Photobucket

donderdag, maart 23, 2006

Dagboek : Draag elke dag een propere onderbroek.

Normaal breng ik u hier een oude bijdrage van de Dagboeken in Boer & Tuinder, vandaag kan u een bijzonder actuele bijdrage lezen, vers van de pen en in primeur.
De titel is een beetje suggestief en nodigt uit tot lezen (hoop ik toch).
Voor wie van de boerenstiel is zal deze hiernavolgende opsomming toch wel zeer bekend overkomen, voor wie landbouw van in de zijlijn bekijkt komt misschien nogal vlug de neiging naar boven om niet alle items te lezen die in ons dagelijkse leven belangrijk zijn.
Mag ik u vragen om dit toch wél te doen. Meer zelfs, om ieder item aandachtig te lezen, even te laten bezinken en zelfs een voorstelling te maken wat dit zou kunnen betekenen. De meeste items zullen u misschien vreemd overkomen, u mag zich indenken dat dit voor ons ook zo was toen wij er voor het eerst mee geconfronteerd werden. Met de jaren went alles wel een beetje, maar het is toch altijd inleven, aanpassen ... en hopen dat je het goed doet.
Aan dit Dagboek heb ik al het meeste werk gehad van alle Dagboeken, omdat er enig opzoekingswerk aan gepaard is gegaan. Ik hoop dat u dit kan appreciëren.

Draag elke dag een propere onderbroek

“Knoop je jas dicht, doe een das om, was eerst je handen.”
“Kam je haren, recht je schouders, denk aan je tanden.”
“Blijf niet hangen, recht naar huis toe, spreek met twee woorden.”
“Stel je netjes voor, eet zoals het hoort en zeg U {u u u...}.”

De titel bovenaan, die komt van een kinderboek.
Hierboven staat een strofe van een song van de Nederlandse groep Doe Maar. Beiden hebben het over de betutteling van mensen die het zogezegd goed met je voorhebben, maar die dat afdwingen door het opstellen en doen naleven van allerlei regeltjes.

Verwonderd dat dit hier in het Dagboek staat?
Welnee toch, als boer worden wij elke dag hiermee geconfronteerd:
Het bijhouden van het Sanitel register met correcte paspoorten tot drie jaar na datum, onmiddellijk plaatsen van twee nieuwe identieke oormerken, afwezigheid van dieren zonder oormerken, op tijd aan-en afmelden van dieren, afwezigheid van niet toegelaten stoffen ook niet over vervaldatum, bijhouden van een medicijnregister,delvotestuitslagen, verschaffingsdocumenten en voorschriften van de veearts (getekend en genummerd), plakkertjes van de veearts op papieren en op flessen, niet meer medicijnen in voorraad dan voor de behandeling voorzien, vervoer met een goedgekeurde dierenwagen met een dieren- en reinigingsregister, melden van dieren op een verre weide, melden van vreemde ziekten aan het labo, bijhouden van de vervoersdocumenten van voeders en reinigingsmiddelen en gewasbeschermingsmiddelen, invullen van teeltfiches met alle bewerkingen, driejaarlijks keuringsrapport van de sproeier, correct sproeilokaal, bijhouden VLIF-boekhouding, meitelling, voldoende mestopslag voor zes maanden, mestvaalt met drie muren en met een degelijke sapafvoer, bijhouden van het dierenregister de derde dag van de maand, correcte mestbalans met eigen afzet en burenregeling en mestverwerking, correcte aanvraag van verhoogde bemesting, teller op elke waterpomp, voldoen aan de uitrijregeling ook in kwetsbare gebieden, emissiearme aanwending, verbod op toediening op de akkerrand, staalname van gronden, niet overschrijden van stikstofgehalte in de bodem, naleven van één van 35 mogelijke beheersovereenkomsten, behoud van kleine landschapselementen en reliëf, controle aantal dieren op de weide en van hun eigenaar, maaidatum, afvoer van maaisel of juist niet, MTR aanvraag met correcte inkleuring van de fotoplannen en correcte oppervlakte, controle van het juiste gewas, correcte braaklegging, behoud van blijvend grasland met overnames en wijzigingen of omzettingen, erosiebeperkende maatregelen, aanwezigheid van vergunningen voor milieu en bouw en oppompen en lozen van water en nog vele mogelijke items, olielekbak en ingekuipte mazouttanks en betonnen verharding rond het verdeelpunt, uitzaai van groenbedekkers, uitvoeren van mechanische onkruidbestrijding, aanwezigheid van gras-klaver, correcte uitvoering van perceelsrandbeheer, van weidevogelbeheer, van eiwithoudende gewassen, naleven van de melkquotaregeling en voorlegging van IKM-certificaten, voldoen aan de grondgebondenheid, voor thuisverwerkers het bijhouden van de geproduceerde-, de verkochte- de vernietigde hoeveelheden en de stock, facturatie van de verkoop en registratie van weggeschonken hoeveelheden, voorleggen van de melkkontrolegegevens, bijhouden van productiefiches met kritische controlepunten en temperatuursregistratie, traceerbaarheid van productie step up en down, goedgekeurde reinigings- en ontsmettingsmiddelen, niet vangen van bedreigde diersoorten.

