Photobucket

vrijdag, juli 24, 2009

De Standaard Online - Boeren verbranden Europese vlaggen op landbouwbeurs Libramont

De Standaard Online - Boeren verbranden Europese vlaggen op landbouwbeurs Libramont:
"Boeren verbranden Europese vlaggen op landbouwbeurs Libramont
vrijdag 24 juli 2009Bron: belga Auteur: kld
Boeren verbranden Europese vlaggen op landbouwbeurs Libramont
belgaLIBRAMONT -
Boze boeren maken amok op de 75ste Landbouwbeurs van Libramont, die vanmorgen van start is gegaan. Na de openingsceremonie hebben enkele boeren alle masten met Europese vlaggen losgerukt om de vlaggen te verbranden. Later moest de stand van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) eraan geloven."
Jonge boeren hadden ook een reuzengrote pop in stro geplaatst die Europees commissaris Mariann Fischer Boel moest voorstellen. Hoewel de landbouworganisaties gevraagd hadden de pop niet in brand te steken omdat er veel wind was, staken de boeren het stro toch in brand. De Europese vlaggen werden in het vuur gegooid.

Even later richtten de boeren hun woede op de stand van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). De stand werd volledig afgebroken, waarbij alles vernield werd. De politie moest ingrijpen en het kwam tot schermutselingen tussen de politie en landbouwers.

De incidenten braken rond 11.45 uur in de hal Walexpo uit. De boeren gooiden ook bloempotten in de hal. De ordediensten trokken zich na hun optreden uit de hal terug om de rust te doen weerkeren, maar de sfeer bleef gespannen.

Aanvankelijk verliep de opening rustig. De traditionele feestcocktail was van het programma afgevoerd en het jaarlijkse debat over landbouw werd vervangen door een 'melktop' waarop vooral de producenten het woord kregen. Na de debatten zouden de federale en Waalse minister van Landbouw, Sabine Laruelle en Benoît Lutgen, een delegatie van afgevaardigden van landbouworganisaties ontmoeten.

Enkele tientallen tractoren werden vanmorgen aan de rand van de gemeente tegengehouden. De burgemeester van Libramont heeft blokkades van wegen gedurende de beurs verboden.

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home