Photobucket

boerenblog

zaterdag, augustus 22, 2009

Opendeurdag Bekegemse Foie Gras op 13 september

Op zondag 13 september is er bij Filip en Veerle Callemeyn - Vandousselaere een Opendeurdag waarbij u ter gelegenheid van 20 jaar Foie-gras fokkerij een inkijk gegeven wordt in het kweken en klaarmaken tot verkoop van de eenden.

U bent er allen hartelijk welkom.
Reserveren voor de verjaardagsmenu is een must

Een beetje aan de blog gewerkt

Ik had er eens zin in om wat aan de opmaak van deze blog te wijzigen.

De foto's aan de rechterkant hebben hier nu lang genoeg gestaan, mijn gedacht.

Van de meest is de actie al meer dan een jaar geleden.

Ik zal ze nu nog eens éénmalig hier plaatsen, en dan schuiven ze onherroepelijk mee naar onder.

Voor zover ik weet zijn de foto's nog steeds aanklikbaar.

Nog eens het gras maaien

En de haag scheren

Dit stond er vroeger

en nu dus niet meer

Sondering van de ondergronding

Ondervloer klaarmaken

Funderingspottenn plaatsen

3 citernes plaatsen

Eerste paal plaatsen

Eerste betonpaneelen

Nog wandpanelenn

Veiligheidsnetten hangen

Afvoeren onder de beton

Eerste vloer klaarmaken om te gieten

Plat dak dicht leggen

Klaarmaken tweede vloer

Betonvloer 2 de deel is gegoten

Overzicht gebouw en waterafvoeren

Voorbereidend bezoek aan Goudezeune

dinsdag, augustus 18, 2009

Landbouwleven : Aftellen naar 7 september


Landbouwleven - Editoriaal : Aftellen naar 7 september:

Behoud van een systeem van aanbodbeheersing, verlaging van de melkquota met 5 %, stopzetten van de geplande jaarlijkse verhoging van de quota, superheffing van 14 cent per liter vanaf de eerste liter te veel geproduceerde melk, ... Ziedaar een samenvatting van de eisen die door een aantal organisaties (Fugea en MIG voor Wallonië en VAC voor Vlaanderen) naar voor werden gebracht op een persconferentie dinsdag jl.
De organisaties dringen er ook op aan opdat federaal minister van Landbouw Sabine Laruelle in de Landbouwraad met een gemeenschappelijk en duidelijk standpunt naar buiten zou komen dat een leefbare melkveehouderij mogelijk moet maken.Wordt op die Raad geen rekening gehouden met de voornoemde eisen, dan wordt een melkstaking, d.w.z. een stopzetting van de leveringen, niet uitgesloten.
Of dat ultieme wapen moet bovengehaald worden zal dus afhangen van het resultaat van de Landbouwraad van 7 september e.k. Daar moet het rapport over de zuivelsector van de Europese Commissie besproken worden. Zoals bekend zijn daarin geen fundamentele wijzigingen voorzien ten opzichte van het huidige beleid.“Terugkeren op die beslissingen van de Health Check is onmogelijk, want in de Landbouwraad zou daar geen meerderheid voor te vinden zijn”, zo verantwoordde Mariann Fischer Boel haar stugge houding.
Misschien moet zij dat nu wel herzien, na de brief die haar door een achttal lidstaten begin augustus werd bezorgd. Daarin eisen die lidstaten, met als voortrekkers Frankrijk en Duitsland, bijkomende steun voor de zuivelsector, met onder meer een uitstel van de geplande quotumuitbreiding en hogere interventieprijzen en exportrestituties. Eisen dus die ver gaan in de richting van wat door de drie genoemde organisaties - en met hen ook anderen - reeds maanden wordt gevraagd.
Het is dus aftellen naar 7 september om te zien of daar een meerderheid voor te vinden is.
14-8-2009

vrijdag, augustus 14, 2009

Het vijfde wiel


Het vijfde wiel: "
’t Vijfde Wiel in Koksijde-Nieuwpoort-Veurne"

’t Vijfde Wiel is een jaarlijkse fietshappening van Landelijke Gilden West-Vlaanderen, die telkens op 15 augustus plaatsvindt.
We zijn ieder jaar in een ander hoekje van onze provincie te gast.
De plaatselijke Landelijke Gilden slaan de handen in mekaar om dit fietsevenement tot in de puntjes voor te bereiden.

