers willen "een nieuwe marktregulering", maar voor een flexibele quotumregeling is het water nog altijd te diep.

De veehouders moeten klappen blijven incasseren. Eerst insinueert het Vlaamse parlementslid Flor Van Noppen dat de hormonenmaffia terug van bijna weggeweest is. Twee dagen voor het islamtisch Offerfeest is het weer de beurt aan Gaia om de knuppel in het hoenderhok te gooien met beelden van runderen, schapen en geiten die onverdoofd geslacht worden in Belgische slachthuizen. En in Nederland doet het kabinet ook onze geitenhouders opschrikken door draconische maatregelen te nemen tegen Q-koorts.

Intussen zijn de eerste ladingen met maatschappelijk verantwoorde soja gearriveerd in de Gentse haven. "Het gaat om een Europese primeur", zegt Yvan Dejaegher van Bemefa. De mengvoedersector garandeert dat de producenten van deze soja in ruil voor goede landbouwpraktijken een degelijk loon krijgen en dat de soja niet afkomstig is uit ontboste gebieden. Dit initiatief moet de sojahandel op gang helpen houden, spijts de Europese nultolerantie voor niet-toegelaten ggo’s.

Van staatshoofden en regeringsleiders wordt verwacht dat ze nagels met koppen slaan als het gaat om wereldproblemen. Maar daar is de tijd nog niet rijp voor. Op de Wereldvoedseltop in Rome blinken ze uit door hun afwezigheid, in Kopenhagen draaien de Chinezen de goede voornemens van Europa in de soep. Laat ons gewoon blij zijn dat 2009 bijna afgelopen is. De eindproductiewaarde van de verkoopsactieve land- en tuinbouwsector in Vlaanderen klokt af op 4,483 miljard euro, een daling met 9,3 procent vergeleken met 2008.

Om snel te vergeten.

woensdag, december 09, 2009

Te lezen (en weg te gooien, denk ik)

Van een bezorgd familielid kreeg ik de volgende melding doorgestuurd.
Daarbij de vraag om het aan zoveel mogelijk mensen door te sturen.
Dat is bij deze dus gebeurd.
Moet ik dus mijn mailbox niet meer verder mee belasten.

DOORSTUREN OP VERZOEK VAN DE POLITIE/DRINGEND


Lees goed en stuur het door



Werd op de huistelefoon gebeld met de melding dat we een prijs gewonnen hadden. Of ik een 9 wilde toetsen om door te gaan! Slim geweest en de hoorn er op gegooid. Voor iedereen die een mobiele telefoon bezit: momenteel is er een bende actief die u belt op Uw GSM en zich voordoet als iemand van de provider waar U bij bent aangesloten. Men vraagt U tijdens dit gesprek om 09# of #09 in te toetsen ter controle van Uw toestel. DOE DIT NIET EN VERBREEK ONMIDDELLIJK DE VERBINDING. Deze bende beschikt over apparatuur om via de ingetoetste code het nummer van uw SIM-kaart te lezen en nieuwe kaarten aan te maken met Uw nummer. Hierdoor kan men op grote schaal fraude plegen op Uw kosten.

Maak dit bericht a.u.b. bekend aan personen die in het bezit zijn van een GSM-toestel. Een tweede methode die wordt toegepast is de volgende: U ontvangt een bericht op Uw GSM met het verzoek om nummer 0141 455114 te bellen. Dit moet U dus NIET doen! Als U dit namelijk doet, kan degene die U dat berichtje heeft gestuurd op Uw kosten bellen. Deze twee vormen van GSM-fraude zijn officieel bevestigd. PAS OP: Deze fraude wordt al op grote schaal toegepast! Als U dit bericht ontvangt, stuur het dan a.u.b. aan zoveel mogelijk mensen door!



Ann Vandenmeersche

Staf Adjunct-secretaris-generaal

Ministerie Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Tel: 02.800.35.94
GSM: 0499.996.341
Fax: 02.800.38.13


Voor wie het allemaal héél serieus neemt en zit te wacten tot die snoodaards op zijne GSM proberen te bellen, kijk hier even op de zoekresultaten van de naam van de dame die dit ondertekende (klik!).
Bij het eerste zoekresultaat staat : HOAX !
Dus nonkel, dat weet je dan ook weer.

dinsdag, december 01, 2009

VLAM vzw | Voor mij een kleintje met mayonaise en Frietrock!

