Photobucket

woensdag, oktober 18, 2006

Dag van de Ambachten.

Nu zondag gaat in heel het land de "Dag van de Ambachten" door.
De organisatie en coördinatie is in handen van de Federaal Minister voor Middenstand en Landbouw, Mevr. Sabine Laruelle.
Na een vraag van de organisatoren hebben wij ook toegezegd om mee te doen, en zo stellen wij zondag ook de deuren van onze ateliers (groot woord) open.
Het wordt geen Opendeurdag zoals in augustus 2005, toen mochten wij meer dan 4000 bezoekers verwelkomen.
Eerlijk gezegd hebben wij er geen flauw benul van welke respons deze Ambachtendag zal kennen.
Zo hebben wij er ook geen idee van of wij 50 of 500 bezoekers zullen ontvangen.
Wie komt zal onze werkplaats kunnen bezoeken voor het vervaardigen van ambachtelijke kazen en verse hoevezuivel. In het kader van "hygiënische praktijken" zullen wij op dat moment natuurlijk geen producten vervaardigen.
De stallen zijn van buitenaf zichtbaar, maar binnenin zal niet alles "gelikt" liggen.
Maar er kan wel geproefd worden, en ook gekocht.
Er is geen restauratie voorzien, daarvoor zijn de verwachtingen te wisselvallig.

Zo denkt Minister Laruelle over de ambachtslui:

Mevrouw, Mijnheer,
Op zondag 22 oktober tussen 10 en 18 uur kunt u op pad gaan, om de vele deelnemende ambachtslui bij hen thuis te ontdekken.
Misschien doet u dat dan puur voor het uitstapje, maar ongetwijfeld ook uit belangstelling en… zéker een beetje uit nieuwsgierigheid! Meer dan 400 ambachtslui verlenen hun medewerking aan deze eerste editie van de Dag van de Ambachten, zodat u door deze liefhebbers van het perfect afgewerkte eindproduct beslist zult worden vergast op een waaier van activiteiten en kleuren. Of u nu van lederbewerking houdt, van juwelen, hout- of glasbewerking, of u vooral uit bent op de ontmoeting zelf en op de uitwisseling van ervaringen en technieken, ik ben er hoe dan ook zeker van dat de ambachtsman u zal weten te boeien.
Als Federaal Minister van Middenstand en Landbouw heb ik, langs de organisatie van die eerste Dag van de Ambachten, een duidelijk accent willen leggen op de sector. Want deze activiteitenbranche is te weinig bekend.

Maar ze is een volwaardige werkgever én vooral… gedreven door passie. Die passie werkt aanstekelijk, waarbij een ambacht tot hobby wordt en omgekeerd. Die passie is meeslepend en ze raakt u diep. Want ze bewijst dat alles mogelijk is, van zodra onze liefde voor wat mooi is de bovenhand neemt.

De meeste ambachtelijke werkers die u zult ontmoeten zijn zelfstandigen, in de volle betekenis van het woord. Zij leven van hun vrijheid en de enige limieten die zij kennen, zijn deze van hun eigen creativiteit.

Ik heb een dag gewild die het verrijkende aspect van een ontmoeting met het onbekende centraal stelt. Een gezellige dag, waarbij die passie naar boven komt en waarbij ze wordt gedeeld. Want ze heeft echt wel een gezicht, met name dat van die 400 deelnemende ambachtslui, net als dat van duizenden andere, die iedere dag in hun ateliers de magische krachten van hun ogen en hun handen tot uitdrukking weten te brengen.

Door uw bezoek kunt u hen een deel van die magie terugschenken. Mijn dank daarvoor.
Ik wens u van harte een dag vol aangename ontmoetingen,

Sabine Laruelle,Federaal Minister van Middenstand en Landbouw


Misschien tot zondag ?

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home