Voor mijn bedrijf alleen al kom ik dus aan vijfentachtig, en voor elk van deze kan een controleur onverwacht voor uren bij je langs komen. Een boer vertelde mij onlangs dat hij lang met de gedachte gespeeld had om aan zijn voordeur een brief te hangen met de tekst: “Enkel controleurs die hun bezoek volgens de regels van beleefdheid van tevoren melden krijgen koffie !” Hij had het toch maar niet gedaan.

Wie dus zijn handtekening zet onder een aanvraag van iets bij het Ministerie kan zich altijd aan bovenstaande controle verwachten. Bij de MTR aanvraag kregen wij een boek met uitleg van wel tachtig bladzijden met vooraan elf pagina’s met verkaringen op eer, goed voor wel vijftigduizend lettertekens (dit Dagboek telt er maar vierduizend!). Ik heb ooit eens achttien jaar geleden een huwelijkscontract getekend bij de notaris, dat duurde tien minuten en dat besloeg maar drie bladzijden. Maar daar stonden wel zoveel geen uitzonderingen in.

Van het bovengenoemde boek “Draag elke dag een propere onderbroek” was de ondertitel : “…en nog 31 andere uitspraken waarmee je ouders bedoelen dat ze van je houden”.
Ik vraag me af als onze ambtenaren die al deze regels opgesteld hebben en de controleurs te velde ook ….


Nawoord :
Wie van de stiel is en even doordenkt zal met mij kunnen beamen dat geen enkele van deze items hierboven overdreven is, of niet van toepassing voor mijn bedrijf of een gelijkaardig melkveebedrijf, meer nog, in de loop van de week ben ik erachter gekomen dat ik er nog enkele vergeten heb.

Mocht iemand van u als lezer ideeën hebben voor een constructieve oplossing voor de problemen rond het teveel aan controles, dan hoor ik (en anderen) het graag via Comment of Persoonlijke Mail
Reageren kan via de Comment-knop hieronder.
Het duurt even voor uw reactie erop komt.

5 Comments:

At vrijdag, maart 24, 2006, Anonymous emiel schreef...

En toch doe ik iedere dag een verse onderbroek aan! ;-)

Groetjes en fijn weekend

 
At zaterdag, maart 25, 2006, Blogger Luc Callemeyn schreef...

Dag Emiel,
Ik ben daar blij mee, voor jou en voor je huisgenoten.
Maar het Dagboek heeft het meer over het elke dag zeggen van iets, terwijl je dat eigenlijk wel uit jezelf weet.
Betutteling dus.

 
At zaterdag, maart 25, 2006, Anonymous hedwig schreef...

Indrukwekkend lijstje.
Ik krijg alleen al bij het lezen maagpijn!
Wat is toch de mysterieuze reden dat hier in Europa "niets meer gaat"?

hedwig

 
At zondag, maart 26, 2006, Blogger Hugo schreef...

Luc,
Gewoonweg schitterend.Gisteren probeerde ik reeds te reageren via de blog,maar ik ben senior en onervaren met dit systeem.Aanleiding om door te gaan met deze ervaring van mij,want dat komen de boeren nu ook tegen.
Aan de controlerende ambtenaar wil ik zeggen:wil je daar enkele jaren mee doorgaan,zorg er dan voor dat je tenminste ´s nachts en ´s anderendaags nog gelukkig zijt.Wordt geen kuitenbijter maar een gewaardeerde persoon in het milieu.Oorzaak van al die regelneverij:geen positieve motivatie maar alleen om de boete en de straf respecteert men dit alles.Neem van mij aan:dit blijft niet duren,daar moeten alternatieven bedacht worden maar met een duidelijk doel voor ogen!

 
At zondag, maart 26, 2006, Blogger Luc Callemeyn schreef...

Dag Hugo, welkom hier als commentator.
Hetgeen jij vertelt verwoordt in ruime mate hetgeen enkele boeren mij al via Mail gemeld hebben, maar die het liever niet zelf onder hun naam plaatsen.
Toch proberen wij met een positieve ingesteldheid door te gaan, maar het is niet altijd even gemakkelijk.
Tenslotte moeten wij nog altijd GRAAG willen boeren.
Luc

 

Een reactie posten

<< Home