Photobucket

zondag, maart 05, 2006

Workshop klauwsignalen.

Verleden week donderdag ging dan de eerder aangekondigde Practische Workshop Klauwsignalen door in organisatie van VRV gewest "Het Brugse".
De locatie was het moderne melkveebedrijf van Kurt Vandoorne te Beernem.
Uiteraard heeft een boer niet zomaar een vergaderlokaal ter beschikking.
Wat doe je dan als creatieve Rundveeteeltvereniging ?
Juist, je plaatst een aantal strobaaltjes in een rondje in de voedergang, een flipover met wat uitleg, en je kan beginnen.

En als boerin Mia op tijd eens rondkomt met een koffie en een koek, ja zelfs met een jenevertje, dan is de sfeer compleet.
Na de eerste theoretische uitleg werd verhuisd naar de melkveestal, er werd al eens een blik geworpen op de luxe uitgeruste klauwbox die gedemonstreerd werd door de firma Beluc, en dan gingen we op zoek naar klauwsignalen bij de dieren.
Er werd vooral gelet op het voeder, de pensvulling, de hoogte en steilheid van de klauwen, het voorkomen van wonden aan de hoeven (dieren die trappelen?), het voorkomen van een stinkpootinfectie of de ziekte van Mortellaro (zeer hardnekkige stinkpootinfectie). Ook de loopgangen, de plaats van de koeienborstel en de gladheid van de roosters werd kritisch beoordeeld.

Eigenlijk gingen wij op zoek om in de stal van Kurt gebreken of signalen te vinden die konden leiden tot een mindere klauwgezondheid. Uiteraard was het dan de bedoeling dat wij als melkveehouders deze signalen zouden herkennen, en later kunnen toepassen op ons eigen bedrijf.
Het mag gezegd, Kurt Vandoorne heeft een zeer mooie luchtige stal en een bijzonder flinke en gezonde veestapel! Hard werkende boerenkoeien zonder luxe die duidelijk een flinke melkplas produceren.
Van de uitleg van de lesgever had ik duidelijk meer verwacht, zelfs over de stal hadden enkele aanwezige cursisten een zeer afwijkende mening.
Daarna ging het richting klauwbehandelbox voor een praktische demonstratie klauwverzorging.

Tussen de cursisten zaten nogal veel boeren die zelf al 20 jaar of meer ervaring hadden met het klauwbekappen. De manier waarop de lesgever ook hier bepaalde verzorgingsmethodes demonstreerde deden ook hier vele wenkbrauwen fronsen. Persoonlijk had ook ik eigenlijk de neiging om na de eerste behandelde koe al terug naar huis te gaan. Dit was tijdverspilling, weeral een mooie namiddag naar de knoppen om te luisteren naar uitleg die je zelf al lang kent. Van fijne knepen bijleren was hier niets te bekennen.
Toch nog even toegeven dat ik daar voor het eerst in mijn leven een klauw gezien heb die zeer erg aangetast was door Mortellaro, ik voel me gelukkig dat ik dat niet in mijn stal heb.

1 Comments:

At dinsdag, december 19, 2006, Anonymous Anoniem schreef...

bel of telefooneer
int orth rund vee oedicure A Pekel
voor een uitleg waar vele mischien nog wat kunnen leren
tel 0031622994092
een vr gr A Pekel

 

Een reactie posten

<< Home