Dit jaar stellen de Landelijke Gilden van Koksijde, Nieuwpoort-Mannekensvere en Veurne alles in het werk om de meer dan 3500 deelnemers te verwelkomen in hun streek.
Iedereen is welkom op zaterdag 15 augustus tussen 9 en 14u.
De start- en eindplaats is voorzien op de hoeve van de Gino en Caroline Goderis-Haghedooren, Veurnekeiweg 16, Wulpen (Koksijde). Vanuit de belangrijkste invalswegen is er bewegwijzering voorzien.

woensdag, augustus 12, 2009

Meer dan 200 melkveeveiliongen een succes in het Vlaamse melkveehoudersland

"Volop animo voor 201ste melkveeveiling"


De 201ste melkveeveiling in Aalter, mag zich verheugen in een grote belangstelling. Er zijn meer dan 80 dieren ingeschreven. Dat is beduidend meer dan in de afgelopen jaren gebruikelijk is.
Op 11 juni organiseerde CRV in Vlaanderen de 200e editie van haar melkveeveiling in Aalter. Dit wordt donderdag 13 augustus gevierd tijdens de 201ste editie.
De CRV-melkveeveiling is het symbool van kwaliteitsvolle dieren afkomstig van de beste fokbedrijven. Op 16 oktober 1986 vond op de toenmalige veemarkt van St. Pieters Brugge de eerste veiling plaats voor ingeschreven stamboekvee van het melktype. In 2009 en tweehonderd veilingen later bestaat de veiling nog steeds.Mede dankzij een solide reglement met hoge garanties blijft de veiling, tot grote tevredenheid van kopers en verkopers, een happening die zijn nut bewijst in de Vlaamse melkveewereld.
Gezamenlijk vieren
CRV nodigt veehouders en pers uit in de Manege Ranch te Aalter voor de viering van de 200e veiling op donderdag 13 augustus, om 13.00 uur.Ter gelegenheid van deze jubileumeditie werden zowel de verkopers als de kopers van de voorbije drie jaren uitgenodigd. Ook zet CRV een aantal pioniers van de melkveeveiling in de bloemetjes. Ten slotte voorziet CRV een leuke verrassing voor zowel de aanbieders als de kopers van de aanwezige dieren.
Een cataloog voor deze feestelijke 201e veiling kan bij de CRV-klantenservice aangevraagd worden (tel 078 154444). Vanaf maandag 10 augustus is de cataloog te raadplegen op deze website (klik op ‘Producten en diensten’ en daarna op ‘veilingen’).
CRV kijkt uit naar een feestelijke viering en zet de organisatie van toekomstige veilingen onverminderd voort.

Melkveeveiling Aalter: eerste veiling in 1986
De melkveeveiling van Aalter kent een aardige geschiedenis. De eerste veiling vond plaats op 16 oktober 1986 in de toenmalige veemarkt te St. Pieters Brugge. De organisatie was een samenwerking tussen de provinciale verenigingen van kwekers en houders van rundvee van de provincies West- en Oost-Vlaanderen.
In die tijd bedroeg de gemiddelde verkoopprijs voor een zwartbonte vaars 47.965 Belgische frank, voor een witrode vaars was dat 54.000 en voor een vaars van het rood ras 54.636 Belgische frank. De maximumverkoopprijs was respectievelijk 77.000, 54.000 en 65.000 Belgische frank.
In een later stadium werd de veiling maandelijks afwisselend in Torhout en Aalter georganiseerd.
Sinds 1995 vindt de veiling permanent plaats in de manege Ranch te Aalter.
Statistieken
In de periode 1995-2008 schreven melkveehouders in totaal 14.317 dieren in, waarvan er 10.912 werden aangeboden en 8.620 verkocht. Dit komt neer op een verkoopspercentage van 79%.
Het afwezigheidspercentage lag over die periode op gemiddeld 24%.
De melkveeveiling geniet de constante aandacht van kopers en verkopers.
Vanaf 2006 bleek de schaarste van kwaliteitsvolle dieren op de markt de aanleiding tot vlotte biedingen met steeds hogere prijzen als gevolg. Door de grote belangstelling wordt de reputatie van de veiling als prijszetter in Vlaanderen nogmaals bevestigd.