VLAM vzw Voor mij een kleintje met mayonaise en Frietrock!:

Tijdens de Week van de Friet - 29 november tot 6 december - viert VLAM met de Vlaamse frituristen traditioneel en origineel onze nationale trots: frietjes van de frituur.
Dit keer pakken we uit met Frietrock, een festivalreeks van tientallen mini-gigs in of rond frituren, verspreid over heel Vlaanderen.De kick-off gebeurde in het Friethuis in Roosdaal met optredens van o.a. Brahim, Ellektra en Venus in Flames.

Met dit gratis friet- en muziekfestijn wil VLAM het authentieke, pure én sociale karakter van de frituurfriet benadrukken. En hoe kan dit beter dan met gezellige optredens in gezellige frituren bij een geurend pak friet?
Onze oproep “Kom uit je repetitiekot en treed eens op in een frietkot!” was van meet af aan een succes. In geen tijd hadden we 100 kandidaatoptredens. We zetten geen limiet op het aantal concertjes. De affiche blijft tot op het laatste moment open. Adhv een SMS kan je te weten komen welke groepen er optreden in de provincie van je keuze. Meer info hierover vind je op http://www.weekvandefriet.be/.
Leuk detail: de opbrengst van Frietrock gaat naar een goed doel dat naadloos aansluit bij de geest van Frietrock: Music For Life. Frieten van de frituur in de schijnwerpers

Sinds 2000 is er jaarlijks een feestweek voor de frietjes van de frituur. VLAM voert dit initiatief in samenwerking met de Vlaamse frituristen en aardappelschilbedrijven.Consumenten eten steeds vaker buitenshuis en het aanbod is werkelijk overvloedig. Vandaar dat de Vlaamse frituristen het belangrijk vinden hun troeven extra in de kijker te zetten. De Week van de Friet blijkt mensen echt te doen bewegen naar de frituur. Vorig jaar brachten 49 % van de Vlamingen tussen de 15 en 65 jaar in die week een bezoek aan de frituur (Bron: InSites Consulting). De feestweek voor de frituur is goed gekend. Bij 63% van de Vlamingen doet “de Week van de Friet” een belletje rinkelen. Bij de leeftijdsgroep van 25 tot 44-jarigen en bij frequente frituurbezoekers ligt dit nog hoger. Smaak van de frieten doet Belg naar frituur stappen

Consumptieonderzoek uitgevoerd bij Belgische consumenten tussen 15 en 65 jaar door InSites Consulting in opdracht van VLAM over de periode januari–juni 2009 legt een aantal interessante feiten bloot:Op een gemiddelde dag gaan 3,1% van de Belgen naar een frituur, wat overeenkomt met 220.000 Belgen tussen 15 en 65 jaar. Naar het einde van de week toe wordt de frituur het vaakst bezocht. Meer mannen dan vrouwen gaan naar de frituur en de grootste liefhebbers zitten in de leeftijdscategorie van 25-34 jaar, op de hielen gezeten door de groep van 15-24-jarigen. Vlamingen blijken de frituur nog iets meer genegen te zijn dan Walen.Waarom de frituurfanaten zich graag naar een frituur begeven, heeft in de eerste plaats te maken met het feit dat men er de aangeboden waren heel lekker vindt. In bijzonder de smaak van de frieten zelf is heel bepalend om naar de frituur te stappen. De snelle bediening en het gemak zijn uiteraard ook pluspunten die men apprecieert in de frituur. Een bezoek aan de frituur wordt gezien als een uistekende manier om iets af te ronden: de werkweek, een uitstap, een vakantie, … maar hoort ook gewoon bij de Belg. 73% gaat bovendien bijna altijd naar dezelfde frituur. Van de warme snellehaptenten is de frituur de meer bezochte. Waar 57% van de Vlamingen zegt maandelijks naar de frituur te gaan, is dit bijvoorbeeld voor het hamburgerrestaurant 18% en 22% voor de pitabar.

Als u wil weten wie waar & wanneer komt spelen in
West-Vlaanderen, sms dan WVL naar 3108, 1€ per bericht en daarmee steun je Music for Life
Oost-Vlaanderen, sms dan OVL naar 3108, 1€ per bericht en daarmee steun je Music for Life
Antwerpen, sms dan ANT naar 3108, 1€ per bericht en daarmee steun je Music for Life
Limburg, sms dan LIM naar 3108, 1€ per bericht en daarmee steun je Music for Life
Vlaams-Brabant, sms dan VLB naar 3108, 1€ per bericht en daarmee steun je Music for Life