Photobucket

woensdag, januari 17, 2007

Een beer met gouden ballen.

Vanop de VILT nieuws-site:


Het echtpaar Karel en Katrien Devreese-Masson uit Reninge verkocht op de landbouwbeurs Agriflanders een varkensbeer voor de ronde som van 6.300 euro. Nooit voordien werd zoveel voor een supervarken van het ras pietrain betaald, schrijft Het Nieuwsblad.
Vrijdag had op de beurs Agriflanders het nationaal kampioenschap voor fokvarkens van het ras Piétrain plaats. Piétrain is een zwartbont, extra bevleesd varken. Het ras komt uit Wallonië. "Het is genoemd naar de plaats waar er veel fokkers woonden'', weet Karel Devreese. "Nu is de top van de stamboekfokkers, tot wie wij behoren, in West-Vlaanderen geconcentreerd. Wij kweken die varkens voor stations die het sperma verkopen aan de varkensboeren".
De prijskamp in Agriflanders bestond uit twaalf reeksen, goed voor in totaal zo'n 90 van de beste varkensberen van België. "Wij wonnen niet alleen onze reeks, maar werden ook algemeen kampioen. Een zege die niet zo vanzelfsprekend is", zegt Karel Devreese. "Onze beer - Hoop van Hof Ten Thorre genoemd - werd nadien verkocht op de internationale veiling. Wij kregen het recordbedrag van 6.300 euro. En dat voor een beer van nauwelijks elf maanden oud".
Het waren vooral de West-Vlaamse stations voor kunstmatige inseminatie die er op boden.
Het prijsbeest ging uiteindelijk naar het centrum Clincke in Ruiselede.


Voor de familie Devreese was het niet de eerste bekroning.
"In september wonnen wij het interprovinciale kampioenschap in Roeselare met een andere, oudere varkensbeer", zegt Karel.
De familie Devreese houdt een stamboekfokbedrijf van zowat 160 zeugen. "Van de beste zeugen proberen we de beste beren te fokken. Onze prijswinnaar op Agriflanders dankt zijn succes aan zijn groei, zijn enorme spiermassa, zijn sterk beenwerk en grote levensvatbaarheid. Die combinatie is hoogst uitzonderlijk", luidt het.(KS)
Meer informatie: Hof Ten Thorre

Het bericht hier plaatsen op Boerenblog is voor mij als melkveehouder niet zo vanzelfsprekend, toch houd ik eraan omdat de zoon des huises Klaas een regelmatig commentator is op deze blog.
Proficiat aan de familie Devreeze, en nog veel succes in de fokkerij.

5 Comments:

At woensdag, januari 17, 2007, Anonymous Anoniem schreef...

Hallo Luc,
heel erg bedankt!!!
grtjs, Klaas

 
At zaterdag, januari 20, 2007, Blogger Luc Callemeyn schreef...

Dat is graag gedaan Klaas, zo is het ook een bekroning geworden van het levenswerk van je vader, en van jullie ganse familie.

Een vraagje: wanneer die beer in het normale productiecircuit komt van dat varkens KI station, hoeveel nakomelingen zouden daar kunnen uit voor komen?

 
At zondag, januari 21, 2007, Anonymous Klaas schreef...

Ja, wij zullen er lang van genieten
Per sperma afname kan men ongeveer 20 potjes (of blisters) verdunnen.
veelal wordt dat sperma gebruikt voor op gekruiste zeugen, zo is de slachtkwaliteit van het varken goed. maar die beer zal ook veel gebruikt worden voor nakommeling-beren (dan ingekruist met zuivere pietrainzeug), dat zullen we volgend jaar zien hoeveel beren er daarvan op de prijskamp en veiling op belanden en hoe goed de beren zullen zijn.
Het is zo zoals bij de koeien dat niet iedere beer zal passen op een zeug.

 
At zondag, januari 21, 2007, Blogger Luc Callemeyn schreef...

@Klaas,
Ja, en als je niet oppast worden jullie in de prijskampen straks concurrentie aangedaan van fokproducten uit jullie beer.
Zo gaat dat in de fokkerij.

 
At maandag, januari 22, 2007, Anonymous Klaas schreef...

Das waar Luc, maar als je dan kijkt naar de vader van onze kampioenbeer Joop zie je 'Hoop Ten Thorre', die vaderbeer is ook afkomstig van bij ons, en zo maak je de beste reclame ;-)

 

Een reactie posten

<< Home