Photobucket

dinsdag, april 27, 2010

Kaasmaken op de Kaas en Zuivelboerderij Baliehof

Gisteren hadden wij weer een klas (leerlingen van Basisschool Snellegem) op bezoek met als doel het volgen van de "workshop kaasmaken".
De bedoeling is dan dat wij de leerlingen tonen hoe kaas gemaakt wordt.
Het zou echter té lang duren om hen ook bij het koeien-melken te betrekken. Ook het instromen van de melk in de kaastobbe is misschien wel prettig om zien, maar de leerlingen kunnen hier met de schoolbus maar om 8.45 toekomen, zolang kunnen wij dus niet wachten.
Daarom zorgen wij dat de kaastobbe klaarstaat met gestremde melk, zodat zij het snijden helemaal "live" kunnen meemaken. Zo zien ze hoe de gestremde melk gesneden wordt in kleine brokjes die dan wrongel wordt, en zo zien ze ook de afscheiding van de kaaswei uit de wrongel.
Wij vertellen de leerlingen dan ook wat interessante weetjes over hygiëne. Zo vertellen wij hen dat zij deze morgen wel allemaal hun handjes hebben gewassen, maar dat zij ondertussen misschien de hond geaaid hebben, hun boekentas hebben meegenomen en hun fiets hebben vastgepakt. Daarom moeten de handjes nog eens gewassen en ontsmet worden. Alle leerlingen krijgen ook een haarnetje om te vermijden dat er haartjes in de kaas zouden vallen want dit is niet echt smakelijk. Kinderen maken daar geen probleem van en volgen de aanwijzingen heel nauwgezet.
Een hoogtepunt voor de leerlingen is dan de moment hoe ze elk een hoeveelheid wrongel krijgen die ze dan zo hard mogelijk in de kaasvormen moeten proberen te drukken. Uiteraard moet de Juffrouw dan een handje helpen, maar het is wel leuk om ze rood van inspanning te zien aanlopen om het zo goed mogelijk te doen.
De leerlingen worden in de klas al gevraagd om een etiketje klaar te maken met hun eigen ontwerp zodat elk zijn eigen bolletje kan opsmukken met eigen signatuur, daarbij is ook het tekenen, het kleuren en het uitknippen al een opdracht op zich.









In de dode momenten, als de kaas een beetje moet "rusten", gaat heel de klas richting ontvangstruimte waar ze een lekkere chocomousse als tussendoortje krijgen.

Na het kaasmaken kunnen de leerlingen "hun" bolletje kaas jammer genoeg nog niet meenemen, de kaas moet eerst nog rusten en rijpen in de rijpingskamers van kaasboerin Krista, toch wel gedurende ongeveer 2 à 3 weken. Meestal komt de klas dan nog eens op bezoek en bekijken ze dan de boerderij met de kalveren en de koeien (en de poezen niet te vergeten), ofwel komt de leerkracht de bolletjes afhalen en worden ze aan de leerlingen bezorgd.

Bekijk de volledige lijst met foto's via Photobucket
(klik op afbeelding hieronder)

Photobucket

1 Comments:

At dinsdag, april 27, 2010, Anonymous Anoniem schreef...

Heel leuke activiteit!
Het is belangrijk dat kinderen zien hoe voeding op het bord terecht komt. Mooi werk!
Rosa Mimosa.

 

Een reactie posten

<< Home